Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/03/2023 - 11:00

OECD: Danmarks indsats mod bestikkelse er ikke god nok

I Danmark har man ifølge OECD ikke nogen politik eller strategi til at bekæmpe bestikkelse i udlandet.

Af: /ritzau/

Den internationale økonomiske organisation OECD er bekymret for Danmarks indsats mod bestikkelse fra danske virksomheder uden for landets grænser.

- Danmark har samlet set gjort en begrænset indsats for at forebygge, opdage, efterforske, retsforfølge og sanktionere bestikkelse uden for landets grænser siden OECD’s sidste undersøgelse i 2013.

Det skriver OECD i sin fjerde rapport om implementeringen af anti-bestikkelseskonventionen i Danmark.

Det påpeges desuden, at man i Danmark ingen strategi eller politik har for at bekæmpe udenlandsk bestikkelse, som Danmark vurderes sårbar over for, og at de danske myndigheder generelt ikke viser stor opmærksomhed til konventionen.

På den positive side prises Danmark for sin indsats mod hvidvask, sin første dom inden for udenlandsk bestikkelse i 2019 og beskyttelsen af whistleblowere.

Ifølge Jesper Olsen, som er formand for Transparency International Danmark og uddannet jurist, skiller Danmark sig særligt ud, da man ingen forebyggelsesstrategi har, når det kommer til korruption.

- Når man kigger på, hvilken indsats Danmark gør sig i forhold til håndhævelse inden for danske virksomheder, der agerer uden for landets grænser, så falder vi ned på et niveau, hvor vi normalt ikke ser os selv. Det har noget at gøre med, at vi ikke prioriterer opgaven, siger han.

Den manglende opmærksomhed fra danske myndigheder kommer ifølge OECD blandt andet af, at man anser risikoen for korruption for lav. Den opfattelse støtter Jesper Olsen op om.

- Der er en holdning i Danmark som om, at antikorruption var en del af børnevaccinationsprogrammet, så selvfølgelig gør danske virksomheder, der agerer i udlandet, ikke den slags. Men det er bare forkert, danske virksomheder er også udsat for fristelser og problemer, når de agerer i forskellige markeder, siger Jesper Olsen.

Formanden vurderer, at ressourcesituationen til bestikkelsessager i politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet er lav, og at det bidrager til, at man går glip af sager.

OECD vurderer ligeså, at de bekymrer sig over ressourcerne til at bekæmpe bestikkelse.

- De danske retshåndhævelsesmyndigheder mener udelukkende, at der er ressourcer nok fordi, at de fleste bestikkelsessager er selvanmeldte.

Myndigheder kan ifølge rapporten afvise at begynde efterforskning på grund af ressourceovervejelser.

Transparency International Danmark er den danske afdeling af den globale ngo Transparency International, hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden.

/ritzau/

Humlebæk, 16/03/2023 - 08:00

Stort scoop: Verdensstjerne gæster dansk museum

Toshito Kubo/Ritzau Scanpix

Den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami gæster festivalen Louisiana Literature på kunstmuseet Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk til august.

Når litteraturfestivalen Louisiana Literature løber af stablen på Louisiana Museum of Modern Art i august, får kunstmuseet besøg af en litterær legende.

Den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami lægger vejen forbi Humlebæk i årets udgave af litteraturfestivalen.

Det annoncerer Louisiana Literature i en pressemeddelelse.

- Haruki Murakami er en sjælden gæst på festivalscenerne. Derfor glæder vi os desto mere til at byde ham velkommen til august, hvor festivalgæsterne kan se frem til et sjældent indblik i hans litterære univers og tanker om litteraturen, siger festivalleder Christian Lund i pressemeddelelsen.

Haruki Murakami er født i 1949 og regnes for en af de mest populære japanske forfattere nogensinde.

Han udgav sin debutroman, "Hør vinden synge", i 1979. Blot året forinden fandt Haruki Murakami ud af, at han skulle være forfatter.

Den indskydelse kom til ham, da han overværede en baseballkamp, har han tidligere fortalt.

- I samme øjeblik, batteren slog en double, fik jeg følelsen af, at jeg kunne skrive. Måske havde jeg drukket for megen øl - jeg ved det ikke - men det var pludselig, som om jeg oplevede en form for åbenbaring.

Haruki Murakami fik sit internationale gennembrud i 1987 med romanen "Norwegian Wood", som siden er blevet filmatiseret.

Det samme er "Burning" og Oscar-vinderen "Drive My Car" fra 2021.

Haruki Murakamis værker er blevet solgt i millioner af eksemplarer og oversat til mere end 50 sprog, og han har vundet et hav af priser. Heriblandt Hans Christian Andersen Litteraturpris i 2016.

Derfor er det et scoop, at han til august gæster Louisiana Literature.

- Det er en gammel drøm, som går i opfyldelse, for vi har forsøgt at få Murakami til Louisiana siden festivalens begyndelse i 2010, siger festivalleder Christian Lund i pressemeddelelsen

- Murakami har mange dedikerede læsere i Danmark, og hans romaner har noget uudgrundeligt over sig, som gør, at man er ekstra nysgerrig efter at opleve ham på en scene.

Louisiana Literature løber af stablen fra den 17. til 20. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/03/2023 - 08:00

DR-profil og TV 2-analytiker slår sig sammen i nyt program

"Only in America" er titlen på Radio4's nye USA-program, som DR-journalist Frederik Dirks og TV 2's USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er værter for.

Radio4 byder lytterne "welcome" til et nyt program om alt, hvad der rører sig "over there".

Kanalen præsenterer programmet "Only in America", der udelukkende er dedikeret til at dissekere amerikansk kultur.

Det annoncerer Radio4 i pressemeddelelse.

Stationen har hentet et par velkendte USA-kendere i skikkelse af TV 2's USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og DR-profilen Frederik Dirks, som hver torsdag fra 16. marts sammen stiller skarpt på Guds eget land.

- Lytterne kan glæde sig til, at vi på en underholdende måde giver baggrund og perspektiv på alle de skrupskøre kulturhistorier, som vi læser overfladisk om, men sjældent bliver klogere på, siger Frederik Dirks i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi vil gerne udfolde de historier og tendenser og prøve at sætte dem i et større perspektiv for at forstå USA. At forstå USA er nemlig essentielt, hvis man skal prøve at forstå mange af de ting, der foregår i Danmark.

Mirco Reimer-Elster kalder programmet for en "guilty pleasure" for alle, som ikke skammer sig over at sige, at man hellere ser og hører amerikanske film og musik end at gå i operaen.

- USA er ekstremernes land på godt og ondt og en kilde til konstant fascination og forundring for mig, lyder det blandt andet fra Mirco Reimer-Elster.

- Jeg elsker USA og glæder mig utrolig meget til nu at kunne dykke ned i amerikansk kultur, som også har formet mig utrolig meget, siger han i pressemeddelelsen.

"Only in America" har premiere på Radio4 torsdag den 16. marts klokken 14.05.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/03/2023 - 10:00

FAKTA: Så mange børn og unge har ludomani

* 3,3 procent af børn og unge (cirka 13.500) har et lavt niveau af pengespilsproblemer.

* 2 procent af børn og unge (cirka 8.200) har moderate pengespilsproblemer.

* 0,6 procent af børn og unge (cirka 2.600) har alvorlige pengespilsproblemer. Det er samme andel som blandt
voksne danskere.

Kilde: Spillemyndigheden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/03/2023 - 10:00

FAKTA: Så mange voksne har ludomani

* Graden af pengespilsproblemer opdeles i tre kategorier: lavt niveau, moderate spilproblemer og alvorlige spilproblemer.

* Andelen af voksne med lavt niveau af pengespilsproblemer er steget fra 3,6 procent til 6,5 procent (cirka 287.000) i perioden 2016 til 2021. Det er en stigning på 80 procent.

* Andelen af voksne med moderate pengespilsproblemer er steget fra 1,2 procent til 3,7 procent (cirka 161.100) i perioden fra 2016 til 2021. Det er en stigning på 200 procent.

* Andelen af voksne med alvorlige pengespilsproblemer i 2021 var 0,7 procent (ca 29.500). I 2016 var andelen 0,4 procent. Forskellen er ikke statistisk signifikant. Det vil sige, at man ikke kan konkludere, at antallet af personer med alvorlige pengespilsproblemer er steget.

Kilde: Spillemyndigheden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv