Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

30/05/2023 - 08:00

Drop vasen og pynt festbordet som en sand samurai

Få ny inspiration til at skabe blomsterdekorationer til forårets og sommerens fester fra blomsterdesigner og billedkunstner Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Dugen er strøget, og bordkortene er skrevet. Nu mangler du bare et farveflor fra haven til at fuldende festbordet.

Spørger du blomsterdesigner og billedkunstner Thilde Maria Haukohl Kristensen, der også kalder sig Poppykalas, skal du droppe vaserne.

- Vaser skaber et meget ens udtryk, og så er det rart, at gæsterne kan se hinanden hen over bordet, siger hun.

Du kan kreere et helt enkelt udtryk ved at lægge blomsterne direkte på dugen. Det kan være tulipaner eller tulipanblade.

Har du mod på noget mere avanceret, kan du kaste dig ud i den japanske tradition ikebana.

Den har sit afsæt i buddhistiske ritualer, som stammer helt tilbage fra 700-tallet. Siden udviklede ikebana sig til en selvstændig kunstform. Blandt andre har japanske samuraikrigere arrangeret blomster for at få indre ro, inden de drog i krig.

Du kan gøre dem kunsten efter ved at tage noget hønsenet, som du former til en kugle og fikserer med tape nede i en skål. Du kan også bruge et værktøj, der kaldes en fakir, som er en form for nålepude.

Stik nu blomsterne ned i hønsenet eller fakir en efter en, og brug din intuition til at lave en dekoration med forskellige højder og fylde.

- På den måde laver du mere en lille blomsterskulptur end en decideret buket i en vase. Det er meget sanseligt og noget, man har lyst til at kigge på. Jeg elsker virkelig den måde at arrangere blomster på, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

For at skabe god fylde i skulpturen kan du med fordel vælge blomster med store hoveder som tulipan, pæon og hortensia. Fold eventuelt tulipanhovederne helt ud for at skabe en dramatisk effekt.

- Du åbner dem og folder bladene tilbage, og på den måde gør du dem større, end de er, og så behøver du ikke så mange af dem, forklarer blomsterdesigneren, der har arvet passionen for blomster fra sin bedstemor, der boede på en gård i Thy.

Hver morgen gik hun ud og plukkede buketter, som hun arrangerede på alskens kreative måder og placerede overalt i huset. Selv gamle sovseskåle blev taget i brug som vaser.

Og den tilgang kan du også lade dig inspirere af, når sætter blomster på bordet.

- Du kan bruge alt muligt, som du synes er flot. Det kan være nogle fine vintagetekopper for eksempel, siger Thilde Maria Haukohl.

Måske hæver du blikket og ser muligheder over dugen, foreslår hun.

- Hvis du har noget, som du kan hænge noget ned fra, kan du binde snore på tulipanhoveder og hænge dem ned fra loftet, så der ikke kun foregår noget på bordet.

/ritzau fokus/


København, 23/04/2024 - 09:31

Dansk tv-vært afslører sit barns sjældne navn

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Paradise Hotel-værten Rikke Göransson venter sit første barn med sin kæreste, Bruno C. Da Conceicao, og den lille ny skal hedde Rio.

Paradise Hotel-værten Rikke Gøransson bliver meget snart mor for første gang, og navnet er allerede på plads.

Den lille ny skal hedde Rio.

Det afslører den vordende mor til Anders Breinholt i tirsdagens udgave af talkshowet "Breinholts" på TV3 og Viaplay.

Kønnet vil den notorisk private tv-vært dog stadig gerne holde for sig selv.

Ifølge Danmarks Statistik bærer den kommende verdensborger fornavn med 25 kvinder og 53 mænd herhjemme.

Rio er et såkaldt unisex navn, hvilket betyder, at det både er godkendt til piger og drenge.

Rio betyder "flod" oversat fra spansk og portugisisk. Det indgår også i den brasilianske storby Rio de Janeiro.

Rikke Gøransson venter lille Rio sammen med sin kæreste, Bruno C. Da Conceicao, der har brasilianske aner.

Parret stod frem som kærester sidste sommer.

- Jeg har aldrig mødt en mand som ham. Jeg er meget glad, og jeg tror, han er den sidste kæreste, jeg får i mit liv, sagde Rikke Gøransson dengang om Bruno C. Da Conceicao til Billed-Bladet.

Med Bruno C. Da Conceicao blev Rikke Gøransson også bonusmor.

- Det er en større kærlighed. Nu er det ikke bare ét menneske, jeg kommer til at holde af, og det er en gave. Det er ikke et lille barn, så man kan også blive venner, fortalte tv-værten i DR-podcasten "Hånden på hjertet".

- Det er ikke mit ansvar at opdrage, så det er også en befrielse. Jeg har aldrig været mere lykkelig, siger hun videre til public service-mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 07:56

Prisvindende forfattere skal give input om forfatterløn til minister

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Thomas Korsgaard og Leonora Christina Skov er blandt danske forfattere i kulturministers arbejdsgruppe.

Danske forfattere skal ud over rampen på den internationale scene og blive en eksportsucces.

Derfor har kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) nedsat en arbejdsgruppe med blandt andre prisvindende, danske forfattere som et led mod en egentlig litteraturhandlingsplan.

Arbejdsgruppen for litteratur skal blandt andet se på forfatternes arbejds- og lønvilkår på det digitale bogmarked og kunstig intelligens påvirkning af den litterære udvikling, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

- Digitaliseringen af bogmarkedet må ikke hive brødet ud af munden på forfattere og forlag, den bør i stedet give nye muligheder, som vi som samfundet skal gribe, lyder det fra kulturministeren i meddelelsen.

Arbejdsgruppen består blandt andre af de danske forfattere Iben Mondrup, Thomas Korsgaard, Leonora Christina Skov, Christian Mørk og Josefine Klougart.

Forfatterne, der også er i selskab med direktør i Danske Forlag Christine Bødtcher-Hansen og professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen blandt andre, skal aflevere et oplæg med input til en kommende litteraturpolitisk handlingsplan.

Jakob Engel-Schmidt siger i meddelelsen, at litteraturen er en grundpille i det danske kulturelle fundament.

- Danske forfattere leverer allerede i dag litteratur i verdensklasse. Alligevel er indtjeningen presset og få kan leve af den litteratur, der giver vitale og mentale vitaminer til hele vores nation, siger han.

Står det til kulturministeren selv, skal Danmark i høj grad forsat være kendt for "vores store litterære stemmer".

Både Leonora Christina Skov og Thomas Korsgaard har tidligere modtaget den prestigefyldte bogpris De Gyldne Laurbær.

Sidstnævnte modtog prisen i 2021 med sin bog "Man skulle nok have været der".

Leonora Christina Skov modtog prisen i 2018 for sin bog "Den, der lever stille".

De Gyldne Laurbær er boghandlernes pris. En forfatter kan kun modtage prisen en gang.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek