Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Moskva, 18/02/2025 - 10:59

Rusland: EU-medlemskab er Ukraines suveræne ret at bestemme

Meldingen kommer samtidig med, at topembedsmænd fra USA og Rusland mødes i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Af: /ritzau/

Et medlemskab i EU har Ukraine suveræn ret til at bestemme. Det gælder dog ikke et medlemskab af en militæralliance som Nato.

Det siger Dmitry Peskov, der er talsperson for Kreml, ifølge Reuters.

- Det er op til Ukraine, om landet vil være en del af EU. Men vi har selvfølgelig en helt anden holdning, hvad angår sikkerhedsspørgsmål og militære alliancer, siger Peskov.

- På de to punkter har vi forskellige holdninger, lyder det.

Talspersonen fastslår desuden, at Rusland ikke vil diktere Ukraine med henblik på spørgsmålet om et medlemskab i EU.

Meldingen fra Kreml kommer samtidig med, at topembedsmænd fra USA og Rusland mødes i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Mødet mellem topembedsmænd fra USA og Rusland finder sted i Diriyah-paladset i den saudiarabiske hovedstad.

På billeder fra mødets begyndelse fremgår det, at på den ene side af bordet sad USA's udenrigsminister, Marco Rubio, USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Mike Waltz, og amerikanernes udsending til Mellemøsten, Steve Witkoff.

På den anden side sad den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og Jurij Usjakov, der er udenrigspolitisk rådgiver for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

/ritzau/


København, 18/02/2025 - 10:39

Beha-familien sætter kurs mod nye eventyr

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Mikkel Beha og flere af hans familiemedlemmer sætter i foråret sejlene mod Oceanien for at optage en ny sæson af "Vores jord - Kurs mod nye eventyr".

Mikkel Beha stævner snart ud og sætter kursen mod den sydøstlige del af verdenskortet.

Den kendte tv-vært sætter sammen med flere familiemedlemmer kompasset i retning mod Oceanien for at optage en ny sæson af det populære program "Vores jord – Kurs mod nye eventyr".

Det afslører TV 2.

- Vi skal dykke ved The Great Barrier Reef i Australien og overnatte i bushen med nogle aboriginere fra Australiens oprindelige befolkning, fortæller Mikkel Beha til mediet.

Ud over Australien sætter Mikkel Beha også kursen mod øriget Tuvalu, og derudover er det også planen at kaste ankeret ud for Fiji og New Zealand.

Første afsnit af programmet "Vores jord – kurs mod nye eventyr" blev sendt kort før nytår på TV 2. Her rejste Mikkel Beha sammen med sin hustru, Marian Midé Andersen, parrets yngste søn, Alfred Midé Erichsen, og svigerdatteren Madeleine Holbek Boldsen rundt i Sydamerika og besøgte steder, man ikke kan nå med skib.

Fokus i programserien har været at vise, hvordan klimaforandringer påvirker kloden.

Klimaforandringerne bliver også skildret i den kommende sæson, uddyber TV 2-redaktør Henriette Ladegaard-Pedersen til mediet.

- Vi glæder os til at tage seerne med til varmere himmelstrøg, men desværre også til egne af verden, der snart forsvinder under havets overflade, siger hun til mediet.

TV 2 oplyser ikke, hvornår den kommende sæson af "Vores jord – kurs mod nye eventyr" får premiere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/02/2025 - 08:58

Vært på serie om identitetsmisbrug er sigtet for identitetsmisbrug

Rune øe/Ritzau Scanpix

Vært på tv-program om misbrug af identiteter på internettet udgav sig ifølge sigtelse for at være en anden.

En 42-årig kvinde med erfaring som vært på både landsdækkende radio og tv er sigtet for stalking og identitetsmisbrug.

Der er tale om Sisse Sejr-Nørgaard, der mandag aften selv har kommenteret sagen på det sociale medie Instagram.

Hun har blandt andet været vært på P3 og P4 og på forskellige tv-programmer. Et af dem handler om identitetstyveri og hedder "Mit liv er stjålet".

Men hvor hun i den sammenhæng optrådte som journalist, optræder hun i den aktuelle sag som formodet gerningsmand.

Anklagemyndigheden har sendt en retsmødebegæring til Københavns Byret, og det fremgår af den, at man regner med en tilståelse fra medieværten.

Mandag aften har Sisse Sejr-Nørgaard, der privat er gift med journalist og podcastvært Esben Bjerre, lagt et opslag på Instagram.

- I sommer befandt vi os som par midt i en uoverskuelig krise. Vores ægteskabs fundament var porøst, jeg var knust, samtidig med at jeg oplevede alvorlig sygdom i min allernærmeste familie.

- Og så reagerede jeg helt åndssvagt, skriver hun.

Der er retsmøde i sagen primo marts.

Gennem mere end en måned i løbet af sommeren 2024 krænkede den 42-årige vært ifølge anklagemyndighedens sigtelse sit offer ved at indtaste offerets personoplysninger i 81 formularer.

Offeret fik tilsendt nyhedsbreve, bookingbekræftelser, telefonopringninger og beskeder.

Fordi chikanen har karakter af at være vedvarende og systematisk, er der rejst sigtelse efter straffelovens stalkingparagraf.

Også en anden bestemmelse i straffeloven er bragt i spil af anklagemyndigheden, nemlig paragraffen om identitetsmisbrug, fordi medieværten i forbindelse med formularindtastningerne har udgivet sig for at være en anden.

Anklagemyndigheden forsøger at få sagen gennemført som en tilståelsessag. Det indebærer, at der ikke skal være bevisførelse i retten i form af vidner. Kun de allermest centrale oplysninger og den sigtedes forklaring vil indgå.

Herefter vil anklagemyndigheden i retsmødet vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale og på stedet gøre dette, hvorefter en dommer skal vurdere, om der er tale om en reel tilståelse i overensstemmelse med sigtelsen og derefter afsige en dom.

Sisse Sejr-Nørgaard skriver på Instagram, at "jeg stod ikke alene om det, men det var klart på grund af mig, det skete".

- Jeg vil gerne understrege, at jeg aldrig har opsøgt, forfulgt eller truet nogen, men jeg negligerer ikke, at det må have været ubehageligt.

- Ligesom det er en vigtig pointe, at jeg selv indså, at mine handlinger var uhensigtsmæssige og stoppede efter få uger - også før politiet blev involveret. Jeg har erkendt, og jeg tager naturligvis det fulde ansvar, skriver hun i sit opslag.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/02/2025 - 10:00

FAKTA: Forskel på pension med gennemsnitsrente og markedsrente

* Din pensionsopsparing bliver investeret, så den kan vokse.

* Hvordan du får et afkast, afhænger af, om din pensionsordning har gennemsnitsrente eller markedsrente. Afkast er den økonomiske gevinst, som du kan få fra investeringer.

* En pensionsordning med gennemsnitsrente kan have en garanti eller en betinget garanti for en vis forrentning set over hele løbetiden.

* I en pensionsordning med markedsrente er der til gengæld ingen garanti for et bestemt afkast. Afkastet vil stige og falde i takt med udviklingen på markederne. Det gælder særligt for aktier, der kan svinge meget.

Kilde: Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/02/2025 - 10:00

Her er de hyppigste spørgsmål om pension og svarene på dem

Thomas Trutschel/Ritzau Scanpix

Er din pension på rette kurs? Privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen svarer på de typiske spørgsmål om opsparing, investering og udbetaling af pension.

Langt de fleste af os har en pensionsopsparing, som vi løbende indbetaler til. Det er de penge, vi en dag skal leve af, når vi trækker os tilbage fra arbejdsmarkedet.

Og når det kommer til pensionsopsparing, er det typisk de samme spørgsmål, der dukker op.

Privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen svarer her på de hyppigste spørgsmål om pension.

1) Hvor høje forsikringsdækninger bør jeg have?

- Det afhænger af din økonomiske situation og din familie. Grundlæggende handler det om, hvem man gerne vil sikre, hvis der sker noget uforudset før pensionsalderen, siger hun og uddyber:

- Vi anbefaler typisk en livsforsikring, der har en dækning på tre årslønninger. Men er man primær forsørger med stor gæld, er det måske bedre med fem årslønninger, mens enlige uden børn kan undvære en dækning.

2) Sparer jeg nok op?

- En god rettesnor er at indbetale mellem 13 til 20 procent af sin løn til pension gennem hele arbejdslivet. Jo højere lønnet, du er, desto tættere på de 20 procent bør du være, siger hun.

Hvis du på et tidspunkt bliver bekymret for, om du sparer nok op til pension, er der ifølge Camilla Schjølin Poulsen to ting, du kan justere på: Du kan enten øge indbetalingerne eller ændre på, hvordan pengene bliver investeret.

- Samtidig er det godt at have en fri opsparing, som man forholdsvis nemt kan komme til før pensionsalderen. Den skal helst være på omkring to månedslønninger efter skat, tilføjer hun.

3) Finansmarkederne er urolige. Bør jeg ændre min investeringsprofil?

Din pensionsopsparing bliver investeret, og du kan vælge at have en lav, mellem eller høj risikoprofil. Højere risiko betyder, at en større andel af pengene bliver investeret i aktier, der kan have store udsving.

- Historisk har vi set, at jo højere risikoprofil, man vælger, desto større afkast kan man forvente over tid, siger Camilla Schjølin Poulsen.

- Når der opstår bump på vejen, såsom Donald Trumps nye periode som USA's præsident, begynder vi at modtage bekymrede henvendelser fra pensionskunder, der ønsker at sikre, at deres pensionsopsparing fortsat er godt beskyttet, hvis Trumps politik skaber forstyrrelser på finansmarkederne.

- Men når først du har valgt risiko, anbefaler vi at have is i maven og ikke ændre på noget, selv om der kommer modgang på markederne.

For pension er en langsigtet investering, tilføjer hun:

- Over tid går aktier mere op end ned. Faktisk viser historikken, at amerikanske aktier over lange perioder har givet et gennemsnitligt realafkast på knap syv procent årligt.

4) I hvilken rækkefølge bør jeg bruge af mine penge, når jeg går på pension?

- Hovedreglerne er at starte med at få udbetalt livsvarige pensioner, vælge afdragsfrihed på alle lån og spise lidt af fri formue, såsom kontanter, siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

- En ratepension kan udbetales over en periode på mellem 10 til 30 år. Vælg den periode, der dækker dit årlige pengebehov, mens du samtidig sikrer dig, at du hverken rammer topskat eller mister for meget af folkepensionstillægget. Kapitalpension og aldersopsparing er normalt de sidste penge, man bør bruge.

Hun anbefaler, at du søger rådgivning hos dit pensionsselskab, nogle år før du når pensionsalderen, så der kan lægges en individuel plan.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek