Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/06/2023 - 08:00

Rune Klan: Det er en del af livet at sige av

Den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan tester grænsen for, hvad vi kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

Af: Af Ritzau Fokus

- Under coronaen - i sin isolation - får hun en kæreste. Hvordan?! Er det et Just Eat-bud?

Kan man grine af og grine med en ung kvinde, der lider af den dødelige sygdom cystisk fibrose?

Ja, det kan man, mener den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan, og det gør han i programserien "Tabu" forsøget på. I udsendelsesrækken tester han grænsen for, hvad vi kan klukke af.

Han tager i sommerhus med fire personer, der lider af psykisk eller fysisk sygdom, har sår på sjælen eller et misbrug, for at samle inspiration til en show, som forener gråden og grinet gennem et strejf af ironi og magi.

- Det er noget af det mest givtige, jeg har lavet overhovedet, siger Rune Klan.

- Det er, som om TV 2 betaler mig for nogle terapitimer. Jeg føler nogle gange, at programmet er lavet til, at jeg skal udvikle mig. Det mener jeg virkelig, siger han med udråbstegn i stemmen.

Da Rune Klan lavede første sæson af "Tabu" for to år siden, havde han en formodning om, at han ville vende trist tilbage fra optagelserne.

Men tværtimod.

- Jeg er kørt hjem til min familie opløftet over, hvordan livet overlever, siger Rune Klan og fortsætter:

- De mennesker er lysende eksempler på, hvordan du - helt klichéagtigt sagt - får det bedste ud af lortet.

I første sæson mødte Rune Klan blandt andre blinde og bipolare. I den nye sæson, som får premiere på TV 2 den 20. juni, tilbringer han over seks episoder tid med rygmarvsskadede, svært overvægtige, OCD-ramte, spiseforstyrrede, folk med et iøjnefaldende udseende og med PTSD-ramte.

Ud af de 12 ture, han har haft i sommerhuset, er han en enkelt gang kørt hjem med en anden fornemmelse.

Mødet med de fire mennesker, som lider af posttraumatisk stresssyndrom, var særligt overvældende.

- De mennesker lever i noget, som ... Det er vildt og diffust og abstrakt ...

Rune Klan prøver at finde ordene.

- De kan ikke komme ud af det mørke, de er i, siger han så.

- Der blev virkelig grædt meget, de dage jeg var sammen med dem. Der var gråd, som var uforklarlig, og gråd af ren frustration. Det var vildt ... Det var rørende at høre, og det var hårdt at høre. Men der var også grin og helt åbenlyst hjerterum.

Selv om Rune Klan ikke - på papiret - deler mange af de diagnoser eller selv har stået i mange af de situationer som de personer, han tilbringer tid med, så kan mennesker spejle sig i mennesker.

Han nævner mødet med de fire personer, der lider af bipolar lidelse. En psykisk sygdom, hvor man i perioder har betydelige udsving, som bliver billedet på metaforen: højt at flyve, dybt at falde.

- Lige så snart vi mødtes, begyndte de at drille mig og sige: "Jamen, Rune, du ér jo bipolar". Det var sagt i spøg. Men der var også noget rigtigt ved det, siger Rune Klan.

- Svingningerne mellem den der maniske tilstand, man kan opnå, og at grave sig selv ned i et dybt hul er det ikke noget, vi alle sammen lidt genkender?, spørger han.

Interessen for programmet er så stor, at Rune Klan - allerede inden premieren på anden sæson - er i gang med optagelserne til tredje sæson.

I en af episoderne har han sit eget hjerte på spil.

Rune Klan skal tilbringe tid med ufrivilligt barnløse. En situation, som Rune Klan og hans hustru, Christel Stjernebjerg, selv har været i. I otte år prøvede de.

- Jeg har ingen kort på hånden, når jeg skal snakke med nogle, der har cerebral parese. Der skal jeg bare holde mikrofonen, holde min egen kæft og lytte. Men her har jeg faktisk noget, jeg kan sige, siger Rune Klan.

- Min hustru gav mig et lidt underligt råd, da jeg pakkede tasken: "Prøv at lade være med at tage noget tøj på, der er alt for pænt. Jeg vil hellere have, at du ligner en, der kun er der for dem, og ikke en, der vil vise, hvad for noget pænt tøj du har på".

Rune Klan fortalte for første gang sin families historie tilbage i 2017 i showet "Barnløs" og gav sårbarheden sjove strejf.

Showet sluttede med, at Rune Klan kunne fortælle, at han og Christel var i kø til at adoptere. Selv om hans egen personlige historie fik en lykkelig slutning, da storken kom forbi fra Sydafrika med deres lille søn, kunne han i uvisheden sagtens bruge humoren og håndtere andres.

- Jeg bliver ikke stødt over humor. Jeg bliver stødt over andre ting, dårlig opførsel, ondskab og sådan noget, men ikke humor, og jeg har bestemt også grint af ting, der har været alt, alt for hårde, siger Rune Klan og tilføjer så:

- Men jeg er også den forkerte at spørge, for det er jo min verden. Det svarer lidt til at spørge kirurgen, om det er klamt at skære i en krop.

Måden, vi taler til og om hinanden på, har fået en større og større bevidstgørelse de senere år. Der bliver talt om grænser, hensyn og respekt, og det bliver også diskuteret i comedykredse. Rune Klan har kolleger, som er nervøse for at havne i en shitstorm.

Selv er han ikke er bange for, om nogle finder "Tabu" så stødende, at de zapper væk. Næsten altovervejende har responsen - både fra seere og fra folk, der deler sygdomshistorik med personerne i programmerne - været positiv.

- Jeg tror ikke, at det er idealsamfundet, at man kan leve et liv uden at sige av, for det er en del af livet ... Men det kan også være, fordi jeg er blåøjet, funderer han.

- Det kan sagtens være, at jeg lige pludselig bliver ramt af et eller andet, så min pibe får en anden lyd. Men lige nu håber jeg simpelthen på, at det kan betale sig at egentlig bare gerne ville det bedste.

Humor skal skabe smil mellem mennesker og afvæbne det meningsløse, uretfærdige og uforklarlige - som det, der bliver forsøgt aftabuiseret i "Tabu".

Det skal være rørende, sjovt og sammensættende, ikke ekskluderende og udstillende.

- I mit seneste show har jeg reflekteret over, hvordan det er at være en hvid mand, der har en brun dreng. Og der har jeg da danset lidt på en line, der hedder fordomme og racisme. Men for helvede, det synes jeg, er en del af kunsten, siger Rune Klan.

- Nogle gange træder man lidt for meget over den, og så træder man lidt tilbage igen. Hvis man kun bliver på den ene side, kan jeg ikke se formålet med det, for jeg vil gerne have, at vi samles til sidst.

"Tabu" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Fakta: Rundt om Rune Klan

* 46 år og kommer oprindeligt fra Silkeborg.

* Gennem sin opvækst har han også boet i Canada og Oman.

* Han har opholdt sig meget i USA, hvor han har tryllet og undervist andre i magien.

* Han debuterede på standupscenen i 1999.

* Ud over comedy og trylleri er Rune Klan skuespiller.

* Han blev nomineret til en Robert for sin birollepræstation i komedieserien "Tomgang", som blev sendt på det hedengangne TV 2 Zulu.

* Han havde sin første hovedrolle i den omdiskuterede film "Centervagt" fra 2021.

/ritzau/

Santa Fe, 15/04/2024 - 21:00

Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel

Eddie Moore/Reuters

Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en filmfotograf blev dræbt.

En dommer i den amerikanske delstat New Mexico har idømt Hannah Gutierrez-Reed, der var våbenansvarlig på Alec Baldwin-filmen "Rust", 18 måneders fængsel for uagtsomt manddrab.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Du gjorde et sikkert våben til et dødbringende våben, sagde dommeren under domsafsigelsen henvendt til den nu dømte Hannah Gutierrez-Reed.

Filmfotograf Halyna Hutchins blev dræbt på settet for westernfilmen "Rust", da hun ved en fejl blev skudt i maven.

Den amerikanske skuespiller Alec Baldwin, der var hovedrolleindehaver og producer på filmen, og som førte pistolen, da Hutchins blev skudt, er også tiltalt for uagtsomt manddrab. Han nægter sig skyldig.

Baldwin afviser, at han trykkede på aftrækkeren. Hans sag starter 10. juli.

27-årige Hannah Gutierrez-Reed blev i marts dømt skyldig i uagtsomt manddrab for at have ladt Alec Baldwins pistol med skarp ammunition under optagelserne til "Rust" og dermed uagtsomt at have medvirket til drabet på 42-årige Halyna Hutchins.

Gutierrez-Reeds forsvarer anmodede ved domsafsigelsen for en mulighed for prøveløsladelse, mens anklagerne argumenterede for, at hun skulle afsone alle 18 måneder.

Hannah Gutierrez-Reeds sidste ord i retten var grådkvalte.

- Jeg er ked af den måde, medierne gjorde tragedien til en sensation og portrætterede mig som et komplet monster, sagde hun.

Hendes forsvarer har under hele sagen sagt, at hun er blevet syndebuk for en forbrydelse, som ledelsen på filmen bærer ansvaret for.

Anklagemyndigheden har modsat argumenteret for, at Gutierrez-Reed har udvist "mangel på anger".

Hændelsen fandt sted i oktober 2021. Hutchins blev skudt og dræbt, da Baldwin pegede sin pistol mod filmfotografen og tog ladegreb.

Det var ikke meningen, at våbnet på settet på "Rust" skulle være skarpladt.

Baldwin har tidligere sagt, at der var tale om en ulykke, og at han mener, at han ikke var ansvarlig for Hutchins' død.

Derudover har Hollywood-stjernen udtalt, at det ikke var hans ansvar at kontrollere pistolen, og hvad den var ladt med.

/ritzau/

Læs Mere >>

Santa Fe, 15/04/2024 - 20:46

Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel

Eddie Moore/Reuters

Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en filmfotograf blev dræbt.

En dommer i den amerikanske delstat New Mexico har idømt Hannah Gutierrez-Reed, der var våbenansvarlig på Alec Baldwin-filmen "Rust", 18 måneders fængsel for uagtsomt manddrab.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Filmfotograf Halyna Hutchins blev dræbt på settet for westernfilmen "Rust", da hun ved en fejl blev skudt i maven.

Den amerikanske skuespiller Alec Baldwin, der var hovedrolleindehaver og producer på filmen, og som førte pistolen, da Hutchins blev skudt, er også tiltalt for uagtsomt manddrab. Han nægter sig skyldig.

Baldwin afviser, at han trykkede på aftrækkeren. Hans sag starter 10. juli.

27-årige Hannah Gutierrez-Reed blev i marts dømt skyldig i uagtsomt manddrab for at have ladt Alec Baldwins pistol med skarp ammunition under optagelserne til "Rust" og dermed uagtsomt at have medvirket til drabet på 42-årige Halyna Hutchins.

Gutierrez-Reeds forsvarer anmodede ved domsafsigelsen for en mulighed for prøveløsladelse, mens anklagerne argumenterede for, at hun skulle afsone alle 18 måneder.

Hendes forsvarer har under hele sagen sagt for, at hun er blevet syndebuk for en forbrydelse, som ledelsen på filmen bærer ansvaret for.

Anklagemyndigheden har modsat argumenteret for, at Gutierrez-Reed har udvist "mangel på anger".

Hændelsen fandt sted i oktober 2021. Hutchins blev skudt og dræbt, da Baldwin pegede sin pistol mod filmfotografen og tog ladegreb.

Det var ikke meningen, at våbnet på settet på "Rust" skulle være skarpladt.

Baldwin har tidligere sagt, at der var tale om en ulykke, og at han mener, at han ikke var ansvarlig for Hutchins' død.

Derudover har Hollywood-stjernen udtalt, at det ikke var hans ansvar at kontrollere pistolen, og hvad den var ladt med.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

FAKTA: Disse fisk er i sæson i foråret

* Danmark har nogle af verdens fineste spisefisk, og der er mange af de arter, som fiskes hele året.

* Der vil dog altid være perioder, hvor forskellige fisk er bedst.

* I april er det særligt rødspætter, kuller, pighvar, helleflynder, havkat, havtaske, søtunge, slethvar, hornfisk, sild, stenbider og multe.

Kilde: kenddinfisker.dk ejet af Konsumfisk, der er et fiskeriklyngesamarbejde på tværs af havne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

Forår betyder fladfisk på menuen

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I de danske farvande fanges der mange fantastiske spisefisk. Her er dem, du skal holde øje med netop nu.

Der er andre fisk i havet end tun, torsk og laks. Og når forårsvejret rigtig sætter ind, står menuen i fladfiskens tegn.

Du kan eksempelvis kaste dig over slethvar, pighvar eller skærising, fortæller Søren Birch, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.

- Jeg er vild med fladfisk. Og de her fisk er også af en vis størrelse, så der er kød på fileterne, siger han.

Selv kommer han til at servere slethvarren eller pighvarren for sine middagsgæster i privaten dette forår.

- En helbagt pighvar eller slethvar er superlækkert, lyder det fra Søren Birch, der anbefaler, at du bruger godt med smør og krydderurter, når du tilbereder fisken.

Rids fisken ned langs ryggen, put smør og krydderurter ovenpå, og smid den så ind i ovnen. Servér med nye danske kartofler vendt i smør og persille.

Ifølge køkkenchefen kan du tjekke, om fisken er færdig, ved at tage en almindelig smørkniv og vippe fileten af. Slipper den benene, har den fået nok.

- Drik et koldt glas hvidvin til, og så spiller det bare, siger Søren Birch.

Du kan også tage fladfisken med ud på grillen, når vejret tillader det - hvis du da ikke er typen, der også griller i regnvejr.

Grillrøgen giver nemlig fisken noget helt andet end en traditionel ovn, siger kok Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.

- Fisken bliver varm på en anden måde, og røgen giver en noget anden smag, siger kokken, der også tilslutter sig anbefalingen om, at du serverer fladfisk som skærising og pighvar for dine forårsgæster.

Lav nogle snit i fisken, og giv den citronskal, krydderier og smør. Smid hele fisken på grillen. Ligesom i ovnen har fisken fået nok, når du kan løfte fileten langs rygraden med en kniv.

Ifølge Mads Dalsborg kan du også spørge din lokale fiskemand efter helleflynder, som også en god fladfisk at spise lige nu.

I den mere billige ende kan du kaste dig over skrubben, foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.

- Hvis du skal lave et nemt familiemåltid til mange, så er skrubben helt perfekt, siger han og peger ligeledes på slethvarren som endnu et godt alternativ, siger han og fortsætter:

- I retten ville jeg også bruge en masse forårsgrøntsager som asparges, ærter og gulerødder og lave en frikassé.

Vend fisken i mel, og steg den i smør i cirka fire minutter på hver side. Servér sammen med frikasséen.

- Vil du have retten helt op at ringe, så tilsæt lidt peberrod. Så har du en ret, man bare skal spise her til foråret, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek