Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/06/2023 - 08:00

Rune Klan: Det er en del af livet at sige av

Den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan tester grænsen for, hvad vi kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

Af: Af Ritzau Fokus

- Under coronaen - i sin isolation - får hun en kæreste. Hvordan?! Er det et Just Eat-bud?

Kan man grine af og grine med en ung kvinde, der lider af den dødelige sygdom cystisk fibrose?

Ja, det kan man, mener den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan, og det gør han i programserien "Tabu" forsøget på. I udsendelsesrækken tester han grænsen for, hvad vi kan klukke af.

Han tager i sommerhus med fire personer, der lider af psykisk eller fysisk sygdom, har sår på sjælen eller et misbrug, for at samle inspiration til en show, som forener gråden og grinet gennem et strejf af ironi og magi.

- Det er noget af det mest givtige, jeg har lavet overhovedet, siger Rune Klan.

- Det er, som om TV 2 betaler mig for nogle terapitimer. Jeg føler nogle gange, at programmet er lavet til, at jeg skal udvikle mig. Det mener jeg virkelig, siger han med udråbstegn i stemmen.

Da Rune Klan lavede første sæson af "Tabu" for to år siden, havde han en formodning om, at han ville vende trist tilbage fra optagelserne.

Men tværtimod.

- Jeg er kørt hjem til min familie opløftet over, hvordan livet overlever, siger Rune Klan og fortsætter:

- De mennesker er lysende eksempler på, hvordan du - helt klichéagtigt sagt - får det bedste ud af lortet.

I første sæson mødte Rune Klan blandt andre blinde og bipolare. I den nye sæson, som får premiere på TV 2 den 20. juni, tilbringer han over seks episoder tid med rygmarvsskadede, svært overvægtige, OCD-ramte, spiseforstyrrede, folk med et iøjnefaldende udseende og med PTSD-ramte.

Ud af de 12 ture, han har haft i sommerhuset, er han en enkelt gang kørt hjem med en anden fornemmelse.

Mødet med de fire mennesker, som lider af posttraumatisk stresssyndrom, var særligt overvældende.

- De mennesker lever i noget, som ... Det er vildt og diffust og abstrakt ...

Rune Klan prøver at finde ordene.

- De kan ikke komme ud af det mørke, de er i, siger han så.

- Der blev virkelig grædt meget, de dage jeg var sammen med dem. Der var gråd, som var uforklarlig, og gråd af ren frustration. Det var vildt ... Det var rørende at høre, og det var hårdt at høre. Men der var også grin og helt åbenlyst hjerterum.

Selv om Rune Klan ikke - på papiret - deler mange af de diagnoser eller selv har stået i mange af de situationer som de personer, han tilbringer tid med, så kan mennesker spejle sig i mennesker.

Han nævner mødet med de fire personer, der lider af bipolar lidelse. En psykisk sygdom, hvor man i perioder har betydelige udsving, som bliver billedet på metaforen: højt at flyve, dybt at falde.

- Lige så snart vi mødtes, begyndte de at drille mig og sige: "Jamen, Rune, du ér jo bipolar". Det var sagt i spøg. Men der var også noget rigtigt ved det, siger Rune Klan.

- Svingningerne mellem den der maniske tilstand, man kan opnå, og at grave sig selv ned i et dybt hul er det ikke noget, vi alle sammen lidt genkender?, spørger han.

Interessen for programmet er så stor, at Rune Klan - allerede inden premieren på anden sæson - er i gang med optagelserne til tredje sæson.

I en af episoderne har han sit eget hjerte på spil.

Rune Klan skal tilbringe tid med ufrivilligt barnløse. En situation, som Rune Klan og hans hustru, Christel Stjernebjerg, selv har været i. I otte år prøvede de.

- Jeg har ingen kort på hånden, når jeg skal snakke med nogle, der har cerebral parese. Der skal jeg bare holde mikrofonen, holde min egen kæft og lytte. Men her har jeg faktisk noget, jeg kan sige, siger Rune Klan.

- Min hustru gav mig et lidt underligt råd, da jeg pakkede tasken: "Prøv at lade være med at tage noget tøj på, der er alt for pænt. Jeg vil hellere have, at du ligner en, der kun er der for dem, og ikke en, der vil vise, hvad for noget pænt tøj du har på".

Rune Klan fortalte for første gang sin families historie tilbage i 2017 i showet "Barnløs" og gav sårbarheden sjove strejf.

Showet sluttede med, at Rune Klan kunne fortælle, at han og Christel var i kø til at adoptere. Selv om hans egen personlige historie fik en lykkelig slutning, da storken kom forbi fra Sydafrika med deres lille søn, kunne han i uvisheden sagtens bruge humoren og håndtere andres.

- Jeg bliver ikke stødt over humor. Jeg bliver stødt over andre ting, dårlig opførsel, ondskab og sådan noget, men ikke humor, og jeg har bestemt også grint af ting, der har været alt, alt for hårde, siger Rune Klan og tilføjer så:

- Men jeg er også den forkerte at spørge, for det er jo min verden. Det svarer lidt til at spørge kirurgen, om det er klamt at skære i en krop.

Måden, vi taler til og om hinanden på, har fået en større og større bevidstgørelse de senere år. Der bliver talt om grænser, hensyn og respekt, og det bliver også diskuteret i comedykredse. Rune Klan har kolleger, som er nervøse for at havne i en shitstorm.

Selv er han ikke er bange for, om nogle finder "Tabu" så stødende, at de zapper væk. Næsten altovervejende har responsen - både fra seere og fra folk, der deler sygdomshistorik med personerne i programmerne - været positiv.

- Jeg tror ikke, at det er idealsamfundet, at man kan leve et liv uden at sige av, for det er en del af livet ... Men det kan også være, fordi jeg er blåøjet, funderer han.

- Det kan sagtens være, at jeg lige pludselig bliver ramt af et eller andet, så min pibe får en anden lyd. Men lige nu håber jeg simpelthen på, at det kan betale sig at egentlig bare gerne ville det bedste.

Humor skal skabe smil mellem mennesker og afvæbne det meningsløse, uretfærdige og uforklarlige - som det, der bliver forsøgt aftabuiseret i "Tabu".

Det skal være rørende, sjovt og sammensættende, ikke ekskluderende og udstillende.

- I mit seneste show har jeg reflekteret over, hvordan det er at være en hvid mand, der har en brun dreng. Og der har jeg da danset lidt på en line, der hedder fordomme og racisme. Men for helvede, det synes jeg, er en del af kunsten, siger Rune Klan.

- Nogle gange træder man lidt for meget over den, og så træder man lidt tilbage igen. Hvis man kun bliver på den ene side, kan jeg ikke se formålet med det, for jeg vil gerne have, at vi samles til sidst.

"Tabu" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Fakta: Rundt om Rune Klan

* 46 år og kommer oprindeligt fra Silkeborg.

* Gennem sin opvækst har han også boet i Canada og Oman.

* Han har opholdt sig meget i USA, hvor han har tryllet og undervist andre i magien.

* Han debuterede på standupscenen i 1999.

* Ud over comedy og trylleri er Rune Klan skuespiller.

* Han blev nomineret til en Robert for sin birollepræstation i komedieserien "Tomgang", som blev sendt på det hedengangne TV 2 Zulu.

* Han havde sin første hovedrolle i den omdiskuterede film "Centervagt" fra 2021.

/ritzau/

København, 19/03/2025 - 17:47

Kendt skuespiller stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bjarne Henriksen har boet på Frederiksberg i København de seneste ti år og vil nu ind i kommunalpolitik.

Skuespilleren Bjarne Henriksen stiller op til kommunalvalget 18. november i år. Det gør han i Frederiksberg Kommune for Socialdemokratiet.

Det siger Bjarne Henriksen til TV 2 Kosmopol.

- Nu er jeg 66 år, og i min alder får jeg efterhånden kun tilbudt roller som et af de tre D'er: Død, Døende - eller Dement. Og så er der altså tid til politisk arbejde, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han er kendt fra et hav af film og tv-serier såsom "Badehotellet" på TV 2 og DR's "Forbrydelsen".

Bjarne Henriksen har boet på Frederiksberg i København de seneste ti år. Han vil være med til at sikre, at Frederiksberg Kommune forbliver rød. I dag hedder borgmesteren Michael Vindfeldt (S).

Han har været borgmester siden 2022 og stoppede dermed 112 års konservativt styre i kommunen.

- Jeg stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet, fordi jeg mener, at Frederiksberg skal fortsætte med Michael Vindfeldt som borgmester. Det tror jeg, at vi alle er bedst tjent med, siger Bjarne Henriksen i en pressemeddelelse fra Socialdemokratiet på Frederiksberg.

Bjarne Henriksen har tre mærkesager. Frederiksberg skal være en blandet by, ikke bare en "rigmandsghetto", Frederiksberg skal have et rigt kulturliv, og han vil gerne tage kampen op mod ensomhed, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han er usikker på, om det er en fordel eller ej at være et kendt ansigt i en valgkamp.

Lidt "erfaring" har Bjarne Henriksen i øvrigt med politik. Han havde rollen som politikeren Hans Christian Thorsen i DR's populære tv-serie "Borgen".

I den rolle var Bjarne Henriksen blandt andet Danmarks forsvarsminister og formand for Arbejderpartiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/03/2025 - 17:21

Kendt skuespiller stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bjarne Henriksen har boet på Frederiksberg i København de seneste ti år og vil nu ind i kommunalpolitik.

Skuespilleren Bjarne Henriksen stiller op til kommunalvalget 18. november i år. Det gør han i Frederiksberg Kommune for Socialdemokratiet.

Det siger Bjarne Henriksen til TV 2 Kosmopol.

- Nu er jeg 66 år, og i min alder får jeg efterhånden kun tilbudt roller som et af de tre D'er: Død, Døende - eller Dement. Og så er der altså tid til politisk arbejde, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han er kendt fra et hav af film og tv-serier såsom "Badehotellet" på TV 2 og DR's "Forbrydelsen".

Bjarne Henriksen har boet på Frederiksberg i København de seneste ti år. Han vil være med til at sikre, at Frederiksberg Kommune forbliver rød. I dag hedder borgmesteren Michael Vindfeldt (S).

Han har været borgmester siden 2022 og stoppede dermed 112 års konservativt styre i kommunen.

- Jeg stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet, fordi jeg mener, at Frederiksberg skal fortsætte med Michael Vindfeldt som borgmester. Det tror jeg, at vi alle er bedst tjent med, siger Bjarne Henriksen i en pressemeddelelse fra Socialdemokratiet på Frederiksberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/03/2025 - 10:00

FAKTA: Lola Jensens råd

* Man skal lære børn at tabe fra allerførste spil. Børn kan allerede spille med i billedlotteri fra de er cirka to år.

* Spillet Vildkatten kan være et godt brætspil, da man nemt kan trække sig som forælder og give barnet mulighed for at komme tilbage i spillet.

* Ludo kan være et svært spil, da man bliver slået hjem. Det kan børn have svært ved.

* At håndtere skuffelsen ved at tabe kræver øvelse.

Kilde: Lola Jensen, familievejleder

/ritzau fokus/

 

Læs Mere >>

, 19/03/2025 - 10:00

Sådan undgår du at dit barn bliver en dårlig taber

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Børn elsker at spille, og de fleste spil har et konkurrenceelement. Med få råd kan dit barn klare spillets skuffelser og glæder, hvilket skal bruges hele livet.

I løbet af livet vil man både møde nederlag og sejre. Men hvordan lærer man sit barn at tabe og vinde med samme sind?

Lola Jensen, der har været familievejleder i 40 år, er mor til tre og bedstemor til otte, fortæller, at forældres ageren har stor påvirkning på barnets håndtering af nederlag.

- Det er piece of cake at lære sit barn at tabe og vinde med samme sind, hvis man går rart og langsomt til værks uden at pakke barnet ind i vat eller bomuld, men også uden at sige "sådan er det bare", når man slår barnet hjem i for eksempel Ludo, siger hun.

Forældre skal skabe et stærkt fundament for deres børn allerede fra allerførste spil, så barnet langsomt øver at tabe.

- Vælg gerne et spil, hvor man kan få noget sjov ud af det. Det kan blandt andet være Sorteper, hvor det kan være sjovt at få en streg i panden, når man har tabt, siger hun.

Som forælder bør man mestre en balance i at vise spillets mange facetter til barnet, uden at vise for meget hensyn.

- Forældre skal ikke lave om på spillereglerne, da deres børn senere vil spille med jævnaldrende, der så vil sige "sådan er reglerne ikke", siger hun og fortsætter:

- Man kan dog godt skifte mellem at vinde og tabe, så der er en balance, og barnet også ser, at forældrene kan klare at tabe. Barnet må endelig ikke vide, at man nogle gange lader dem vinde, siger hun.

Lola Jensen fortæller, at forældres sprogbrug kan have stor betydning for barnets opfattelse af spillets mål.

- I stedet for at sige "nu tabte du", så kan man sige til sit barn "målet er, at vi hygger os". Det er noget, de for eksempel kan tage med sig til fodbold, siger hun.

Børn skal starte med at se spillet som et fælles spil, hvor man hjælper hinanden, så bygger man konkurrenceelementet på. I denne fase kan udfordringer opstå både for barnet og forældrene, fortæller Lola Jensen.

- Det er vigtigt, at forældre tør tage den mulige konflikt eller gråd, hvis barnet går totalt i sort over at have tabt, siger hun.

Lola Jensen fortæller, at hvis barnet er i det røde felt, så hjælper det ikke at tvinge barnet til for eksempel at samle en brik, de har smidt, op.

- Man kan spørge en ældre søskende eller den anden forælder, om de vil overtage barnets plads i spillet, så blinker man til hinanden og lader barnets brikker vinde. Så kan barnet i sin frustration høre, at det faktisk var egne brikker, der gik i mål først, siger Lola Jensen.

Lola Jensen fortæller, at tab og vind med samme sind er en tilgang, som man tager med sig hele livet. Jo flere børn, der har lært det, jo færre konflikter vil der også være i skolegården og andre steder i livet.

- Det man lærer i sin barndom, skal man bruge resten af livet. At tabe og vinde med samme sind. Evnen til at magte skuffelsen, afvisning og evnen til, at ikke alt kan gå efter ens eget hoved. Ellers bliver der en kæmpe flok, der render ind og slår dommeren til fodbold, når der dømmes uretfærdigt, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek