København, 26/02/2025 - 09:23
Næsten halvdelen af unge har set ubehageligt indhold online
Af børn og unge mellem 13 og 17 år svarer fem ud seks, at de ikke har forældreindstillinger på mobilen.
Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Tæt på halvdelen af børn og unge mellem 13 og 17 år har set ubehageligt indhold online inden for det seneste år.
Det viser en undersøgelse foretaget for Center for sociale medier, tech og demokrati og Medierådet for Børn og Unge.
Syv ud af ti af de adspurgte unge svarer desuden, at det ubehagelige indhold dukkede op tilfældigt på deres feed. TikTok er den app med flest rapporter om ubehageligt indhold.
Det fortæller, at man står overfor et "samfundsproblem", der giver anledning til en afgørende samtale, heriblandt om forældrenes rolle. Det siger digitaliseringsminister Caroline Stage (M).
- Mange børn støder på ubehageligt indhold, og mange forældre ved ikke, hvad børnene laver på sociale medier. Det er et problem, vi bliver nødt til at snakke meget mere om, siger hun.
I undersøgelsen, der er udarbejdet af Voxmeter, svarer fem ud af seks, forældreindstillinger ikke bliver brugt på deres digitale enheder og apps.
Næsten 40 procent af de unge vurderer, at deres forældre kun ved "lidt" eller "slet ikke noget" om, hvad de laver online.
Ifølge Caroline Stage mangler der en "digital gårdvagt", når børn og unge støder på ubehageligt indhold.
- Techgiganterne tager tydeligvis ikke nok ansvar, så vi bliver nødt til at tage ansvar politisk. Vi skal have en samtale med forældrene om, hvordan man håndtere det i hjemmet.
- Mange forældre er i tvivl om, hvordan man tackler det her. Man kan se i undersøgelsen, at der er relativt få forældre, der bruger forældreindstillinger på børnenes mobiltelefon, siger ministeren.
Gør man brug af forældreindstillinger, kan der indstilles skærmtid på barnets telefon, mens forældre også kan begrænse indhold, køb og overførsler efter aldersgrænse.
Caroline Stage understreger dog, at det på "ingen måde" alene er forældrenes ansvar at håndtere ubehageligt indhold på digitale medier.
- Der er rigtig meget af det her, der skal løftes politisk. Vi skal gøre det lettere at være forældre i en digital tidsalder, siger digitaliseringsministeren.
Hun nævner konkret en løsning om at gøre børnevenlige standardindstillinger obligatorisk på børn og unges mobiltelefoner.
- Det er interessant at kigge på fra dansk perspektiv. Det er en ambition for regeringen, og vi undersøger mulighederne for at lave obligatoriske indstillinger, lyder det.
/ritzau/