Langt de fleste af os har en pensionsopsparing, som vi løbende indbetaler til. Det er de penge, vi en dag skal leve af, når vi trækker os tilbage fra arbejdsmarkedet.
Og når det kommer til pensionsopsparing, er det typisk de samme spørgsmål, der dukker op.
Privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen svarer her på de hyppigste spørgsmål om pension.
1) Hvor høje forsikringsdækninger bør jeg have?
- Det afhænger af din økonomiske situation og din familie. Grundlæggende handler det om, hvem man gerne vil sikre, hvis der sker noget uforudset før pensionsalderen, siger hun og uddyber:
- Vi anbefaler typisk en livsforsikring, der har en dækning på tre årslønninger. Men er man primær forsørger med stor gæld, er det måske bedre med fem årslønninger, mens enlige uden børn kan undvære en dækning.
2) Sparer jeg nok op?
- En god rettesnor er at indbetale mellem 13 til 20 procent af sin løn til pension gennem hele arbejdslivet. Jo højere lønnet, du er, desto tættere på de 20 procent bør du være, siger hun.
Hvis du på et tidspunkt bliver bekymret for, om du sparer nok op til pension, er der ifølge Camilla Schjølin Poulsen to ting, du kan justere på: Du kan enten øge indbetalingerne eller ændre på, hvordan pengene bliver investeret.
- Samtidig er det godt at have en fri opsparing, som man forholdsvis nemt kan komme til før pensionsalderen. Den skal helst være på omkring to månedslønninger efter skat, tilføjer hun.
3) Finansmarkederne er urolige. Bør jeg ændre min investeringsprofil?
Din pensionsopsparing bliver investeret, og du kan vælge at have en lav, mellem eller høj risikoprofil. Højere risiko betyder, at en større andel af pengene bliver investeret i aktier, der kan have store udsving.
- Historisk har vi set, at jo højere risikoprofil, man vælger, desto større afkast kan man forvente over tid, siger Camilla Schjølin Poulsen.
- Når der opstår bump på vejen, såsom Donald Trumps nye periode som USA's præsident, begynder vi at modtage bekymrede henvendelser fra pensionskunder, der ønsker at sikre, at deres pensionsopsparing fortsat er godt beskyttet, hvis Trumps politik skaber forstyrrelser på finansmarkederne.
- Men når først du har valgt risiko, anbefaler vi at have is i maven og ikke ændre på noget, selv om der kommer modgang på markederne.
For pension er en langsigtet investering, tilføjer hun:
- Over tid går aktier mere op end ned. Faktisk viser historikken, at amerikanske aktier over lange perioder har givet et gennemsnitligt realafkast på knap syv procent årligt.
4) I hvilken rækkefølge bør jeg bruge af mine penge, når jeg går på pension?
- Hovedreglerne er at starte med at få udbetalt livsvarige pensioner, vælge afdragsfrihed på alle lån og spise lidt af fri formue, såsom kontanter, siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:
- En ratepension kan udbetales over en periode på mellem 10 til 30 år. Vælg den periode, der dækker dit årlige pengebehov, mens du samtidig sikrer dig, at du hverken rammer topskat eller mister for meget af folkepensionstillægget. Kapitalpension og aldersopsparing er normalt de sidste penge, man bør bruge.
Hun anbefaler, at du søger rådgivning hos dit pensionsselskab, nogle år før du når pensionsalderen, så der kan lægges en individuel plan.
/ritzau fokus/