Hvis du længes efter ferie, har du måske scrollet drømmende ned over den digitale platform booking.com, der lister alverdens hotelværelser.
Indtil nu har prisen ikke kunnet findes billigere på hotellets egen hjemmeside - det har techgiganten dikteret. Men det er snart slut.
Booking er nemlig i maj blevet udpeget som en såkaldt gatekeeper - altså en techgigant, der begrænser andre spilleres muligheder for konkurrence.
Nu har virksomheden seks måneder til at leve op til EU-forordningen Digital Markets Act, der vil løsne techgiganternes greb om det digitale marked.
Her er fire måder, du kommer til at mærke det i praksis.
1) Fri prissætning.
Lad os lægge ud med Booking-eksemplet. En af konsekvenserne af Digital Markets Act er nemlig, at en techgigant ikke må gennemtrumfe, hvad andre virksomheder skal tage for deres tjenester.
- Det giver mulighed for, at vi som forbrugere kan få en lavere pris, hvis vi booker direkte på hotellets egen hjemmeside. Den konkurrence har simpelthen ikke været der før, forklarer Kirstine Rødsgaard Madsen, som er chefkonsulent hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
2) Ingen patent på appstores.
Hidtil har giganter som Apple kunnet vogte over, at det var netop deres appstore, du skulle hente dine apps igennem. Men den går altså ikke længere.
Alle skal kunne lave appbutikker, som giganterne skal lade være tilgængelige på deres enheder.
Techgiganterne må heller ikke agere gatekeepere for betaling og kommunikation.
Det har Spotify følt sig kvalt af. Musikstreamingtjenesten vandt i marts en sag mod Apple, fordi virksomhedens kommunikation - eksempelvis om betaling og abonnementer - kun kunne gå gennem Apples AppStore.
Det har resulteret i en gigantisk milliardbøde til Apple fra EU-Kommissionen og hårde ord fra EU-kommissær Margrethe Vestager:
- Millioner af europæiske musikstreamingbrugere blev holdt i mørket i forhold til alle de tilgængelige muligheder.
- Og Apples regler fik også forbrugerne til at betale mere for sådanne tjenester på grund af det høje kommissionsgebyr, der pålægges udviklere og videregives til forbrugerne, sagde Margrethe Vestager ifølge nyhedsbureauet Reuters.
3) Frit valg af browser og søgemaskine.
Hidtil har dit device valgt din standardbrowser og søgemaskine. Men nu bestemmer du selv.
- Du er nok allerede blevet mødt af et pop up-vindue, der spurgte, hvilken standardsøgemaskine du vil have, siger Kirstine Rødsgaard Madsen og tilføjer:
- Men mange oplevede nok, at de lige var i gang med noget andet - måske at søge efter supermarkedets åbningstider - og så valgte de bare den, de lige kendte.
Hvis du ikke kan huske, at du er blevet spurgt, er det derfor ikke så underligt. Men du kan til hver en tid ændre din foretrukne søgemaskine i dine indstillinger eller hente en ny browser.
4) Beskeder på tværs.
I fremtiden kan det være, at du kan skrive med vennerne fra hver jeres beskedtjeneste. Messenger og WhatsApp skal nemlig tillade, at andre tjenester kan sende beskeder til dem og omvendt.
Det er dog op til andre beskedtjenester at anmode om og lave det nødvendige setup.
- Det er ikke sådan, at alle beskedtjenester fra i morgen kan tale sammen.
- Der er ikke nogen, der offentligt har anmodet om det. Men det er heller ikke så længe siden, at reglerne trådte i kraft, siger Kirstine Rødsgaard Madsen.
/ritzau fokus/