Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Vilnius, 11/07/2023 - 10:57

Nato-chef forventer positiv melding fra allierede om Ukraine i Nato

Nato-chef Jens Stoltenberg har tidligere foreslået en tredelt pakke for at bringe Ukraine tættere på Nato.

Ludovic Marin/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, forventer, at medlemslandene under Nato-topmødet i Vilnius vil forpligte sig på fortsat at støtte Ukraine i krigen mod Rusland.

Det skal være "så længe, der er behov for det", lyder det fra Stoltenberg. Udmeldingen kommer på et pressemøde, før Nato-topmødet begynder tirsdag i Litauens hovedstad, Vilnius.

- Ved spørgsmålet om medlemskab, forventer jeg, at allierede vil sende et klart og positivt budskab i forhold til vejen mod medlemskab for Ukraine, siger Jens Stoltenberg videre.

Han ønsker dog ikke at gå ind i den konkrete ordlyd af budskabet.

- Det vil blive offentliggjort senere.

Stoltenberg nævner, at han selv har foreslået en pakke med tre elementer for at bringe Ukraine tættere på Nato.

Den inkluderer, at Ukraines forsvar skal bringes op til Nato-standarder, oprettelsen af et Nato-Ukraine-råd og en lempelse af vejen til medlemskab for Ukraine. Det skal sked ved at fjerne den såkaldte Membership Action Plan, som stiller konkrete krav til, hvilke reformer et medlemsland skal have gennemført.

Nato-topmødet i Vilnius afholdes over to dage, og her vil Ukraine være øverst på dagsordenen.

Ifølge Stoltenberg vil Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltage på topmødet onsdag.

Her vil det første møde i det nye Nato-Ukraine-råd også afholdes. I rådet vil Ukraine indgå på lige fod med Nato-landene uden dog at være medlem af alliancen.

Ukraine har længe ønsket at blive en del af forsvarsalliancen. Tilbage i 2008 på et topmøde i Bukarest i Rumænien lød meldingen fra Nato til Ukraine, at landet vil blive medlem på et tidspunkt.

Men der blev hverken udstukket en plan eller givet et tidspunkt.

Nato har i dag 31 medlemslande. Sverige vil blive det 32. medlem, når landet formelt er indtrådt i alliancen.

/ritzau/

København, 11/07/2023 - 08:00

Dansk skuespiller: Jeg kunne næsten ikke være i min krop

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Musicalperformer og tv-vært Pelle Emil Hebsgaard er aktuel i sin første rolle i Cirkus Summarum i løbet af sommeren. Her fortæller han om sine sommerminder.

Mange ser frem til at nyde en afslappet sommer i solens stråler og til at tage sig en kold dukkert i de varme sommermåneder.

Men for musicalperformer Pelle Emil Hebsgaard skal de fleste af sommerens timer bruges inde i et cirkustelt, fordi han skal rundt i hele Danmark med Cirkus Summarum.

Han må derfor nøjes med den kolde dukkert efter arbejde, og det er noget, han ser frem til efter en lang dag i et varmt telt.

Han glæder sig også til, at hans familie kommer og besøger ham i cirkusteltet, så de på den måde kan holde en slags sommerferie sammen.

Her fortæller Pelle Emil Hebsgaard, hvad han bedst kan lide ved sommeren.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Jeg har et, der står klokkeklart – og det var, da min søn blev født i august 2019. Det havde været en brandvarm sommer, men lige præcis den nat stormede det, og regnen piskede mod vinduerne.

- Og især som husejer, er det bare en dejlig fornemmelse, at der endelig er vand til haven. Og det var lidt sådan, jeg havde det. Det var en ret svær fødsel, så det var lidt som om, at den der storm gjorde op for det negative.

- Ellers husker jeg også et andet minde med mine forældre og min søster. Vi tog til Indonesien sammen på sådan en lille, nærmest øde ø, da jeg var 15 år, min storebror var 18 år, og min søster var 22 år.

- Det var som at være i et paradis. Og så var det den sidste rejse sammen som en kernefamilie, inden der gik efterskole, gymnasie og børn i den. Så den ferie har en meget stor plads i mit hjerte.

Hvad er dit værste sommerminde?

- Jeg var en tiårig dreng, som bare gerne ville ud og nyde sommeren i Ikast. Men den sommer stod det bare ned i stænger, og man kunne ikke andet end at være indenfor, og mine forældre skulle arbejde, så vi skulle ikke ud og rejse.

- Det lyder lidt forkælet, men det var bare noget af det mest deprimerende at stå indenfor og kigge på regnen, der piskede ned i tre måneder.

Hvad er dine must-haves om sommeren?

- Jeg bader meget, fordi min krop er en milliard grader, så jeg skal altid køles ned om sommeren. Især hvis det er efter en forestilling – for der bliver meget varmt inde i et telt.

- Så ofte bader jeg på vej hjem fra en forestilling. Det startede, da jeg spillede med i "Seebach – The Musical", fordi jeg skulle have striktrøjer og paryk på, når jeg spillede Tommy Seebach – så jeg kunne nærmest ikke være i min krop, fordi det blev så varmt.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Når jeg står og griller, lægger en bøf på, drikker en kold øl, og når min søn leger i noget vand ude i haven. Så har jeg bare en følelse af, at der ro og styr på det hele, og at alle er glade. Og så længe min familie er glad og har det godt, så er det en god sommer.

- Men for fem år siden, ville jeg have sagt Distortion og Roskilde Festival.

Hvad spiser du især om sommeren?

- Herhjemme elsker vi majs. Majskolber på grillen. Dem skovler vi ind, og det samme gør vi med sodavandsis.

Pelle Emil Hebsgaard er også aktuel i den kommende musical "Askepot - The Musical", som har premiere i 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 11/07/2023 - 06:15

Rune fik fint besøg i sin boks: Kronprinsen er en fed type

Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix

Før Holger Runes møde med Grigor Dimitrov, havde kronprins Frederik også aflagt besøg på træningsbanen.

Holger Rune havde fint besøg i sin boks, da han slog Grigor Dimitrov i Wimbledon mandag aften og dermed spillede sig i kvartfinalen.

Kronprins Frederik havde nemlig fået lov til at være med der, hvor det ellers kun plejer at være tennisstjernens hold, der har et sæde.

- Han er en fed type, synes jeg. Så det var nice at have ham i boksen, siger Holger Rune om kronprinsen efter kampen.

- Jeg har lige været oppe at snakke med ham, og han nød det meget. Han var glad for at se kampen, siger Holger Rune, der kalder kronprinsen "super, super sød".

Kronprinsen havde forud for kampen Grigor Dimitrov også aflagt den danske stjerne et besøg på træningsbanen.

- Det er fedt at kunne mærke supporten fra ham og hele Danmark, siger Holger Rune.

Kongehuset har til Ekstra Bladet oplyst, at besøget foregik i privat regi.

- Vi vidste godt, han ville komme i dag. Jeg talte med turneringsdirektøren i går, så han kunne få lov til at få adgang til træningsbanen, så de ikke stoppede ham. Det er lidt sjovere at komme backstage, end bare at gå rundt ude i Royal Box, ikke?, har Holger Runes mor og manager, Aneke Rune, udtalt til Ekstra Bladet.

Holger Rune vandt kampen i fjerde runde 3-6, 7-6, 7-6, 6-3 over bulgareren, der ellers var bookmakernes favorit før opgøret.

3 timer og 20 minutter tog det danskeren at hente sejren, og især mod og aggressivitet i opgørets to tiebreaks blev afgørende.

I kvartfinalerne skal Rune på onsdag op mod verdensetteren Carlos Alcaraz, som slog italienske Matteo Berrettini 3-6, 6-3, 6-3, 6-3.

Holger Rune er som den første danske mand siden Kurt Nielsen i 1958 klar til Wimbledons kvartfinaler i herresingle.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/07/2023 - 08:00

FAKTA: Her kan du klage

* Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme behandler klager om ydelser udbudt af danske hoteller, restauranter, vandrehjem og forlystelsesparker.

* Pakkerejse-Ankenævnet behandler sager om pakkerejser, hvis udbyderen er etableret i Danmark.

* Ankenævnet for Feriehusudlejning behandler sager vedrørende feriehuse i Danmark og i udlandet, hvis feriehuset er udlejet af et dansk bureau.

* Klager over flybilletter rettes til det flyselskab, du har booket dem hos. 

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/07/2023 - 08:00

Ingen tid at spilde: Klag straks hvis ferien flopper

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Luft din utilfredshed på ferien, så snart den opstår. Ellers risikerer du, at din klage bliver afvist.

Tøv ikke med at råbe op, hvis feriehuset ikke ligner det fra kataloget, eller hvis hotellets pool er halvt så stor, som du troede.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sker det nemlig jævnligt, at klagesager bliver afvist, fordi forbrugeren har reageret for sent eller mangler dokumentation.

- Du skal give udbyderen mulighed for at rette op på fejlen ved for eksempel at tilbyde et andet værelse eller en større seng, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hun fortæller, at din klage får sværere kår, jo længere du venter.

- Det er svært at klage over sengen, hvis du har sovet i den i tre dage. Så må man forvente, at du har accepteret den, siger hun.

Sørg derfor for at gøre indsigelse, mens du stadig er på ferie og gerne i begyndelsen af ferien, hvis problemet allerede viser sig der.

Husk også at tage billeder af problemet. Det stiller dig bedre, hvis sagen skulle gå hen og ende hos et ankenævn. Følg også gerne din mundtlige klage op med en på skrift.

- Det gør det meget nemmere at gøre din sag gældende, hvis du for eksempel kan dokumentere, at du flere gange har sendt en e-mail med en klage, siger Susanne Aamann.

Selv om du har al dokumentationen på plads, kan du dog ikke forvente, at du får medhold i din klage. For hver eneste afgørelse beror på en konkret vurdering, pointerer den forbrugerpolitiske chef.

- Det afgørende er, om den reelle ferie lever op til det, som forbrugeren er blevet lovet.

Her skal du være opmærksom på, at din opfattelse af, hvad der er blevet lovet, kan afvige fra udbyderens opfattelse.

Derfor er det vigtigt at læse din bookingbekræftelse grundigt igennem, inden du klager, så du er helt skarp på, hvad du er blevet stillet i udsigt.

Begynd endelig heller ikke selv at udbedre fejl og mangler med den forventning, at du får penge tilbage.

- Du kan ikke være sikker på, at du kan få noget refunderet. Så tal med dem, du har booket hos, inden du for eksempel går i gang med at finde et bedre sted at bo, siger Susanne Aamann.

I den forbindelse skal du tjekke op på, hvem du reelt har handlet med. Har du købt gennem en bookingportal, kan den nemlig sjældent drages til ansvar.

Det skyldes, at portalen ofte blot fungerer som formidler mellem dig og ferieudbyderen. Og det er altså sidstnævnte, du skal have fat i, hvis du ønsker at klage.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv