Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/12/2023 - 10:54

Nykredits topchef udpeges som ny formand for bankorganisation

Danske Bank-direktør træder et skridt ned og bliver næstformand for organisationen Finans Danmark.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

På den årlige generalforsamling i interesseorganisationen Finans Danmark er der officielt blevet valgt ny formand.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra organisationen, der fungerer som pengeinstitutternes brancheforening, mandag formiddag.

Michael Rasmussen, der er koncernchef i Nykredit, overtager posten efter topchef i Danske Bank Carsten Egeriis.

Egeriis får i stedet rollen som næstformand for organisationen. Den rolle skal han dele med Mads Skovlund Pedersen, der er bankdirektør i Nordea.

Det kommer ikke umiddelbart som en overraskelse, at formandsposten er skiftet mellem de to.

Ifølge Børsen er det nemlig kutyme, at det skiftevis er Danske Bank og Nykredit, som varetager rollen.

Blandt bestyrelsesmedlemmerne finder man også topchefer for en række af landets andre store banker.

Et af de nye medlemmer er Lars Stensgaard Mørch, der overtog ansvaret for Jyske Bank efter Anders Dam.

Dam stod i spidsen for banken i 26 år, men meldte sin afgang tidligere på året.

Karen Frøsig og Lasse Nyby, der er administrerende direktører for henholdsvis Sydbank og Spar Nord, er ligeledes en del af interesseorganisationens bestyrelse.

/ritzau/

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:06

Onkel Reje bliver grandprixvært

DR-profilen Onkel Reje skal for første gang være vært på børnenes melodigrandprix, MGP. Han kan dog læne sig op ad Jonas Madsen, som debuterede sidste år.

Den næste sang, der skriver sig ind i rækken af MGP-vindere som "Kickflipper", "Tro på os to" og "Du ser den anden vej", skal findes.

Det bliver Onkel Reje og Jonas Madsen, som skal guide deltagere, publikum og seere gennem børnenes melodigrandprix, MGP, i DR Koncerthuset 24. februar.

Det annoncerer DR i en pressemeddelelse.

- De er begge festlige og farverige, og så forener vi nogle af de mest elskede værter fra Ramasjang og Ultra på den store MGP-scene, siger Marlene Boel, chef i DR B&U og programansvarlig for MGP, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi har store forhåbninger til, at det bliver et show, som mange familier har lyst til at se.

Onkel Reje er kendt fra DR's Ramasjang-univers, mens Jonas Madsen til daglig vært er på Ultra Nyt, som formidler nyheder i børnehøjde.

Mens det er første gang, at Onkel Reje skal være vært på børnenes melodigrandprix, er det anden gang, at Jonas Madsen skal stå i spidsen for det.

- Jeg kan allerede nu afsløre, at intet bliver, som det plejer i showet, lyder det fra Jonas Madsen i pressemeddelelsen.

- Onkel Reje elsker at gøre tingene anderledes, og spørgsmålet er så bare, om jeg hopper med på legen, eller om jeg når at bremse ham.

De otte MGP-finalister afsløres i det nye år.

Børnenes melodigrandprix, MGP, sendes lørdag den 24. februar på DR1 og DRTV og afholdes traditionen tro ugen efter Dansk Melodi Grand Prix.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:35

FAKTA: Typer af fravær i folkeskolen

* Sygefravær: Elevens fravær skyldes sygdom.

* Ulovligt fravær: Fravær, hvor elevens forældre har undladt at underrette skolens leder om fraværsårsagen eller undladt at efterkomme eventuel anmodning om en lægeattest.

* Lovligt fravær: Ekstraordinær frihed på grundlag af skolelederes afgørelse efter en konkret vurdering af den pågældende elevs behov for at holde fri sammenholdt med det afbræk i undervisningen, som fraværet vil indebære for eleven og for klassen.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:00

Højt fravær i folkeskolen vækker bekymring

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hver femte elev i folkeskolen har en fraværsprocent over ti. Og højt fravær er som regel et udtryk for stærk mistrivsel, lyder det fra ekspert.

Andelen af folkeskolebørn med mere end ti procents skolefravær er taget til de seneste år trods et fald i dette skoleår.

Ifølge de nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet havde 20 procent af eleverne i folkeskolen mere end ti procent fravær i løbet af skoleåret 2022/2023, mens det gjaldt for 26 procent af eleverne skoleåret før.

Men selv om andelen er faldet, er det stadig bekymrende, lyder det fra ph.d. i pædagogisk psykologi og kognitiv psykoterapeut med speciale i børn og unge Tine Basse Fisker.

- Den mængde fravær er som regel et udtryk for stærk mistrivsel. Nogle har svært ved at finde en plads i fællesskabet og har svært ved at få fornemmelsen af, at de er vigtige for nogen, siger Tine Basse Fisker og fortsætter:

- Når børn er i så stærk mistrivsel, at de holder op med at komme i skole, er selve skolefraværet ikke det primære problem - det er selve mistrivslen.

Ifølge Tine Basse Fisker har fraværsprocenten blandt folkeskoleelever med mere end ti procent fravær i mange år ligget på 10-14 procent.

Hvorfor vi pludselig har set så stor en stigning, er ikke så let at komme med et præcist svar på.

- Det stikker i utroligt mange retninger. Mange peger på coronapandemien og skolereformen, som underliggende faktorer, men det er kun to brikker i et meget komplekst puslespil, siger hun.

- Selv om vi oplevede en eksplosiv stigning i fravær under pandemien, er det vigtigt at erkende, at de aktuelle udfordringer strækker sig langt ud over pandemiens ramme.

Covid-19 kan have haft betydning for registrering af elevfravær, og man regner derfor med en mere upræcis fraværsregistrering i den periode.

- Men pandemien i sig selv kan ikke være den eneste grund, for det forklarer ikke det stadig høje fravær i 2022 og 2023, siger Tine Basse Fisker.

Hun peger desuden på, at tallet er et minimumtal, fordi man i statistikkerne ofte ikke tæller de børn med, som ikke har været i skole i mere end et år.

- Derfor er der også et mørketal, som vi ikke rigtig kender størrelsen på, siger hun.

Hos Børns Vilkår er det heller ikke nemt at sætte en finger på, hvad der præcis er årsagen til den høje fraværsprocent.

- Der er mange ting, som ligger til grund for det her, og det er vigtigt, at vi går nysgerrigt til værks, siger uddannelsesfaglig konsulent Sanne Lind.

- For nogle børn kan det kobles til mistrivsel, og det kan være forhold i skolen som mange lærerskift, mobning samt ting, der foregår derhjemme.

Og jo længere tid, barnet er væk fra skolen, jo sværere bliver det også at komme tilbage, påpeger Sanne Lind.

For at spotte mistrivsel hos et barn er det vigtigt, at man som forældre ikke kommer til at negligere barnets udtryk. For der kan ligge noget bagved.

- De kan starte med at sige, at de har ondt i maven, eller at de ikke vil i skole, fordi det er kedeligt, påpeger hun.

- Lukker barnet i, så kan du prøve at få dialogen i gang på en god måde. Lav noget hyggeligt, mens du spørger ind og hjælper barnet med at sætte ord på det, der er svært.

Ifølge ph.d. i pædagogisk psykologi Tine Basse Fisker sker der udsving i fraværet allerede tidligt i skoletiden.

- I overgangen fra fjerde klasse begynder der at ske noget, og vi ser også et udsving i syvende. Tiendeklasserne er dem med mest fravær.

- Det er især piger omkring teenageårene, som er mest i mistrivsel, siger Tine Basse Fisker.

Ifølge forskeren spiller skolen, relationen mellem eleverne og elevernes relation til de voksne en stor rolle, når det kommer til elevernes trivsel.

Hun peger på, at børnene, fra de er helt små, skifter voksne i et stort omfang, og at det blandt andet går ud over relationsdannelsen og et trygt miljø.

/ritzau fokus

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv