Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/01/2024 - 10:59

Professor: Realistisk at søsterselskab også har ansvar i jordskredssag

Miljøstyrelsen har fokus på, at det krakkede Nordic Wastes søsterselskab ejer grunden, hvor jordskred skete.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Miljøstyrelsen blev for uger tilbage opmærksom på, at et søsterselskab til Nordic Waste ejer grunden, hvor sagen om jordskred med forurenet jord begyndte.

Det viser en mail fra Miljøstyrelsens jurister til Randers Kommune fra den 5. januar, som mediet CleantechWatch har fået aktindsigt i.

- Vi er blevet opmærksomme på, at der - ud over Nordic Waste A/S - muligvis kan være en ansvarlig virksomhed mere for den overhængende fare for en miljøskade, står der i mailen ifølge CleantechWatch.

Styrelsen er kommet i besiddelse af en miljøgodkendelse om tilførsel af 7,2 millioner kubikmeter ren eller lettere forurenet jord til grunden, hvor Nordic Waste holder til.

Men det er i virkeligheden et søsterselskab til Nordic Waste - Danish Stevedore Holding - som i dag går under navnet DSH Recycling som modtog en miljøgodkendelsen udstedt af Randers Kommune i 2018.

Ifølge professor i miljøret Peter Pagh er det derfor også meget sandsynligt, at begge virksomheder tilsammen kan stilles til ansvar for jordskreddet.

- Det er faktisk en realistisk og ikke utænkbar situation. Der er tale om to selskaber, der i virkeligheden driver det her sammen, så man kan godt sige, at begge selskaber er ansvarlige, siger han til CleantechWatch.

Han tager dog det forbehold, at skjulte dokumenter kan fortælle en anden historie.

Men professoren tilføjer, at det vil være fornuftigt at overveje, om det andet selskab også skal have påbud.

Fredag kom det frem, at Nordic Waste har besluttet at erklære sig konkurs.

Den beslutning kalder erhvervsminister Morten Bødskov (S) ifølge DR for "en skamplet på den grønne omstilling".

Gårsdagens konkursbegæring kan nemlig betyde, at regningen på de 205 millioner kroner, som virksomheden skulle stille i garanti for oprydningsarbejdet, kan ende hos skatteyderne.

Hos DI siger miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, at hun frygter, at erhvervslivets generelle troværdighed kan lide skade, hvis ikke virksomheden tager ansvar for situationen.

Det er mangemilliardær Torben Østergaard-Nielsen, som siden 2021 sammen med sine døtre har været hovedaktionær i Nordic Waste.

/ritzau/

København, 20/01/2024 - 08:00

FAKTA: Det stockholmske blodbad

* Christian II blev konge i Danmark og Norge i 1513, men han ville også have Sverige.

* Den daværende svenske rigsforstander, Sten Sture den yngre, døde i februar 1520 af en skade, som han fik under et slag mod danskerne. I september overgav Stockholm sig, efter at kong Christian II havde lovet amnesti til alle sine modstandere.

* Den 4. november blev Christian II kronet som konge i Sverige, og kroningen blev fejret på Stockholms Slot. Gæsterne bestod primært af den svenske elite.

* Efter tre døgn med fest og fejring blev gæsterne kaldt ind i slottets store sal, hvorefter soldaterne lukkede alle porte.

* 82 tilhængere af Sten Sture blev anklaget og dømt til døden for kætteri, fordi Sten Sture i 1517 havde afsat og fængslet den svenske ærkebiskop Gustav Trolle. Det var en måde for Christian II at komme udenom, at han havde lovet amnesti.

* Henrettelserne fandt sted den 8. og 9. november 1520, og de dømte blev halshugget på torvet i Stockholm.

Kilder: danmarkshistorien.dk og Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/01/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Claes Bang

* Skuespiller Claes Bang er født den 28. april 1967 i Odense.

* Han blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1996.

* I 2010 blev han gift med fotograf og makeupartist Lis Kasper Bang.

* Claes Bang fik sit store internationale gennembrud med hovedrollen i filmen "The Square", der vandt Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes i 2017.

* Samme år fik han en European Film Award for sin rolle i samme film.

Kilde: Kraks Blå Bog.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/01/2024 - 10:00

FAKTA: Skån din hørelse i dagligdagen

* Undgå at skru alt for højt op for dine høretelefoner. Lyden er for høj, hvis du skal hæve stemmen for at overdøve lyden. Du bør heller ikke skrue op for lyden for at overdøve den omgivende støj.

* Arbejder du i et miljø med meget høj støj, er det vigtigt at bruge ørepropper eller høreværn for at beskytte dine ører.

* Det kan være relevant at sætte dig ind i lovgivningen. Den siger nemlig, at ingen på arbejdspladsen må udsættes for vedvarende støjbelastning på over 85 decibel.

Kilde: Audiolog- og optikerkæden 2Ø og Høreforeningen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/01/2024 - 10:00

Hold øje med ørerne: Høretab skader trivslen på jobbet

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Din hjerne kommer på overarbejde, hvis du i dagligdagen kæmper med at fange, hvad kollegerne siger. Forening håber, at flere med høretab søger hjælp.

Din hørelse spiller en rolle for din trivsel på arbejdet. Derfor er det ifølge Høreforeningen afgørende, at du reagerer, hvis den vigtige sans begynder at svigte.

Ifølge rapporten "Høreproblemer i arbejdslivet", som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for Høreforeningen, angiver hver femte erhvervsaktive dansker mellem 18 og 64 år, at de har problemer med hørelsen.

- Jeg tænker, at der må være nogle derude, der virkelig kæmper sig gennem arbejdsdagene med de høreudfordringer, siger Majbritt Garbul Tobberup, der er Landsformand for Høreforeningen.

Rapporten viser, at folk, der har en del vanskeligheder med at høre, hvilket er 2,2 procent, arbejder mindre end andre. Og det kan Majbritt Garbul Tobberup godt forstå.

- Når du har et høretab, bliver du meget træt, fordi du bruger meget energi på at høre, fortæller hun.

Samme pointe kommer fra Tine Eltang, der er audiologopæd hos Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, som tilbyder specialundervisning og specialrådgivning til mennesker med nedsat funktionsevne.

- Vi oplever, at mange bliver meget udmattede af hele tiden at skulle høre og forstå det, der foregår omkring dem, siger hun og tilføjer, at det samtidig skaber udfordringer, at høretab er et usynligt handicap.

- Mange oplever, at deres kolleger glemmer, at de ikke hører så godt, og det er ikke af ond vilje, men det kan være frustrerende.

Derudover opstår der nemt misforståelser, hvis du ikke tydeligt kan høre, hvad folk omkring dig siger. Og det kan ligeledes føre til frustrationer hos både dig selv og dine kolleger.

Er du en af dem, der har det sådan, har Majbritt Garbul Tobberup et klart råd:

- Gå til ørelægen og få tjekket hørelsen. Jo før, jo bedre. Jeg plejer at sige, at det ikke er en skam at høre dårligt, men det er en skam ikke at gøre noget ved det, siger landsformanden.

Tine Eltang gør klart, at du ikke behøver en henvisning fra din egen læge for at få en tid hos din lokale ørelæge.

- Hos ørelægen får du lavet en høreprøve, og så vurderer ørelægen, om der er tale om et høretab, og om det giver mening at afprøve et høreapparat.

Anbefales et høreapparat, er det bare om at sige "ja tak", understreger hun.

- Ubehandlet høretab kan godt hænge sammen med angst og depression, og nyere forskning viser, at der på den lange bane kan være en sammenhæng med demens, siger Tine Eltang og understreger, at det også giver en gevinst her og nu at få hjælp til hørelsen.

- Du er kognitivt på overarbejde, når du hører dårligt. Derfor kan du aflaste dig selv en hel del ved at få høreapparat eller andre hjælpemidler.

Problemet er dog, at høretab kan være skamfuldt, påpeger hun.

- Vi opfordrer altid til, at man er åben omkring sit høretab, men høretab er desværre stadig ret tabubelagt. Hvis kollegerne ved det, kan de bedre tage hensyn til dig, og du kan tage dig de rette forholdsregler og få hjælp.

Hjælpen kan du for eksempel få ved at kontakte din kommunes hørekonsulent. Alle kommuner herhjemme har nemlig en ansat tilknyttet, som står klar til gratis at rådgive borgere, der oplever høreproblemer på jobbet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek