Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2022 - 10:00

Det kan du stadig sanke i den kolde og mørke tid

Hvis du vil sanke i vinteren, kan du for eksempel gå efter østershatte eller de hyben, som vokser på busken ved navn hunderose.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Selv om naturen ikke bugner med så mange lækre madvarer, som den har gjort tidligere på året, så er der flere ting, du kan være heldig at finde, hvis du tager ud for at sanke.

Det kan for eksempel være østershatte, fortæller Jes Aagard, som er biolog og naturvejleder hos Naturstyrelsen.

- Hvis man er heldig og kommer forbi et væltet løvtræ, så kan der være kilovis af østershatte på.

- Og det er simpelthen som at score gevinsten i julelotteriet, hvis man kan få halvandet kilo friske østershatte med hjem, for de smager vidunderligt godt, siger han.

Ifølge naturvejlederen er det en meget alsidig svamp, når det kommer til madlavningen.

- Du kan lave svampestuvninger, bruge dem som ingrediens i gryderetter eller lægge østershattene, der er svitset med lidt timian og hvidløg, på et stykke ristet brød, siger Jes Aagard.

Du kan også prøve at gå efter svampen judasøre, der ifølge naturvejlederen vokser på hyld.

Hvis du vil lave hjemmelavet marmelade, kan du forsøge at finde busken hunderose, hvor der vokser hyben, forklarer Jes Aagaard.

Selv om du måske forbinder gran med den netop overståede jul, så kan du faktisk med fordel prøve at finde typen kæmpegran, som du kan bruge i køkkenet. Det fortæller Nina Christensen, som er medstifter af Sanketure.dk.

- Den er god hele året, både når den laver nye skud, men også når den har de ældre grannåle, siger hun.

Nina Christensen foreslår, at der for eksempel laves salt af nålene.

- De kan blendes i en minihakker eller foodprocessor med lige dele salt.

- Så kan man brede det ud på et stykke bagepapir og tørre det, så der ikke opstår mug. Og så kan man opbevare det på glas, siger hun og forklarer, at du kan gøre det samme med sukker.

- Så får man en slags citrussukker, siger Nina Christensen.

Når det kommer til bær, kan du gå efter dem, der sidder på slåenbusken. De er bitre og sure, men får en anden smag, når de får frost, forklarer hun.

Derhjemme kan du hælde rørsukker oven på frugterne.

- Det har bedst af at trække i tre måneder, men man kan smage på dem løbende, siger hun.

Du kan også sanke fuglegræs, som ifølge Nina Christensen kan findes de steder, hvor der bliver rodet i jorden. Så hvis du har en have med bed, kan det være, du kan finde det her. Fuglegræsset kan for eksempel bruges som en frisk urt oven på salater.

Hun minder også om, at det er en god idé at tjekke bærrene og urterne for insekter og æg, så du undgår at spise dem.

/ritzau fokus/

København, 31/07/2025 - 13:40

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

DR bekræfter også over for Ekstra Bladet, at man har taget programmet ud af sendepladen for nu.

- Fremtiden for programmet er uafklaret, lyder det blandt andet i et skriftligt svar fra Anne Garlichs, der er programchef for ekstern tv på DR.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

DR oplyser til Ritzau, at "Tæt på sandheden undersøger" kommer til at bestå af to afsnit, hvoraf det første kan ses på DRTV fra morgenstunden 6. august, mens det bliver sendt på DR 2 8. august.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 13:27

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

FAKTA: Pasta

* Mens coronapandemien rasede i Danmark, og supermarkederne blev hamstret for toiletpapir, så var det en helt anden varer, der var på høj kurs i Italien. Det var nemlig pasta, italienerne kæmpede om at få købt.

* Der findes over 300 forskellige pastaformer med mere end 1300 forskellige navne.

* Spaghetti og lasagne er de to mest populære pastatyper.

* Generelt fordeler pasta sig på fire kategorier: langpasta, båndpasta, kort formet pasta og fyldt pasta.

* På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad i Danmark.

Kilder: MarketWatch, Coop Analyse 2019 og Pastella.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

Tjek kogetid og tilsætningsstoffer når du vælger din pasta

Liz Hafalia/Ritzau Scanpix

Mamma mia, hvor er der mange pastaer i supermarkedet. Hvilken bør man vælge at putte i indkøbsvognen? Her er få gode råd til at gøre betænkningstiden kortere.

Pasta er populært i Danmark. På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad herhjemme. Det viser tal fra Coop Analyse. Men hvordan vælger man den bedste pasta, når der er flere hundrede slags at vælge imellem?

Et af de områder man kan kigge på ved tørret pasta, er kogetiden. Det fortæller journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta", Sofie Borbiconi.

- Man skal vælge en pasta, der har lang kogetid, fordi det er et tydeligt tegn på, at de ude på fabrikkerne ikke har tørret pastaen ved for høje temperaturer. Pastaen er behandlet mere nænsomt, og det betyder, at den har lettere ved at absorbere saucen, siger hun.

Man kan derfor heller ikke altid stole på henvisningerne på poserne med pasta, da det kan variere, hvor præcise de er.

- Hvis der står på posen, at det skal koge 13 minutter, og det i virkeligheden skal koge 15 minutter, så er det kun et godt tegn. Det betyder, pastaen er tørret over længere tid og på en mere naturlig måde, siger hun.

Riccardo Lara, der er kok og medejer af pastaforretningen Laminata anbefaler, at man køber frisk pasta fra mindre producenter, eventuelt steder, hvor der specialiseres i pasta. Disse steder er man mere sikker på pastaens kvalitet.

- Man bør finde pasta med få og simple ingredienser og uden tilsætningsstoffer for at undgå ultraforarbejdede produkter, siger han.

Et godt tip er også at tjekke efter udløbsdatoen på frisk pasta. Det er dog andre briller, man skal tage på, end man plejer.

- En kortere udløbsdato er et godt tegn, da det betyder, at producenten har brugt færre eller ingen tilsætningsstoffer. Hvis man for eksempel finder ravioli, der udløber om en måned, er der højst sandsynligt tilsat bindemiddel og tilsætningsstoffer, siger han.

Det sidste råd fra Riccardo Lara er, at man skal gøre sig en ekstra overvejelse, inden ingredienserne ryger i indkøbsvognen.

- Jeg anbefaler generelt at gå efter økologiske produkter for at undgå pesticider, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek