København, 20/01/2024 - 10:00
Hold øje med ørerne: Høretab skader trivslen på jobbet
Din hjerne kommer på overarbejde, hvis du i dagligdagen kæmper med at fange, hvad kollegerne siger. Forening håber, at flere med høretab søger hjælp.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Din hørelse spiller en rolle for din trivsel på arbejdet. Derfor er det ifølge Høreforeningen afgørende, at du reagerer, hvis den vigtige sans begynder at svigte.
Ifølge rapporten "Høreproblemer i arbejdslivet", som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for Høreforeningen, angiver hver femte erhvervsaktive dansker mellem 18 og 64 år, at de har problemer med hørelsen.
- Jeg tænker, at der må være nogle derude, der virkelig kæmper sig gennem arbejdsdagene med de høreudfordringer, siger Majbritt Garbul Tobberup, der er Landsformand for Høreforeningen.
Rapporten viser, at folk, der har en del vanskeligheder med at høre, hvilket er 2,2 procent, arbejder mindre end andre. Og det kan Majbritt Garbul Tobberup godt forstå.
- Når du har et høretab, bliver du meget træt, fordi du bruger meget energi på at høre, fortæller hun.
Samme pointe kommer fra Tine Eltang, der er audiologopæd hos Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, som tilbyder specialundervisning og specialrådgivning til mennesker med nedsat funktionsevne.
- Vi oplever, at mange bliver meget udmattede af hele tiden at skulle høre og forstå det, der foregår omkring dem, siger hun og tilføjer, at det samtidig skaber udfordringer, at høretab er et usynligt handicap.
- Mange oplever, at deres kolleger glemmer, at de ikke hører så godt, og det er ikke af ond vilje, men det kan være frustrerende.
Derudover opstår der nemt misforståelser, hvis du ikke tydeligt kan høre, hvad folk omkring dig siger. Og det kan ligeledes føre til frustrationer hos både dig selv og dine kolleger.
Er du en af dem, der har det sådan, har Majbritt Garbul Tobberup et klart råd:
- Gå til ørelægen og få tjekket hørelsen. Jo før, jo bedre. Jeg plejer at sige, at det ikke er en skam at høre dårligt, men det er en skam ikke at gøre noget ved det, siger landsformanden.
Tine Eltang gør klart, at du ikke behøver en henvisning fra din egen læge for at få en tid hos din lokale ørelæge.
- Hos ørelægen får du lavet en høreprøve, og så vurderer ørelægen, om der er tale om et høretab, og om det giver mening at afprøve et høreapparat.
Anbefales et høreapparat, er det bare om at sige "ja tak", understreger hun.
- Ubehandlet høretab kan godt hænge sammen med angst og depression, og nyere forskning viser, at der på den lange bane kan være en sammenhæng med demens, siger Tine Eltang og understreger, at det også giver en gevinst her og nu at få hjælp til hørelsen.
- Du er kognitivt på overarbejde, når du hører dårligt. Derfor kan du aflaste dig selv en hel del ved at få høreapparat eller andre hjælpemidler.
Problemet er dog, at høretab kan være skamfuldt, påpeger hun.
- Vi opfordrer altid til, at man er åben omkring sit høretab, men høretab er desværre stadig ret tabubelagt. Hvis kollegerne ved det, kan de bedre tage hensyn til dig, og du kan tage dig de rette forholdsregler og få hjælp.
Hjælpen kan du for eksempel få ved at kontakte din kommunes hørekonsulent. Alle kommuner herhjemme har nemlig en ansat tilknyttet, som står klar til gratis at rådgive borgere, der oplever høreproblemer på jobbet.
/ritzau fokus/