Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/06/2024 - 10:52

Regeringen ønsker forhøjet forskningsfradrag på 120 procent

Virksomheders incitament til at investere i forskning og udvikling skal øges med forhøjet fradrag, lyder det.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Regeringen foreslår i nyt erhvervsudspil et forhøjet skattefradrag for forskning og udvikling.

Fradraget, også kendt som F&U-fradraget, skal ifølge udspillet sættes til permanent 120 procent af virksomhedernes udgifter til det område. Dog med et loft på én milliard kroner.

- I sidste ende er det forudsætningen for, at vi kan drive et velfærdssamfund. Noget af det, jeg som skatteminister og socialdemokrat er glad for her, er, at vi er i stand til permanent at løfte det fradrag, vi har til forskning og udvikling, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) på et pressemøde.

- Fradraget er med til at gøre det attraktivt at investere i forskning og udvikling, siger ministeren og nævner grøn omstilling og medicinalindustrien.

Altså skal det forhøjede fradrag øge virksomhedernes incitament til at investere i forskning og udvikling fremover, lyder det fra regeringen.

I øjeblikket er fradraget 108 procent af F&U-omkostningerne. Tidligere har det været oppe på 130 procent. En række erhvervsorganisationer har argumenteret for, at satsen skal derop igen, men så langt vil regeringen altså ikke gå.

/ritzau/

København, 20/06/2024 - 10:12

Kendte værter vender tilbage til DR

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Anders Breinholt og Signe Vadgaard gør comeback på public service-stationen, og så fører Cecilie Hothers flytning til Frankrig til en værtsrokade.

En række velkendte stemmer vender tilbage i æteren på DR efter sommerferien.

For her gør både Anders Breinholt og Signe Vadgaard comeback på public service-stationen, afslører DR i en pressemeddelelse.

Anders Breinholt, som i sin tid fik sit helt store gennembrud i P3-programmet "De sorte spejdere" i midten af 00'erne, kommer en kanal op og skal nu være vært på P4.

Her vil han ifølge DR byde på grin, gæster og god stemning hver søndag formiddag fra den 16. august.

- Jeg er jo opvokset i radio og uddannet i radioverdenen, og derfor ser jeg ekstra meget frem til at sidde bag en mikrofon igen, jubler Anders Breinholt i pressemeddelelsen og fortsætter:

- At det så er på en af Danmarks mest lyttede radiokanaler, gør det jo kun endnu sjovere og ikke mindst endnu mere spændende - og en smule frygtindgydende.

Der er også genhør med Signe Vadgaard, der skifter tv-skærmen ud med radioen. Den tidligere P3-vært vender tilbage til DR efter en årrække som vært på TV3 Sport.

Her skal hun fra 16. august være vært på eftermiddagsprogrammet "Happy Hour", som sender live hver fredag.

Men hun er allerede tilbage i æteren sommeren over, hvor hun alle hverdage fra 1. juli og fire uger frem kører rundt i landet og sender fra forskellige campingpladser. Hun akkompagneres af en række kendte medværter. Blandt andre skuespiller Esben Dalgaard og tidligere håndboldspiller Jesper Nøddesbo.

Efter sommerferien får David Mandel en ny makker i Nanna Nørregaard på lørdagsprogrammet "Det store talkshow", da hans nuværende medvært, Cecilie Hother, flytter til Frankrig, fordi hendes mand, Thomas Gregers Honoré, skal udstationeres i det sydeuropæiske.

Derudover lancerer DR det nye lørdagsprogram "Recepten" fra 17. august. Her kigger værten Peter Ebberfeld på sundhedstendenser.

/ritzau/

Læs Mere >>

Edinburgh, 20/06/2024 - 09:50

Sjælden Harry Potter-førsteudgave solgt for knap 400.000 kroner

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Den første Harry Potter-bog blev i 1997 trykt i 500 eksemplarer, da der var usikkerhed om dens potentiale.

En sjælden førsteudgave af Harry Potter-bogen "Harry Potter og De Vises Sten" er blevet solgt på en auktion i Skotland for 45.201 pund - svarende til knap 400.000 danske kroner.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

I første omgang blev bogen i 1997 blot trykt i 500 eksemplarer, fordi der var usikkerhed om, hvor populær den ville blive.

Bogserien, som den britiske forfatter J.K. Rowling står bag, viste sig dog at blive ekstremt populær på verdensplan.

BBC har tidligere skrevet, at bogserien er blandt de bedst sælgende nogensinde og har solgt over 600 millioner eksemplarer på verdensplan. Derudover er den siden blevet filmatiseret.

Bogen var spået til at blive solgt for mellem 40.000 og 60.000 pund. Den blev solgt onsdag hos auktionshuset Lyon & Turnbull i hovedstaden Edinburgh.

"Harry Potter og De Vises Sten" er den første i bogserien på i alt syv bøger. Her følger man drengen Harry, der viser sig at være troldmand og begynder på skolen Hogwarts. Derudover er der udgivet andre bøger i samme univers.

- En førsteudgave af "Harry Potter og De Vises Sten" er en usædvanligt sjælden bog at finde i enhver stand. Og en i så fremragende stand kunne godt blive kaldt juvelen i enhver Harry Potter-samlers krone, har Cathy Marsden, chef for bøger og manuskripter hos auktionshuset, udtalt.

Ud over Harry Potter-bogen blev der også solgt andre bøger på samme auktion. Det gjaldt blandt andet en kopi af Ian Flemings "Casino Royale", som er den første roman i spionserien om James Bond, der også er blevet filmatiseret.

Den var vurderet til at koste mellem 30.000 og 50.000 pund og blev solgt for 38.951 pund - knap 344.000 danske kroner, skriver dpa.

Ifølge Cathy Marsden er værker af "litterære giganter" som Rowling og Ian Fleming fortsat meget populære, når de skal på auktion.

På auktionen kom en førsteudgave af bogen "When We Were Very Young" af Peter Plys-forfatteren A. A. Milne også under hammeren. Den blev solgt for 15.120 pund - omkring 133.000 kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/06/2024 - 09:00

FAKTA: Der stilles krav til techgiganterne

* EU's forordning om digitale markeder (Digital Markets Act - også bare kaldet DMA) indeholder en række krav til de største aktører på det digitale marked. De klassificeres som gatekeepers.

* Om man er en stor nok spiller til at betragtes som en gatekeeper, afgøres på baggrund af antallet af brugere, omsætning og markedsværdi.

* Reglerne - som er omkring 20 forpligtelser - gælder pt. for syv virksomheder, som er blevet udpeget. Det er techgiganterne Alphabet, Amazon, Apple, Booking, ByteDance, Meta og Microsoft. 

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/06/2024 - 09:00

Fire måder du kommer til at mærke techgiganternes greb løsnes

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Du har fået mere selvbestemmelse, og så kan det måske blive billigere at være forbruger, fordi der er blevet åbnet op for den digitale konkurrence.

Hvis du længes efter ferie, har du måske scrollet drømmende ned over den digitale platform booking.com, der lister alverdens hotelværelser.

Indtil nu har prisen ikke kunnet findes billigere på hotellets egen hjemmeside - det har techgiganten dikteret. Men det er snart slut.

Booking er nemlig i maj blevet udpeget som en såkaldt gatekeeper - altså en techgigant, der begrænser andre spilleres muligheder for konkurrence.

Nu har virksomheden seks måneder til at leve op til EU-forordningen Digital Markets Act, der vil løsne techgiganternes greb om det digitale marked.

Her er fire måder, du kommer til at mærke det i praksis.

1) Fri prissætning.

Lad os lægge ud med Booking-eksemplet. En af konsekvenserne af Digital Markets Act er nemlig, at en techgigant ikke må gennemtrumfe, hvad andre virksomheder skal tage for deres tjenester.

- Det giver mulighed for, at vi som forbrugere kan få en lavere pris, hvis vi booker direkte på hotellets egen hjemmeside. Den konkurrence har simpelthen ikke været der før, forklarer Kirstine Rødsgaard Madsen, som er chefkonsulent hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

2) Ingen patent på appstores.

Hidtil har giganter som Apple kunnet vogte over, at det var netop deres appstore, du skulle hente dine apps igennem. Men den går altså ikke længere.

Alle skal kunne lave appbutikker, som giganterne skal lade være tilgængelige på deres enheder.

Techgiganterne må heller ikke agere gatekeepere for betaling og kommunikation.

Det har Spotify følt sig kvalt af. Musikstreamingtjenesten vandt i marts en sag mod Apple, fordi virksomhedens kommunikation - eksempelvis om betaling og abonnementer - kun kunne gå gennem Apples AppStore.

Det har resulteret i en gigantisk milliardbøde til Apple fra EU-Kommissionen og hårde ord fra EU-kommissær Margrethe Vestager:

- Millioner af europæiske musikstreamingbrugere blev holdt i mørket i forhold til alle de tilgængelige muligheder.

- Og Apples regler fik også forbrugerne til at betale mere for sådanne tjenester på grund af det høje kommissionsgebyr, der pålægges udviklere og videregives til forbrugerne, sagde Margrethe Vestager ifølge nyhedsbureauet Reuters.

3) Frit valg af browser og søgemaskine.

Hidtil har dit device valgt din standardbrowser og søgemaskine. Men nu bestemmer du selv.

- Du er nok allerede blevet mødt af et pop up-vindue, der spurgte, hvilken standardsøgemaskine du vil have, siger Kirstine Rødsgaard Madsen og tilføjer:

- Men mange oplevede nok, at de lige var i gang med noget andet - måske at søge efter supermarkedets åbningstider - og så valgte de bare den, de lige kendte.

Hvis du ikke kan huske, at du er blevet spurgt, er det derfor ikke så underligt. Men du kan til hver en tid ændre din foretrukne søgemaskine i dine indstillinger eller hente en ny browser.

4) Beskeder på tværs.

I fremtiden kan det være, at du kan skrive med vennerne fra hver jeres beskedtjeneste. Messenger og WhatsApp skal nemlig tillade, at andre tjenester kan sende beskeder til dem og omvendt.

Det er dog op til andre beskedtjenester at anmode om og lave det nødvendige setup.

- Det er ikke sådan, at alle beskedtjenester fra i morgen kan tale sammen.

- Der er ikke nogen, der offentligt har anmodet om det. Men det er heller ikke så længe siden, at reglerne trådte i kraft, siger Kirstine Rødsgaard Madsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek