Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Madrid, 30/12/2022 - 10:57

La Liga mindes Pelé med et minuts stilhed før kampe

For at mindes Pelé holdes der et minuts stilhed før kampene i den bedste spanske fodboldrække.

Pierre-Philippe Marcou/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Pelé bliver hyldet over hele verden, efter at den brasilianske fodboldlegende døde torsdag. Han blev 82 år.

Den bedste spanske fodboldrække, La Liga, oplyser, at man vil mindes Pelé med et minuts stilhed før alle resterende kampe i 15. spillerunde.

La Liga vil vise respekt og kalder Pelé en af de bedste fodboldspillere i historien.

Efter VM-pausen blev den spanske liga genstartet torsdag klokken 17 med 2-2-kampen mellem Girona og Rayo Vallecano. Siden spillede Betis 0-0 mod Athletic Bilbao.

De to kampe blev igangsat før nyheden om Pelés død, så det var kun før torsdagens sene kamp mellem Atlético Madrid og Elche, at Pelé blev markeret.

Her vandt Atlético Madrid 2-0, og inden kampen, der bød på tre røde kort, blev der holdt et minuts stilhed for Pele.

Det vil der også blive før de fire spanske ligakampe torsdag samt før kampene nytårsaften.

I den franske liga blev Pelé også markeret torsdag. I kampen mellem Marseille og Toulouse klappede alle spillere, dommere og tilskuere i et minut til ære for brasilianeren.

Den danske stopper Rasmus Nicolaisen, der blev noteret for et selvmål for Toulouse i 1-6-nederlaget, var med til at klappe af Pelé.

Mikkel Desler, der også spiller for Toulouse, var ikke med i kampen på grund af en skade.

/ritzau/

København, 30/12/2022 - 10:00

Dem mistede vi i 2022

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Hugo Helmig, Povl Dissing, Flemming Quist Møller, Elin Reimer og Poul Thomsen var blandt de danske stjerner, som gik bort det forgangne år.

I 2022 mistede vi en række danske stjerner, hvis værker vil leve videre, efter at de har sat et umiskendeligt aftryk i kulturhistorien.

En af sin generations største stemmer døde den 23. november i en alder af blot 24 år.

Stjerneskuddet Hugo Helmig var søn af psykolog og tidligere topmodel Renée Toft Simonsen og popikonet Thomas Helmig. Men det unge talent nåede i sit korte liv at slå sit eget navn fast.

Han storhittede allerede fra første takt, da han udgav debutsinglen "Please Don't Lie". Sangen blev ifølge Jyllands-Posten det største danske radiohit i 2017.

Nummeret var også på Hugo Helmigs anmelderroste debutplade, "Juvenile", fra 2019.

Men blot to år efter trak Hugo Helmig stikket på sin musikkarriere. Indre dæmoner formørkede hans sind.

Aftenen inden sin død var Hugo Helmig dog fuld af håb, drømme og planer for fremtiden, skrev hans far, Thomas Helmig, i et opslag på Instagram.

- Jeg var hos dig hele natten, og mens du sov, gav dit lille hjerte op. Og nu er du så pludselig ikke "her" længere, men lever videre et sted "dybt inde i mit hjerte", hvor jeg vil bære dig med ømhed, stolthed og betingelsesløs kærlighed resten af mit liv.

I 2022 mistede "Matador" to af sine skuespillere.

Elin Reimer sov stille ind i sit hjem i september i en alder af 94 år.

Hun blev landskendt som kokkepigen Laura i Erik Ballings kultklassiker. Men hendes alsidige spænd gjorde hende også til et velkendt ansigt blandt de yngste.

Her blev hun berømt og berygtet i rollen som den eddikesure underbo fru Olsen, der hamrede sin kost i loftet, når familien Krumborg i "Krummerne" trampede rundt og fik hendes lysekrone til at dingle, så pudsen dryssede ned.

Endnu en af de ikoniske skuespillere fra "Matador" døde i 2022.

Jens Arentzen, som spillede Ulrik Varnæs, døde af kræft i en alder af 64 år.

2022 var også året, hvor vi måtte tage afsked med Poul Thomsen.

Den dyreglade tv-vært var ansigtet i populære programmer som "Hund og hund imellem" og "Dus med dyrene", hvor hans egen hund lå trofast i kurven ved siden af ham.

Den folkekære tv-vært modtog flere hundrede tusinder breve, da han i 1984 bad seerne sende forslag til, hvilket dyr der skulle være Danmarks nationalfugl. En titel, som tilfaldt knopsvanen.

I 2018 udkom biografien "Dus med livet", hvor han delte sine erindringer. Om barndomsårene under krigen og om at miste sine kære og nærmeste under tragiske omstændigheder.

Hans budskab i bogen var, at han trods megen modgang og sorg var blevet dus med livet.

Poul Thomsen gik bort som 84-årig omgivet af sin familie.

Med strofen: "... og om lidt er kaffen klar" skrev musikeren Povl Dissing sig ind i den danske musikskat.

Den folkekære sanger døde i sit hjem, 84 år gammel efter længere tids sygdom.

En af Danmarks første og største realitystjerner døde i maj måned. Sidney Lee blev blot 43 år gammel af en ikke-offentliggjort årsag.

Første gang, han tonede frem i fjernsynet, var i 2007. Her deltog han i en DR-dokumentar om en række amatør-wrestlere.

Det var også her, han introducerede kunstnernavnet "Lee", der hentede inspiration fra den amerikansk-kinesiske kampsportsstjerne og skuespiller Bruce Lee.

Siden deltog Sidney Lee i et utal af realityprogrammer og blev et kendt ansigt med sin signaturbandana, solbrændte kulør og for at opknappe Cult Shakers, som han kaldte "Son of a Bitch".

Venner, kollegaer og familie hyldede ham med et mindeoptog gennem Københavns gader, hvor de iført bandanaer drak Cult Shakers som gravøl.

Efter nogen tids sygdom døde skuespilleren Stig Hoffmeyer på hospice omgivet af sin familie, hustruen Kirsten Lehfeldt, datteren Mille Lehfeldt og sin søn.

Stig Hoffmeyer havde hovedrollen i Anders Thomas Jensens Oscar-nominerede kortfilm "Wolfgang", men især med sine biroller markerede han sig.

Gennem årene har han også lagt stemme til en række tegne- og animationsfilm. Blandt andet i animationssuccesen "Shrek 2", som også Kirsten Lehfeldt og Mille Lehfeldt lagde stemmer til.

Manden bag "Cykelmyggen Egon" gik bort i begyndelsen af 2022.

Forfatter og tegner Flemming Quist Møller blev 79 år og skrev sig ind i mange børns erindringer.

Ud over "Cykelmyggen Egon" står Flemming Quist Møller også bag kendte børnefortællinger som "Bennys Badekar" og "Jungledyret Hugo".

Han har også arbejdet som musiker, skuespiller, instruktør og senest filmmanuskriptforfatter. Han skrev storfilmen "De forbandede år 2", der havde premiere i april 2022.

Han nåede at se den færdige film inden sin død.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/12/2022 - 08:00

Christian Degn: Døden er blevet mit kompas

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

2022 har været et følelsesladet år for Christian Degn, hvor en fødselseksplosion af følelser har vendt livet 180 grader, efter at hans søn kom til verden.

Mens de fleste til nytår skal affyre raketter og poppe champagne, bliver det en noget anderledes fest for Christian Degn.

Den 43-årige tv-vært og journalist skal nemlig skifte bleer.

Han er aktuel som vært i musikprogrammet "Nytårsfesten", der sendes, efter at klokken slår midnat den 31. december på TV 2, men det kan streames hele dagen på TV 2 Play.

- Så kan man gå og glæde sig til nytårsaften og komme i stemning til nytårsfesten, mens man gør klar til at tage i byen eller skifter ble, som er noget, vi gør, siger han og griner.

2022 har været et begivenhedsrigt år for tv-værten, der sammen med sin forlovede, Trine Johst Vammen, blev forældre for første gang til sønnen Vagn.

- At blive far har grundlæggende ændret mit liv helt radikalt. Det er både i praktik, at livet er blevet helt anderledes. Det er også i tanker og følelser om livet. Nu ser jeg livet i et større perspektiv, siger han.

Han og kæresten er desuden flyttet sammen i en lejlighed på Vesterbro.

- Det har været et år, der har været meget særligt i mit liv. Nu kan jeg mærke, at jeg bliver helt rørt, mens jeg snakker om det, siger Christian Degn med en smule grøde i stemmen.

Christian Degn kan slet ikke komme på nogen dårlige ting, der er sket i løbet af året.

- Jeg synes bare, der er sket så mange gode ting, som jeg er virkelig taknemmelig for. En eller anden dag, når man kigger tilbage på livet, bliver det et af de år, som man tænker, var noget helt særligt, siger han.

Parrets lille søn, Vagn, kom til verden den 3. juni 2022. Og det bliver ham, der dikterer nytårsaften.

- Han er vores nye raket i huset. Så mon ikke det lander i mit livs mest fredelige nytårsaften. Men til gengæld har det været mit livs vildeste følelsesmæssige år, så det er helt okay, siger Christian Degn.

Det har ændret hans måde at anskue livet på, at han og Trine Johst Vammen er blevet en lille familie.

- Nu har jeg jo fået et ansvar for en, der forhåbentlig skal leve i mange år, efter at jeg ikke er her. Det kan lyde så morbidt, men det at blive far har gjort mig enormt bevidst om, hvad jeg skal have ud af livet, siger Christian Degn og fortsætter:

- At jeg kun har ét liv, og hvad der virkelig betyder noget - den erkendelse af, at livet stopper en dag. Døden kan blive et kompas, hvis man kan leve med, at den findes.

Det har gjort, at det går lidt langsommere på løbeturene.

- Og så tænker jeg ikke længere, at det er skidt, men siger til mig selv: "Ved du hvad, Christian? Det er fedt, at du overhovedet kan løbe og er i live!", lyder det fra tv-værten.

- For det er præmissen for alt: at vi er i live. Det er jo utrolig smukt. Det er bare et kæmpe mirakel at leve hver eneste dag så godt, man kan, funderer han.

Det kan lyde meget voldsomt at have de tanker, mener Christian Degn. Og det betyder da heller ikke, at han løber rundt i evig taknemmelighed hele tiden.

- Og jeg har heller ikke fået en fødselsdepression, selv om det kan lyde sådan, siger han og griner.

- Tværtimod. Jeg har været i en fødselseksplosion af gode følelser og godt humør!, afslutter han.

Du kan opleve Christian Degn på TV 2 Play hele nytårsaftensdag, hvor han varmer op til den gode stemning som vært i "Nytårsfesten".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/12/2022 - 10:00

FAKTA: Du må indsamle til eget brug

* Når du indsamler i offentligt ejede skove, må du som hovedregel gøre det overalt i skoven.

* I private skove må du tage det med, du kan nå fra vej og sti.

* Bær og frugt må i begrænset omfang samles til privat brug overalt i statens skove og naturområder. Som hovedregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose.

Kilde: Naturstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/12/2022 - 10:00

Det kan du stadig sanke i den kolde og mørke tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Hvis du vil sanke i vinteren, kan du for eksempel gå efter østershatte eller de hyben, som vokser på busken ved navn hunderose.

Selv om naturen ikke bugner med så mange lækre madvarer, som den har gjort tidligere på året, så er der flere ting, du kan være heldig at finde, hvis du tager ud for at sanke.

Det kan for eksempel være østershatte, fortæller Jes Aagard, som er biolog og naturvejleder hos Naturstyrelsen.

- Hvis man er heldig og kommer forbi et væltet løvtræ, så kan der være kilovis af østershatte på.

- Og det er simpelthen som at score gevinsten i julelotteriet, hvis man kan få halvandet kilo friske østershatte med hjem, for de smager vidunderligt godt, siger han.

Ifølge naturvejlederen er det en meget alsidig svamp, når det kommer til madlavningen.

- Du kan lave svampestuvninger, bruge dem som ingrediens i gryderetter eller lægge østershattene, der er svitset med lidt timian og hvidløg, på et stykke ristet brød, siger Jes Aagard.

Du kan også prøve at gå efter svampen judasøre, der ifølge naturvejlederen vokser på hyld.

Hvis du vil lave hjemmelavet marmelade, kan du forsøge at finde busken hunderose, hvor der vokser hyben, forklarer Jes Aagaard.

Selv om du måske forbinder gran med den netop overståede jul, så kan du faktisk med fordel prøve at finde typen kæmpegran, som du kan bruge i køkkenet. Det fortæller Nina Christensen, som er medstifter af Sanketure.dk.

- Den er god hele året, både når den laver nye skud, men også når den har de ældre grannåle, siger hun.

Nina Christensen foreslår, at der for eksempel laves salt af nålene.

- De kan blendes i en minihakker eller foodprocessor med lige dele salt.

- Så kan man brede det ud på et stykke bagepapir og tørre det, så der ikke opstår mug. Og så kan man opbevare det på glas, siger hun og forklarer, at du kan gøre det samme med sukker.

- Så får man en slags citrussukker, siger Nina Christensen.

Når det kommer til bær, kan du gå efter dem, der sidder på slåenbusken. De er bitre og sure, men får en anden smag, når de får frost, forklarer hun.

Derhjemme kan du hælde rørsukker oven på frugterne.

- Det har bedst af at trække i tre måneder, men man kan smage på dem løbende, siger hun.

Du kan også sanke fuglegræs, som ifølge Nina Christensen kan findes de steder, hvor der bliver rodet i jorden. Så hvis du har en have med bed, kan det være, du kan finde det her. Fuglegræsset kan for eksempel bruges som en frisk urt oven på salater.

Hun minder også om, at det er en god idé at tjekke bærrene og urterne for insekter og æg, så du undgår at spise dem.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv