Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Wellington, 05/02/2024 - 10:57

Newzealandsk pilot kræves frigivet et år efter kidnapning

En pilot blev sidste år kidnappet af en indonesisk oprørsgruppe og har siden været i dens varetægt.

The West Papua National Liberati/Reuters

Af: /ritzau/

New Zealands udenrigsminister, Winston Peters, har mandag opfordret til frigivelsen af den newzealandske pilot Philip Mehrtens, der blev kidnappet af indonesiske oprørere for godt et år siden.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi opfordrer stærkt dem, der tilbageholder Philip, til at frigive ham uskadt. Hans fortsatte tilbageholdelse tjener ingens interesser, siger Peters ifølge AFP.

Mehrtens blev kidnappet af oprørsgruppen Vest-Papuas Nationale Befrielseshær den 7. februar sidste år i Nduga-lufthavnen i Indonesien.

Det var et forsøg på at lægge pres på indonesisk militær og få dem til at forlade Papua, der er den vestlige del af øen Ny Guinea.

Siden har oprørsgruppen krævet, at Indonesien anerkender Papua som uafhængigt fra landet, før de frigiver Mehrtens.

Det er ikke sket. Derfor er newzealænderen stadig i oprørsgruppens varetægt, hvilket bekymrer Winston Peters.

- Vi ved, at Philip lige før jul kontaktede nogle familiemedlemmer og venner for at forsikre dem om, at han var i live og okay. Men vi er stadig bekymrede for mængden af tid, han har været holdt tilbage, siger han.

Peters siger desuden, at New Zealands statslige myndigheder har samarbejdet tæt med indonesiske myndigheder det seneste år for at sikre Mehrtens' frigivelse.

/ritzau/

Oslo, 05/02/2024 - 09:17

Norges kong Harald er tilbage på job efter luftvejsinfektion

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den norske regent har været sygemeldt siden onsdag med en infektion i luftvejene. Mandag er han raskmeldt.

Norges kong Harald vender mandag tilbage til pligterne efter at have været sygemeldt med en luftvejsinfektion.

Det oplyser kommunikationschef for det norske kongehus Guri Varpe til det norske nyhedsbureau NTB.

- Kongen er tilbage på arbejde i dag, og den officielle kalender er opdateret, skriver Guri Varpe i en besked til NTB.

Kong Harald blev sygemeldt onsdag 31. januar.

I første omgang var meldingen, at kong Harald skulle være sygemeldt indtil fredag 2. februar. Men fredag blev sygemeldingen forlænget.

Kongens søn, kronprins Haakon, har varetaget kongens opgaver under sygemeldingen.

Den norske konge bliver 87 år 21. februar. Han har de seneste år flere gange bøvlet med helbredet.

I begyndelsen af 2020 blev han indlagt for svimmelhed. Han blev raskmeldt og udskrevet et par uger senere.

Senere på året blev han indlagt på ny. Her gennemgik han en hjerteoperation, hvor han fik indsat en ny hjerteklap.

Kongen blev senest opereret i 2021 for en seneskade over højre knæ. Den operation var vellykket, og kongen blev senere erklæret i fin form.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn - kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2024 - 08:30

Dansk stjerne i topform: Jeg har droppet kanelsneglene

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Afshin Firouzi, der er biografaktuel i Afdeling Q-thrilleren "Den grænseløse", træner op til en ny krævende rolle.

Den fremadstormende skuespiller Afshin Firouzi hviler i den grad ikke på laurbærrene.

2024 byder nemlig på nogle krævende optagelser til en ny film, som han endnu ikke kan løfte ret meget af sløret for.

- Men jeg kan afsløre, at jeg hele tiden er i træningscenteret for at tage en masse muskler på, fordi jeg skal spille en tough guy (hård fyr, red.) i en spillefilm.

- Så jeg har droppet kanelsnegle og lidt af hvert, siger den 43-årige skuespiller med et grin på den røde løber til uddelingen af Robert Prisen 2024 i Tivoli Hotel & Congress Center.

Lige nu er Afshin Firouzi biografaktuel i "Den grænseløse", som er den nyeste film i Afdeling Q-krimiserien, der er baseret på Jussi Adler-Olsens bestsellerbøger.

Afshin Firouzi har overtaget rollen som Assad, som er makker til hovedkarakteren, vicepolitikommissær Carl Mørck, og som tidligere er blevet portrætteret af Zaki Youssef og Fares Fares.

- Det har bare været en drøm. Jeg har været kæmpe fan af Afdeling Q siden første bog og første film og har meget stor respekt for dem, der har været i gang før os, siger Afshin Firouzi, der altid har følt en særlig forbindelse til Assad.

- Han minder meget om mig selv som person, som menneske. Jeg er flygtet fra krig (i Irak, red.), jeg har været i militæret, jeg render også rundt med en masse ting indeni, som jeg ikke altid deler ud af, siger Afshin Firouzi og fortsætter:

- Men ligesom Assad føler jeg også, at jeg er en god kollega og en god ven og prøver at være der for andre. Så jeg føler, at Assad og jeg er på en fælles rejse i det her, og jeg håber, at vi kan tage den hele vejen igennem, lyder det fra Afshin Firouzi.

Glæden over arbejdet med filmen overskygger da også, at "Den grænseløse" har fået noget blandede anmeldelser.

- Sådan er det jo. Man kan ikke altid forvente at få de bedste anmeldelser. Jeg synes selv, at filmen er blevet fantastisk, fastslår Afshin Firouzi.

- Vi har noget, som de andre film ikke havde, og de andre film havde noget, som denne her ikke har, og sådan er det.

Nu skal det nye Afdeling Q-hold have lov til at udvikle sig, siger han.

I de første film spillede Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Johanne Louise Schmidt henholdsvis Carl Mørck, Assad og Rose.

Efter rettighederne blev overdraget fra Zentropa til Nordisk Film, blev rollelisten i samme ombæring skiftet ud og ind kom i stedet Ulrich Thomsen, Zaki Youssef og Sofie Torp og siden så Afshin Firouzi i stedet for Zaki Youssef.

- Jeg synes, at det er blevet ret godt med os tre som trio, siger Afshin Firouzi.

- Vi har det sjovt sammen, og det er meget ægte. Vi har det også sjovt, når vi ikke er på skærmen. Det håber jeg, får lov til at skinne igennem på skærmen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2024 - 08:00

FAKTA: Dette kan du forhandle med din bank om

* Renter på banklån, boliglån, billån, forbrugslån og kassekreditter.

* Oprettelsesgebyrer.

* Generelle gebyrer ved kort, konti, netbank og andet.

* Du kan ikke forhandle realkreditlån og bidragssatser. 

Kilde: Pernille Oldgaards bog "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/02/2024 - 08:00

Bliv bedste venner med din bankrådgiver

Et godt forhold til bankrådgiveren gør det nemmere for dig at forhandle priser, fortæller privatøkonomisk rådgiver og forfatter Pernille Oldgaard.

Det kan helt bogstaveligt betale sig at opbygge et godt forhold til din bankrådgiver, og derfor gør du klogt i at investere noget tid i det.

Sådan lyder rådet fra Pernille Oldgaard, der er aktuel med bogen "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi".

- Jo bedre relation, du har, jo nemmere er det at forhandle priser i banken, siger hun.

Og Pernille Oldgaard ved, hvad hun taler om. Hun er selv tidligere bankrådgiver og filialdirektør og arbejder nu som privatøkonomisk rådgiver og deler ud af sin viden på instagramprofilen Moneymum.

For at komme på bølgelængde med din rådgiver i banken er det først og fremmest vigtigt at lave en forventningsafstemning.

Har du ikke gjort det, anbefaler Pernille Oldgaard dig at booke et møde med rådgiveren.

- Når I har fået afstemt jeres forventninger, er det meget nemmere at tale sammen. Det er for eksempel godt at få afklaret, hvordan det skal håndteres, hvis du får overtræk på kontoen. I kan også tale om priserne på dine lån, og om du ønsker proaktiv kunderådgivning, siger hun.

Med proaktiv kunderådgivning menes, at du gerne vil have, at bankrådgiveren kontakter dig, hver gang der opstår en situation, hvor dine vilkår kan forbedres.

- Det er ikke en selvfølge, at du får det at vide af banken. Derfor kan du sige til din rådgiver: "Jeg vil gerne have, at du fortæller mig alt det, du ser, kan være en fordel for min økonomi", siger Pernille Oldgaard og fortsætter:

- Når der kommer nye produkter i banken, trækker man kundelister og kontakter folk fra en ende af, men man når aldrig dem alle, fordi hver rådgiver har mellem 400 og 500 kunder, de skal kontakte.

Derfor kan det være en fordel at være meget klar over for din bankrådgiver om, at du i hvert fald gerne vil ringes op - eller det modsatte.

- Der er nogle kunder, der bliver helt paniske over, at banken ringer med et tilbud, og nogle bliver sure. Så det er godt at få sagt, hvilket forhold man ønsker.

En anden god ting at gøre for at holde dig på god fod med bankrådgiveren er at undgå overtræk, overholde dine aftaler og betale dine lån til tiden. Bankerne har nemlig et ratingsystem, der hele tiden registrerer, om kundernes konto går i minus eller plus.

- Den rating kan få en betydning, hvis du for eksempel skal låne penge til en bolig. Hvis kunden har haft overtræk alle 12 måneder det seneste år, kan rådgiveren tænke: "Hvis pengene ikke slår til nu. Hvad sker der så, når økonomien bliver endnu strammere, når der kommer et lån oveni?", fortæller Pernille Oldgaard.

Sidst, men ikke mindst, så spiller kemi en væsentlig rolle for jeres relation. Det er en mere luftig størrelse, men som regel ved du, om den er der eller ej.

- Hver dag skifter folk rådgivere, fordi kemien bare ikke er der. Det er ikke noget, som rådgiveren bliver stødt over. Hvis kunden oplever dårlig kemi, så har rådgiveren højst sandsynligt heller ikke følt, at den var der, og derfor kan det faktisk være en befrielse, hvis kunden ønsker en anden, siger Pernille Oldgaard og opfordrer derfor til, at du ikke tøver med at skifte rådgiver, hvis ikke I er på bølgelængde.

- Kemi kan gøre en stor forskel - for eksempel ved kreditindstillinger, hvor kunder er indstillet til et lån (når kunder skal godkendes til at låne penge, red.). Jo bedre kemi, du som rådgiver føler med kunderne, jo længere vil du gå for dem, fortæller hun og fortsætter:

- I sådan en situation føler man sig som en forsvarsadvokat for sine kunder, og jo bedre kemien er, jo mere har du lyst til, at det lykkes.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek