Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/01/2023 - 10:55

Nyuddannede akademikere er kommet med på jobbølgen

Ledigheden blandt dimitterende akademikere har taget et kraftigt dyk. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

Af: /ritzau/

For første gang i mere end et årti er ledigheden blandt nyuddannede med en lang videregående uddannelse faldet markant.

Det viser en analyse, som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Steen Nielsen, vicedirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, skyldes det først og fremmest, at man siden 2015 har reduceret optaget på uddannelser med systematisk ledighed blandt de nyuddannede.

- Jeg havde regnet med, at det ville virke, men det er virkelig positivt, at det sker. I for mange år har vi haft en alt for høj ledighed blandt de nyuddannede, siger han.

Den studieårgang, der har færdiggjort deres lange videregående uddannelser fra oktober 2020 til september 2021 har haft en ledighed på i gennemsnit 23,5 procent i det første år efter endt uddannelse. For årgangen før var ledigheden over 30 procent.

- Jeg håber, at det er det første knæk på den kurve, og at vi kan få ledigheden bragt endnu længere ned i de kommende år, siger Steen Nielsen.

Det er det laveste niveau siden tiden omkring finanskrisen, hvor dimittendledigheden steg fra under 20 procent til mere end 25 procent for årgang 2008/2009.

I de seneste ti år har ledigheden for nyuddannede akademikere ligget på omkring 30 procent.

- Vi har haft en årrække, hvor dimittendledigheden ikke er faldet, på trods af at ledigheden for alle andre er faldet. Så den har ikke været tæt koblet til resten af arbejdsmarkedet, siger Steen Nielsen.

Derfor håber han, at fremgangen blandt de nyuddannede fortsætter, selv om den generelle beskæftigelse sandsynligvis vil falde.

Ledigheden blandt personer over 35 år med en lang videregående uddannelse ligger lige over tre procent og er dermed på niveau med andre uddannelsesgrupper.

Derfor er Steen Nielsen heller ikke bekymret for, at akademikerne skulle stå først i køen, hvis arbejdsgiverne bliver nødt til at fyre i løbet af de næste år.

- Det plejer at være sådan, at det er dem med de korteste uddannelser eller slet ingen uddannelse, der bliver fyret først. Problemet har været, at de nyuddannede akademikere har haft svært ved at få det første job, siger han.

/ritzau/

København, 16/01/2023 - 08:00

TV 2-stjerne: Jeg er allerede blevet James Bond

Skuespiller Afshin Firouzi tror allerede på, at han har vundet ti Oscars og spillet i Batman og Bond. Det hjælper ham til at forblive motiveret i branchen.

Der er mange måder at holde sig selv motiveret og realisere sine drømme.

Den fremadstormende skuespiller Afshin Firouzi gør det ved at sætte ekstreme mål.

- Jeg har et mål om at blive den nye James Bond. Eller blive den nye Batman. Lave den næste "Avatar"- eller Star Wars-film, siger han og griner.

- Det er det, der holder mig i gang og sulter mig og motiverer mig. Det synes jeg, at man skal have i en branche, hvor tingene også kan være meget usikre, lyder det fra den autodidakte skuespiller.

Afshin Firouzi er netop nu aktuel i anden sæson af TV 2's thrillerserie "DNA", hvor han spiller side om side med Anders W. Berthelsen, Olivia Joof Lewerissa og Johanne Louise Schmidt.

Det sidste halvandet år har været vildt for Afshin Firouzi.

For ud over "DNA" har han spillet med i tre kortfilm, serien "Dag & nat" og den nye film i serien om Afdeling Q, "Den grænseløse", som får premiere i 2024.

Men skuespil er ikke det eneste, han laver. Ved siden af det arbejder Afshin Firouzi på et opholdssted for udsatte unge.

Det er vigtigt for ham at udvikle sig som menneske. Det gør han ved at være noget for andre - og ikke gennem en skærm, fortæller han.

- Det er det virkelige liv. Det er ikke fiktion. Fiktion er spændende på sin måde, men jeg har brug for at have det virkelige med inde over hele tiden, siger Afshin Firouzi og fortsætter:

- Skuespillet er jo meget glamourøst med rød løber, billeder, interviews og sådan noget. Men det fylder meget. Så hjælper det lige at tage en døgnvagt på opholdsstedet og komme tilbage med god energi. Forfrisket, ny energi, siger han.

Den 42-årige skuespiller har derfor travlt med at få enderne til at hænge sammen. Men han er god til ikke at stresse unødigt.

Han tror nemlig på, at man tiltrækker, hvad man fortæller sig selv.

- Jeg tror på manifestationer. Jeg siger til mig selv, at jeg allerede har vundet det hele, siger Afshin Firouzi og fortsætter:

- Jeg er allerede været James Bond, jeg har allerede lavet "Batman", jeg har allerede vundet ti Oscars. Hvad vil jeg så lave, når jeg har vundet og fået alt det, jeg vil som skuespiller?

- Så vil jeg faktisk bare lave det, jeg elsker. Så hvorfor ikke gå ind i det med det mindset til at starte med?, spørger han.

På den måde går Afshin Firouzi ikke og venter på, at livet går i gang, men er tilfreds og taknemmelig for det, han har.

- Og sjovt nok kommer alting hurtigere, når man bare tænker sådan, siger han og smiler.

Hans råd til andre er derfor meget simpelt:

- Der er noget, jeg siger til mig selv, men det lyder lidt corny, siger han og griner.

- Tro på dig selv. Det siger jeg til mig selv i alt det, jeg laver. Tro på dig selv og på, at alt kan lade sig gøre, for det kan det, siger han.

Afshin Firouzi erkender, at det kan lyde, som om han snyder sig selv.

Men det virker.

- Det holder mig i gang, det holder mig frisk, og det holder min energi kørende. Jeg føler mig stærkere, klogere og dygtigere. Så der må jo være et eller andet i det, tænker jeg.

- Tro på alt, hvad du gør. Så kan det ikke gå galt, lyder det fra Afshin Firouzi.

Anden sæson af "DNA" kan ses på TV 2 hver mandag og streames på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/01/2023 - 08:00

Dansk thrillerstjerne: Mennesket har brug for at se lidelse

I "Den som dræber" udforsker Thomas Hwan, hvorfor mennesker kan være grusomme. Der ligger noget fundamentalt menneskeligt i at se lidelse, siger han.

Der er ikke sparet på ondskaben i tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket".

Med lige dele fascination og afsky kan vi lade os betage af det onde og uhyggelige, mens krimiserien ruller over skærmen.

Denne sæsons karakterer gemmer alle til en vis grad på dystre hemmeligheder. Thomas Hwan, der spiller folkeskolelæreren Pelle, er én af dem.

- Karakteren virker som ham, vi alle sammen lidt kender. Han er ildsjælen i kulturlivet, så vi tænker ikke nødvendigvis videre over, hvad han laver, siger Thomas Hwan.

Thomas Hwan blev uddannet fra Statens Teaterskole i 2007 og fik sit brede gennembrud i DR-dramaet "Bedrag". Siden har han også medvirket i danske film som "Hvor kragerne vender" og "The Return".

Han har i en lang periode været ansat på Det Kongelige Teater og har også givet sig i kast med at være instruktør på scenen.

Den 40-årige skuespiller har aldrig før udforsket den type rolle, som han spiller i "Den som dræber - fanget af mørket", fortæller han.

- Og det er svært, for man kan portrættere sådan nogle roller på alle mulige forskellige måder. For hvad er det egentlig, der er med dem?, spørger han.

- Hvorfor giver karaktererne efter for det forfærdelige, der findes inde i dem?

De spørgsmål stiller Thomas Hwan sig selv, når han skal finde ind til kernen af sine roller.

Men hvorfor er ondskab så spændende at fortælle om?

- Fordi det er fedt. Fordi det er en god krimi, og fordi vi har brug for det, mener han.

- Der er noget helt dybt menneskeligt i os, der har brug for at se lidelse og voldsomhed. Og alt det, som vi jo egentlig rummer, men som vi aldrig udlever, siger Thomas Hwan.

- Heldigvis jo. Men vi har brug for at se det, mener han.

Og det får seerne i dén grad mulighed for i tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket", hvor vi kommer helt tæt på forbryderne, og hvorfor de handler, som de gør.

Det er vigtigt for seerne at blive konfronteret med det, mener Thomas Hwan.

- Det er næsten livsnødvendigt, tror jeg. For alt det grusomme og alt det mørke, der foregår inde i os, har vi jo ikke noget afløb for, funderer han.

- Men det får vi på en underlig måde ved at lade os suge ind i nogle af de universer, der er så voldsomme og forfærdelige. Det er derfor, vi opsøger det, tror jeg.

"Den som dræber - fanget af mørket" kan streames lige nu på Viaplay.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/01/2023 - 09:00

FAKTA: Anlæg din egen køkkenhave

* Vælg, hvor mange bede du vil have, og husk at skabe plads til trillebøren mellem bedene.

* Find ud af, hvad du vil plante. Ofte er det en større kunst at begrænse sig end at finde ud af, hvad man vil plante.

* Start med få bede. Du kan altid udvide køkkenhaven, hvis du får smag for det.

* Grøntsager som squash, aubergine og græskar er svære at starte med. Vent med dem, til du har mere erfaring.

* Husk, at du dyrker jorden og ikke grøntsagerne.

* På foreningen Praktisk Økologis webapp kan man slå op, hvilke grøntsager der kan sås i hvilke måneder, hvordan de skal sås, og om de skal forspire. Den hedder Dyrk.nu.

Kilder: formand for foreningen Praktisk Økologi og forfatter til "Dyrk den nemme køkkenhave" Signe Schrøder, køkkenhaveekspert og influencer Mette Nørgaard, Praktisk Økologis webapp Dyrk.nu.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/01/2023 - 09:00

Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Har du altid haft lyst til at anlægge en køkkenhave? Du kan allerede nu begynde at forberede den, og det behøver kun at tage et par timer om ugen.

Inflationen raser, og priserne på dagligvarer er skubbet gevaldigt i vejret. Det gælder også grøntsager.

Men du behøver ikke at tømme din pengepung for at nyde lækkert grønt. Det kan dyrkes lige i baghaven, fortæller formand for foreningen Praktisk Økologi Signe Schrøder.

- Køkkenhaven er det mest levende sted i haven, du kan lave - i modsætning til græsplænen, som bare er en død, grøn ørken, siger hun.

Signe Schrøder er forfatter til bogen "Dyrk den nemme køkkenhave", som udkom i 2022.

- Det er sådan en fornøjelse at kigge på det mekka af overdådighed og frodighed med småfugle, bier og insekter, der svirrer, fortæller hun.

Du kan allerede begynde nu. Det første, du skal gøre, er at finde et sted i haven med nok sol og at rydde de buske og træer, der står i vejen.

Desuden er det vigtigt, at køkkenhaven er inden for synsvidde.

- Ikke noget med at gemme den af vejen i baghaven, for så får du ikke besøgt den så tit, siger Signe Schrøder.

Det er nemmere at komme i gang, end du tror. Du behøver nemlig ikke at grave hele haven op for at fjerne græsset.

I stedet kan du lægge pap på græsset og smide organisk materiale og jord ovenpå, fortæller Signe Schrøder.

- Det er, ligesom hvis du stiller en spand i haven. Efter et par uger dør græsset, og på den måde får du en gravefri køkkenhave uden at røre en finger, siger hun.

Nu har du så anlagt din køkkenhave - og du skal i gang med at så. Men hvad vil du plante?

I januar kan du begynde med ærter, bønner og peberfrugter, fortæller Signe Schrøder. De kan forspire i vindueskarmen.

- Noget, der også er fantastisk at svælge i, er alle krydderurterne. Og så vil jeg for alt i verden ikke undvære mine nye kartofler. Så hvis du kan få plads til kartofler i bedene, ville jeg klart vælge det også, siger hun.

- Blomkål og broccoli er vildt svære. De går lynhurtigt i blomst og får en masse skadedyr og alt muligt. Det ville jeg ikke plante, siger hun.

Det er køkkenhaveekspert, biolog og influencer Mette Nørgaard enig i.

Hendes køkkenhave består blandt andet af 15 højbede, som hun høster fra året rundt.

- Hvis du er begynder, vil jeg foreslå forskellige salater, grønkål, radiser, rødbeder, gulerødder, ærter og buskbønner, siger hun.

Hun foreslår at bruge et par timer om ugen på at vedligeholde bedene.

- Start småt, og lad være med at bruge fem timer på det ad gangen. Brug i stedet ti minutter eller en halv time, når det passer ind i din hverdag – du kan så lidt, men ofte, og høste løbende, siger hun.

Du skal hele tiden tænke på at give jorden næring. Det gør du bedst ved at hælde græsafklip fra græsslåmaskinen ud over bedene.

- På den måde kan du dyrke mere næringskrævende grøntsager som kål og kartofler, siger Signe Schrøder.

Og så skal du huske at dybdevande.

- Det med at sjatvande er noget hø. Når du vander, skal du ikke gøre det så tit, men du skal gøre det grundigt. Det kan du gøre ved at lade en løbevander stå og løbe, siger hun.

Til sidst har køkkenhaveentusiasterne én ting, som du skal holde langt ude af din køkkenhave.

- Lad være med at bruge kunstgødning. Det er noget stads, siger Signe Schrøder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv