Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/03/2024 - 10:43

Socialdemokratiet står i måling til dårligste valg i over 100 år

19,6 procent af vælgerne ville sætte kryds ved S, hvis der var valg i morgen, viser ny meningsmåling.

Af: /ritzau/

Var der folketingsvalg i morgen, ville Socialdemokratiet få det dårligste valgresultat i over 120 år.

Partiet står til 19,6 procent af stemmerne i en ny meningsmåling mandag fra analyseinstituttet Voxmeter.

Målingen for Socialdemokratiet har en statistisk usikkerhed på 2,5 procentpoint.

Ved valget i november 2022 fik Socialdemokratiet 27,5 procent af stemmerne og blev landets største parti. Det står partiet fortsat til i målingen trods tilbagegangen.

Ved alle folketingsvalg siden 1903 har det gamle arbejderparti fået over 20 procent af stemmerne. I 1901 stemte 17,1 procent på Socialdemokratiet.

Målingen mandag fortsætter en nedadgående kurve for partiet. 18. februar stod Socialdemokratiet til 22,9 procent af stemmerne, og siden er opbakningen faldet hver uge.

Tilbage i marts sidste år var Socialdemokratiet helt nede at vende på 18,6 procent i en måling fra Voxmeter. Der gik partiet dog så meget tilbage på en uge, at analyseinstituttet måtte dobbelttjekke målingen.

Tilbagegangen var så markant, at der ifølge Voxmeter kunne være tale om en såkaldt outlier. Altså en måling, der ikke kan bekræftes af andre målinger. Og ugen efter var partiet også tilbage over 21 procent.

Også regeringskollegerne Venstre og Moderaterne får dårligere målinger mandag end både for en uge og for en måned siden.

Samlet er regeringen gået godt seks procentpoint tilbage den seneste måned, og med 61 mandater i målingen mandag er der lang vej til de 89 mandater ved valget i 2022.

SF og Liberal Alliance står fortsat til at blive henholdsvis næst- og tredjestørste parti i Folketinget med 15,1 og 13,9 procent af stemmerne.

Voxmeter-målingen er indsamlet fra 18. til 24. marts med svar fra 1002 repræsentativt udvalgte vælgere.

/ritzau/

København, 24/03/2024 - 08:00

Badehotellets tyske superstjerne: Jeg snakker en lille smule dansk

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den 37-årige tyske skuespiller Anton Rubtsov har været en del af "Badehotellet" siden seriens syvende sæson i 2020.

De forgangne fem års tid har den tyske skuespiller Anton Rubtsov taget turen til Danmark, hvor han har fået en fremtrædende rolle i seersuccesen "Badehotellet".

Og han er naturligvis også med i finalesæsonen, som netop nu stryger over skærmen og lukker dørene på "Badehotellet" efter mere end ti år og et tilsvarende antal sæsoner.

- Jeg er så glad for at være her. Jeg nyder det virkelig, virkelig meget. Jeg er meget beæret over at være med i serien - en international serie og en historisk serie, som betyder meget for mange danskere, lyder det på engelsk fra Anton Rubtsov, der er blevet fløjet ind fra Berlin, hvor han bor, til pressemødet i Danmark forud for premieren.

- Jeg var lidt nervøs inden i dag, fordi det er mit første pressemøde i Danmark - hvor cool er det ikke? Men alle er så venlige, høflige og imødekommende, og når jeg møder åbne mennesker, bliver jeg selv åben, så nervøsiteten var væk med det samme.

Anton Rubtsov entrerede "Badehotellets" syvende sæson i 2020 i rollen som den tyske løjtnant Uwe Kiessling, der som en del af værnemagten har besat Danmark og er udstationeret i det nordjyske område, hvor seriens badehotel ligger.

- Jeg prøver stadig at gøre det bedste, jeg kan, og gøre alt for at forberede mig. Men i de første afsnit var jeg lidt nervøs for det internationale, fordi jeg ikke forstod et eneste ord, de sagde på settet. Kun når instruktøren sagde: "Action!", vidste jeg, at jeg skulle i gang. Det var mit nøgleord, fortæller Anton Rubtsov.

- Så jeg var lidt stiv i det, men det var godt i rollen. Men nu har jeg lært, at være mere flydende, stille og rolig og mere afslappet, lyder det fra den 37-årige skuespiller.

Som sæsonerne har udviklet sig, har det vist sig, at Uwe Kiessling ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvungent er blevet hvervet.

Han og hotellets bestyrerinde, Amanda - spillet af Amalie Dollerup - forelsker sig i hinanden og får kærlighedsbarnet Frida, der blev undfanget, inden krigen, som bragte dem sammen, skilte dem ad igen.

Anton Rubtsov er ikke så aktiv på de sociale medier, men han fornemmer, at mange seere virkelig hepper på Amanda og Uwe Kiessling.

- Alle på produktionen fortæller mig, at Amanda og Uwe er så skønne, og at mange danskere er forelsket i dem, siger Anton Rubtsov og smiler.

Det rører skuespilleren. Især set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

For der er lignende skæbner i hans egen familie. Hans oldemor var en jødisk kvinde fra Ukraine. Hun flygtede til Tyskland og mødte hans oldefar. Selv er Anton Rubtsov født i Rusland af russiske forældre og opvokset der, indtil familien flyttede til Tyskland.

Om Uwe Kiessling, Amanda og lille Frida bliver genforenet, er et af finalesæsonens store spørgsmål. For nu må de mødes i smug.

Her kaster Anton Rubtsov sig ud i dansk - noget, han faktisk selv har ønsket - da han i rollen som Uwe Kiessling for første gang hilser på sin og Amandas lille datter, Frida, spillet af femårige Lara Azimi-Busekist.

- Replikkerne er meget søde, siger Anton Rubstov og gentager sin replik til lille Frida i rollen som hendes far:

- "Du er den sødeste pige, jeg nogensinde har mødt", siger Anton Rubstov på dansk.

- Jeg har øvet det meget og kan stadig huske det, fortsætter han på engelsk, inden han igen slår over i "Badehotellets" modersmål:

- Jeg snakker en lille smule dansk, siger Anton Rubtsov med et smil og vender igen tilbage på engelsk

- En fra produktionen sendte mig nogle lydfiler, og så prøvede jeg at lære replikkerne fonetisk, for det var umuligt for mig at udtale, da jeg læste dem.

Anton Rubtsov er blevet bedre og bedre til at udtale "Badehotellet". Og han blev nødt til at udtale det, da han under coronapandemien rejste frem og tilbage.

Her undrede personalet i Københavns Lufthavn sig over, hvorfor han skulle til Danmark for at arbejde, mens det meste af verden skulle holde sig for sig selv for at isolere smitterisikoen.

Men så blev han genkendt, da han fortalte, at han skulle til Risby-studierne i Albertslund for at optage "Badehotellet":

- Du er skurken!, lød det pludseligt. Og så blev han lukket ind.

- Det sker stadig ude i lufthavnen, fortæller Anton Rubtsov og griner.

- Måske er det anderledes i Tyskland, men min oplevelse er, at danskerne er så høflige. De ville aldrig stirre eller gå hen og sige noget, siger han og fortsætter:

- Men på et julemarked for nogle år siden kom der dog nogle hen og sagde: "Tusind tak for at give os en god oplevelse". Det rører mit hjerte, for det er sådan et rart kompliment, når nogle siger: "Tak for dit arbejde" og ikke bedømmer en og siger: "Det var godt". Eller: "Det var dårligt". De var bare taknemmelige.

Selv om rollen i "Badehotellet" er Anton Rubtsovs første store internationale, er det faktisk ikke første gang, at han arbejder i Danmark. Han havde en lille rolle i kortfilmen "Halvmand" fra 2016.

Og han tager gerne turen nordpå igen.

- Jeg ville helt bestemt være klar på en anden rolle, hvis der er brug for en tysk skuespiller eller en engelsktalende tysker. Jeg ville elske det, siger Anton Rubtsov.

- Jeg nyder at arbejde i Tyskland, men det er bare endnu en oplevelse til det at arbejde i udlandet og lave internationale ting. Det er altid sjovt at rejse andre steder hen og at møde nye mennesker.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2024 - 18:10

Handymand og tv-vært Flemming Leth er død - 80 år

Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Manden bag programmet Det' Leth, der i 1990'erne samlede mange danskere foran skærmen, er gået bort.

Flemming Leth, der var kendt som vært på det populære tv-program "Det' Leth", er død.

Det bekræfter hans familie over for DR.

Flemming Leth blev 80 år.

Han fik sit folkelige gennembrud, da han i 1990'erne blev vært på programmet "Det' Leth", hvor han viste danskerne, hvordan man selv kunne reparere alt fra møbler til cykler.

Handymanden havde blandt andet en forkærlighed for linolie, som han anbefalede som løsning på en lang række problemer, herunder skuffer, der binder.

Ifølge DR, som sendte programmet indtil 2003, nåede seertallet ofte op på en million.

Forinden havde Leth haft et radioprogram på den radiokanal, der i dag hedder P4 Østjylland.

Også her var omdrejningspunktet praktiske gøremål, som han gav råd til, hvordan man kunne klare.

Da "Det' Leth" blev sendt for sidste gang i 2003, var der tale om en brat afslutning til stor ærgrelse for mange tv-seere.

Flemming Leth blev fyret med omgående virkning og bortvist fra DR, fordi han ifølge arbejdspladsen ikke havde fået godkendt flere af de bijobs, han havde haft ved siden af sit job på DR.

Det var et krav fra DR's side, at han skulle spørge om lov fra gang til gang, da visse bijobs ville kunne betragtes som reklamevirksomhed.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over hos DR, var en forbrugermesse i Frederiksborghallen, som Leth havde deltaget i.

Der var tale om et eklatant brud på de interne reklameregler, mente ledelsen.

Selv var Flemming Leth uforstående. Ifølge ham selv havde han ikke handlet anderledes end mange andre medarbejdere på tv-stationen.

Før sin tv-karriere havde Leth arbejdet som både kok, massør og rejseleder.

Han kunne lidt af hvert og havde siden barnsben lært at klare en masse ting selv.

Det skyldtes ikke mindst, at hans mor døde, da han var blot tre år gammel.

Som niårig blev han efter en anmeldelse om cykeltyveri sendt til børnehjemmet Godhavn, hvor hverdagen for drengene stod på tæsk og anden mishandling.

Først tre år senere fik Flemming Leth lov til at flytte tilbage til sin far.

Godhavnsdrengene fik i 2019 en officiel undskyldning fra Statsministeriet for det svigt, de havde været udsat for.

Foruden "Det' Leth", som gjorde ham til et DR-koryfæ, medvirkede Flemming Leth i haveprogrammet "Hokus Krokus", som ligeledes blev sendt på DR.

I tiden efter sin afsked med DR deltog Flemming Leth i andre tv-programmer, herunder "Danmarks værste handymand" på TV Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/03/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan indberetter du

* Tag et billede af insektet eller planten. Inkludér eventuelt en mønt i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.

* Notér findestedet. Det kan eksempelvis være din egen privatadresse, hvis du nu har fundet den i haven.

* Gem materialet, hvis det er muligt. Har du taget en prøve af planten eller fanget en bille, så pas godt på det. Det kan blive afgørende for at finde ud af, om der er tale om en af de skadelige biller eller plantesygdomme.

* Anmeld dit fund til Landbrugsstyrelsen på hjemmesiden www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder og notere findestedet.

Kilde: Landbrugsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/03/2024 - 10:00

FAKTA: Hvilken støvsuger skal jeg vælge?

* Hvis du skal købe en robotstøvsuger, bør du finde en model, som passer til dit gulv og din indretning.

* I Forbrugerrådet Tænks test af robotstøvsugere har ingen af dem været gode på alle typer af gulve. Har du husdyr, bør du også tage højde for det, da nogle robotstøvsugere er bedre end andre til at fjerne hår.

* Den overordnede vurdering er, at ingen robotstøvsuger kan erstatte en almindelig støvsuger.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek