Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/06/2023 - 10:55

OVERBLIK: Våbensmugleren Niels Holck indstilles til udlevering

Læs her om sagen om Niels Holck. Fredag har Rigsadvokaten indstillet til, at han skal udleveres til Indien.

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Rigsadvokaten har indstillet til Retten i Hillerød, at Niels Holck udleveres til strafforfølgelse i Indien.

Det oplyste Rigsadvokaten fredag i en pressemeddelelse.

Niels Holck deltog i nedkastning af våben over den indiske delstat Vestbengalen i 1995.

Sagen har gennem årerne belastet forholdet mellem Danmark og Indien, der flere gange har ønsket våbensmugleren udleveret til retsforfølgelse.

Få et overblik over sagen her:

* Natten til 18. december 1995 flyver danskeren sammen med en britisk våbenhandler og fem russiske besætningsmedlemmer et propelfly over Purulia i den indiske delstat Vestbengalen.

* Fra flyet kaster de i faldskærme knap fem ton våben tiltænkt en oprørsgruppe på landjorden ud i mørket, før de fortsætter til Thailand.

* På hjemturen tvinges flyet ned i Indien af kampfly, og alle andre end Niels Holck bliver anholdt og idømt livstid.

* Det lykkes danskeren at flygte til Nepal, hvorfra han rejser hjem til Danmark i begyndelsen af 1996.

* Via Interpol udsender Indien en anholdelsesbegæring på Niels Holck, der i Indien er kendt under sit alias Kim Davy.

* Da Danmarks nye terrorlovgivning i 2002 åbner mulighed for udlevering af egne statsborgere til lande uden for Norden, begærer Indien formelt Holck udleveret.

* Justitsministeriet beslutter 9. april 2010 at imødekomme indernes ønske, og Niels Holck bliver anholdt.

Først erklærer byretten og derefter landsretten, at en udlevering vil være ulovlig. Det er for usikkert, om Niels Holck vil blive udsat for tortur i Indien. Rigsadvokaten går ikke videre med sagen til Højesteret.

* Indien fremsendte en ny udleveringsanmodning i 2016.

* Januar 2019: Sagen førte til et bundfrossent forhold mellem Indien og Danmark, men under et besøg i Indien fastslog daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at forholdet nu var ved at tø op.

* 29. september 2020 indgår Danmark og Indien et grønt samarbejde som tegn på bedring mellem de to lande.

* Juni 2023: På baggrund af anmodningen fra 2016 har Rigsadvokaten foretaget flere undersøgelser og indhentet oplysninger fra Indien. Det har nu mundet ud i, at Rigsadvokaten fredag har indstillet til retten, at der sker udlevering.

* Retten i Hillerød skal under sagen tage stilling til, om retten er enig i, at betingelserne i udleveringsloven er opfyldt, og om der på den baggrund skal ske udlevering af Niels Holck til Indien.

* Hvis Niels Holck bliver udleveret til Indien, skal han tilbage til Danmark, når den indiske straffesag er afsluttet. Bliver han dømt i Indien, skal han således afsone en eventuel straf i Danmark.

Kilder: Ritzau, Rigsadvokaten.

/ritzau/

Taarbæk, 22/06/2023 - 15:59

DR tænder op for sankthans: Sikkerheden er helt i top

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I de fleste kommuner landet over vil det ikke være muligt at tænde et sankthansbål fredag aften. Men DR håber, at forbuddet ikke kommer til Taarbæk Havn.

På trods af afbrændingsforbud i de fleste dele af landet står DR klar med fællessang og bål til sankthansaften fredag.

Arrangementet kommer til at foregå på Taarbæk Havn i Nordsjælland, hvor der ikke er forbud mod at sætte ild til sankthansbålet.

- Vi har selvfølgelig sikret os, at vi må tænde bål, der hvor vi er. Sikkerheden er helt i top, og vi er glade for at kunne vise et bål til de mange, som er ramt af afbrændingsforbud, skriver DR's programansvarlige chef, Erik Struve Hansen, i en mail til Ritzau.

DR kan ikke vide sig 100 procent sikker på, at der ikke kommer et forbud inden den store begivenhed. Men public service-stationen giver ikke op på arrangementet.

- Bålet er ude i havet på en platform og sidste frist for at ændre, om der var forbud eller ej, var egentlig i går. Men hvis vi skulle blive ramt af et forbud alligevel, så tænder vi selvfølgelig ikke bålet. Men vi håber så, at seerne selv kan forestille sig flammerne, skriver Erik Struve Hansen i mailen til Ritzau.

Værterne Katrine Muff og Johannes Langkilde fra "Fællessang - hver for sig" skal styre aftenens program.

Programmet indebærer både de klassiske årstidsviser og nyere sange, som holder sig inden for temaet.

Årets båltaler er professor og radiovært Svend Brinkmann, som blandt andet er kendt for en lang række bøger. Blandt andet bogen "Stå fast" fra 2014.

Arrangementet bliver sendt i to omgange. Første gang klokken 20.00 på DR1, og bålet vil blive tændt ved Taarbæk Havn klokken 21.25.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 22/06/2023 - 15:21

Dansker skal sidde i toppen af Sveriges nationalteater

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kitte Wagner bliver ny administrerende direktør for Sveriges nationalteater, Dramaten, til december.

Danske Kitte Wagner skal besidde en af de øverste stillinger på den svenske teaterscene.

Hun bliver administrerende direktør for Sveriges nationalteater, Dramaten, i Stockholm til december.

Det skriver Dramaten på Facebook.

Raoul Grünthal, bestyrelsesformand for teateret, siger i opslaget, at han er meget glad for, at Kitte Wagner har takket ja til stillingen.

- Med Kitte får Dramaten en meget erfaren, drevet og visionær direktør, siger han.

Kitte Wagner sætter sig i direktørstolen til jul. Indtil da fortsætter hun sin rolle som direktør og kunstnerisk leder for Malmö Stadsteater, hvor hun har været siden 2016.

- Jeg tager både forretningstænkning og moderne ledelse med mig, men først og fremmest ser jeg mig selv som en teaterperson, siger Kitte Wagner i opslaget.

Kitte Wagner har lang erfaring fra den danske kulturscene, hvor hun blandt andet har været direktør på Nørrebro Teater.

Hun begyndte sin teaterkarriere på Betty Nansen Teatret. Foruden at bistå instruktør Peter Langdal fungerede hun som manuskriptudvikler på en lang række af det københavnske teaters forestillinger.

I 2007 tiltrådte hun som direktør for Nørrebro Teater sammen med standupkomikeren Jonatan Spang. I fællesskab udviklede de et teater med fokus på standup og nyskrevne danske komedier.

Efter to år fratrådte Jonatan Spang, og Kitte Wagner overtog ledelsen alene.

I 2014 udløb hendes kontrakt, og hun sagde farvel til teaterverdenen, da hun blev direktør for den sociale fond Askovfonden.

Efter to år stoppede hun for at blive administrerende direktør og kunstnerisk leder for Malmö Stadsteater.

Malmö Stadsteater har udsendt en pressemeddelelse, hvori det takker for Kitte Wagners arbejde de seneste syv år.

- Vi sætter stor pris på den udvikling, som Malmö Stadsteater har gennemgået under Kittes ledelse, siger teaterets bestyrelsesformand, Birgitta Eriksson.

Selv siger Kitte Wagner i meddelelsen, at hun er stolt og taknemmelig over de seneste syv år.

- Sammen har vi opnået mere, end jeg kunne have drømt om.

- Alt, hvad jeg har lært af medarbejderne her, vil jeg have med resten af mit liv, siger Kitte Wagner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/06/2023 - 08:00

FAKTA: Spar på dit mobilforbrug på ferien

* Tjek priserne på dit mobilabonnement i det land, som du rejser til.

* Inden for EU kan du gebyrfrit bruge din mobil, ligesom du gør i Danmark, medmindre du har et abonnement, som ikke har udlandstelefoni.

* Nogle teleselskaber tilbyder, at du også kan bruge din mobil gebyrfrit i flere lande uden for EU.

* Hvis du rejser til et land, hvor du skal betale for data, bør du overveje at slå dataroaming fra på din mobiltelefon.

* Download film og musik, inden du rejser, så du sparer på dit dataforbrug.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/06/2023 - 08:00

Juli er en dyr måned: Tøjl ferieudgifterne med et budget

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er nemt at komme til at bruge mange penge, når vejret er godt, og det er ferietid. Forbrugerøkonom anbefaler, at du lægger et budget for at styre forbruget.

For mange af os er juli en måned, hvor vi får en tiltrængt pause. Børnene har fri fra skole, og arbejdet er skiftet ud med ferie og oplevelser.

Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke sørger for at bevare overblikket over dine udgifter i ferien.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby anbefaler, at du lægger et budget for, hvor mange penge du forventer at bruge i din ferie.

- Når man lægger et budget, kan man se, om det er muligt at spare et sted, og det er også en måde at finde ud af, om pengene rækker, siger hun og fortsætter:

- Man skal for eksempel forvente at bruge flere penge på mad og drikke, fordi man spiser oftere ude, når man er på ferie og festival.

Med et overblik over dit budget kan du også se, om du kan tillade dig ekstra forkælelse, uden at udgifterne løber helt løbsk.

- Et budget kan give mere ro i maven, hvis man bruger flere penge, end man er vant til. Og det gør man, når man er på ferie, siger Ida Marie Moesby.

Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet, peger på, at det især er madbudgettet, som kan være svært at holde styr på.

- Lav eventuelt en plan for, hvilke dage du laver mad selv, og hvilke dage du spiser ude, siger hun.

Finanstilsynet har udviklet en gratis app kaldet Lommebudget, hvor du kan oprette et budget og holde øje med, om du overholder det.

Det er for eksempel også muligt at sammenligne dit forbrug over forskellige måneder og se, hvor mange penge du har til rådighed om dagen.

I Danmark er vi vant til, at vi kan betale med kort eller mobiltelefonen de fleste steder, men sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet, forklarer Ida Marie Moesby.

- Det er ikke sikkert, at alle korttyper er gyldige i det land, som man rejser til. Vores anbefaling er, at man medbringer to forskellige betalingskort, hvoraf det ene bør være et kreditkort, siger hun.

Ida Marie Moesby råder også til, at du opbevarer dem forskellige steder. På den måde har du stadig et betalingskort, hvis det ene skulle blive væk eller stjålet.

Husk altid at betale i den lokale valuta, når terminalen spørger. Det skyldes, at du typisk får en dårligere kurs og bliver opkrævet ekstra gebyr, hvis du vælger at betale i danske kroner, forklarer hun.

Og så er det en god idé at tage kontanter i lokal valuta med.

Har du taget danske kontanter med til udlandet, kan det være svært at gennemskue, hvor du får den bedste kurs, når du veksler.

Hun forklarer, at en måde at gribe det an på er at spørge forskellige vekselbureauer, hvor mange penge du får af den lokale valuta for eksempelvis 1000 danske kroner. Og så vælge det sted, der udbetaler mest.

Du vil nok også tage din mobil med til udlandet, og det kan du roligt gøre inden for EU.

- Men man skal være opmærksom på, at der inden for EU er en forbrugsgrænse på data, siger Ida Marie Moesby.

Din datagrænse kan hurtigt blive opbrugt, hvis du streamer meget.

Og uden for EU anbefales det, at du slår dataroaming - altså brug af data i udlandet - helt fra i mobiltelefonens indstillinger.

Det er nemlig ofte dyrt at bruge data i udlandet, hvis du skal betale for forbruget.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv