Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Vatikanstaten, 28/12/2022 - 10:47

Pave Frans beder for forgængerens helbred: Han er meget syg

Den 95-årige, tidligere pave Benedikt er "meget syg", siger pave Frans. Benedikt trak sig som pave i 2013.

Handout/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Pave Frans beder onsdag folk om at bede for den 95-årige, tidligere pave Benedikt XVI, som angiveligt er meget syg.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg vil gerne bede jer alle om at sende en særlig bøn til den tidligere pave Benedikt, som i stilhed støtter kirken. Lad os huske ham. Han er meget syg, siger paven onsdag på italiensk efter sin ugentlige audiens.

Reuters kalder den konkrete udtalelse for en "overraskende opfordring".

Pave Benedikt abdicerede i 2013 af helbredsmæssige årsager. Han var den første pave i cirka 600 år til at trække sig fra positionen.

Den tidligere pave har boet i et kloster i Vatikanstaten, siden han trak sig. Han har holdt sig ude af offentlighedens søgelys siden da.

Pave Frans har onsdag ikke givet yderligere detaljer om sin forgængers helbred. Vatikanet har heller ikke svaret på henvendelser fra Reuters.

Pave Benedikt er født i Tyskland og har fødenavnet Joseph Ratzinger.

Den tidligere pave blev også i august 2020 meldt alvorlig syg. Dengang var det, efter at han i juni havde besøgt sin syge bror i Tyskland.

Broren Georg Ratzinger døde cirka to uger efter den tidligere paves besøg.

Paven er lederen af den romersk-katolske kirke og Roms biskop. Han anses af katolikker som værende den ledende apostel Sankt Peters efterfølger.

/ritzau/

København, 28/12/2022 - 08:00

Natasja Crone: Første gang jeg var rigtig bekymret for Rasmus

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tv-vært Natasja Crone synes, at 2022 har været et lige lovlig heftigt år. Her fortæller hun om første gang, hun var rigtig bekymret for sin kæreste.

2022 bestod af den ene krise efter den anden. Først var coronakrisen netop overstået, så kom krigen i Ukraine, og efter et nyligt overstået folketingsvalg hænger energi- og forsyningskrisen over vores hoveder.

Tv-vært og journalist Natasja Crone har mærket årets strabadser tæt inde på livet i sin rolle som nyhedsvært på TV 2. Men også privat.

- Jeg tror ikke, jeg er alene om, at jeg havde glædet mig til det her år, fordi corona var slut, og vi skulle begynde at bekymre os lidt mindre. Og så bang!, så starter året med en krig, konstaterer hun.

Midt i kriserne, som hun har været med til at formidle i fjernsynet, har Natasja Crone dog også været med til at sprede lidt julestemning i stuerne, så seerne måske kunne pause bekymringerne for en stund.

Sammen med skuespilleren Peter Mygind har Natasja Crone været vært på feel good-programmet "Alletiders juleshow", som stadig kan streames på TV 2 Play.

- I år har folk måske endnu mere haft brug for at sætte sig ned og tænke på noget, der ikke er fuldstændig forfærdeligt. Det har vi forsøgt at gøre i juleshowet, siger Natasja Crone.

Det har hun også selv haft brug for.

Privat danner hun par med journalisten Rasmus Tantholdt, der er TV 2's korrespondent i konfliktområder. Han var til stede og skildrede Ruslands invasion i Ukraine den 20. februar.

Parret så ikke hinanden i over en måned.

- Det er helt underligt at spole tilbage til den følelse nu. Men i begyndelsen af krigen var det jo så uvist, hvad der skete. Ingen vidste, om Putin ville bruge atomvåben og omringe Kyiv.

- Og dér sad min kæreste bare midt i det hele. Det var superutrygt. Da han endelig kom hjem, var jeg virkelig glad - det må jeg sige, lyder det fra Natasja Crone.

Derfor var hendes mest mindeværdige øjeblik i 2022, da han kom hjem fra Ukraine første gang, og de kunne omfavne hinanden i lufthavnen.

- Jeg er nødt til at indrømme, at det altså ikke er altid, jeg tager ud og henter ham, når han rejser så meget. Men lige dér gjorde jeg, siger hun.

Det er første gang, at den 52-årige vært har været rigtig bekymret for sin kæreste, som hun har dannet par med siden 2016.

- Det var så uforudsigeligt i begyndelsen af krigen, siger hun.

- Nu er jeg ikke længere særligt bekymret, når han tager til Ukraine, må jeg indrømme. Men det var jeg i februar og marts, erindrer hun.

Det vigtigste, de to gør, når de skal tilbringe så lang tid væk fra hinanden, er at tale i telefon sammen, fortæller Natasja Crone.

Hvis det er muligt.

- Det er det jo ikke altid i forhold til mobilforbindelsen. Men det var det heldigvis, så det hjalp meget, siger hun og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man lige får talt sammen hver dag og lige kan følge med, så der ikke er for mange timer i døgnet med uvished, siger Natasja Crone.

