Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/06/2023 - 08:00

Rune Klan: Det er en del af livet at sige av

Den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan tester grænsen for, hvad vi kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

Af: Af Ritzau Fokus

- Under coronaen - i sin isolation - får hun en kæreste. Hvordan?! Er det et Just Eat-bud?

Kan man grine af og grine med en ung kvinde, der lider af den dødelige sygdom cystisk fibrose?

Ja, det kan man, mener den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan, og det gør han i programserien "Tabu" forsøget på. I udsendelsesrækken tester han grænsen for, hvad vi kan klukke af.

Han tager i sommerhus med fire personer, der lider af psykisk eller fysisk sygdom, har sår på sjælen eller et misbrug, for at samle inspiration til en show, som forener gråden og grinet gennem et strejf af ironi og magi.

- Det er noget af det mest givtige, jeg har lavet overhovedet, siger Rune Klan.

- Det er, som om TV 2 betaler mig for nogle terapitimer. Jeg føler nogle gange, at programmet er lavet til, at jeg skal udvikle mig. Det mener jeg virkelig, siger han med udråbstegn i stemmen.

Da Rune Klan lavede første sæson af "Tabu" for to år siden, havde han en formodning om, at han ville vende trist tilbage fra optagelserne.

Men tværtimod.

- Jeg er kørt hjem til min familie opløftet over, hvordan livet overlever, siger Rune Klan og fortsætter:

- De mennesker er lysende eksempler på, hvordan du - helt klichéagtigt sagt - får det bedste ud af lortet.

I første sæson mødte Rune Klan blandt andre blinde og bipolare. I den nye sæson, som får premiere på TV 2 den 20. juni, tilbringer han over seks episoder tid med rygmarvsskadede, svært overvægtige, OCD-ramte, spiseforstyrrede, folk med et iøjnefaldende udseende og med PTSD-ramte.

Ud af de 12 ture, han har haft i sommerhuset, er han en enkelt gang kørt hjem med en anden fornemmelse.

Mødet med de fire mennesker, som lider af posttraumatisk stresssyndrom, var særligt overvældende.

- De mennesker lever i noget, som ... Det er vildt og diffust og abstrakt ...

Rune Klan prøver at finde ordene.

- De kan ikke komme ud af det mørke, de er i, siger han så.

- Der blev virkelig grædt meget, de dage jeg var sammen med dem. Der var gråd, som var uforklarlig, og gråd af ren frustration. Det var vildt ... Det var rørende at høre, og det var hårdt at høre. Men der var også grin og helt åbenlyst hjerterum.

Selv om Rune Klan ikke - på papiret - deler mange af de diagnoser eller selv har stået i mange af de situationer som de personer, han tilbringer tid med, så kan mennesker spejle sig i mennesker.

Han nævner mødet med de fire personer, der lider af bipolar lidelse. En psykisk sygdom, hvor man i perioder har betydelige udsving, som bliver billedet på metaforen: højt at flyve, dybt at falde.

- Lige så snart vi mødtes, begyndte de at drille mig og sige: "Jamen, Rune, du ér jo bipolar". Det var sagt i spøg. Men der var også noget rigtigt ved det, siger Rune Klan.

- Svingningerne mellem den der maniske tilstand, man kan opnå, og at grave sig selv ned i et dybt hul er det ikke noget, vi alle sammen lidt genkender?, spørger han.

Interessen for programmet er så stor, at Rune Klan - allerede inden premieren på anden sæson - er i gang med optagelserne til tredje sæson.

I en af episoderne har han sit eget hjerte på spil.

Rune Klan skal tilbringe tid med ufrivilligt barnløse. En situation, som Rune Klan og hans hustru, Christel Stjernebjerg, selv har været i. I otte år prøvede de.

- Jeg har ingen kort på hånden, når jeg skal snakke med nogle, der har cerebral parese. Der skal jeg bare holde mikrofonen, holde min egen kæft og lytte. Men her har jeg faktisk noget, jeg kan sige, siger Rune Klan.

- Min hustru gav mig et lidt underligt råd, da jeg pakkede tasken: "Prøv at lade være med at tage noget tøj på, der er alt for pænt. Jeg vil hellere have, at du ligner en, der kun er der for dem, og ikke en, der vil vise, hvad for noget pænt tøj du har på".

Rune Klan fortalte for første gang sin families historie tilbage i 2017 i showet "Barnløs" og gav sårbarheden sjove strejf.

Showet sluttede med, at Rune Klan kunne fortælle, at han og Christel var i kø til at adoptere. Selv om hans egen personlige historie fik en lykkelig slutning, da storken kom forbi fra Sydafrika med deres lille søn, kunne han i uvisheden sagtens bruge humoren og håndtere andres.

- Jeg bliver ikke stødt over humor. Jeg bliver stødt over andre ting, dårlig opførsel, ondskab og sådan noget, men ikke humor, og jeg har bestemt også grint af ting, der har været alt, alt for hårde, siger Rune Klan og tilføjer så:

- Men jeg er også den forkerte at spørge, for det er jo min verden. Det svarer lidt til at spørge kirurgen, om det er klamt at skære i en krop.

Måden, vi taler til og om hinanden på, har fået en større og større bevidstgørelse de senere år. Der bliver talt om grænser, hensyn og respekt, og det bliver også diskuteret i comedykredse. Rune Klan har kolleger, som er nervøse for at havne i en shitstorm.

Selv er han ikke er bange for, om nogle finder "Tabu" så stødende, at de zapper væk. Næsten altovervejende har responsen - både fra seere og fra folk, der deler sygdomshistorik med personerne i programmerne - været positiv.

- Jeg tror ikke, at det er idealsamfundet, at man kan leve et liv uden at sige av, for det er en del af livet ... Men det kan også være, fordi jeg er blåøjet, funderer han.

- Det kan sagtens være, at jeg lige pludselig bliver ramt af et eller andet, så min pibe får en anden lyd. Men lige nu håber jeg simpelthen på, at det kan betale sig at egentlig bare gerne ville det bedste.

Humor skal skabe smil mellem mennesker og afvæbne det meningsløse, uretfærdige og uforklarlige - som det, der bliver forsøgt aftabuiseret i "Tabu".

Det skal være rørende, sjovt og sammensættende, ikke ekskluderende og udstillende.

- I mit seneste show har jeg reflekteret over, hvordan det er at være en hvid mand, der har en brun dreng. Og der har jeg da danset lidt på en line, der hedder fordomme og racisme. Men for helvede, det synes jeg, er en del af kunsten, siger Rune Klan.

- Nogle gange træder man lidt for meget over den, og så træder man lidt tilbage igen. Hvis man kun bliver på den ene side, kan jeg ikke se formålet med det, for jeg vil gerne have, at vi samles til sidst.

"Tabu" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Fakta: Rundt om Rune Klan

* 46 år og kommer oprindeligt fra Silkeborg.

* Gennem sin opvækst har han også boet i Canada og Oman.

* Han har opholdt sig meget i USA, hvor han har tryllet og undervist andre i magien.

* Han debuterede på standupscenen i 1999.

* Ud over comedy og trylleri er Rune Klan skuespiller.

* Han blev nomineret til en Robert for sin birollepræstation i komedieserien "Tomgang", som blev sendt på det hedengangne TV 2 Zulu.

* Han havde sin første hovedrolle i den omdiskuterede film "Centervagt" fra 2021.

/ritzau/

København, 01/10/2023 - 17:50

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års fertilitetskamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i omkring ni års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv