Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/12/2024 - 10:27

Man kan forebygge besøg fra ubudne gæster mellem jul og nytår

Den 27. december fik politiet 44 anmeldelser om indbrud. Flere initiativer kan forebygge, at der sker indbrud.

Lars Laursen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Antallet af indbrud omkring julen ligger fortsat lavt.

I løbet af den 27. december har 44 personer anmeldt, at de har haft indbrud. Samme dato sidste år var der 42 anmeldelser om samme.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Politiet gør opmærksomt på, at det ikke er alle, der er kommet hjem fra juleferie endnu, og derfor kan antallet af anmeldelser stige med tiden.

- Men indtil videre ser det meget fornuftigt ud, skriver Rigspolitiet i en mail til Ritzau.

Rigspolitiet har en opgørelse over, hvor mange indbrudsanmeldelser de forskellige politikredse har modtaget siden 13. december. Det er dog først fra 19. december, at forbrydelserne kaldes juleindbrud.

Siden 13. december er der anmeldt 776 indbrud på tværs af landet. Siden 19. december er antallet af anmeldelser 445.

I 2023 var tallene for samme periode henholdsvis 874 og 577.

Af politiets hjemmeside fremgår det, at antallet af indbrud generelt set er faldet markant de seneste ti år. På trods af det sker der flere indbrud i Danmark end i vores nabolande.

Man kan selv gøre noget for at forebygge indbrud. Man kan bruge Nabohjælp, skabe god belysning udenfor og sørge for, at huset ikke er gemt væk bag høje hække. Det gør det sværere for en indbrudstyv at komme uset ind i hjemmet.

Desuden anbefaler politiet at bruge gode solide låse, døre og sikrede vinduer, så det bliver mere besværligt for tyven at bryde ind.

Et råd fra politiet er også at undgå at købe tyvekoster.

- Hvis ingen købte tyvekoster, var der ingen indbrud. Du er med andre ord med til at nedbringe antallet af indbrud, hvis du undgår at købe stjålne varer, skriver politiet på sin hjemmeside.

Her lyder anbefalingen at bruge MobilePay eller kigge efter NemID-validering hos sælgeren, når man køber brugt.

Endeligt bør man ringe til politiet på telefonnummer 114, hvis man ser personer med mistænkelig adfærd i nabolaget, eller hvis man har haft indbrud.

/ritzau/

, 28/12/2024 - 10:00

FAKTA: Skærehaven giver færre sprøjtemidler

* Flere haveejere vil gerne have deres egen skærehave.

* Det skyldes blandt andet, at vi med dyrkning af egne buketter har mulighed for at spare på transport af planter og sprøjtemidler.

* Ønsket om at dyrke selv betyder også, at vi i højere grad accepterer at gå på kompromis med buketternes udseende - ligesom når vi selv dyrker grøntsager versus at købe dem i supermarkedet.

* Vil du i gang med at dyrke din egen skærehave, er det en god idé at begynde i det små, indtil du finder ud af, hvor meget du kan overskue at plante. For eksempel er det bedre at starte med mindre bede og få arter end store bede med mange forskellige arter, der kræver, at du sætter dig ordentligt ind i, hvordan de dyrkes. Løbende kan du så udvide og supplere med for eksempel dahlia og sommerblomster, der kan forspire.

Kilde: haveekspert hos Videncentret Bolius Berit Rørbøl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/12/2024 - 10:00

Klima og bæredygtighed vil præge vores haver i 2025

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et nyt haveår er i vente, og skuer vi ud i 2025, bliver regnvandsbede og køkkenhaven blandt årets trends, spår ekspert.

Med knap 296 millimeter nedbør på landsplan fra juni til august blev sommeren 2024 den vådeste i 13 år.

Det oplyste Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i september - og kigger vi i krystalkuglen, kommer klimaet til at præge haven anno 2025.

Sådan lyder det fra haveekspert Berit Rørbøl fra Videncentret Bolius.

- Der er flere end tidligere, der har oplevet problemer med vand i haven. Og det, tror jeg, kommer til at påvirke, hvordan folk tænker deres have, og hvad den skal kunne, siger hun.

Haveeksperten peger på, at flere vil prioritere, at haven kan håndtere potentielt store regnmængder - for eksempel i form af regnvandsbede og planter, der generelt kan tåle meget vand.

På vejrfronten har vi herhjemme også oplevet længere perioder med tørke, og derfor kommer det også til at spille ind, når vi skal vælge planter, vurderer Berit Rørbøl.

Samtidig påpeger hun, at haven kan hjælpe den enkelte haveejer med at vise udadtil, at man tænker over klimaet og biodiversiteten.

- Andre kan ikke se, at man har et køkken, som er blevet renoveret, med mindre man inviterer folk indendøre. Men haven er et billede udadtil, så man kan meget nemt komme med et budskab og vise, hvor man står henne, siger hun.

Klimaet er dog ikke det eneste, vi har i baghovedet, når vi skal sammensætte 2025-haven. Det gælder også biodiversitet.

- I de seneste år har vi haft meget med at så blomsterfrø for at få en blomstereng. Der tror jeg, at vi går over i en mere vild tankegang med træer, og at haven skal minde mere om skoven for at tiltrække flere dyr, siger Berit Rørbøl.

Hun fortæller samtidig, at køkkenhaven er begyndt at trende de seneste par år.

Det kommer til at fortsætte i 2025. Her er der mange forskellige retninger, som vi kaster os over.

Det betyder, at det ikke kun er den traditionelle køkkenhave, hvor jorden graves godt igennem, og der sås snorlige rækker - der trender, men også at køkkenhaven skal være bæredygtig og regenerativ, forklarer haveeksperten.

- Vi skal gøre så lidt som muligt og få så meget ud af det uden at ødelægge noget. Der kan vi lave en køkkenhave, hvor vi ikke graver jorden, men bruger kompost fra egen have, så det hele går i kredsløb, siger Berit Rørbøl.

I forbindelse med at flere ønsker sig vilde og regenerative haver, vurderer haveeksperten, at vi - ikke alene i 2025, men i fremtiden generelt - i højere grad lever med, at alt ikke står snorlige.

- Der må gerne være ukrudt i græsset og et vildt udseende i det ene hjørne. Det kan vi godt acceptere, fordi vi ved, at det er bedre end at gå og sprøjte og lægge energi i at udrydde noget, som egentlig ikke skader, siger Berit Rørbøl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek