København, 30/12/2022 - 10:00
Det kan du stadig sanke i den kolde og mørke tid
Hvis du vil sanke i vinteren, kan du for eksempel gå efter østershatte eller de hyben, som vokser på busken ved navn hunderose.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Selv om naturen ikke bugner med så mange lækre madvarer, som den har gjort tidligere på året, så er der flere ting, du kan være heldig at finde, hvis du tager ud for at sanke.
Det kan for eksempel være østershatte, fortæller Jes Aagard, som er biolog og naturvejleder hos Naturstyrelsen.
- Hvis man er heldig og kommer forbi et væltet løvtræ, så kan der være kilovis af østershatte på.
- Og det er simpelthen som at score gevinsten i julelotteriet, hvis man kan få halvandet kilo friske østershatte med hjem, for de smager vidunderligt godt, siger han.
Ifølge naturvejlederen er det en meget alsidig svamp, når det kommer til madlavningen.
- Du kan lave svampestuvninger, bruge dem som ingrediens i gryderetter eller lægge østershattene, der er svitset med lidt timian og hvidløg, på et stykke ristet brød, siger Jes Aagard.
Du kan også prøve at gå efter svampen judasøre, der ifølge naturvejlederen vokser på hyld.
Hvis du vil lave hjemmelavet marmelade, kan du forsøge at finde busken hunderose, hvor der vokser hyben, forklarer Jes Aagaard.
Selv om du måske forbinder gran med den netop overståede jul, så kan du faktisk med fordel prøve at finde typen kæmpegran, som du kan bruge i køkkenet. Det fortæller Nina Christensen, som er medstifter af Sanketure.dk.
- Den er god hele året, både når den laver nye skud, men også når den har de ældre grannåle, siger hun.
Nina Christensen foreslår, at der for eksempel laves salt af nålene.
- De kan blendes i en minihakker eller foodprocessor med lige dele salt.
- Så kan man brede det ud på et stykke bagepapir og tørre det, så der ikke opstår mug. Og så kan man opbevare det på glas, siger hun og forklarer, at du kan gøre det samme med sukker.
- Så får man en slags citrussukker, siger Nina Christensen.
Når det kommer til bær, kan du gå efter dem, der sidder på slåenbusken. De er bitre og sure, men får en anden smag, når de får frost, forklarer hun.
Derhjemme kan du hælde rørsukker oven på frugterne.
- Det har bedst af at trække i tre måneder, men man kan smage på dem løbende, siger hun.
Du kan også sanke fuglegræs, som ifølge Nina Christensen kan findes de steder, hvor der bliver rodet i jorden. Så hvis du har en have med bed, kan det være, du kan finde det her. Fuglegræsset kan for eksempel bruges som en frisk urt oven på salater.
Hun minder også om, at det er en god idé at tjekke bærrene og urterne for insekter og æg, så du undgår at spise dem.
/ritzau fokus/