Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Lissabon, 12/07/2023 - 10:52

Mulig ny lov i Portugal udskyder igen Football Leaks-dom

Dommen mod Football Leaks-hackeren Rui Pinto er igen blevet udsat, da en mulig ny lov kan få indflydelse.

Rafael Marchante/Reuters

Af: /ritzau/

Det er mere end to år siden, retssagen mod portugiseren Rui Pinto, manden bag Football Leaks, tog sin begyndelse. I slutningen af april blev dommen udsat til 13. juli, men Pinto må vente mindst et par uger mere på at kende sin skæbne.

En ny portugisisk lovgivning, der skal stemmes om 28. juli, kan få indflydelse på 34-årige Pintos dom, og derfor har dommeren i sagen igen valgt at udsætte domsafsigelsen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det vil være formålsløst at afsige en dom, som så få dage efter skal ændres, lyder det i en erklæring fra dommer Margarida Alves.

Lovforslaget lægger op til, at kriminelle i aldersgruppen 16-30 år med fængselsdomme på op til otte år for visse forbrydelser kan få skåret et år af straffen. Pinto var under 30 år, da han begik handlingerne, han er anklaget for, og derfor kan loven komme i spil for ham.

Såfremt den vedtages, afsiges der dom 31. juli. Vedtages loven ikke, finder domsafsigelsen efter planen sted 11. september.

Den tidligere udskydelse af sagen, hvor Rui Pinto er tiltalt for flere lovbrud vedrørende blandt andet forsøg på afpresning og ulovligt at tilegne sig hemmelig information, skyldtes "ændringer af fakta i sagen".

Rui Pinto hackede sig fra 2015 til 2019 vej til mere end 70 millioner dokumenter fra fodboldverdenen.

Han lækkede dokumenter til en række medier, og nogle offentliggjorde han på hjemmesiden med navnet Football Leaks.

Dokumenterne afslørede skattesnyd, indhold af spillerkontrakter, hemmelige udbryderplaner, brud på Financial Fair Play og meget andet, og de lækkede dokumenter blev citeret i medier verden over.

Den 34-årige portugiser blev siden eftersøgt, og i 2019 blev han anholdt i Ungarn, hvor han boede på daværende tidspunkt.

Siden blev han udleveret til sit hjemland, Portugal, hvor der i september 2020 blev indledt en retssag imod ham.

Anklagerne mener, at Rui Pinto er en gemen hacker og forbryder, mens andre anser ham som værende en helt, der har afsløret mørke afkroge af fodboldens verden.

/ritzau/

København, 12/07/2023 - 08:00

Ankerstjerne: Det er en vild følelse for en sangskriver

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Rapperen og sangskriveren Ankerstjerne har holdt en lang pause med at udgive musik i eget navn, men nu er han tilbage på scenen.

Efter en lang pause på flere år udgav den 38-årige rapper og sangskriver Ankerstjerne for et par måneder siden ny musik i eget navn.

Hans seneste single, "Dem der venter", handler om en mørk tid i hans og kærestens liv, hvor de ikke vidste, om de kunne blive forældre.

Her ser Ankerstjerne tilbage på sine mest mindeværdige festivaloplevelser.

Hvad er din yndlingsfestival?

- Jeg har haft de mest fantastiske oplevelser på Smukfest. Men om den er min yndlingsfestival, ved jeg ikke. Jeg er bare helt vild med folkefesten. Og jeg kan meget godt lide dét, som en af mine venner kalder for Coldplay-låsen. Ved du, hvad det er? Det er armen om konen og så en fadøl i hånden, siger han og griner.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som artist på en festival?

- Uh, den er sværere. Uden at pege på et bestemt sted og tidspunkt vil jeg sige, at den fedeste oplevelse er, når jeg kan se på flere tusinde gæsters læber, at de kender teksten og synger med, siger han og fortsætter:

- Så er det, at jeg tænker: "Hold da kæft, den sang nåede eddermame derud". Det er en vild følelse for en sangskriver.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Jeg var på et tidspunkt på Wireless Festival i Birmingham i Storbritannien sammen med nogle venner. Det var vanvittigt fedt. Både Ellie Goulding, Outkast, Ye og Pharrell skulle optræde, siger han.

- Især Pharrell leverede den vildeste popfest. Der foregik noget helt overnaturligt, for det regnede den dag, men da Pharrell kom på scenen, begyndte solen at skinne.

Hvad er det mest nyttige, som du har haft med på festival?

- Det er nok min egen erfaring som festivalgæst. Den bruger jeg, når jeg selv optræder, siger han.

- Jeg skal huske, at gæsterne gerne vil lytte til hits og sange, der samler. De skal have lov til at lytte til "Tag hvad du vil" igen. Og jeg skal spille den, som var det første gang, selv om jeg har spillet den en milliard gange.

Hvad er det mest unyttige, som du har haft med på festival?

- Det mest unyttige er måske alle de fysiske ting, som man tror, at man skal have med. Det rigtige fodtøj og sådan. I sidste ende er det mest mindsettet og selskabet, der tæller, siger han.

Skal du selv optræde på festivaler i år?

- Nej, men jeg leger med tanken om at gøre det næste år. Og jeg glæder mig til igen at føle den der mindfulness, når jeg optræder. Man skal sgu være ægte til stede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/07/2023 - 20:28

Stormester-stjerne er blevet far

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Komikeren Mark le Fêvre kan kalde sig for far, efter at hans kæreste gennem 13 år, juristen Sidsel Fisker Buhl Jørgensen, har født parrets første barn.

Mark le Fêvre indtager rollen som Lasse Rimmers assistent i underholdningsprogrammet "Stormester". Privat har han nu fået en lille babyboss.

Den kendte komiker er nemlig blevet far for første gang, efter at hans kæreste gennem 13 år, juristen Sidsel Fisker Buhl Jørgensen, har født parrets lille barn.

- Jeg er blevet far. Vi er blevet forældre. Det hele er pissefedt, skriver Mark le Fêvre i et Instagram-opslag.

Mark le Fêvre afslørede nyheden om den forestående familieforøgelse i et opslag på det sociale medie tilbage i marts.

- Noget nyt? Ja, jeg skal være far! Vi skal være forældre, og vi glæder os, jublede den vordende far dengang i opslaget på det sociale medie.

34-årige Mark le Fêvre har lavet comedy i mere end et årti. Han slog igennem med onlinesketchers, men fik sit helt store gennembrud som komikerkollegaen Lasse Rimmers prygelknabe i "Stormester", hvor de to agerer værter.

I 2019 turnerede Mark le Fêvre rundt med sit første onemanshow, "Bøvl!", og det indbragte ham en nominering til Årets Komiker ved det nu hedengangne Zulu Comedy Galla.

I 2022 præsenterede Mark le Fêvre sit andet onemanshow, "Heldig".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/07/2023 - 08:00

FAKTA: Så meget skal du spare

Jo længere du bor fra den tyske grænse, jo mere skal du kunne spare, for at køreturen til de tyske grænsebutikker kan betale sig.

* Skagen: 2726,73 kroner (801,4 kilometer tur-retur).  

* Aalborg: 1999,97 kroner (587,8 kilometer tur-retur).

* Aarhus: 1245,98 kroner (366,2 kilometer tur-retur).

* Esbjerg: 779,84 kroner (229,2 kilometer tur-retur).

* Odense: 1056,80 kroner (310,6 kilometer tur-retur).

* København: 1250,74 kroner (367,6 kilometer tur-retur).

* Helsingør: 1492,32 kroner (438,6 kilometer tur-retur).

* Aabenraa: 227,28 kroner (66,8 kilometer tur-retur).

Kilde: Bilbasen og Spar Nord. Afstanden tur-retur fra København og Helsingør er med udgangspunkt i en tur til Puttgarden, og priserne er eksklusive udgifter til færge. Afstandene for de øvrige byer er med udgangspunkt i en tur til Harrislee.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/07/2023 - 08:00

Så meget skal du spare før grænsehandlen betaler sig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du skal spare en god sum penge på grænsehandlen, før det kompenserer for transportomkostningerne, viser nye beregninger.

Selv om prisen på en ramme øl er en del lavere i Tyskland end herhjemme, så kan det ikke altid betale sig at suse over grænsen for at fylde friske forsyninger i bagagerummet.

Ifølge beregninger, som Spar Nord og Bilbasen har lavet, skal du for eksempel spare mere end 2700 kroner, for at en tur fra Skagen kan betale sig. Og bor du i Odense ligger beløbet på lidt over 1000 kroner.

- De fleste mennesker tager nok ned til grænsen, fordi varerne er billigere end herhjemme. Det er de uden tvivl også, men det er ikke den sande pris, siger Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

For at få en mere retvisende pris skal du have transportomkostninger som brændstof og slitage med i regnestykket, understreger han.

- Jeg bor selv i Aalborg, og det betyder, at jeg skal spare 2000 kroner, for at turen er tjent hjem. Bare benzinen i sig selv løber op i 4-500 hundrede kroner hver vej. Det er værd at tage med, siger Jens Nyholm.

Ud over at have udgifterne til transporten for øje skal du også have blik for, hvilke varer det giver mening at fylde i indkøbsvognen. Det siger Jacob Ruben Hansen, der er økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Der er ikke de store kroner at tjene på en ekstra agurk eller på æbler, for de produkter bliver hurtigt dårlige. I stedet bør du gå efter langtidsholdbare ting som vaskepulver, sodavand, øl og vin.

Samtidig gavner det din pengepung mest, hvis du holder dig til indkøbslisten.

- Du bestemmer selv, hvordan du vil bruge dine penge. Men det er godt at overveje, om du nu køber tingene, fordi du har brug for dem, eller om du bare er i gang med at skabe et merforbrug, siger Jacob Ruben Hansen.

Lige nu snævrer prisforskellen på varer i Danmark og Tyskland sig i øvrigt ind, da priserne stiger mindre herhjemme, end de gør i det tyske.

Mens de i det tyske ligger 6,4 procent højere nu, end de gjorde på samme tidspunkt sidste år, er de danske priser kun vokset med 2,9 procent.

Økonomien bør i det hele taget ikke være den eneste grund til, at du drager mod nabolandet, mener Jens Nyholm.

- Man kan sige: "Nu tager konen og jeg eller min ven og jeg en tur til Flensborg på en lille miniferie, og på vej hjem foretager vi nogle indkøb". På den måde får man noget mere ud af det, lyder det fra økonomen.

Grænsehandel behøver heller ikke være lig med Tyskland, påpeger Jacob Ruben Hansen.

- Den svenske krone ligger lavt for tiden. Så der er virkelig noget at hente, hvis man alligevel skal til Sverige på sommerferie. Den norske krone er også relativt svag, siger han og fortsætter:

- Varer som slik og nødder er for eksempel billigere i Sverige. Med Norge skal man dog lige huske på, at det ikke er et EU-land, så der skal man være ekstra opmærksom på toldreglerne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv