Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/06/2023 - 10:55

Servicekoncernen ISS vinder milliardkontrakt med britisk ministerium

Mere end 800 ISS-ansatte skal levere blandt andet rengøring og kantinedrift til britisk ministerium.

Af: /ritzau/

Servicekoncernen ISS har vundet en syvårig kontrakt med det britiske ministerium for miljø, fødevarer og landbrug (Defra) til en samlet værdi af 3,64 milliarder kroner.

Det skriver den danske koncern i en pressemeddelelse.

Det svarer til en årlig værdi på 520 millioner kroner.

ISS tjener sine penge på rengøring, kantinedrift, sikkerhed og generel facility management.

Kontrakten med Defra vil blandt andet omfatte rengøring, affaldshåndtering, sikkerhed og vedligeholdelse af grunde, lyder det i meddelelsen.

Mere end 800 ISS-ansatte vil stå for at levere denne service til over 300 af ministeriets lokationer i Storbritannien.

Ifølge Liz Benison, der er topchef for ISS' britiske forretningsben, markerer kontrakten en milepæl for hendes ansvarsområde.

- Denne sejr afspejler ikke kun styrken af vores brancheførende servicetilbud, siger hun i meddelelsen.

- Men den bekræfter også vores strategiske beslutning om at arbejde med kunder, der deler vores værdier - og at dette kan gøres uden at gå på kompromis med kommerciel vækst og gensidige fordele.

ISS omsatte for 76,5 milliarder kroner sidste år. Det var mere end fem milliarder højere end året før.

Koncernen var hårdt ramt af coronapandemien og de medfølgende nedlukninger, fordi der ikke var brug for dens service i samme omfang.

Derfor var det også en kærkommen tendens, at mange begyndte at vende tilbage til arbejdspladsen i løbet af sidste år.

Selskabet kom ud af 2022 med et overskud på 2,1 milliard kroner. Det var mere end en tredobling sammenlignet med året før.

/ritzau/

København, 18/06/2023 - 08:00

Rune Klan: Det er en del af livet at sige av

Den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan tester grænsen for, hvad vi kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

- Under coronaen - i sin isolation - får hun en kæreste. Hvordan?! Er det et Just Eat-bud?

Kan man grine af og grine med en ung kvinde, der lider af den dødelige sygdom cystisk fibrose?

Ja, det kan man, mener den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan, og det gør han i programserien "Tabu" forsøget på. I udsendelsesrækken tester han grænsen for, hvad vi kan klukke af.

Han tager i sommerhus med fire personer, der lider af psykisk eller fysisk sygdom, har sår på sjælen eller et misbrug, for at samle inspiration til en show, som forener gråden og grinet gennem et strejf af ironi og magi.

- Det er noget af det mest givtige, jeg har lavet overhovedet, siger Rune Klan.

- Det er, som om TV 2 betaler mig for nogle terapitimer. Jeg føler nogle gange, at programmet er lavet til, at jeg skal udvikle mig. Det mener jeg virkelig, siger han med udråbstegn i stemmen.

Da Rune Klan lavede første sæson af "Tabu" for to år siden, havde han en formodning om, at han ville vende trist tilbage fra optagelserne.

Men tværtimod.

- Jeg er kørt hjem til min familie opløftet over, hvordan livet overlever, siger Rune Klan og fortsætter:

- De mennesker er lysende eksempler på, hvordan du - helt klichéagtigt sagt - får det bedste ud af lortet.

I første sæson mødte Rune Klan blandt andre blinde og bipolare. I den nye sæson, som får premiere på TV 2 den 20. juni, tilbringer han over seks episoder tid med rygmarvsskadede, svært overvægtige, OCD-ramte, spiseforstyrrede, folk med et iøjnefaldende udseende og med PTSD-ramte.

Ud af de 12 ture, han har haft i sommerhuset, er han en enkelt gang kørt hjem med en anden fornemmelse.

Mødet med de fire mennesker, som lider af posttraumatisk stresssyndrom, var særligt overvældende.

- De mennesker lever i noget, som ... Det er vildt og diffust og abstrakt ...

Rune Klan prøver at finde ordene.

- De kan ikke komme ud af det mørke, de er i, siger han så.

- Der blev virkelig grædt meget, de dage jeg var sammen med dem. Der var gråd, som var uforklarlig, og gråd af ren frustration. Det var vildt ... Det var rørende at høre, og det var hårdt at høre. Men der var også grin og helt åbenlyst hjerterum.

Selv om Rune Klan ikke - på papiret - deler mange af de diagnoser eller selv har stået i mange af de situationer som de personer, han tilbringer tid med, så kan mennesker spejle sig i mennesker.

Han nævner mødet med de fire personer, der lider af bipolar lidelse. En psykisk sygdom, hvor man i perioder har betydelige udsving, som bliver billedet på metaforen: højt at flyve, dybt at falde.

- Lige så snart vi mødtes, begyndte de at drille mig og sige: "Jamen, Rune, du ér jo bipolar". Det var sagt i spøg. Men der var også noget rigtigt ved det, siger Rune Klan.

- Svingningerne mellem den der maniske tilstand, man kan opnå, og at grave sig selv ned i et dybt hul er det ikke noget, vi alle sammen lidt genkender?, spørger han.

Interessen for programmet er så stor, at Rune Klan - allerede inden premieren på anden sæson - er i gang med optagelserne til tredje sæson.

I en af episoderne har han sit eget hjerte på spil.

Rune Klan skal tilbringe tid med ufrivilligt barnløse. En situation, som Rune Klan og hans hustru, Christel Stjernebjerg, selv har været i. I otte år prøvede de.

- Jeg har ingen kort på hånden, når jeg skal snakke med nogle, der har cerebral parese. Der skal jeg bare holde mikrofonen, holde min egen kæft og lytte. Men her har jeg faktisk noget, jeg kan sige, siger Rune Klan.

- Min hustru gav mig et lidt underligt råd, da jeg pakkede tasken: "Prøv at lade være med at tage noget tøj på, der er alt for pænt. Jeg vil hellere have, at du ligner en, der kun er der for dem, og ikke en, der vil vise, hvad for noget pænt tøj du har på".

Rune Klan fortalte for første gang sin families historie tilbage i 2017 i showet "Barnløs" og gav sårbarheden sjove strejf.

Showet sluttede med, at Rune Klan kunne fortælle, at han og Christel var i kø til at adoptere. Selv om hans egen personlige historie fik en lykkelig slutning, da storken kom forbi fra Sydafrika med deres lille søn, kunne han i uvisheden sagtens bruge humoren og håndtere andres.

- Jeg bliver ikke stødt over humor. Jeg bliver stødt over andre ting, dårlig opførsel, ondskab og sådan noget, men ikke humor, og jeg har bestemt også grint af ting, der har været alt, alt for hårde, siger Rune Klan og tilføjer så:

- Men jeg er også den forkerte at spørge, for det er jo min verden. Det svarer lidt til at spørge kirurgen, om det er klamt at skære i en krop.

Måden, vi taler til og om hinanden på, har fået en større og større bevidstgørelse de senere år. Der bliver talt om grænser, hensyn og respekt, og det bliver også diskuteret i comedykredse. Rune Klan har kolleger, som er nervøse for at havne i en shitstorm.

Selv er han ikke er bange for, om nogle finder "Tabu" så stødende, at de zapper væk. Næsten altovervejende har responsen - både fra seere og fra folk, der deler sygdomshistorik med personerne i programmerne - været positiv.

- Jeg tror ikke, at det er idealsamfundet, at man kan leve et liv uden at sige av, for det er en del af livet ... Men det kan også være, fordi jeg er blåøjet, funderer han.

- Det kan sagtens være, at jeg lige pludselig bliver ramt af et eller andet, så min pibe får en anden lyd. Men lige nu håber jeg simpelthen på, at det kan betale sig at egentlig bare gerne ville det bedste.

Humor skal skabe smil mellem mennesker og afvæbne det meningsløse, uretfærdige og uforklarlige - som det, der bliver forsøgt aftabuiseret i "Tabu".

Det skal være rørende, sjovt og sammensættende, ikke ekskluderende og udstillende.

- I mit seneste show har jeg reflekteret over, hvordan det er at være en hvid mand, der har en brun dreng. Og der har jeg da danset lidt på en line, der hedder fordomme og racisme. Men for helvede, det synes jeg, er en del af kunsten, siger Rune Klan.

- Nogle gange træder man lidt for meget over den, og så træder man lidt tilbage igen. Hvis man kun bliver på den ene side, kan jeg ikke se formålet med det, for jeg vil gerne have, at vi samles til sidst.

"Tabu" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Fakta: Rundt om Rune Klan

* 46 år og kommer oprindeligt fra Silkeborg.

* Gennem sin opvækst har han også boet i Canada og Oman.

* Han har opholdt sig meget i USA, hvor han har tryllet og undervist andre i magien.

* Han debuterede på standupscenen i 1999.

* Ud over comedy og trylleri er Rune Klan skuespiller.

* Han blev nomineret til en Robert for sin birollepræstation i komedieserien "Tomgang", som blev sendt på det hedengangne TV 2 Zulu.

* Han havde sin første hovedrolle i den omdiskuterede film "Centervagt" fra 2021.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2023 - 22:56

Sangen satte Peter Belli fri fra barndom med tæsk og svigt

Peter Belli fortæller om at vokse op med tæsk og svigt i TV 2's "Det sidste ord", der blev vist lørdag aften.

Peter Bellis barndom var præget af svigt og tæsk.

Det fortæller han i portrætprogrammet ”Det sidste ord”, der blev vist på TV 2 lørdag aften efter musiklegendens død 8. juni.

Peter Belli fortæller om, hvordan hans stedfar tæskede ham ”vind og skæv”, så han nogle gange ikke kunne komme i skole i en uge. Hvordan han skulle ligge i sin seng og stirre i væggen flere dage i træk.

- Alle mennesker har en mulighed for at klare sig på den ene eller anden måde. Det er heldigt i mit tilfælde, siger Peter Belli.

Som 16-årig blev han smidt på porten af sin mor, der havde fundet sig en ung elsker i Peter Bellis bedste ven.

Derfra stod Peter Belli på egne ben. Han lejede et kælderværelse og fik et job på en fabrik for at tjene penge. I samtalen med Mikael Berthelsen siger han, at det måske var godt, at det skete, som det gjorde.

Han gik fra en hård barndom med svigt og tæsk til via musikken at være den Peter Belli, mange elskede.

- Ja, er det ikke stort, siger Peter Belli til Mikael Bertelsen i samtalen.

Peter Belli gik bort i en alder af 79 år 8. juni 2023. Men selv var han ikke bange for døden.

- Det bliver hårdere for dem, der bliver tilbage. Men det med at gøre døden til noget smukt, det kan man godt, siger han.

Og så runder han af med et livsråd. Man skal altid huske at sige godnat, for du ved ikke, om du vågner igen.

- Og de nære ting. Ved at tage hinanden i hånden en gang imellem. Det er der, det hele begynder, og det slutter også med, at vedkommende holder mig i hånden, siger han.

Mikael Bertelsen træder ud af rummet. Og Peter Belli har kameraet helt for sig selv til sine allersidste ord.

"Rock'n'roll, jeg gav dig mine allerbedste år" synger han, og de sidste ord, man hører fra Peter Belli, er "og jeg har aldrig, nej aldrig fortrudt det".

Peter Belli har været en af dansk musiks helt store navne.

Med tusindvis af koncerter og omkring 45 album vil Peter Belli blive husket af generationer. Særligt for hits som "Ulven Peter ", "Ingen Regning", "Istedgade" og "København (Fra en DC-9)".

Senere fulgte countrymusik og i 1991 rockalbummet "Yeah".

Det sidste album inden pensionen blev "Som boblerne i bækken" fra 2016.

Men helt slut var det ikke, for dette forår udgav han "Den sidste sang" i samarbejde med sønnen Michel Belli og bandet Den Syvende Søn.

Her slår han i omkvædet fast, at det er helt okay "Når lyset brænder ud, og natten den bliver ved".

Peter Belli blev i 1967 gift med June Dennow. Sammen havde parret foruden Michel sønnen Chano og datteren Natasja.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/06/2023 - 08:00

FAKTA: Modermærkekræft skyldes primært uv-stråling

* Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger med antallet af solskoldninger og mængden af uv-stråling, som du udsættes for gennem livet - fra både den naturlige sol og solarium.

* Ni ud af ti tilfælde af modermærkekræft kan forebygges, hvis du tænker dig om i solen og følger de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

* Der er cirka 2500 nye tilfælde af modermærkekræft hvert år. Kun ti procent skyldes arvelige forhold.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/06/2023 - 08:00

FAKTA: Din pensionsopsparing bliver investeret

* Danskernes pensionsopsparinger bliver investeret i for eksempel aktier, ejendomme og obligationer for at få opsparingen til at vokse, så man har flere penge til rådighed som pensionist.

* Investeringen fordeles for at minimere risici, hvis markedet skulle vende.

* Obligationer udstedes af stater, realkreditinstitutter og virksomheder. Når man køber en obligation, giver man et lån til den, der har udstedt obligationen.

* Det er typisk en fordel for dig, at pengene bliver investeret, for ellers vil din pensionsformue ikke vokse.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv