Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/08/2024 - 10:23

Musiker fra OL-åbning demonstrerer mod Watson-fængsling i København

Mandag vil Mew-forsanger og Joseph Duplantier fra bandet Gojira demonstrere mod fængsling af aktivist.

Jean-Christophe Verhaegen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Både Jonas Bjerre, som er forsanger i det danske band Mew, og Joseph Duplantier fra det franske heavy metal-band Gojira vil mandag deltage i en demonstration mod fængslingen af miljøaktivisten Paul Watson.

Det fremgår af en pressemeddelelse på Alternativets hjemmeside. Det er Alternativet, som har arrangeret demonstrationen.

Gojira optrådte for godt to uger siden ved åbningsceremonien ved dette års olympiske lege i Paris.

Demonstrationen finder sted mandag formiddag klokken 11.11 på Christiansborg Slotsplads i København.

73-årige Paul Watson blev anholdt 21. juli i Nuuk i Grønland, da hans skib "John Paul DeJoria" lagde til kaj for at tanke brændstof.

Skibet var på vej for at blokere et japansk hvalfartøj i Nordatlanten.

Anholdelsen skete på baggrund af en international arrestordre, som Japan udstedte i 2010. Arrestordren blev udstedt efter en hændelse i Antarktis, hvor Watson greb ind, mens japanske hvalfangere arbejdede.

Ifølge myndighederne i Japan overfaldt aktivisten hvalfangerne og forhindrede dem i at udføre deres arbejde.

Japan vil nu have Paul Watson udleveret, og 1. august modtog Justitsministeriet en formel udleveringsanmodning.

Ved demonstrationen mandag vil deltagerne sidde i en rundkreds og fortælle om deres baggrund for at bakke op om, at miljøaktivisten skal løslades. Det fremgår af en begivenhed på Facebook.

- Jeg står sammen med kaptajn Paul Watson i hans kamp for at beskytte havene. Han er en inspiration for millioner af mennesker i en kynisk verden, hvor kriminelle får lov til at gå frit omkring, men hvor en helt som ham bliver sendt i fængsel for at gøre det rigtige, siger Duplantier i pressemeddelelsen.

Watson er en af de oprindelige stiftere af organisationen Greenpeace. Han er dog ikke tilknyttet organisationen i dag.

Den amerikansk-canadiske miljøaktivist er også grundlægger af organisationen af Sea Shepherd.

Formanden for Sea Shepherd, Lamya Essemlali, har tidligere fortalt til nyhedsbureauet AFP, at Paul Watson anser sin fængsling i Grønland og Japans ønske om få ham udleveret for at være politisk begrundet.

- Han er klar over, at Japan lægger hele sin politiske vægt imod ham, at han er et politisk symbol, sagde Essemlali.

Det danske justitsministerium har tidligere meddelt, at det ikke har fundet grund til på forhånd at afvise Japans ønske om at få udleveret Paul Watson.

/ritzau/

København, 12/08/2024 - 09:22

Phillip Faber vil få flere skoler til at synge morgensang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skoler kan søge støtte til morgensang. Minister og Phillip Faber går sammen om at få mere musik i skolerne.

I det nye skoleår, der begynder mandag, får landets skoler nye muligheder for at sætte ind, når det gælder morgensangen.

Der er afsat en pulje på ti millioner kroner, som skolerne kan søge om at få del i.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. Her lyder det, at sang over en længere årrække er "gledet ud af klasseværelserne", og at flere skoler kæmper med dårligt musikudstyr.

Det er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og komponist Phillip Faber, som er gået sammen om projektet.

Ministeren slår fast, at det ikke handler om at tvinge skolerne til at have morgensang, men at få flere til at indføre morgensang.

- Vi har en hel unik sangskat og en fælles sangtradition i Danmark, og desværre er det alt for få skoler, der begynder dagen med at synge morgensang, siger Engel-Schmidt til Ritzau.

Musikfaget er i forvejen et obligatorisk fag i folkeskolen fra 1. til 6. klasse. Men der skal også være plads til morgensang, mener ministeren.

- Der sker noget helt formidabelt, når vi mennesker trækker vejret sammen og bruger vores stemmer sammen. Man bliver i bedre humør, det skaber færre konflikter, og der kommer et bedre læringsmiljø, siger han.

Det er kulturministerens og Fabers ambition, at mindst en fjerdedel af alle landets grundskoler synger morgensang, inden skoleåret er omme.

Puljen kan søges af skoler, der ønsker at etablere morgensang eller styrke skolens indsats på området.

Skolerne kan for eksempel søge om penge til sangbøger, instrumenter eller til at styrke lærernes musikfaglighed for bedre at kunne gennemføre morgensang på skolerne.

Spørger man komponisten, har vi en særlig sangskat herhjemme.

- Vi har jo alle sammen et behov for at føle, at vi hører til. Og hvis et menneske en dag i livet står og føler, at det ikke hører til noget sted, kan man altid gå ind ad en dør et sted og gribe en blå sangbog, siger Phillip Faber til Ritzau og fortsætter:

- Og hvis bare man kan en af sangene i den bog, så hører man til der. Og det er noget ganske særligt ved, at vi har en sangskat i Danmark. Det har ingen af vores nabolande på samme måde. Det er en gave at give til børn, lyder det videre.

Ud over puljen, der ventes at åbne 1. september, vil der blive nedsat et morgensangskorps bestående af kendte musikere.

Korpset skal få flere til at synge morgensang på grundskoler landet over, og hver musiker forpligter sig til at synge morgensang på mindst fem skoler i løbet af skoleåret.

Ifølge komponisten skal man nu i gang med at samle korpset, der bliver annonceret på et senere tidspunkt.

- Så jeg appellerer virkelig musikere og kunstnere til at melde sig under fanerne og være en del af det her, siger Phillip Faber, som bliver korpsets formand.

Som startskud på projektet var både Jakob Engel-Schmidt og Phillip Faber med til morgensang med skoleelever på Skolen ved Bülowsvej på Frederiksberg mandag morgen.

Puljen løber til 1. marts, eller indtil den er tom.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/08/2024 - 09:00

TV3 varsler stor ændring i Robinson Ekspeditionen

- Intet er, som det plejer. Alligevel er alt, som det plejer, lyder det fra ekspeditionsleder Jakob Kjeldbjerg, der kan afsløre, at fire hold stiller til start.

"Sæt i gang!", lyder det traditionen tro, når "Robinson Ekspeditionen" snart blænder op for sin 25. sæson.

Endnu en gang rejser en række danskere om på den anden side af jorden til en øde ø, hvor de både skal overvinde naturens kræfter - og hinanden.

Men i årets udgave af det ellers så velkendte koncept venter der deltagerne en overraskelse, da der ikke vil stille to eller tre hold til start, men derimod fire.

Det oplyser TV3 i en pressemeddelelse.

Det er atter den tidligere professionelle fodboldspiller Jakob Kjeldbjerg, der har været såkaldt ekspeditionsleder siden 2004, der skal styre slaget.

- Intet er, som det plejer - alligevel er alt, som det plejer, siger han i en trailer for den kommende sæson, som er den 25. i rækken.

- Det er det her, I har drømt om! Hvem er bedst til at håndtere smerten?, råber han.

Ud over Jakob Kjeldbjergs dundertaler består traileren af en række klip fra den kommende ekspedition. Blandt andet dyster, dramaer og uheld, som kræver behandling af sundhedspersonalet, som er til stede under optagelserne.

- Det svider. Der er blod over det hele. Alt er på spil. Jeg giver aldrig op, lyder det dirrende fra en af deltagerne.

"Robinson Ekspeditionen" blev første gang sendt på dansk tv i 1998. Vinderen får ud over titlen og trofæet også en pose penge med hjem.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/08/2024 - 09:00

Sæt tid af til hinanden

* Hvis du og din partner har haft en god ferie, hvor I har genfundet forelskelsen, skal du reflektere over, hvad der gjorde ferien god. Når du selv er nået frem til et svar, skal du stille din partner samme spørgsmål.

* Var det, at tempoet var lavere, og at I havde mere tid til hinanden? Var det, at I kom ud og oplevede noget nyt i eventyrlige rammer? Var det at være tæt på hinanden og føle sig som et par igen?

* Det er en god idé at inkorporere delelementer af det, der gjorde ferien god, i jeres hverdag. Ti minutter over en kop kaffe, i sofaen om eftermiddagen eller i sengen om aftenen har stor betydning.

* Der skal ikke være andre distraktioner, når I sætter tid af til hinanden. Pak mobilen væk, og se hinanden i øjnene.

Kilder: familie-, par- og psykoterapeut samt næstformand i Dansk Psykoterapeutforening Lise Kramer Schmidt og forfatter og parterapeut Katrine Axholm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/08/2024 - 09:00

Hold liv i parforholdet efter ferien

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I har genfundet hinanden på ferien, og nu lurer hverdagen med makrelmadder og skoletasker. Men forelskelsen kan godt blive, selv om I vender hjem igen.

Ferien er slut, og sandstrande, drinks og smukke omgivelser skiftes ud med gråvejr og madpakker.

Du og din partner har genfundet hinanden i sydens sol, men nu truer hverdagen igen.

Det betyder dog ikke, at forelskelsen behøver at forsvinde, bare fordi I vender tilbage til hverdagen, fortæller Katrine Axholm, der er forfatter og parterapeut.

- Mange mennesker har et billede af, at de skal tage på kæresteture, ud at spise og på spa-ophold for at dyrke kærligheden. Men i det gode parforhold kan parret tune ind på sig selv og hinanden på et kvarter, siger Katrine Axholm.

Det handler om at spørge hinanden, hvad der gjorde, at det var rart at være afsted.

- I skal reflektere over, hvad I gjorde på ferien. Hvordan var det at føle jer som et par igen, være tættere på hinanden og ikke have travlt med noget? Hvorfor var det dejligt for jeres nervesystemer?

- Og så skal I tale om det. Sæt ord på, hvad I oplevede. Hvad fungerede? Det kan I sætte tid af til i hverdagen, siger Katrine Axholm.

I kan for eksempel starte med at tjekke ind hver morgen over en kop kaffe, inden børnene vågner, foreslår Lise Kramer Schmidt, der er familie-, par- og psykoterapeut samt næstformand i Dansk Psykoterapeutforening.

I kan også sætte jer i sofaen, når I kommer hjem fra arbejde.

- Det er ti minutter, hvor I sidder med hinanden i sofaen og bare er sammen. I mærker hinanden, holder i hånden, er tæt på hinanden og kysser. Det er så sjældent, man gør det, men det er så betydningsfuldt.

Det er noget så banalt som at skabe tid og rum til at fortælle din partner, hvad du har brug for på en måde, hvor du tager ansvar for følelserne selv, forklarer Lise Kramer Schmidt.

- Det, der ofte sker, er, at vi får sagt noget, der er kritisk. Vi får ikke sagt, hvad vi kunne tænke os. Derfor er det vigtigt, at du siger: "Jeg har lyst til", og "jeg længes efter". Det er grundopskriften til at tale om sig selv og fra sig selv.

- Når du taler fra et sted, hvor du ikke kritiserer den anden, kan modparten høre dig bedre og går ikke i forsvar. Du skal virkelig tage ansvar for dig selv, og det kan være rigtig vanskeligt, siger hun.

Problemet for mange er, at de ikke er opmærksomme på, at de skal tale sammen indimellem. Omtrent halvdelen af alle mennesker har ikke haft gode forbilleder for, hvordan man er en god partner, fortæller hun.

- Ikke alle forældre har givet deres børn et godt billede af kærlighed. Så hvis du ikke ved, hvordan du gør, skal du i træning, for det kræver en indsats at nå dertil, siger Katrine Axholm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek