Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/01/2023 - 09:00

Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven

Har du altid haft lyst til at anlægge en køkkenhave? Du kan allerede nu begynde at forberede den, og det behøver kun at tage et par timer om ugen.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Inflationen raser, og priserne på dagligvarer er skubbet gevaldigt i vejret. Det gælder også grøntsager.

Men du behøver ikke at tømme din pengepung for at nyde lækkert grønt. Det kan dyrkes lige i baghaven, fortæller formand for foreningen Praktisk Økologi Signe Schrøder.

- Køkkenhaven er det mest levende sted i haven, du kan lave - i modsætning til græsplænen, som bare er en død, grøn ørken, siger hun.

Signe Schrøder er forfatter til bogen "Dyrk den nemme køkkenhave", som udkom i 2022.

- Det er sådan en fornøjelse at kigge på det mekka af overdådighed og frodighed med småfugle, bier og insekter, der svirrer, fortæller hun.

Du kan allerede begynde nu. Det første, du skal gøre, er at finde et sted i haven med nok sol og at rydde de buske og træer, der står i vejen.

Desuden er det vigtigt, at køkkenhaven er inden for synsvidde.

- Ikke noget med at gemme den af vejen i baghaven, for så får du ikke besøgt den så tit, siger Signe Schrøder.

Det er nemmere at komme i gang, end du tror. Du behøver nemlig ikke at grave hele haven op for at fjerne græsset.

I stedet kan du lægge pap på græsset og smide organisk materiale og jord ovenpå, fortæller Signe Schrøder.

- Det er, ligesom hvis du stiller en spand i haven. Efter et par uger dør græsset, og på den måde får du en gravefri køkkenhave uden at røre en finger, siger hun.

Nu har du så anlagt din køkkenhave - og du skal i gang med at så. Men hvad vil du plante?

I januar kan du begynde med ærter, bønner og peberfrugter, fortæller Signe Schrøder. De kan forspire i vindueskarmen.

- Noget, der også er fantastisk at svælge i, er alle krydderurterne. Og så vil jeg for alt i verden ikke undvære mine nye kartofler. Så hvis du kan få plads til kartofler i bedene, ville jeg klart vælge det også, siger hun.

- Blomkål og broccoli er vildt svære. De går lynhurtigt i blomst og får en masse skadedyr og alt muligt. Det ville jeg ikke plante, siger hun.

Det er køkkenhaveekspert, biolog og influencer Mette Nørgaard enig i.

Hendes køkkenhave består blandt andet af 15 højbede, som hun høster fra året rundt.

- Hvis du er begynder, vil jeg foreslå forskellige salater, grønkål, radiser, rødbeder, gulerødder, ærter og buskbønner, siger hun.

Hun foreslår at bruge et par timer om ugen på at vedligeholde bedene.

- Start småt, og lad være med at bruge fem timer på det ad gangen. Brug i stedet ti minutter eller en halv time, når det passer ind i din hverdag – du kan så lidt, men ofte, og høste løbende, siger hun.

Du skal hele tiden tænke på at give jorden næring. Det gør du bedst ved at hælde græsafklip fra græsslåmaskinen ud over bedene.

- På den måde kan du dyrke mere næringskrævende grøntsager som kål og kartofler, siger Signe Schrøder.

Og så skal du huske at dybdevande.

- Det med at sjatvande er noget hø. Når du vander, skal du ikke gøre det så tit, men du skal gøre det grundigt. Det kan du gøre ved at lade en løbevander stå og løbe, siger hun.

Til sidst har køkkenhaveentusiasterne én ting, som du skal holde langt ude af din køkkenhave.

- Lad være med at bruge kunstgødning. Det er noget stads, siger Signe Schrøder.

/ritzau fokus/

København, 31/07/2025 - 13:40

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

DR bekræfter også over for Ekstra Bladet, at man har taget programmet ud af sendepladen for nu.

- Fremtiden for programmet er uafklaret, lyder det blandt andet i et skriftligt svar fra Anne Garlichs, der er programchef for ekstern tv på DR.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

DR oplyser til Ritzau, at "Tæt på sandheden undersøger" kommer til at bestå af to afsnit, hvoraf det første kan ses på DRTV fra morgenstunden 6. august, mens det bliver sendt på DR 2 8. august.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 13:27

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

FAKTA: Pasta

* Mens coronapandemien rasede i Danmark, og supermarkederne blev hamstret for toiletpapir, så var det en helt anden varer, der var på høj kurs i Italien. Det var nemlig pasta, italienerne kæmpede om at få købt.

* Der findes over 300 forskellige pastaformer med mere end 1300 forskellige navne.

* Spaghetti og lasagne er de to mest populære pastatyper.

* Generelt fordeler pasta sig på fire kategorier: langpasta, båndpasta, kort formet pasta og fyldt pasta.

* På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad i Danmark.

Kilder: MarketWatch, Coop Analyse 2019 og Pastella.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

Tjek kogetid og tilsætningsstoffer når du vælger din pasta

Liz Hafalia/Ritzau Scanpix

Mamma mia, hvor er der mange pastaer i supermarkedet. Hvilken bør man vælge at putte i indkøbsvognen? Her er få gode råd til at gøre betænkningstiden kortere.

Pasta er populært i Danmark. På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad herhjemme. Det viser tal fra Coop Analyse. Men hvordan vælger man den bedste pasta, når der er flere hundrede slags at vælge imellem?

Et af de områder man kan kigge på ved tørret pasta, er kogetiden. Det fortæller journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta", Sofie Borbiconi.

- Man skal vælge en pasta, der har lang kogetid, fordi det er et tydeligt tegn på, at de ude på fabrikkerne ikke har tørret pastaen ved for høje temperaturer. Pastaen er behandlet mere nænsomt, og det betyder, at den har lettere ved at absorbere saucen, siger hun.

Man kan derfor heller ikke altid stole på henvisningerne på poserne med pasta, da det kan variere, hvor præcise de er.

- Hvis der står på posen, at det skal koge 13 minutter, og det i virkeligheden skal koge 15 minutter, så er det kun et godt tegn. Det betyder, pastaen er tørret over længere tid og på en mere naturlig måde, siger hun.

Riccardo Lara, der er kok og medejer af pastaforretningen Laminata anbefaler, at man køber frisk pasta fra mindre producenter, eventuelt steder, hvor der specialiseres i pasta. Disse steder er man mere sikker på pastaens kvalitet.

- Man bør finde pasta med få og simple ingredienser og uden tilsætningsstoffer for at undgå ultraforarbejdede produkter, siger han.

Et godt tip er også at tjekke efter udløbsdatoen på frisk pasta. Det er dog andre briller, man skal tage på, end man plejer.

- En kortere udløbsdato er et godt tegn, da det betyder, at producenten har brugt færre eller ingen tilsætningsstoffer. Hvis man for eksempel finder ravioli, der udløber om en måned, er der højst sandsynligt tilsat bindemiddel og tilsætningsstoffer, siger han.

Det sidste råd fra Riccardo Lara er, at man skal gøre sig en ekstra overvejelse, inden ingredienserne ryger i indkøbsvognen.

- Jeg anbefaler generelt at gå efter økologiske produkter for at undgå pesticider, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek