Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/12/2022 - 08:00

Kærligheden kulminerer: Danske stjerner på frierfødder i 2022

Bryllupsklokkerne kimer for blandt andre Christiane Schaumburg-Müller, Christian Degn, Mette Bluhme Rieck og Andrea Lykke Oehlenschlæger.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Ritzau Fokus

Bryllupsklokkerne kimer for en lang række danske stjerner.

Tv-værten og iværksætteren Christiane Schaumburg-Müller fremviste i marts en funklende forlovelsesring fra kæresten Daniel Åxman.

Da parret var på ferie i Den Dominikanske Republik, havde han pakket en lille ekstra æske ned i bagagen og faldt på knæ, mens de drak kaffe på terrassen.

Det er omkring tre år siden, at den 40-årige tv-vært og iværksætter mødte den stenrige forretningsmand.

Kærligheden kom, da hun mindst ventede det, og hun var ved at finde - og genfinde - sig selv efter bruddet fra rapperen L.O.C., som hun har sønnen Constantin med, fortalte hun i et stort interview med Ritzau.

Hun havde egentlig slet ikke lyst til at tage på date, men indvilgede i at gå en tur med sin venindes nabos ven - Daniel Åxman.

Derfra er resten historie, som man siger.

- Jeg har fundet min livspartner. Jeg ved bare, at vi skal blive gamle sammen. Det er en indgroet følelse i mig, at det er bare os, sagde Christiane Schaumburg-Müller dengang til Ritzau.

Det var også på en ferie, at den tidligere Venstre-politiker Kristian Jensen friede til sangerinden Pernille Rosendahl.

Det skete på en tur til Grækenland. Få måneder efter giftede de sig en fredag eftermiddag i Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København.

Pernille Rosendahl og Kristian Jensen havde kendt hinanden i mange år, da de forelskede sig i hinanden og stod frem i 2019. Men på daværende tidspunkt var Kristian Jensen stadig gift med sin ekskone, som han har tre sønner med.

Men følelserne for Swan Lee-stjernen var så stærke, at han måtte lade sig skille, oplyste han på Instagram.

Pernille Rosendahl sagde siden i et interview med Alt for damerne, at hun ikke er stolt af forholdets begyndelse.

- Der hviler en skam over det, og kærligheden har derfor på intet tidspunkt været florlet. Fordi vores forhold er født i forbudt kærlighed, er det bedste, vi kan gøre, at være stille. Og at blive sammen, sagde hun til magasinet.

Også musicalskuespillerinden Andrea Lykke Oehlenschlæger fik sig ligesom Pernille Rosendahl og Schaumburg-Müller et ferieminde for livet. Under en tur til Amsterdam faldt musikeren Ludvig Brygmann på knæ for hende.

Sammen venter parret deres første barn.

Tv-værten Christian Degn har fået sit livs julegave, nemlig et ja fra kæresten Trine Johst Vammen, som han har sønnen Vagn med.

Parret mødte hinanden gennem Christian Degns kendte kollega Mette Helena Rasmussen, der er dommer i programmet "Nybyggerne".

Hun agerede nemlig Kirsten Giftekniv og efterlyste en date til ham gennem sine følgere på Instagram. Det blev til en blind date, hvor det sagde bang mellem Christian Degn og Trine Johst Vammen.

Komikeren Dan Andersen skal lære akkorderne til bryllupshymnen. Den guitarspillende spasmager friede nemlig til sin kæreste, Cille, i februar.

Det afslørede han i et opslag på Instagram.

- Mit livs kærlighed, der har flyttet mig steder hen, jeg ikke troede, var muligt. Hende, der altid støtter mig og bakker op om mine tåbelige projekter og skøre ideer.

- Hende, der rummer al min angst og uro og sære tendenser og formår at skabe tryghed og stabilitet. Hende, der altid får mig til at grine og skaber eventyr og spænding. Hun har sagt ja til at gøre det resten af livet, jublede han.

Sammen blev parret for nylig forældre til datteren Elva.

Efter 19 måneders forlovelse uden et bryllup friede P3-profilen Line Kirsten Nikolajsen tilbage til sin kendte kæreste, skuespilleren Nicklas Søderberg Lundstrøm, da parrets datter, Polly, fik sit navn i september.

Han havde ellers friet til hende inden, men fik så et frieri retur.

Det kom meget bag på den vordende brudgom, fortæller han i et opslag delt på Instagram.

- Wow, det føles godt at få lov til at svare JA til et af de smukkeste spørgsmål i verden. Det kan godt være, at det ligner, at jeg har bukser på. Det er synsbedrag. Jeg blev taget med dem nede.

En lang forlovelse har det også været for Line Kirsten Nikolajsens DR-kollega Mette Bluhme Rieck, som er vært på "Aftenshowet".

Hun kunne nemlig tidligere i år afsløre, at hendes kæreste, Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør hos auktionshuset Bruun Rasmussen, havde været på knæ for lang tid siden.

Faktisk så langt tilbage, at planen var, at de skulle giftes i 2020. Men det satte den allestedsnærværende coronapandemi en stopper for.

I januar blev parret forældre for anden gang, og derfor må ægteskabet vente yderligere en stund, lød det fra dem.

Engang mødte man hinanden i virkelighedens verden. Men i disse tider er datingen også rykket online. Og det var sådan, krimiforfatteren Katrine Engberg mødte ham, hun nu er blevet forlovet med, Jakob Gandløse Jensen.

Forfatteren havde lagt et digt af Søren Ulrik Thomsen op på sin Instagram-profil, og det skulle vise sig at få stor betydning, fortalte hun siden i et interview med Alt for damerne.

- Så var der én mand, Jakob, der skrev en kommentar til det opslag, og hans ord ramte mig på en måde, som jeg aldrig er blevet ramt før. Så jeg svarede ham. Og så skrev vi pludselig sammen i fem timer om dagen. Først om litteratur, siden om filosofi og så om vores drømme, sagde hun i interviewet.

- Tre uger senere blev vi enige om, at vi skulle møde hinanden. Allerede inden jeg havde mødt ham, vidste jeg, at jeg elskede ham, fortæller Katrine Engberg til Alt for damerne.

/ritzau/

London, 28/03/2024 - 22:21

Russisk netværk bidrog til misinformation om prinsesse Kate

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Kate-teorier levede i bedste velgående af sig selv. Men russisk netværk forsøgte at puste til tvivlen.

Britiske forskere finder, at et russisk misinformationsnetværk har bidraget til at sprede konspirationsteorier om prinsesse Kate.

Det har netværket gjort, mens rygterne om hende fortsat svirrede, op til at hun offentliggjorde, at hun gennemgår kemoterapi som følge af en kræftdiagnose.

Til en række medier - heriblandt NBC News - forklarer professor Martin Innes ved Cardiff University, at han og hans kolleger fandt, at 45 konti, der havde delt påstande om Kate, havde deres udspring i samme konto.

De 45 konti agerede på en måde, der minder om den russiske såkaldte Doppelgänger-operation, forklarer Innes, der er tilknyttet instituttet for sikkerhed, kriminalitet og efterretningsinnovation.

- Det handler om destabilisering. Det handler om at underminere tillid til institutioner, regeringen, monarkiet, medier - alt, siger han til det amerikanske medie.

Selv om misinformationsnetværket ifølge forskerne har pustet til historierne, står det også klart, at rygterne levede i bedste velgående af sig selv.

Som eksempel på den misinformation, der blev delt, fremhæver New York Times et meget delt opslag, hvor der ifølge mediet er ændret på et billede af Kates ansigt.

- Hvorfor ønsker disse store mediekanaler, at vi skal tro, at dette er Kate og William?, står der i opslaget.

Den russiske Doppelgänger-operation er blandt andet blevet beskrevet af ngo'en EU DisinfoLab.

Netværket har tidligere oprettet falske kloner af mediehjemmesider. Den opererer også ved at forstærke allerede eksisterende budskaber og teorier på sociale medier.

Det står ikke umiddelbart klart, hvem der har hyret netværket.

Professor Innes forklarer til NBC News, at den slags netværk ikke er en del af de russiske sikkerhedstjenester. Der er formentlig i stedet tale om selskaber, der "får kontrakter fra Kreml".

Ifølge Innes kan de både have politiske og økonomiske mål med at dele misinformation.

Søndag rapporterede det britiske medie The Daily Telegraph, at britiske embedsmænd var bekymrede for, at både Rusland, Kina og Iran var med til at sprede misinformation om prinsessen.

Det afviste den russiske ambassade i London.

- Rusland afviser kategorisk grundløse beskyldninger fra "anonyme Whitehall-kilder" om at "bidrage til misinformation om prinsessen af Wales", skriver ambassaden ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/03/2024 - 08:00

Eske Willerslevs livslektie: Jeg kunne vende min skæbne

DNA-forsker Eske Willerslevs skolegang var præget af dårlige karakterer og skolehad. Det ændrede sig, da han lærte, at hårdt arbejde er vejen til succes.

I folkeskolen fulgte Eske Willerslev ikke med i timerne, lavede ikke sine lektier og fik dårlige karakterer.

Han hadede at gå i skole.

- Jeg var så langt bagud, for jeg lærte ikke en skid. Der var så meget, jeg ikke kunne - hverken læse, skrive eller regne. Jeg kunne ikke en kæft, siger han.

- Jeg ser tilbage på min skolegang som en lidelseshistorie, griner forskeren, der er aktuel med dokumentaren "Hunt for the Oldest DNA", der følger hans søgen efter forhistorisk DNA i den arktiske jord.

For selv om professoren i dag er verdensberømt for sin forskning i evolutionær biologi, følte han sig i mange år fanget af skolens stringente struktur og mange regler.

- Du får at vide, hvad du skal hele tiden. Du må ikke engang bestemme, om du vil udenfor eller blive inde i frikvarteret.

- Du får at vide, at nu skal du læse det her eller lave denne opgave, siger han og tilføjer, at der ikke var særlig stor forståelse for at se verden på forskellige måder, siger han og kalder det "fuldstændig frihedsberøvelse".

Heller ikke naturvidenskaben, der senere skulle blive Eske Willerslevs helt store passion i livet, fangede ham.

- Enten læste man om, hvad andre havde fundet ud af - rimelig kedeligt - ellers så lavede du gudhjælpemig det samme forsøg, som titusinder, hvis ikke hundredtusinder, af unge mennesker havde lavet før dig. Der er jo intet videnskabeligt eventyr i det, siger han og fortsætter:

- Det, der er det fede ved at være videnskabsmand, er, at du får lov at lave noget, der rykker ved vores forståelse af verden. Det er jo det, der er eventyret. Det er en kæmpe glæde, som du ikke bliver eksponeret for, fordi man bare sidder og laver det samme som alle andre og kender svaret på forhånd.

I og uden for skolen hang Eske Willerslev ud med dem, som lærerne kaldte det forkerte selskab. Det var elever fra klassen over hans egen. Unge mennesker, der røg hash, drak, gjorde sig i småtyveri og slåskampe.

- Men det var de bedste venner, jeg nogensinde har haft, fordi man kunne regne med dem. Vi havde hinandens ryg, siger han.

Dengang vidste han godt, at hverken venskaberne eller tilgangen til skolen gik i længden.

Når der var forældremøde, sad læreren og vred sig for at kunne sige noget som helt positivt om Eske Willerslev.

- Men der var ingenting, fortæller den i dag 52-årige professor.

Samtidig blev det vildere og vildere i Eske Willerslevs vennegruppe. Drengestregerne eskalerede til hårdere stoffer og mere seriøs kriminalitet.

- Der var bare et eller andet i mig, der vidste, at det var uholdbart. Jeg vidste, at jeg aldrig ville komme til at blive til noget, hvis jeg fortsatte på den måde, siger han.

Selv om de voksne gennem flere år, havde forsøgt at få Eske Willerslev på ret køl, mener forskeren i dag, at det var vigtigt, at han selv tog beslutningen.

- Det er et spørgsmål om, at du selv ved, at det er rigtigt. For da jeg først var kommet til den erkendelse, så skiftede jeg næsten fra den ene dag til den anden, siger han.

Med et stoppede han med at se sine venner og forsøgte at rette op på flere års problemfyldt skolegang.

Han husker særligt tyskeksamen i niende klasse, der blev det store vendepunkt for ham.

Hans tysklærer ville flytte ham fra a-niveau ned til b-niveau, fordi det gik "ad helvede til", husker Eske Willerslev.

- For mig var det så stor en ydmygelse - og jeg så det som en personlig ydmygelse. Jeg sagde til læreren, at det ikke kom til at ske, og så satte jeg mig ned og læste og læste, siger han.

Til eksamen endte han med at få 11 på a-niveau - klassens højeste karakter, husker han.

Der lærte Eske Willerslev en livslektie, der har fulgt ham lige siden.

- Det kan godt være, at jeg ikke var den klogeste i klassen eller den skarpeste eller den hurtigste. Men hvis jeg lagde arbejdet i det, så kunne jeg vende min skæbne og ændre min situation. Og det er en ekstremt vigtig erkendelse, som jeg har brugt lige siden, siger han og fortsætter:

- Jeg ved godt, at jeg ikke er den klogeste. Der er altid nogle, der er klogere end dig. Der er altid nogle, der er hurtigere end dig. Der er altid nogle, der er alt muligt andet end dig. Men du kan kompensere ved at arbejde hårdere end alle andre, og så kan du få succes.

Siden da har Eske Willerslev knoklet, men det er i mødet med forskningen, da han som studerende på universitetet skrev speciale, at han får alt det, han aldrig fik i folkeskolen.

Frihed.

Der blev det klart for Eske Willerslev, at al uddannelse - både folkeskolen, gymnasiet og universitetet - handler om at tænke ligesom alle andre.

- Det er det, vi lærer, og det vi får karakterer for. Altså hvor gode vi er til at tænke på den måde, læreren tænker eller bogen sagde, man skulle, siger han.

Modsat sammenligner Eske Willerslev forskning med et spil skak. Der er nogle regler, man skal følge, men ellers er der frit spil på pladen.

- Men når du først er blevet forsker, så handler det om at gøre noget andet end alle de andre, griner han.

Eske Willerslevs erfaring er i dag, at man ikke skal lade sig kue af autoriteter, hvis man vil lave noget nyt. Man skal være i stand til at tro nok på sig selv til at stå fast.

Modstand er en grundbetingelse, hvis man vil lave forskning, der rykker ved vores verdens forståelse, forklarer forskeren.

- Banebrydende forskning er forskning, som folk enten ikke troede kunne lade sig gøre, eller et resultat som ingen regnede med. Ellers påviser man jo bare, hvad man regnede med, og det er der intet banebrydende over. Så folk skal, synes, at det er langt ude. Det er et kriterie, siger Eske Willerslev.

"Hunt for the Oldest DNA" er instrueret af den canadiske antropolog Niobe Thompson. Dokumentaren har premiere på den danske filmfestival CPH:DOX.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/03/2024 - 08:00

FAKTA: Giv haven et tjek for hundens skyld

* Foråret inviterer til mere liv udendørs for både dig og dine kæledyr, og derfor kan det være en god idé at tjekke haven for farer og smuthuller.

* Tjek hegn og hæk for huller, som hunden kan stikke af igennem. Tjek også, om havelågen virker, som den skal.

* Husk at holde døren til haveskuret lukket, så hunden ikke kan få snuden i gødning eller sneglegift.

Kilde: Lotte Evers, der er marketingschef hos Agria Dyreforsikring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/03/2024 - 08:00

Disse forårsblomster er giftige for din hund

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hold ekstra øje med Molly eller Charlie under forårssolen, så gåturen i naturen ikke ender med et besøg hos dyrlægen.

Erantis og vintergækker pibler frem i haven og langs stierne i skoven. Men de fine forårsbebudere kan gøre livet surt for familiens firbenede ven.

- Generelt er alle løgplanter mere eller mindre giftige for hunden på forskellige måder, fortæller Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, som driver en række dyreklinikker og -hospitaler rundt om i landet.

Ud over erantis og vintergækker tæller de giftige løgplanter tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer. Ofte går det galt, når hunden får fat i planternes løg og enten spiser dem hele eller gnaver i dem.

- Typisk vil symptomerne starte med maveproblemer som diarré og opkast, og så kan der være savlen og utilpashed. I specifikke tilfælde kan der opstå nyresvigt og ændret hjerterytme, fortæller Hanne Friis.

Viser disse faresignaler sig hos dit kæledyr, råder hun dig til at kontakte din dyrlæge.

- Fortæl dyrlægen om symptomerne og gerne, hvad det er for nogle planter, hunden har spist og i hvilken mængde. Begynder hunden at sitre og virke påvirket, er det bare afsted til dyrlægen med det samme.

Hanne Friis understreger, at langt de fleste hunde kommer sig uden problemer.

Men det er alligevel vigtigt at tage det alvorligt, hvis hunden har spist noget fra blomsterbedet, da for eksempel liljer i værste fald kan forårsage nyresvigt, som hunden kan dø af. Og liljekonvaller indeholder et stof, som påvirker hjertet og kan være dødeligt i ret små mængder.

Derfor er det en god idé at holde ekstra øje med hunden i haven og på gåturen. Især hvis den har en tendens til at ville spise alt, den kommer i nærheden af.

- Lad heller ikke blomsterløg stå på en bænk udenfor eller indenfor, hvor hunden kan nå dem, siger Hanne Friis.

En anden god forebyggelsesstrategi er træning. Lotte Evers, der er hundeekspert og marketingchef hos Agria Dyreforsikring, foreslår, at du laver den såkaldte bytteleg med hunden. Legen kan nemlig vise sig nyttig, hvis hunden pludselig står med et blomsterløg i munden.

- Her bytter du det, den har taget, med noget, der er endnu mere lækkert, altså en godbid, fortæller Lotte Evers og fortsætter:

- Hvis du tvinger noget fra hunden, altså åbner dens mund og tager det ud, så vil hunden ret hurtigt lære at sluge det, den har i munden, lige så snart du nærmer dig. Så det er meget bedre at skabe en sund relation med hunden, hvor den lærer at bytte med dig.

Ud over blomsterløg opfordrer Lotte Evers dig som hundeejer til at være særligt opmærksom på gødning.

- Her i foråret ser vi altid en stigning i henvendelser om hunde, der har spist gødning i pilleform, og det er supergiftigt for dem, siger hun.

Lotte Evers anbefaler derfor, at du anvender flydende gødning, som blandes op med vand og siver ned i jorden, og som derfor ikke er til at spise for hunden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek