Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 15/06/2024 - 10:57

Scholz sikker på kanslerkandidatur trods skidt EU-valg

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz' parti SPD fik sammen med de andre regeringspartier et dårligt EU-valg.

Af: /ritzau/

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, er overbevist om, at han er sit partis kanslerkandidat, når Tyskland efter planen afholder valg i 2025.

Det er til trods for, at hans parti, socialdemokratiske SPD, fik et skidt EU-parlamentsvalg 9. juni.

I et interview med tv-stationen ARD er han lørdag blevet spurgt, om han er sikker på, at han er partiets næste kandidat i 2025.

- Ja, svarede han, skriver nyhedsbureauet dpa.

EU-valget gik dårligt for alle de tyske regeringspartier. De tre tyske regeringspartier opnåede kun 31 procent af stemmerne tilsammen. I 2021 ved parlamentsvalget fik de 51 procent.

Ud over SPD består regeringskoalitionen af De Grønne og det liberale FDP

SPD endte med blot 13,9 procent af stemmerne.

I interviewet med ARD anerkender Olaf Scholz den dårlige præstation af de tre partier, men han fastholder, at han står i spidsen for en arbejdsduelig regering.

- Faktum er, at regeringen har flertal i parlamentet. Vi har netop vedtaget love i denne uge i Forbundsdagen, og vi har et mandat til at opfylde og udføre vores arbejde. Det er det, vi gør, sagde Scholz.

Det næste tyske valg skal senest afholdes i slutningen af oktober næste år.

/ritzau/

København, 15/06/2024 - 10:47

Hæsblæsende Metallica høster overvejende gode anmeldelser i Parken

Sven Hoppe/Ritzau Scanpix

Fredag nåede Metallicas verdensturné til Danmark, og anmelderne kvitterer med flere roser til metalbandet.

Bandet Metallica med den danske trommeslager Lars Ulrich spillede fredag i Parken i København.

Og det gik ifølge anmelderne ganske godt - omend nogle ting kunne være gået bedre.

Ekstra Bladet kvitterer med fire stjerner og skriver, at "tribunerne skælvede, da Metallica bragede gennem lydmuren med det sønderlemmende åbningsnummer "Creeping Death", og "Hit the Lights" var så hæsblæsende, at de knap nok selv kunne følge med".

B.T. kvitterer også med fire stjerner og kalder koncerten "et udmærket miks mellem gammelt og nyt, riffs og snak, gjort i upåklagelige overgange i en lyd, du kunne mærke helt ind i øregangene, for brystet og ned i fødderne".

Ekstra Bladet skriver, at koncerten fik en "udbredt tendens til tomgang midtvejs", og at Metallica mistede publikum, der mistede interessen.

B.T. peger på, at det blivende lavpunkt ved koncerten var det "chokerende kedelige sceneshow, hvor Metallica ikke rigtigt formåede at udnytte Parkens runde scene til mere end bare at stå adskilt".

Hos Politiken kvitterer man ligeledes med fire stjerner til det amerikanske metalband under overskriften: "Metallica trodsede en naturlov eller to i Parken".

Bandet får dog hug for at være "meget længe om at komme i gang trods en stærkt start". Men efter hits som "Nothing Else Matters" og "Sad But True" lykkedes det at få fyret op under de mange metalfans i nationalarenaen.

- Lyden var til gengæld uhørt god i Parken, og så er det altså svært at have en dårlig aften til Metallica, lyder det fra Politikens anmelder.

Fra Jyllands-Posten høster Ulrich og kompagni fem stjerner.

Her bemærkes særligt trommeslagerens nærvær, ydmyghed og gode spil, der ifølge anmeldelsen var både "stilsikkert, overbevisende og aggressivt".

- Lars Ulrich gav sig god tid til at hilse på sine fans, og den gestus viste sig at være repræsentativ for de følgende to timers koncert, skriver avisens anmelder i sin dom over koncerten.

Metallica tropper søndag igen op i Parken for at levere endnu et show. Det gør de under parolen "No repeat weekend", som betyder, at koncerten bliver helt anderledes fra fredagens koncert.

Bandet lover dermed to helt forskellige sætlister samt nye kunstnere til at opvarme.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/06/2024 - 08:00

Dansk stjerneskud: Jeg er blevet meget mere opmærksom på mit væsen

Man kan godt være et godt menneske, selv om man gerne vil have opmærksomhed, lyder det fra musicalstjernen Johanne Milland.

Man siger, at modsætninger mødes.

Det skete, den dag Johanne Milland havde første skoledag på Den Danske Scenekunstskole i Fredericia tilbage i 2017 og mødte holdkammeraten Nanna Rossen.

- Jeg var meget mere opmærksomhedskrævende, Nanna var mere stille. Men langsomt begyndte vi at nærme os hinanden. Siden har vi fulgtes ad, og nu skal vi også snart samarbejde med hinanden, siger Johanne Milland.

- Ved at være sammen med Nanna er jeg blevet meget mere opmærksom på min egen person, hvem jeg har været, og hvordan jeg er nu. Jeg er blevet meget mere opmærksom på mit væsen i den her proces.

De to veninder forenes på scenen i den kommende opsætning af "Wicked".

Musicalen handler om venskabet mellem to unge kvinder, der møder hinanden på hekseskolen i det magiske rige Oz: klassens populære pige, Glinda, og outsideren Elphaba, der vækker opsigt med sin grønne hud.

Nanna Rossen spiller Elphaba, mens at Johanne Milland skildrer Glinda.

- Man kan godt være et godt menneske, selv om man gerne vil have opmærksomhed. Og når man finder ud af, at livet måske alligevel ikke handler om at blive populær - hvor skal man så stille sig hen i verden?. Det kan jeg godt genkende, fortæller Johanne Milland.

- Jeg står selv et virkeligt dejligt sted i mit liv nu. Det er lang tid siden, at jeg har haft så meget ro og balance. Jeg har en masse kærlighed, en masse dejlige venner, en dejlig familie, en dejlig kæreste og et dejligt arbejde. Jeg har egentlig ikke noget som helst at beklage mig over. Det skal man bare virkelig huske at værdsætte, for lige pludselig kan det være væk igen.

"Wicked" havde verdenspremiere på Broadway for 20 år siden og har kun været opsat i Danmark en enkelt gang før.

- Det er vanvittigt at få lov til at spille en af de ikoniske kvinder i "Wicked". Det havde jeg aldrig regnet med - og slet ikke nu i min karriere. Det er ret enestående, konstaterer Johanne Milland.

Desværre kan euforien også kamme over i en indre udfordring: at tage sin plads på scenen i en musical, der er så elsket, som "Wicked" er.

- Det er virkelig noget, jeg kæmper med hver dag, fortæller Johanne Milland åbenhjertigt.

- Hvis jeg ikke ligesom går ind og tager teten og siger til mig selv: "Du er her af en grund", kan jeg godt pille mig selv ned. Det er lige så meget et mentalt arbejde, som det er at arbejde med manuskriptet. Det tror jeg, bliver et løbende arbejde resten af mit liv, siger den 29-årige performer.

Det er det såkaldte imposter syndrom.

Et selvbedrag, hvor man begynder at tvivle på egne evner og frygter for den dag, andre opdager det.

- Jeg tror, der er rigtig mange, der har det sådan. Både i min profession og på andre arbejder, funderer Johanne Milland.

- Det tror jeg, vi har meget af her i Danmark og ligger latent i os med janteloven: "Du skal ikke tro, du er noget".

Johanne Milland kommer fra den fynske flække Frørup uden for Nyborg. Hun ved ikke helt, hvor interessen opstod - hun kommer ikke fra en synderligt kreativ familie - men hun begyndte at lave amatørteater.

Senere fandt hun ud af, at man faktisk kunne forene dramatik med lyrik - og at hvis man dygtiggjorde sig, kunne man også leve af det. Det forstod hendes forældre ikke helt lige i begyndelsen, og hendes lærere opfordrede hende også til at tage en universitetsuddannelse, så hun helgarderede sig.

- Det satte gang i en fandenivoldskhed: "Nej, det skal I ikke bestemme. Jeg skal nok finde min egen vej", genfortæller Johanne Milland.

- Mine tanker og drømme har altid fyldt meget, og efter det gik op for mine forældre, at det var ramme alvor, har de været fuldstændig fantastiske, understreger hun.

- De har hentet og bragt mig og dækket ind for mig til familiefester, når jeg igen ikke kunne være der.

Allerede samme år som Johanne Milland dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole i 2019, fik hun professionel debut på Det Ny Teater. Året efter fik hun sin første store rolle på biograflærredet i "Venuseffekten". En præstation, der imponerede anmelderne og gav hende nomineringer til flere fornemme filmpriser.

Mens det kulminerede omkring hende, ramlede det indeni hende.

Samtidig med, at hun indspillede dramakomedien, gik hun til prøver på musicalen "Atlantis".

Og der - bam - blev hun overmandet af den stress, hun længe havde forsøgt at holde hen.

- Jeg føler, jeg har en før-stress og en efter-stress personlighed. Jeg tror, at jeg havde brug for at lære de ting, jeg lærte, fortæller Johanne Milland.

Passionen endte med at forfølge hende, længe efter at hun var gået af scenen. Så hun måtte indgå en pagt med sig selv: "Giv den alt, hvad du kan, når du står på scenen, og giv så slip, når du går hjem".

- Og så giver jeg mig selv lov til at lave fejl - fejl i anførselstegn - for det er at lege, nørde og undersøge. Jeg ved, at der nok skal være en instruktør, der siger ja eller nej, fortsætter hun.

- Jeg må ikke kigge mig tilbage, for jeg er ikke herre over slutproduktet. Jeg har heller ikke kontrol over, hvad folk tænker om mig, når jeg står på scenen.

Johanne Milland ved - nogenlunde - hvad hun skal reagere på, og hvordan hun kommer det i forkøbet, hvis symptomerne skulle vise sig igen.

- Det kan stadig dræne mig på nogle punkter. Men det hele bliver opvejet af, at det giver mig enormt meget. Men jeg skal finde en balance, kan jeg godt mærke ... Jeg skal være bedre til at holde fri. Det er det, jeg prøver at sige.

Det begynder med erkendelsen.

- Jeg tror virkelig på, at ærlighed, åbenhed og sårbarhed er vejen frem. Vi er alle bare mennesker, og jeg er sikker på, at producenterne gerne vil have det bedste resultat ud af det menneske, de har ansat, siger Johanne Milland.

- Nogle gange er der nogle ting, man har brug for, for at kunne indfri det. For mig har det i hvert fald givet rigtig meget pote.

Johanne Milland har fokus på at passe på sig selv. Især når hun sammenlagt med musicaludgaven af "Askepot", som spillede i foråret, kommer til at være på turné i hele halvdelen af 2024, når "Wicked" ruller.

- Heldigvis har jeg en kæreste, som er i samme branche og forstår de skæve arbejdstider. Men vi har da lige kigget hinanden i øjnene og tænkt: "Det skal vi lige finde ud af, for vi kommer til at være meget væk fra hinanden", siger Johanne Milland, der danner par med skuespilleren Alex Høgh Andersen.

Johanne Milland mærker, hun får energi ved at bruge energi og tanke op på kvalitetstid.

- Hvis jeg kommer til at sidde og sumpe i sofaen dagen lang, inden jeg skal på arbejde, kan jeg godt føle, jeg ikke får noget ud af mit liv. Men der er min kæreste rigtig god til at få mig op og i gang.

"Wicked" får premiere på Fredericia Musicalteater 18. september og spiller frem til 5. oktober.

Herefter kommer musicalen forbi Tivolis Koncertsal i København fra 11. til 19. oktober, inden den vender tilbage til Fredericia og spiller fra den 25. oktober og frem til 17. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/06/2024 - 08:00

FAKTA: Kend din laks

* I Danmark må man ikke omsætte Østersølaks større end 5,5 kg på grund af dioxinindholdet. Laks mellem 2 og 5,5 kg skal dybdetrimmes - hvor man fjerner alt det synlige fedt - inden de sælges. Dioxin ophobes i fedtet.

* Hvis laksen kommer fra mindre forurenede farvande, er problemet mindre, og der er ingen vægtgrænser. Opdrætslaks har ikke de samme problemer med fedtopløselige kontaminanter - altså stoffer, der optages i fedtet - fordi der er strenge krav til foderets indhold af PCB, dioxin med mere.

* Der er heller ikke de samme problemer med fedtopløselige kontaminanter i torsk og andre magre fisk, fordi det ophober sig i fedtvævet og ikke i muskelvævet.

Kilder: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Charlotte Jacobsen, som er professor og forskningsgruppeleder på DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/06/2024 - 08:00

Spis de mindre fisk for din sundhed og miljøets skyld

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Makrel og sardiner er både et sundhedsscoop og et miljøvenligt alternativ på tallerkenen.

Mindre fisk som makrel og sardiner bør svømme i retning af din madplan.

De er nemlig spækket med sundhedsgavnlige effekter og har et lavere indhold af potentielt problematiske stoffer som miljøgifte og tungmetaller end større fisk.

Det skriver Harvard Health Publishing, som er en afdeling af Harvard University, som deler forskningsbaserede artikler om forbrugersundhed.

Konklusionen om, at du med fordel kan downsize fiskene på din tallerken, er professor på DTU Fødevareinstituttet Charlotte Jacobsen enig i.

- Det er en rigtig god idé at spise mere af de mindre fisk, og vi bør i højere grad anvende dem til direkte human konsum frem for til fiskemel, siger Charlotte Jacobsen, som også er forskningsgruppeleder for Forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer.

Det er nemlig også mere miljøvenligt, når du selv indtager de små fisk, end når de bruges som foder til de fisk, du spiser.

Og du kan med fordel bevæge dig videre fra nogle af de klassisk populære valg som laks og dåsetun og se nærmere på makrel, sardiner, sild samt skaldyr.

Det skyldes, at de er længere nede i fødekæden, og det har betydning for sundheden i dit valg. Miljøgifte som dioxin og PCB og miljøforurening som tungmetallet kviksølv kan nemlig ophobes fra led til led, når den ene fisk spiser den anden.

De store rovfisk kan altså have spist sig til flere af den slags stoffer. Store rovfisk er eksempelvis tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart.

- Store fede, vilde fisk er i større risiko for at have ophobet fedtopløselige kontaminanter som for eksempel dioxin og PCB. Men det afhænger også af, hvor fisken er fanget, og hvor stor fisken er, siger hun med henvisning til, at det ikke er tilladt at anvende laks fanget i Østersøen, hvis de er større end 5,5 kilo.

De mindre fisk, du bør gå efter, er - ud over sardiner og makreller - fisk som fjæsing og smelt, siger Kasper Birk Hansen, som er butikschef i fiskeforretningen Den Grønne Kutter.

- Fjæsing er en fantastisk og mager spisefisk. Man kan lave stegt fjæsing, ligesom man laver stegte sild.

- Den kan også laves hel på ben. Skindet behøver man ikke engang at afskælle, det bliver sprødt, når man steger den i rasp og æg, siger han.

Fjæsingen er tilgængelig hele året, men har sin højsæson om sommeren.

Derudover kan du med ro i maven gå efter fjordfisken smelt, som i fagsprog også går under navnet agurkefisk.

- I fersk form dufter den af helt frisk agurk, forklarer Kasper Birk Hansen og fortsætter:

- Den er lidt blødere i konsistensen og har noget fedme. Den kan steges hel eller de lidt større som filet.

Smelt er i sæson i foråret og sommeren.

Makrelsæsonen er i fuld gang og varer hele sommeren over. Sardinerne kommer til de danske farvande i midsommeren, men når farvandene igen bliver koldere, søger de videre, fortæller butikschefen.

- Man kan tage en grillklips med to grillriste, som man klemmer sammen om seks-otte sardiner, der drysses med salt og olivenolie og grilles, foreslår han.

En af Kasper Birk Hansens absolutte favoritter blandt de mindre fisk er rød knurhane.

- Når de kommer, så står alle vi kendere i kø, siger han.

Rød knurhane er i sæson fra juni til september.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek