Frisk forårsvind, flotte farver og grønne blade, som springer ud.
Det er med andre ord på tide at få banket noget rust af vinterkroppen og komme ud og opleve den smukke danske natur.
Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, får du her fem forslag fra to naturkendere.
1. Tap birkesaft.
I foråret kommer der mere saft i birketræerne, som den danske natur huser mange af.
Derfor er det nu, du skal slå til, hvis du vil smage den søde birkesaft. Det anbefaler Anne-Kristine Sverdrup, der er seniorspecialist hos WWF Verdensnaturfonden.
- Tap noget saft ned i en flaske, og tag det med hjem til køleskabet. Det smager bedst, hvis det er lidt afkølet, siger seniorspecialisten.
Du tapper saften ved at skære en gren på halvanden til to centimeters tykkelse af birketræet. Vælg en gren, som sidder tæt på stammen.
Stik så det stykke af grenen, der sidder tilbage på træet, ned i en flaske, og lad saften dryppe ud.
2. Oplev livlige gedder.
Det er ikke for sjov, når gedderne går på lavt vand i april for at parre sig. Derfor kan det være en sjov oplevelse at tage ud at se, lyder det fra Anne-Kristine Sverdrup.
- Du kan finde dem ude i kanten af søerne, som står i forbindelse til større vandløb, siger hun.
Senere på foråret kan du opleve parringssæsonen for ørrederne, og det går ifølge Anne-Kristine Sverdrup endnu mere vildt for sig.
- Ørrederne ligger i gydebanken og nærmest flytter med stenene. Du finder fiskene ude i de store vandløb ved vandløbsspidserne, siger hun.
3. Led efter frøer.
Fra vandløb til vandhuller. Her er der også rig mulighed for at finde masser af dyreliv i foråret, lyder det fra naturvejleder hos Aage Jensen Naturfond Niels Lisborg.
- Den grønne frø begynder at kvække i maj måned. Der er virkelig gang i den, og du kan høre den på stor afstand, siger naturvejlederen.
Frøen er sky, så du skal passe på med ikke at skræmme den væk ved at larme for meget.
Begiver du dig ud allerede i april, kan du ifølge Niels Lisborg finde den brune frø, som dog ikke kvækker lige så meget som den grønne.
4. Saml og lav tangchips.
Bliver du lækkersulten på dine forårsudflugter, kan du lave blæretangschips.
- Foråret og sensommeren er det bedste tidspunkt til at samle tangen, og du kan gøre det over hele kysten, fortæller Niels Lisborg.
Du skal ikke spise det tang, som allerede er skyllet op på stranden. Saml i stedet det friske i vandet.
Skyl tangen, og blanchér det i kogende vand. Så går tangen fra at være brun til at få en smuk grøn farve ifølge naturvejlederen.
Pensl den med olie på en bageplade, og sæt den i ovnen på 120 grader i cirka 35 minutter, eller indtil den er sprød.
Så har du gode blæretangschips.
5. Find snoge og hugorme.
En solrig dag i april er et rigtig godt tidspunkt at spotte Danmarks to slanger, snogen og hugormen.
Her kommer de nemlig op fra deres underjordiske dvale, fortæller Anne-Kristine Sverdrup.
- Du finder dem oftest på tørre, åbne arealer. Her kravler de op og lægger sig på sten for at blive varmet af solen, siger hun.
Husk, at hugormen er giftig, men den bider kun, hvis den føler sig truet.
/ritzau fokus/