København, 16/01/2023 - 09:00
Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven
Har du altid haft lyst til at anlægge en køkkenhave? Du kan allerede nu begynde at forberede den, og det behøver kun at tage et par timer om ugen.
Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus
Inflationen raser, og priserne på dagligvarer er skubbet gevaldigt i vejret. Det gælder også grøntsager.
Men du behøver ikke at tømme din pengepung for at nyde lækkert grønt. Det kan dyrkes lige i baghaven, fortæller formand for foreningen Praktisk Økologi Signe Schrøder.
- Køkkenhaven er det mest levende sted i haven, du kan lave - i modsætning til græsplænen, som bare er en død, grøn ørken, siger hun.
Signe Schrøder er forfatter til bogen "Dyrk den nemme køkkenhave", som udkom i 2022.
- Det er sådan en fornøjelse at kigge på det mekka af overdådighed og frodighed med småfugle, bier og insekter, der svirrer, fortæller hun.
Du kan allerede begynde nu. Det første, du skal gøre, er at finde et sted i haven med nok sol og at rydde de buske og træer, der står i vejen.
Desuden er det vigtigt, at køkkenhaven er inden for synsvidde.
- Ikke noget med at gemme den af vejen i baghaven, for så får du ikke besøgt den så tit, siger Signe Schrøder.
Det er nemmere at komme i gang, end du tror. Du behøver nemlig ikke at grave hele haven op for at fjerne græsset.
I stedet kan du lægge pap på græsset og smide organisk materiale og jord ovenpå, fortæller Signe Schrøder.
- Det er, ligesom hvis du stiller en spand i haven. Efter et par uger dør græsset, og på den måde får du en gravefri køkkenhave uden at røre en finger, siger hun.
Nu har du så anlagt din køkkenhave - og du skal i gang med at så. Men hvad vil du plante?
I januar kan du begynde med ærter, bønner og peberfrugter, fortæller Signe Schrøder. De kan forspire i vindueskarmen.
- Noget, der også er fantastisk at svælge i, er alle krydderurterne. Og så vil jeg for alt i verden ikke undvære mine nye kartofler. Så hvis du kan få plads til kartofler i bedene, ville jeg klart vælge det også, siger hun.
- Blomkål og broccoli er vildt svære. De går lynhurtigt i blomst og får en masse skadedyr og alt muligt. Det ville jeg ikke plante, siger hun.
Det er køkkenhaveekspert, biolog og influencer Mette Nørgaard enig i.
Hendes køkkenhave består blandt andet af 15 højbede, som hun høster fra året rundt.
- Hvis du er begynder, vil jeg foreslå forskellige salater, grønkål, radiser, rødbeder, gulerødder, ærter og buskbønner, siger hun.
Hun foreslår at bruge et par timer om ugen på at vedligeholde bedene.
- Start småt, og lad være med at bruge fem timer på det ad gangen. Brug i stedet ti minutter eller en halv time, når det passer ind i din hverdag – du kan så lidt, men ofte, og høste løbende, siger hun.
Du skal hele tiden tænke på at give jorden næring. Det gør du bedst ved at hælde græsafklip fra græsslåmaskinen ud over bedene.
- På den måde kan du dyrke mere næringskrævende grøntsager som kål og kartofler, siger Signe Schrøder.
Og så skal du huske at dybdevande.
- Det med at sjatvande er noget hø. Når du vander, skal du ikke gøre det så tit, men du skal gøre det grundigt. Det kan du gøre ved at lade en løbevander stå og løbe, siger hun.
Til sidst har køkkenhaveentusiasterne én ting, som du skal holde langt ude af din køkkenhave.
- Lad være med at bruge kunstgødning. Det er noget stads, siger Signe Schrøder.
/ritzau fokus/