Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Budapest, 31/05/2023 - 11:00

Mourinho nedtoner perfekt Sevilla-statistik før finale

Roma-træner José Mourinho og finalemodstanderen Sevilla har begge historien med sig før Europa League-finale.

Bernadett Szabo/Reuters

Af: /ritzau/

Roma-cheftræner José Mourinho er bekendt med, at onsdagens finalemodstander i Europa League, Sevilla, har en pletfri finalestatistik i turneringen.

Den sydspanske klub er kongerne af Europas næstbedste klubturnering og har vundet seks ud af seks finaler i Europa League eller Uefa Cuppen siden 2006.

Det tillægger den portugisiske fodboldtræner dog ingen betydning forud for onsdagens finale i Budapest.

- Det er ikke historien, som kommer til at afgøre kampen.

- Jeg respekterer, at min kollega (Sevilla-cheftræner Jose Luis Mendilibar, red.) har det modsatte synspunkt. Han mener jo, at Sevilla er favorit af den grund. Det respekterer jeg.

- Sevilla har en bedre historik i turneringen, end vi har. Så for dem er det normalt at spille en finale, mens det er ekstraordinært for os. Men vi er i finalen, fordi vi har fortjent det, siger José Mourinho.

Man skal kun et år tilbage, før Mourinho og Roma senest spillede en europæisk finale, for klubben vandt Conference League i sidste sæson.

I lighed med Sevilla har Mourinho også en god finalestatistik i europæisk fodbold.

Han har vundet fem ud af fem finaler - to i Champions League (med Porto og Inter), to i Europa League (med Porto og Manchester United) og en i Conference League (med AS Roma).

Ud over cheftræner Mendilibar er også den rutinerede Sevilla-spiller Jesus Navas overbevist om, at finalehistorikken er en fordel før onsdagens brag.

Sevilla har en særlig motivation, når holdet spiller Europa League, mener Navas.

- Vi transformerer os i Europa League, og det er utroligt, hvordan vi kommer ud til hver kamp. Det er en turnering, der har givet os meget. Den glæde, det giver os, hver gang vi er med, driver os til at komme så langt som muligt, siger Jesus Navas.

Der er meget på spil for de to finalister. Vinderen belønnes nemlig med en plads i næste sæsons Champions League-gruppespil. Ingen af de to klubber sikrer sig adgang via deres ligaplaceringer.

Sevilla har haft en svær sæson i La Liga, hvor klubben inden sidste spillerunde akkurat er placeret i rækkens nederste halvdel. Undervejs i sæsonen har klubben fyret to cheftrænere: Julen Lopetegui og Jorge Sampaoli.

Roma ligger nummer seks inden sidste spillerunde i Serie A og kan ikke nå top-4.

/ritzau/

USA, 31/05/2023 - 10:38

Bill Gates er opslugt af DR-drama

Charles Platiau/Reuters

Microsofts grundlægger Bill Gates har bingewatched alle fire sæsoner af DR's politiske drama "Borgen".

Den amerikanske forretningsmand og Microsoft-medgrundlægger Bill Gates er helt vild med DR's politiske drama "Borgen", som har Sidse Babett Knudsen i hovedrollen som Birgitte Nyborg.

Det skriver han i sin personlige blog, "Gates Notes".

- Efter at have set et afsnit af det danske drama "Borgen", der følger landets (fiktive) første kvindelige statsminister og hendes koalitionsregering, var jeg hooked, skriver Bill Gates og tilføjer:

- Inden længe havde jeg bingewatched alle fire sæsoner.

Serien har været lærerig for Bill Gates, der beskriver DR-dramaet som "uhyggeligt realistisk".

- Nyborg er en principfast, karismatisk og talentfuld leder, der også har øjeblikke med arrogance, hensynsløshed og dybt uklar dømmekraft, skriver Bill Gates og fortsætter:

- Når man ser serien, kan man ikke gøre andet end at støtte hende. Men fra starten er du klar over, at hun ikke er perfekt.

Ingen af seriens karakterer bliver gjort til skurke eller ofre, vurderer Bill Gates. Den portrætterer dem bare på en realistisk måde.

- Serien stiller mange spørgsmål om politiske kompromiser, jongleringsarbejde, mediernes ansvar og hvad det vil sige at være en god forælder. Og den giver ingen nemme svar, skriver han.

Bill Gates kommer med en varm anbefaling af serien til alle, der er interesseret i politik, opbygning af koalitioner og lederskabets triumfer og udfordringer.

"Borgens" hovedskaber, Adam Price, er åben for endnu sæson af serien, fortalte han til Ritzau ved årets uddeling af Robert Prisen.

- Det kræver, at DR og Netflix sætter sig sammen igen omkring et bord og nikker til det, lød det fra Adam Price.

Bill Gates er mest kendt for at have grundlagt techgiganten Microsoft i 1970'erne sammen med sin barndomsven Paul Allen. I dag deler han formandsposten med sin tidligere hustru i Bill & Melinda Gates Foundation.

Du kan se eller gense "Borgen" på Netflix.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/05/2023 - 09:27

Netflix-film med Christopher høster lunkne anmeldelser

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Popstjernen Christopher er blandt lyspunkterne i ny Netflix-film, som får kritik af anmelderne.

Netflix-filmen "A Beautiful Life", som har den danske popstjerne Christopher i hovedrollen, får en lunken modtagelse af de danske anmeldere.

Filmen får premiere på streamingtjenesten Netflix 1. juni, og den centrerer sig om fiskeren Elliott - spillet af Christopher - som ved et tilfælde bliver opdaget som et kæmpe sangtalent.

Hos Filmmagasinet Ekko kalder anmelderen Frederik Hoff filmen for en "A Star Is Born"-efterligning, hvor "klichéerne står i kø".

Christopher synger selv alle sange i filmen. Sange, som han selv har skrevet.

- Netflix' mål er utvivlsomt at tjene penge på Christophers mange fans med en film, der føles som én lang smøre udi genren fanfiction, skriver han og kvitterer med to ud af seks mulige stjerner.

Hos Berlingske holder anmelder Thomas Brunstrøm også igen med de rosende ord. I sin anmeldelse gennemgår han centrale scener fra filmen og slutter af med ordene:

- Hvis du indvender, at jeg har spoilet hele filmen, vil jeg fastholde, at jeg tværtimod har sparet dig for 98 minutter, du aldrig får igen. Selv tak, skriver han.

Dog er der ifølge Thomas Brunstrøm også lyspunkter i filmen, som han tildeler en ud af seks stjerner. Og de skal findes i hovedrolleindehaveren.

- Den gode nyhed ved denne film er, at det viser sig, at popstjernen Christopher faktisk godt kan spille skuespil, skriver han.

Det er Mehdi Avaz, som har instrueret "A Beautiful Life". Han debuterede med den anmelderroste "Mens vi lever" og har siden blandt andet instrueret Netflix-filmen "Toscana", der har komiker Anders Matthesen i hovedrollen.

Det var heller ikke en film, som imponerede anmelderne.

Politikens anmelder Nanna Frank Rasmussen giver "A Beautiful Life" to af seks hjerter og kalder filmen "pinlig". Kritikken lyder blandt andet, at filmens plot er forudsigeligt, og at der er "knaster i fortællingen".

Ligesom Berlingskes anmelder mener hun også, at Christopher er med til at løfte filmen.

- Musikeren og sangeren, der nu spiller sin første hovedrolle, er så musikalsk og behageligt selskab, at man næsten tror på det. Næsten, skriver hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 30/05/2023 - 08:00

FAKTA: Blomsterskum indeholder mikroplast

* Blomsterskum kaldes også oasis og har gennem mange år været anvendt som bund i blomsterdekorationer.

* Det er dog ikke et naturligt produkt og udleder mikroplast, når det nedbrydes.

* I 2019 fandt en gruppe forskere fra det australske universitet RMIT ud af, at mikroplast fra blomsterskum gør skade på vanddyr.

Kilde: "Foaming at the mouth: Ingestion of floral foam microplastics by aquatic animals", Science of the Total Environment, 2019.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 30/05/2023 - 08:00

Drop vasen og pynt festbordet som en sand samurai

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Få ny inspiration til at skabe blomsterdekorationer til forårets og sommerens fester fra blomsterdesigner og billedkunstner Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Dugen er strøget, og bordkortene er skrevet. Nu mangler du bare et farveflor fra haven til at fuldende festbordet.

Spørger du blomsterdesigner og billedkunstner Thilde Maria Haukohl Kristensen, der også kalder sig Poppykalas, skal du droppe vaserne.

- Vaser skaber et meget ens udtryk, og så er det rart, at gæsterne kan se hinanden hen over bordet, siger hun.

Du kan kreere et helt enkelt udtryk ved at lægge blomsterne direkte på dugen. Det kan være tulipaner eller tulipanblade.

Har du mod på noget mere avanceret, kan du kaste dig ud i den japanske tradition ikebana.

Den har sit afsæt i buddhistiske ritualer, som stammer helt tilbage fra 700-tallet. Siden udviklede ikebana sig til en selvstændig kunstform. Blandt andre har japanske samuraikrigere arrangeret blomster for at få indre ro, inden de drog i krig.

Du kan gøre dem kunsten efter ved at tage noget hønsenet, som du former til en kugle og fikserer med tape nede i en skål. Du kan også bruge et værktøj, der kaldes en fakir, som er en form for nålepude.

Stik nu blomsterne ned i hønsenet eller fakir en efter en, og brug din intuition til at lave en dekoration med forskellige højder og fylde.

- På den måde laver du mere en lille blomsterskulptur end en decideret buket i en vase. Det er meget sanseligt og noget, man har lyst til at kigge på. Jeg elsker virkelig den måde at arrangere blomster på, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

For at skabe god fylde i skulpturen kan du med fordel vælge blomster med store hoveder som tulipan, pæon og hortensia. Fold eventuelt tulipanhovederne helt ud for at skabe en dramatisk effekt.

- Du åbner dem og folder bladene tilbage, og på den måde gør du dem større, end de er, og så behøver du ikke så mange af dem, forklarer blomsterdesigneren, der har arvet passionen for blomster fra sin bedstemor, der boede på en gård i Thy.

Hver morgen gik hun ud og plukkede buketter, som hun arrangerede på alskens kreative måder og placerede overalt i huset. Selv gamle sovseskåle blev taget i brug som vaser.

Og den tilgang kan du også lade dig inspirere af, når sætter blomster på bordet.

- Du kan bruge alt muligt, som du synes er flot. Det kan være nogle fine vintagetekopper for eksempel, siger Thilde Maria Haukohl.

Måske hæver du blikket og ser muligheder over dugen, foreslår hun.

- Hvis du har noget, som du kan hænge noget ned fra, kan du binde snore på tulipanhoveder og hænge dem ned fra loftet, så der ikke kun foregår noget på bordet.

/ritzau fokus/


Læs Mere >>

Nyhedsarkiv