Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/06/2024 - 09:00

Fire måder du kommer til at mærke techgiganternes greb løsnes

Du har fået mere selvbestemmelse, og så kan det måske blive billigere at være forbruger, fordi der er blevet åbnet op for den digitale konkurrence.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Hvis du længes efter ferie, har du måske scrollet drømmende ned over den digitale platform booking.com, der lister alverdens hotelværelser.

Indtil nu har prisen ikke kunnet findes billigere på hotellets egen hjemmeside - det har techgiganten dikteret. Men det er snart slut.

Booking er nemlig i maj blevet udpeget som en såkaldt gatekeeper - altså en techgigant, der begrænser andre spilleres muligheder for konkurrence.

Nu har virksomheden seks måneder til at leve op til EU-forordningen Digital Markets Act, der vil løsne techgiganternes greb om det digitale marked.

Her er fire måder, du kommer til at mærke det i praksis.

1) Fri prissætning.

Lad os lægge ud med Booking-eksemplet. En af konsekvenserne af Digital Markets Act er nemlig, at en techgigant ikke må gennemtrumfe, hvad andre virksomheder skal tage for deres tjenester.

- Det giver mulighed for, at vi som forbrugere kan få en lavere pris, hvis vi booker direkte på hotellets egen hjemmeside. Den konkurrence har simpelthen ikke været der før, forklarer Kirstine Rødsgaard Madsen, som er chefkonsulent hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

2) Ingen patent på appstores.

Hidtil har giganter som Apple kunnet vogte over, at det var netop deres appstore, du skulle hente dine apps igennem. Men den går altså ikke længere.

Alle skal kunne lave appbutikker, som giganterne skal lade være tilgængelige på deres enheder.

Techgiganterne må heller ikke agere gatekeepere for betaling og kommunikation.

Det har Spotify følt sig kvalt af. Musikstreamingtjenesten vandt i marts en sag mod Apple, fordi virksomhedens kommunikation - eksempelvis om betaling og abonnementer - kun kunne gå gennem Apples AppStore.

Det har resulteret i en gigantisk milliardbøde til Apple fra EU-Kommissionen og hårde ord fra EU-kommissær Margrethe Vestager:

- Millioner af europæiske musikstreamingbrugere blev holdt i mørket i forhold til alle de tilgængelige muligheder.

- Og Apples regler fik også forbrugerne til at betale mere for sådanne tjenester på grund af det høje kommissionsgebyr, der pålægges udviklere og videregives til forbrugerne, sagde Margrethe Vestager ifølge nyhedsbureauet Reuters.

3) Frit valg af browser og søgemaskine.

Hidtil har dit device valgt din standardbrowser og søgemaskine. Men nu bestemmer du selv.

- Du er nok allerede blevet mødt af et pop up-vindue, der spurgte, hvilken standardsøgemaskine du vil have, siger Kirstine Rødsgaard Madsen og tilføjer:

- Men mange oplevede nok, at de lige var i gang med noget andet - måske at søge efter supermarkedets åbningstider - og så valgte de bare den, de lige kendte.

Hvis du ikke kan huske, at du er blevet spurgt, er det derfor ikke så underligt. Men du kan til hver en tid ændre din foretrukne søgemaskine i dine indstillinger eller hente en ny browser.

4) Beskeder på tværs.

I fremtiden kan det være, at du kan skrive med vennerne fra hver jeres beskedtjeneste. Messenger og WhatsApp skal nemlig tillade, at andre tjenester kan sende beskeder til dem og omvendt.

Det er dog op til andre beskedtjenester at anmode om og lave det nødvendige setup.

- Det er ikke sådan, at alle beskedtjenester fra i morgen kan tale sammen.

- Der er ikke nogen, der offentligt har anmodet om det. Men det er heller ikke så længe siden, at reglerne trådte i kraft, siger Kirstine Rødsgaard Madsen.

/ritzau fokus/

London, 27/09/2024 - 16:02

Harry Potter-skuespilleren Maggie Smith er død - 89 år

Neil Hall/Reuters

Maggie Smith havde en årtier lang karriere og roller i blandt andet "Harry Potter". Hun blev 89 år.

Den britiske skuespiller Maggie Smith, der blandt andet er kendt for sin rolle som professor Minerva McGonagall i "Harry Potter"-filmene, er død.

Hun blev 89 år.

Det oplyser hendes familie fredag ifølge Sky News.

Hun er ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt de få skuespillere, som har vundet både en Oscar, en Emmy og en Tony - mere præcist to oscarstatuetter og fire emmypriser.

Skuespilleren fik sin debut tilbage i 1950'erne på de skrå brædder som Margaret Smith, men ændrede kunstnernavn til Maggie Smith, da der allerede var en kendt skuespiller med samme navn i begyndelsen af 1950'erne.

I de efterfølgende årtier har hun stået på scenen eller foran kameraet i en lang række af stykker, film og tv-serier.

Hun vandt en Oscar som Bedste Kvindelige Hovedrolle for "The Prime of Miss Jean Brodie" fra 1969 - på dansk "Miss Brodies bedste år".

Hun er i senere år også kendt fra den populære tv-serie "Downton Abbey" om livet i aristokratiske kredse i det 20. århundredes Storbritannien.

I 1990 blev Maggie Smith gjort til "dame" af det britiske hof for sin karriere.

Hun døde på hospitalet tidligt fredag morgen, oplyser sønnerne Chris Larkin og Toby Stephens til det britiske medie.

- Hun var blandt venner og familie til sidst. Hun efterlader sig to sønner og fem kærlige børnebørn, som er knuste over at have mistet deres ekstraordinære mor og bedstemor, står der.

Af meddelelsen fremgår ikke umiddelbart nogen dødsårsag. Familiemedlemmerne beder om respekt for deres privatliv.

Hugh Bonneville, som spiller sammen med Maggie Smith i "Downtown Abbey", hylder hendes karriere og evner.

- Enhver, som delte en scene med Maggie, kan bevidne, at hun havde en skarp forstand og et formidabelt talent.

- Hun var en sand legende og vil gudskelov leve videre igennem så mange fremragende præstationer på det store lærred, siger han ifølge BBC.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 27/09/2024 - 15:44

Harry Potter-skuespilleren Maggie Smith er død - 89 år

Neil Hall/Reuters

Maggie Smith havde en årtier lang karriere og roller i blandt andet "Harry Potter". Hun blev 89 år.

Den britiske skuespiller Maggie Smith, der blandt andet er kendt for sin rolle som professor Minerva McGonagall i "Harry Potter"-filmene, er død.

Hun blev 89 år.

Det oplyser hendes familie fredag ifølge Sky News.

Hun er ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt de få skuespillere, som har vundet både en Oscar, en Emmy og en Tony - mere præcist to oscarstatuetter og fire emmypriser.

Skuespilleren fik sin debut tilbage i 1950'erne på de skrå brædder som Margaret Smith, men ændrede kunstnernavn til Maggie Smith, da der allerede var en kendt skuespiller med samme navn i begyndelsen af 1950'erne.

I de efterfølgende årtier har hun stået på scenen eller foran kameraet i en lang række af film og tv-serier.

Hun vandt en Oscar for Bedste Skuespiller for "The Prime of Miss Jean Brodie" fra 1969 - på dansk "Miss Brodies bedste år".

Hun er i senere år også kendt fra den populære TV-serie "Downton Abbey" om livet i aristokratiske kredse i det 20. århundredes Storbritannien.

I 1990 blev Maggie Smith gjort til "dame" af det britiske hof for sin karriere.

Hun døde på hospitalet, oplyser sønnerne Chris Larkin og Toby Stephens til det britiske medie.

- Hun var blandt venner og familier til sidst. Hun efterlader sig to sønner og fem kærlige børnebørn, som er knuste over at have mistet deres ekstraordinære mor og bedstemor, står der.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/09/2024 - 08:00

FAKTA: Spar på energiforbruget

* Hjemmets energiforbrug er en væsentlig post at spare penge på i årets kolde måneder.

* Der er penge at hente ved at tænke over, hvor meget du skruer op for radiatorerne, og ved at huske at slukke for lys og apparater, du ikke har brug for.

* Kig dit hus igennem for utætheder. Måske kan de nemt fikses med en ekstra liste hist og her, så du undgår varmespild.

Kilder: forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Sydbank og cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/09/2024 - 08:00

Tag de lange økonomiske briller på nu og undgå en dyr vinter

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det kan betale sig at bruge de mørke måneder på at lægge en langsigtet plan for, hvordan dine penge skal bruges.

Efteråret trækker dig indenfor i varmen og inviterer til eftertænksomhed.

Og det er en oplagt mulighed for at lægge planer for din økonomi. Det siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

- Brug den mørke tid på noget, som du kan mærke, gør en forskel, lyder hendes råd.

Samme opfordring kommer fra cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

- Tag de halvlange briller på, og prøv at se helt frem til efter vinterferien. På den måde kan du undgå at komme ud på den anden side af vinteren med et kæmpe overtræk på kassekreditten, siger han.

Prioriteringer må der til, hvis udgifterne ikke skal løbe løbsk hen over årets kolde måneder. Morten Bruun Pedersen foreslår, at du og familien sætter jer og skriver ned, hvad der er vigtigst for jer at sætte penge af til.

- Skriv en liste, og få styr på, hvad tingene i grove træk kommer til at koste. Det kan være, man beslutter sig for at tage på efterårsferie og holde en jul med alt, hvad det indebærer, og det betyder måske, at man dropper at tage på vinterferie, siger han.

Når det gælder julen, kan det også være en idé allerede nu at tage en snak med dem, du skal fejre højtiden sammen med, mener Ann Lehmann Erichsen.

- Det kan være, I lægger et loft over, hvor dyre gaverne bør være, siger hun og tilføjer, at julegaverne er gode at have i baghovedet, når du for eksempel leder efter gode tilbud i løbet af efteråret.

Når du nu alligevel sidder og er godt i gang med at planlægge din økonomi, anbefaler begge økonomer, at du får et overblik over dine forsikringer, som du typisk modtager opkrævninger fra ved årsskiftet.

- Du kan undersøge, om du kan få bedre og billigere forsikringer på samme vilkår andre steder, siger Morten Bruun Pedersen.

Har du et boliglån, kan det samtidig være smart at tjekke op på, om der kan laves nogle justeringer her, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

- For dem, der har et boliglån med en fast rente, kan det være værd at undersøge, om det er muligt at konvertere sit lån til en lavere rente, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek