Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/02/2023 - 10:59

Statsminister tror Putin forsætter krig hvis Ukraine taber

Hvis Ukraine taber krigen, kan Europa og Vesten tabe, fordi Rusland måske vil rykke videre ifølge Frederiksen.

Odd Andersen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Statsminister Mette Frederiksen (S) tror, at der er en "overhængende risiko for", at Rusland vil invadere andre lande, hvis Ukraine taber krigen.

Det siger hun til flere medier på en sikkerhedskonference i München i Tyskland, hvor stats- og regeringschefer samt ministre fra store dele af verden er samlet lørdag.

- Hvis Ukraine taber, risikerer vi, at hele Europa og hele Vesten taber. Jeg er selv ikke i tvivl. Jeg tror ikke, at Putin slutter med Ukraine. Så vil han gå videre til det næste land. Det mener jeg, at der en overhængende risiko for, siger hun.

Hun uddyber, at der er en risiko for, at befolkningerne bliver trætte af at høre om krigen, som Rusland indledte mod Ukraine for snart et år siden.

Russerne ventes at indlede en forårsoffensiv mod Ukraine snart, og statsministeren håber, at borgerne i Danmark og Europa forsætter støtten til ukrainerne og har dem i tankerne.

Spørgsmålet om en forhandling om fred har været bragt op flere gange. Men det skal være på Ukraines foranledning, mener statsministeren.

- De fleste krige slutter med en forhandling på et tidspunkt. Men det er helt afgørende at slå fast, at det er op til Ukraine at bestemme, hvornår det er tid til at sidde om bordet, siger Mette Frederiksen.

På dagsordenen for sikkerhedskonferencen er også Kinas sikkerhedspolitiske rolle i verden, globale udfordringer som eksempelvis fødevarekrisen, klima, og teknologiområdet.

Men en ting, der fylder mere end meget andet, er diskussionen om, hvorvidt Vesten skal sende kampfly til Ukraine. Det frygtes, at Rusland vil se det som en eskalering af krigen og reagere på det.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mener dog, at det afhænger af, hvad man udstyrer flyene med af våben. Han tror, at der vil blive leveret kampfly til Ukraine på et tidspunkt.

Mette Frederiksen understreger, at regeringen endnu ikke har besluttet sig.

- Vi har ikke taget stilling til kampfly i Danmark. Der er mange ting, ukrainerne har behov for. Her og nu er det kampvogne, artilleri og ammunition. Og i øvrigt at passe på soldaterne. Det er koldt i Ukraine.

- Det eneste, der er rigtig afgørende, det er, at ukrainerne vinder krigen. Det kan de ikke gøre alene. Det kræver vores andres meget stædige tilstedeværelse, men også opbakning. Og det bliver vi ved med at gøre fra dansk side, siger hun.

/ritzau/

København, 18/02/2023 - 08:00

Pilou Asbæk vender hjem: Det har været vidunderligt

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den danske skuespiller Pilou Asbæk har de seneste mange år gjort karriere i udlandet. Nu vender han tilbage i en dansk rolle i populær krimi på Viaplay.

Gennem de seneste syv år har man kunnet se den danske skuespiller Pilou Asbæk i internationale succeser som fantasyserien "Game of Thrones" og filmen "Ghost in the Shell".

Nu vender skuespilstjernen tilbage til Danmark og får atter mulighed for at spille på modersmålet. Det sker i Viaplay-serien "Forhøret", hvis tredje og afsluttende sæson får premiere den 19. februar.

Pilous Asbæks seneste danske film var den anmelderroste spillefilm "Krigen". Da den i 2016 blev oscarnomineret i kategorien "Bedste ikke-engelsksprogede film", kaldte det store udland, og Pilou Asbæk så sig ikke tilbage det næste lange stykke tid.

- Jeg har været meget kompromisløs. Jeg lavede vitterligt ikke noget i Danmark i syv-otte år, efter jeg kom ud med "Krigen", fortæller han.

I dag mener han dog, at det er sundt at veksle mellem danske og udenlandske projekter. For den 40-årige skuespiller har det også været rart at være tilbage på egne breddegrader under optagelserne til "Forhøret".

- Det har været fantastisk og helt vidunderligt. Det har simpelthen været så rart og så forløsende at komme tilbage på sit eget sprog, siger han.

Han forklarer, at det kan være en udfordring at ramme de sproglige finurligheder og nuancer, når han skal spille på engelsk.

- Det er klart, det er ikke mit modersmål. Det vil sige, at jeg ikke er lige så fri i det, som jeg er, når jeg laver noget på dansk, siger Pilou Asbæk.

Grunden til, at han takkede ja til rollen i "Forhøret" var til dels muligheden for igen at arbejde sammen med filminstruktøren Christoffer Boe, som han samarbejdede med i filmen "Spies & Glistrup".

- Absolut også muligheden for at arbejde sammen med den vidunderlige, den talentfulde, den dygtige og den helt igennem fantastiske Lars Mikkelsen, lyder det.

På især ét punkt sammenligner han skuespilfaget med en sportsgren som tennis - man skal spille med nogen, der er bedre end en selv for at blive god. Og på den måde har det været fantastisk at spille op mod en skuespiller som Lars Mikkelsen, forklarer han.

De mange internationale roller, som har ført Pilou Asbæk til alt fra USA til Kina, har selvsagt betydet en noget omskiftelig tilværelse.

- Jeg har en datter, der nu er blevet lidt ældre, og som kan rejse med mig ud i verden, fortæller han.

Datteren er nu ti år, og hende har han sammen med sin hustru, dramatikeren Anna Bro. Hendes hverv går også godt i spænd med flere udlandsrejser.

- Så vi har nu muligheden for endnu mere at være en lille nomadefamilie, end vi har været de forgangne år.

- Men samtidig er der også en kolossal glæde ved at komme hjem, arbejde med sine kolleger herhjemme og ligesom finde en base og ikke altid være på farten, lyder det fra skuespilleren.

Foruden "Forhøret" vil man i 2023 kunne se Pilou Asbæk i flere store spillefilm. Blandt andet en dansk film om afslutningen på Anden Verdenskrig og efterfølgeren til den amerikanske "Aquaman".

- Lur mig, om der ikke også kommer en dansk spillefilm eller to i løbet af de næste fem-seks år, tilføjer Pilou Asbæk.

"Forhøret" er kendt for i hvert afsnit at have én dialog og nøgleperson i fokus, som skal lede hovedpersonen videre til næste ledetråd - denne gang er hovedpersonen Lars Mikkelsen.

Siden første sæson har seerne higet efter at få svar på, hvem der slog Christina ihjel. Den tredje sæson begynder, da Holger Lang - spillet af Lars Mikkelsen - modtager en video af Christinas mord.

Lars Mikkelsen og Pilou Asbæk får selskab af blandt andre Nicolas Bro, Lars Brygmann, Solbjørg Højfeldt, Jakob Oftebro og Søren Malling.

Sæsonen består igen af otte afsnit og får premiere på streamingtjenesten Viaplay den 19. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/02/2023 - 16:42

Sara Omar strides atter med filmfolk om dokumentar

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Østre Landsret skal kigge på striden mellem forfatteren Sara Omar, Omar Marzouk og Manyar Parwani.

Den dårlige stemning er til at tage og føle på i Østre Landsret fredag, hvor en sag om et forbud mod offentliggørelse af en dokumentar om forfatteren Sara Omar er gået i gang.

Hun sidder med ryggen til og ser slet ikke op fra bordet, mens instruktøren af dokumentaren, Mohammad Parwani - også kendt som Manyar Parwani - aflægger forklaring.

Bølgerne går højt mellem både parter og advokater. Retsformanden må afbryde utallige gange.

Hun understreger i retten, at hun lider af posttraumatisk stressyndrom (PTSD) - og det har Manyar Parwani udnyttet, påstår hun.

- Hvis der var en stopknap, havde jeg trykket på den. Det er mig, der har været kameraklovn foran hans kamera, siger hun.

Stridens kerne handler om timevis af optagelser af Sara Omar i kølvandet på udgivelsen af hendes roman "Dødevaskeren", der udkom i 2017.

Optagelserne blev foretaget af Manyar Parwani med Omar Marzouk som producent.

- Alle i det her projekt havde de smukkeste intentioner om Sara Omar. Men der skete et vendepunkt i løbet af optagelserne, hvor vi fandt ud af nogle ting om Sara Omar, som ikke passer, siger Manyar Parwani i retten.

Sara Omar anmodede i august 2021 Retten på Frederiksberg om et forbud mod, at de to filmfolk offentliggør dokumentarfilmen - eller dele af den - om hende.

I februar sidste år nedlagde retten forbud mod, at de to mænd kan offentliggøre eller viderebringe de pågældende optagelser mod, at Sara Omar stillede en sikkerhed på 250.000 kroner.

Den afgørelse kærede Manyar Parwani og Omar Marzouk. Nu skal landsretten tage stilling til spørgsmålet.

Sara Omar har under forløbet påstået, at Manyar Parwani fik hende til at reagere voldsomt og irrationelt under optagelserne.

Hun fortæller desuden, at han har smadret to af hendes telefoner. Det erkender Manyar Parwani i retten. Men han har ikke påvirket hende, som hun hævder, fortæller han.

Omar Marzouk aflagde også forklaring under retsmødet. Udspurgt om, hvorvidt dokumentaren har offentlighedens interesse, svarer han:

- Da jeg hørte om Saras historie, fik jeg enorm sympati med hende. Og så bliver man enormt skuffet, når man finder ud af, at det ikke passer. Jeg synes, det er at misbruge folks sympati, siger han.

Manyar Parwani og Omar Marzouk påstår, at Sara Omar har løjet om sin voldsomme opdragelse og fortid, hvilket dokumentaren ifølge deres forklaring beviser.

Der træffes afgørelse i sagen 9. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/02/2023 - 10:00

FAKTA: Undgå at blive snydt af en falsk chef

* Hvis du får en mail eller et opkald fra en person, som udgiver sig for at være din chef og vil have dig til at overføre penge inden for en kort tidsfrist, skal du være opmærksom.

* Som virksomhed bør man have en intern procedure, hvor der skal ske en autentifikation af sådanne betalinger fra mindst to uafhængige kanaler.

* Det kunne være via stemme og mail, for det er sjældent, at hackeren kan kompromittere begge kanaler. 

* Efter disse procedurer er etableret, er det vigtigt ikke at afvige fra dem, uanset hvad der bliver sagt eller skrevet fra "direktøren".

* Hold øje med sproget i mailen og selve mailadressen.

Kilde: Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/02/2023 - 10:00

FAKTA: Pas på når du tjekker mails efter ferien

* Vær ekstra opmærksom på direktør-mails i ferien, da it-kriminelle ofte er særligt aktive i disse perioder, fordi chefen og andre medarbejdere ikke er på kontoret.

* Tjek afsenderens mailadresse, og sikr dig, at adressen tilhører din chef. Husk dog, at din chefs mailkonto godt kan være blevet hacket.

* Hold øje med udenlandske overførsler, fordi it-kriminelle ofte bruger udenlandske bankkonti, da de er svære at spore.

* Ring til din chef for at dobbelttjekke, hvis han eller hun beder dig overføre penge i en mail.

Kilde: sikkerdigital.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv