København, 16/01/2023 - 10:55
Nyuddannede akademikere er kommet med på jobbølgen
Ledigheden blandt dimitterende akademikere har taget et kraftigt dyk. Det viser en analyse fra Dansk Industri.
Af: /ritzau/
For første gang i mere end et årti er ledigheden blandt nyuddannede med en lang videregående uddannelse faldet markant.
Det viser en analyse, som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge Steen Nielsen, vicedirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, skyldes det først og fremmest, at man siden 2015 har reduceret optaget på uddannelser med systematisk ledighed blandt de nyuddannede.
- Jeg havde regnet med, at det ville virke, men det er virkelig positivt, at det sker. I for mange år har vi haft en alt for høj ledighed blandt de nyuddannede, siger han.
Den studieårgang, der har færdiggjort deres lange videregående uddannelser fra oktober 2020 til september 2021 har haft en ledighed på i gennemsnit 23,5 procent i det første år efter endt uddannelse. For årgangen før var ledigheden over 30 procent.
- Jeg håber, at det er det første knæk på den kurve, og at vi kan få ledigheden bragt endnu længere ned i de kommende år, siger Steen Nielsen.
Det er det laveste niveau siden tiden omkring finanskrisen, hvor dimittendledigheden steg fra under 20 procent til mere end 25 procent for årgang 2008/2009.
I de seneste ti år har ledigheden for nyuddannede akademikere ligget på omkring 30 procent.
- Vi har haft en årrække, hvor dimittendledigheden ikke er faldet, på trods af at ledigheden for alle andre er faldet. Så den har ikke været tæt koblet til resten af arbejdsmarkedet, siger Steen Nielsen.
Derfor håber han, at fremgangen blandt de nyuddannede fortsætter, selv om den generelle beskæftigelse sandsynligvis vil falde.
Ledigheden blandt personer over 35 år med en lang videregående uddannelse ligger lige over tre procent og er dermed på niveau med andre uddannelsesgrupper.
Derfor er Steen Nielsen heller ikke bekymret for, at akademikerne skulle stå først i køen, hvis arbejdsgiverne bliver nødt til at fyre i løbet af de næste år.
- Det plejer at være sådan, at det er dem med de korteste uddannelser eller slet ingen uddannelse, der bliver fyret først. Problemet har været, at de nyuddannede akademikere har haft svært ved at få det første job, siger han.
/ritzau/