I 2023 ser tv-værten frem til at få tid til at trække vejret lidt mere.

- Jeg synes, 2022 har været så heftigt på alle mulige områder med så mange kæmpebegivenheder, som har påvirket både vores hverdag og mit arbejde. Jeg håber virkelig på et mere fredeligt 2023, siger hun og fortsætter:

- Men jeg kan også godt lide, at der sker noget. Jeg behøver ikke en komplet ro. Men jeg håber på lidt mere fred og stabilitet. Jeg synes, vi fortjener at komme ud af den kollektive krisestemning snart, afslutter hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/12/2022 - 08:00

Kærligheden kulminerer: Danske stjerner på frierfødder i 2022

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bryllupsklokkerne kimer for blandt andre Christiane Schaumburg-Müller, Christian Degn, Mette Bluhme Rieck og Andrea Lykke Oehlenschlæger.

Bryllupsklokkerne kimer for en lang række danske stjerner.

Tv-værten og iværksætteren Christiane Schaumburg-Müller fremviste i marts en funklende forlovelsesring fra kæresten Daniel Åxman.

Da parret var på ferie i Den Dominikanske Republik, havde han pakket en lille ekstra æske ned i bagagen og faldt på knæ, mens de drak kaffe på terrassen.

Det er omkring tre år siden, at den 40-årige tv-vært og iværksætter mødte den stenrige forretningsmand.

Kærligheden kom, da hun mindst ventede det, og hun var ved at finde - og genfinde - sig selv efter bruddet fra rapperen L.O.C., som hun har sønnen Constantin med, fortalte hun i et stort interview med Ritzau.

Hun havde egentlig slet ikke lyst til at tage på date, men indvilgede i at gå en tur med sin venindes nabos ven - Daniel Åxman.

Derfra er resten historie, som man siger.

- Jeg har fundet min livspartner. Jeg ved bare, at vi skal blive gamle sammen. Det er en indgroet følelse i mig, at det er bare os, sagde Christiane Schaumburg-Müller dengang til Ritzau.

Det var også på en ferie, at den tidligere Venstre-politiker Kristian Jensen friede til sangerinden Pernille Rosendahl.

Det skete på en tur til Grækenland. Få måneder efter giftede de sig en fredag eftermiddag i Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København.

Pernille Rosendahl og Kristian Jensen havde kendt hinanden i mange år, da de forelskede sig i hinanden og stod frem i 2019. Men på daværende tidspunkt var Kristian Jensen stadig gift med sin ekskone, som han har tre sønner med.

Men følelserne for Swan Lee-stjernen var så stærke, at han måtte lade sig skille, oplyste han på Instagram.

Pernille Rosendahl sagde siden i et interview med Alt for damerne, at hun ikke er stolt af forholdets begyndelse.

- Der hviler en skam over det, og kærligheden har derfor på intet tidspunkt været florlet. Fordi vores forhold er født i forbudt kærlighed, er det bedste, vi kan gøre, at være stille. Og at blive sammen, sagde hun til magasinet.

Også musicalskuespillerinden Andrea Lykke Oehlenschlæger fik sig ligesom Pernille Rosendahl og Schaumburg-Müller et ferieminde for livet. Under en tur til Amsterdam faldt musikeren Ludvig Brygmann på knæ for hende.

Sammen venter parret deres første barn.

Tv-værten Christian Degn har fået sit livs julegave, nemlig et ja fra kæresten Trine Johst Vammen, som han har sønnen Vagn med.

Parret mødte hinanden gennem Christian Degns kendte kollega Mette Helena Rasmussen, der er dommer i programmet "Nybyggerne".

Hun agerede nemlig Kirsten Giftekniv og efterlyste en date til ham gennem sine følgere på Instagram. Det blev til en blind date, hvor det sagde bang mellem Christian Degn og Trine Johst Vammen.

Komikeren Dan Andersen skal lære akkorderne til bryllupshymnen. Den guitarspillende spasmager friede nemlig til sin kæreste, Cille, i februar.

Det afslørede han i et opslag på Instagram.

- Mit livs kærlighed, der har flyttet mig steder hen, jeg ikke troede, var muligt. Hende, der altid støtter mig og bakker op om mine tåbelige projekter og skøre ideer.

- Hende, der rummer al min angst og uro og sære tendenser og formår at skabe tryghed og stabilitet. Hende, der altid får mig til at grine og skaber eventyr og spænding. Hun har sagt ja til at gøre det resten af livet, jublede han.

Sammen blev parret for nylig forældre til datteren Elva.

Efter 19 måneders forlovelse uden et bryllup friede P3-profilen Line Kirsten Nikolajsen tilbage til sin kendte kæreste, skuespilleren Nicklas Søderberg Lundstrøm, da parrets datter, Polly, fik sit navn i september.

Han havde ellers friet til hende inden, men fik så et frieri retur.

Det kom meget bag på den vordende brudgom, fortæller han i et opslag delt på Instagram.

- Wow, det føles godt at få lov til at svare JA til et af de smukkeste spørgsmål i verden. Det kan godt være, at det ligner, at jeg har bukser på. Det er synsbedrag. Jeg blev taget med dem nede.

En lang forlovelse har det også været for Line Kirsten Nikolajsens DR-kollega Mette Bluhme Rieck, som er vært på "Aftenshowet".

Hun kunne nemlig tidligere i år afsløre, at hendes kæreste, Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør hos auktionshuset Bruun Rasmussen, havde været på knæ for lang tid siden.

Faktisk så langt tilbage, at planen var, at de skulle giftes i 2020. Men det satte den allestedsnærværende coronapandemi en stopper for.

I januar blev parret forældre for anden gang, og derfor må ægteskabet vente yderligere en stund, lød det fra dem.

Engang mødte man hinanden i virkelighedens verden. Men i disse tider er datingen også rykket online. Og det var sådan, krimiforfatteren Katrine Engberg mødte ham, hun nu er blevet forlovet med, Jakob Gandløse Jensen.

Forfatteren havde lagt et digt af Søren Ulrik Thomsen op på sin Instagram-profil, og det skulle vise sig at få stor betydning, fortalte hun siden i et interview med Alt for damerne.

- Så var der én mand, Jakob, der skrev en kommentar til det opslag, og hans ord ramte mig på en måde, som jeg aldrig er blevet ramt før. Så jeg svarede ham. Og så skrev vi pludselig sammen i fem timer om dagen. Først om litteratur, siden om filosofi og så om vores drømme, sagde hun i interviewet.

- Tre uger senere blev vi enige om, at vi skulle møde hinanden. Allerede inden jeg havde mødt ham, vidste jeg, at jeg elskede ham, fortæller Katrine Engberg til Alt for damerne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/12/2022 - 10:00

FAKTA: Fjern saltskjolder med piskefløde

* I vintermånederne bliver der saltet på vejene mange steder, og har man ikke imprægneret sine sko, kan det sætte sig som hvide saltskjolder.

* Et gammelt husråd for at fjerne saltrender fra sko er at bruge piskefløde, lyder det fra skomager Sten Røhl.

* Ifølge skomageren smører man bare piskefløden på og gnubber det rundt på skoen.

* Ellers kan du også bruge sæbevand og en hård børste.

Kilde: Sten Røhl, formand for Danmarks Skomagerlaug.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/12/2022 - 10:00

Pas godt på dit fodtøj i vinteren: Her er skomagernes bedste råd

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er ikke særlig smart at smide de gennemblødte støvler på radiatoren, lyder det fra to skomagere.

Sjasket sjapvejr og regn og slud.

Det hører ofte vintermånederne til, og det kræver en del af fodtøjet at holde fusserne tørre.

Er uheldet ude, og dine sko bliver godt og grundigt gennemblødte af at jokke i en vandpyt, er der noget, du aldrig må gøre.

- Hold skoene væk fra radiatoren, og lad dem tørre i stuen i stedet, fortæller Sten Røhl, der er formand for Danmarks Skomagerlaug og også har sin egen skomagerbutik i Aarhus.

- Sætter du dem på radiatoren, så bliver læderet stift.

Ifølge Sten Røhl gælder samme regel for tekstilsko, da sålerne også ender med at blive stive, hvis du forsøger at tørre skoene på radiatoren.

Samme råd kommer fra Frank Foverskov, som ejer Teaterskomageren i København.

- Alt skind, der får varme, trækker sig sammen. Så sætter du dem på radiatoren, kan de godt krympe.

- Fyld i stedet nogle aviser i skoene, og stil dem til tørre ved almindelig rumtemperatur.

Når skoene er tørre igen, anbefaler Frank Foverskov at give læderet lidt pudsecreme for at shine dem op.

- Skind skal have fugt. Derfor er det vigtigt at pudse dem og give dem behandling, så det forbliver blødt og behageligt, siger han.

Ifølge skomageren knækker mange sko over vristen, fordi folk ikke får behandlet skoene, efter de har stået i skabet i et halvt år.

- Det er nok den største fejl, som folk laver, siger han.

- Sko tørrer ud, når de står inde i skabet i lang tid, og når du går, bukker læderet meget omkring vristen.

Derfor er rådet ifølge Frank Foverskov, at tage skoene ud dagen før, du skal bruge dem og give dem noget læderolie.

Og før du overhovedet så meget som overvejer at bevæge dig ud i vinterens sjapvejr, er rådet fra skomager Sten Røhl, at du sørger for at imprægnere dine sko.

- Oftest til lidt pænere sko vil jeg anbefale, at man bruger en god imprægnering, siger han.

- Man kan få imprægnering til billige penge mange steder, men jeg synes ikke altid, det er så godt.

Ifølge Sten Røhl kan du med en god imprægnering nøjes med at give skoene en tur hver tredje til sjette måned, og så vil det også holde skoene tørre meget bedre.

- Til vandrestøvler vil jeg nok bruge noget læderfedt eller voks, så vandet ikke trænger ind i skindet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv