Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/06/2023 - 10:27

Lektor: Det kan ende i to scenarier

Et af de to scenarier er militære kampe. Her vil Wagner-gruppen være uden chance, mener Peter Viggo Jakobsen.

Af: /ritzau/

Wagner-gruppen vil være uden chance, hvis det skulle ende i kampe med det russiske militær.

Sådan lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Forsvarsakademiet.

- Jeg tror, at hvis de ikke overgiver sig og nedlægger våbnene, så bliver de slået ihjel, siger han.

- Hvis Wagner-gruppen for eksempel er dumme nok til at begynde at marchere mod Moskva, som de siger, så vil det blive meget nemt at ordne for det russiske luftvåben, fordi russerne kan godt etablere luftherredømme inde over Rusland.

Lige nu mener Peter Viggo Jakobsen, at det kan ende i to scenarier.

Jevgenij Prigozjin, der er leder af Wagner-gruppen, ønsker at mødes med det russiske militærs øverste ledelse. Hvis det ikke sker, kan det ende i en reel konflikt, lyder vurderingen.

Lørdag morgen talte Ruslands præsident, Vladimir Putin, direkte i en tale til nationen.

- Han sagde reelt, at hvis Wagner-gruppens soldater ikke nedlagde våbnene, og Jevgenij Prigozjin ikke overgav sig, så vil det blive afsluttet på militær vis, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Han (Putin, red.) nævnte hverken Wagner-gruppen eller Prigozjin ved navn, men det var ret klart, at han sagde, at der var et problem, og det ville blive løst.

/ritzau/

København, 24/06/2023 - 08:00

Peter Schrøder: Der går længere tid mellem rollerne

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder skal spille den ældre prins Henrik i musicalen "Margrethe". Her skal han skildre mennesket bag prinsen.

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder får debut i en musical, når han hen over sommeren skal portrættere prins Henrik i musicalen "Margrethe", der er skabt i anledningen af dronningens 50 år på den danske trone.

Da skuespilleren i første omgang fik tilbudt rollen som prinsen, kom det en smule bag på ham.

- Når man kommer i min alder, kommer rollerne ikke buldrende ind ad døren på samme måde, som da jeg var yngre. Men jeg tager stilling til hvert enkelt tilbud - og umiddelbart kunne jeg godt se mig selv stå på scenen igen, fortæller Peter Schrøder.

Men han skulle tænke sig om en ekstra gang, da han fik rollen som prinsen tilbudt.

- Da jeg lige blev præsenteret for rollen som prins Henrik, tænkte jeg: "Ups, hvordan skal jeg lige gribe det an?". For det er en figur, som alle har en mening om.

- Og jeg var bange for, at det ville blive en karikatur, fordi der før er lavet vellykkede parodier af prins Henrik, fortæller Peter Schrøder.

Derfor har han brugt ekstra lang tid på at studere prins Henrik, så han kan vise mennesket bag prinsen til publikum.

- Jeg har eksempelvis fundet nogle bestemte ting, som jeg synes, der karakteriserer ham, siger Peter Schrøder og uddyber:

- Det kan være hans syn på forskellige ting og den måde, han bevæger sig på og bruger sproget, fortæller Peter Schrøder, som har en lang skuespillerkarriere bag sig.

Han Han fik sit gennembrud tilbage i 1973 i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

Siden har han været med i utallige teaterforestillinger, serier og film - eksempelvis "Gummi-Tarzan", "Busters verden" og "Den gode, den onde og den virk'li sjove", og så har han arbejdet i en årrække som teaterinstruktør på blandt andet Vendsyssel Teater.

Så selv om det er første gang, han spiller en rolle i en musical, så er det ikke første gang, han stiller sig op på en scene og synger ud til publikum. Det har han nemlig gjort mange gange før, når han har lavet musikteater.

- Jeg har det altid godt, når der er musik involveret i en forestilling, fortæller den garvede skuespiller.

I musicalen "Margrethe" følger man dronning Margrethe gennem fire faser af hendes liv: som barn, teenager, voksen og som gammel. De fire perioder bliver portrætteret af forskellige skuespillere.

På samme måde bliver prins Henrik spillet af forskellige skuespillere. Her spiller Peter Schrøder den ældste prins Henrik, og Matador-stjernen Ulla Henningsen spiller den ældste dronning Margrethe.

- Det er længe siden, jeg har stået på scenen, så det ser jeg frem til, fortæller Peter Schrøder.

Musicalen "Margrethe" har premiere den 23. juni på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København.

FAKTA: Peter Schrøders karriere

* Peter Schrøder er dansk skuespiller, filminstruktør og teaterleder.

* Han blev uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1973 og fik sit gennembrud samme år i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

* I de sidste 50 år har han medvirket i 34 film, 20 tv-serier, syv revyer og to julekalendere. Blandt andet i "Krummerne", Busters verden" og "Brødrene Mortens jul".

* Derudover har han optrådt i flere satireprogrammer - eksempelvis i "Den gode, den onde og den virk'li sjove", hvor replikken "Det er fand'me uhyggeligt du" gik igen i hvert afsnit.

* Peter Schrøder har også arbejdet fem år på Det Kongelige Teater, hvor han blandt andet spillede med i operaen "Mikadoen".

* Derudover har han været teaterdirektør på Vendsyssel Teater i ni år, og derefter var han kunstnerisk leder på teateret i tre år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/06/2023 - 19:38

Politiet frygter festivalgæster krydser motorvej: Farten nedsættes

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Hastigheden på Holbækmotorvejen sænkes under Roskilde Festival. Politiet er klar med kontrol.

Bilister skal trykke lidt lettere på speederen, hvis de lørdag og lidt over en uge frem begiver sig ud på Holbækmotorvejen ved Roskilde.

På grund af Roskilde Festival, som skydes i gang lørdag, bliver fartgrænsen midlertidigt sat ned. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

På den del af motorvejen, der går forbi Roskilde Festival, nedsættes hastigheden til 80 kilometer i timen. Det gælder fra lørdag morgen og frem til søndag den 2. juli sent om aftenen.

- Når vi gør det, så skyldes det alene hensynet til færdselssikkerheden.

- Vi har tidligere set, at festivalgæster kan finde på at krydse motorvejen, og på at bilister pludseligt stopper og sætter gæster til festivalen af i nødsporet, lyder det fra politikommissær Lars Gakaz fra færdselspolitiet.

Politiet kommer til at kontrollere, at bilisterne overholder hastighedsgrænsen. Det sker i en kombination af automatisk fartkontrol samt både uniformerede og civile patruljevogne.

Der har tidligere været rejst tvivl om, hvorvidt skiltningen på strækningen har været tydelig nok.

Politiet vil derfor gennemkøre strækningen flere gange dagligt for at sikre, at alle færdselstavler står rigtigt. Det vil samtidig videodokumentere skiltningen, så det kan indgå som bevis ved eventuelle kommende retssager, fremgår det af pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/06/2023 - 08:00

FAKTA: Hvornår må jeg ikke male udendørs?

* Mal i sommerhalvåret.

* Afvent en periode med tørt vejr og jævn temperatur.

* Mal ikke, når der er risiko for at døgntemperaturen kommer under syv grader.

* Mal ikke, når der er risiko for regn og dug inden for det næste døgn.

* Mal ikke, på kolde eller solopvarmede overflader eller i direkte solskin.

* Mal kun på træværk med fugtighed på under 18 procent.

Kilde: Beckers.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/06/2023 - 08:00

Huset i juli: Genopfrisk træværket men pas på solen

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sommervarmen er skøn, når der skal arbejdes på huset. Men solstrålerne kan sætte en kæp i hjulet på dit malerarbejde.

Solrige sommerstråler gør det attraktivt som husejer at få taget hul på vedligeholdelsesprojekter.

Og det kan eksempelvis være at give træværket en omgang maling eller olie eller reparere revner i murværket, lyder det fra ekspert i huseftersyn Henrik Bisp fra Videncentret Bolius.

- Når vi arbejder om sommeren, og det er varmt, skal vi ikke arbejde i direkte sol, forklarer han.

- Hele tørringsprocessen går for stærkt, og så kan vi altså komme ud for, at malingen dermed hærder for hurtigt, og dermed ikke optages i træværket.

Du kan derfor stå efter mange timers sved på panden med et flot, nymalet eller nyolieret træværk, som blot skaller af. Og så må du jo ud i varmen igen og male på ny.

- Det samme gør sig gældende, hvis du arbejder med mørtel. I direkte, stærk sol fordamper fugten hurtigere, og det mister dermed styrken.

For at undgå spildt arbejde foreslår Henrik Bisp, at du arbejder på bagkant af solen.

- Skal du for eksempel arbejde med maling eller mørtel, så start fra nord, og bevæg dig mod sydsiden, som dagen skrider frem. Hermed sikrer du, at du ikke har den bagende sol direkte på.

Og det tip er Uffe Hansen, der er teknisk chef i Flügger, som fremstiller og sælger maling, helt enig i.

- Hvis du kan drible rundt om huset, så du hele tiden er lidt foran eller bag solen, så kan du helt fint male. Det vigtigste er bare, at du ikke påfører det i bagende sol, siger han.

Ifølge Uffe Hansen bør du være varsom med at male i direkte sol ved temperaturer på 20 grader og opefter.

For malingen tørrer rigtigt hurtigt, hvis der er over 20 grader i luften. Og maler du direkte i solen, er overfladetemperaturen noget højere, peger han på.

- Men når malingen først er landet på overfladen, tager det ikke skade af solen, bare malingen har haft tid nok til at flyde ud. Det tager normalt ikke så lang tid.

- Og efterfølgende er sol og varme med til at hærde produktet godt igennem, siger han.

Er der dog så varmt, at du ikke rigtig kan påføre malingen ordentligt og pænt, bør du nok vente til temperaturen er faldet en smule.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv