Der er få ting, der er mere frustrerende på cykelturen til arbejde eller skole end en afhoppet kæde.
Men heldigvis kan flere af de mest almindelige cykelproblemer løses med lidt pleje og vedligehold.
Det fortæller Casper Z. Sejersen, der er medejer af Cykelshoppen i Skanderborg.
- Hvis man oplever, at cykelkæden hopper af, kan det skyldes, at den er slidt, fordi den bliver trukket længere, når man cykler, siger han.
Og der er flere mulige løsninger, hvis kæden er blevet for slap.
- Mange cykler har baghjul, der kan rykkes lidt længere bagud, efter at man har løsnet det, og det kan være nok til at stramme kæden igen, siger Casper Z. Sejersen og uddyber:
- Har man det rette værktøj, kan man også prøve at fjerne et led, så kæden bliver kortere. Alternativt skal den skiftes helt.
Han anbefaler, at du løbende husker at smøre kæden med olie, så den holder i længere tid. Hellere lidt for meget end for lidt. Men for meget olie kan også samle mere skidt.
Derfor bør du med jævne mellemrum også huske rengøring før smøring. Sådan lyder rådet fra Christoffer Hansen, som er butikschef i Cykelexperten i Vanløse.
- En snavset kæde er lidt som at køre rundt med sandpapir, der slider hurtigere på kæde og tandhjul, siger han.
Og salt på vejene om vinteren er virkelig skidt for kæden.
- Når salt sætter sig på kæde og metal, begynder det at ætse, forklarer han og tilføjer:
- Derfor er det endnu vigtigere at rengøre kæden om vinteren.
Ifølge Christoffer Hansen bør du rengøre kæden én gang hver 14. dag i vinterhalvåret og én gang om måneden i sommerhalvåret:
- Det mest optimale vil være at bruge kæderens og derefter smøre kæden igen med olie. Men er man presset på tid, hjælper det også at tørre kæden af med en klud. Brug eventuelt gammelt tøj som klud.
Et andet problem kan være knækkede eger, som er de tynde stænger, der forbinder hjulets midterste del kaldet nav med fælgen.
Det er ikke så godt, for en knækket ege kan gøre hjulet skævt, og så risikerer man, at flere eger knækker med tiden.
- Man kan godt selv spænde egerne med et særligt lille værktøj, men man skal nok være forsigtig, hvis ikke man har prøvet det før. Jeg vil anbefale, at man løbende selv lige mærker efter på egerne, om de stadig er stramme, siger Casper Z. Sejersen.
Christoffer Hansen anbefaler, at du får fikset en knækket ege med det samme, så hjulet ikke når at blive skævt.
- Man kan minimere risikoen for knækkede eger ved at holde cyklen ren og sørge for, at dækkene har det rigtige dæktryk, siger han og uddyber:
- Når dækket er korrekt pumpet, kan det bedre tage stød, når du kører over bump. Men hvis det er lidt fladt, tager dækket ikke fra, og det vil belaste egerne unødigt.
Du bør desuden være opmærksom på, at du ikke rammerne egerne, når cyklen skal låses. Vær også lidt forsigtig, når du skubber cykelhjulet ind i et cykelstativ, for stativet kan komme i kontakt med egerne, siger han.
- Egerne kan godt holde til cyklens egen vægt, men hvis man har bagage eller barn på cyklen, der gør den tungere, kan det vride hjulet for meget, tilføjer han.
/ritzau fokus/