Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Genève, 15/11/2023 - 11:00

Kritiske drivhusgasser nåede rekordniveau sidste år

Drivhusgasser i atmosfæren sætter rekordniveau i 2022, og stigningen fortsætter i år.

Ethan Swope/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mængden af drivhusgasser usynligt flyvende i atmosfæren slog igen rekord sidste år, og der er ingen ende i sigte på den stigende tendens.

Det viser tal for koncentrationen af drivhusgasser i 2022 fra Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO).

Den gennemsnitlige koncentration af CO2 på verdensplan var i 2022 hele 50 procent højere end niveauet i perioden mellem 1850 og 1900 før den industrielle revolution, hvorefter brugen af fossile brændsler eksploderede.

CO2 er den drivhusgas, der alene påvirker den globale opvarmning mest, skriver WMO i en pressemeddelelse. Gassen står for cirka 64 procent af den samlede opvarmende effekt på klimaet - primært på grund af forbrænding af fossile brændstoffer og cementproduktion.

- På trods af årtiers advarsler fra det videnskabelige samfund, tusindvis af siders rapporter og snesevis af klimakonferencer er vi stadig på vej i den forkerte retning, siger generalsekretær i WMO Petteri Taalas i meddelelsen.

Han påpeger, at det nuværende niveau af drivhusgasser i atmosfæren peger direkte mod globale temperaturstigninger, der vil være over de mål, der er sat i Parisaftalen.

Den blev indgået til klimatopmøde i Paris i 2015 for at afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

196 lande indgik i aftalen, som forpligter til at kæmpe imod den globale opvarmning, med et mål om at holde den under to grader i forhold til det førindustrielle niveau. Aftalen tilstræber en temperaturstigning på halvanden grader.

Emissioner af drivhusgasser muliggør stadig mere intense og langvarige hedebølger, især i Europa, som ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) er det hurtigst opvarmede kontinent.

De seneste måneder og sommeren i år har sat rekordtemperaturer og på tværs af hele kloden har der flere steder i verden været en række ekstreme vejrfænomener.

/ritzau/

København, 15/11/2023 - 10:52

Sygeplejeskolen-skuespiller skal være mor igen

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Anna Stokholm fik konstateret graviditetsdiabetes under sin første graviditet. Nu fortæller skuespilleren, at hun og Simon Stenspil venter barn nummer to.

Skuespillerparret Anna Stokholm og Simon Stenspil venter deres barn nummer to.

Det fortalte Anna Stokholm tirsdag i DR's "Aftenshowet", hvor hun var i studiet for at tale om diabetes.

Skuespilleren fik under sin graviditet med parrets første barn, sønnen Ziggy, konstateret graviditetsdiabetes.

- Derfor er det bonet ud allerede nu. Jeg siger "nu", fordi jeg er gravid igen, afslørede skuespilleren på live-tv.

Hverken Anna Stokholm eller Simon Stenspil har tidligere fortalt offentligt, at de venter deres andet barn.

Parret blev forældre for første gang i 2021. Og den 35-årige skuespiller fortalte om den store betydning af at være blevet mor, da Ritzau mødte hende i forbindelse med Hjertegalla i år.

- Det er bare for vildt at se et menneskes udvikling og få lov til at følge det så tæt. Jeg har ikke prøvet noget, der er lige så livgivende.

- Jeg tænker tit: "Hvordan kan han det? Hvordan har jeg skabt det? Og hvor er det et stort ansvar, at vi som forældre skal sørge for, at han kan fungere ude i verden?". Det er noget helt særligt at være blevet mor for et lille menneske.

Skuespilleren er blandt andet kendt for sin rolle i tv-serien "Sygeplejeskolen", mens hendes partner, Simon Stenspil, blandt andet har medvirket i julekalenderen "Tinka og kongespillet".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2023 - 10:00

Fransk stjerne og dansk DJ er første hovednavn på Tinderbox 2024

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Tinderbox har offentliggjort 13 danske og udenlandske navne til næste festival i Tusindårsskoven.

Festivalen Tinderbox byder i 2024 blandt andet på den franske stjerne David Guetta sammen med den danske DJ og producer MORTEN samt et gensyn med den canadiske sangerinde Avril Lavigne.

Det oplyser Tinderbox onsdag i en pressemeddelelse, hvor de offentliggør 13 danske og udenlandske navne til den kommende festival i Tusindårsskoven i Odense.

Og ifølge festivalchef Brian Nielsen er det navne, som favner bredt.

- Jeg synes, at vi kommer bredt rundt og omfavner mange af de forskellige genrer, der alle har et publikum på vores festival.

- Og desuden får præsenteret nogle nøgleartister, som på hver deres måde har haft betydning for forskellige generationer af gæster, siger Brian Nielsen i pressemeddelelsen.

David Guetta skal for første gang på dansk jord spille med den danske DJ og producerer MORTEN, som sammen går under navnet Future Rave. Den konstellation er første hovednavn, der er offentliggjort.

- Future Rave er en booking, vi har prøvet at lande i flere år, og at vi så bliver de første i Danmark til at præsentere det, glæder vi os meget over, siger festivalchef Brian Nielsen i pressemeddelelsen.

Derudover vender den canadiske sangerinde Avril Lavigne tilbage på scenen efter 16 år. Hun blev især kendt i 00'erne og er blandt andet kendt for sangene "Sk8er Boi" og "Girlfriend".

Flere danske navne vil også være med til at sætte gang i festivalen. Blandt de nye navne er blandt andre Guldimund, som de seneste år er blevet populær blandt det danske publikum.

Han er især kendt for sangen "Det' kun vigtigt, hvad det er" fra i 2023, som han blandt andet optrådte med på dette års Roskilde Festival.

Derudover har Tinderbox blandt andet offentliggjort navnene Benjamin Hav & Familien, Jonah Blacksmith, Pil, Suspekt og Tina Dickow.

Tinderbox vil frem mod sommer annoncere flere navne til festivalens fem scener.

Festivalen finder sted fra torsdag den 27. juni til lørdag den 29. juni 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2023 - 10:00

FAKTA: Hav din telefon i hånden

* Husk at have din telefon ved hånden, når du har bestilt en taxa. Har du ventet i lang tid, vil selskaberne ofte ringe til dig for at høre, om du stadig er interesseret i en vogn.

* Chaufførerne kan også finde på at ringe for at sige, at de er der om fem minutter, så du lige har tid til at sige farvel til julefrokosten og hente jakken.

* Det er ikke muligt at ringe tilbage til chaufføren på nummeret, hvis du misser opkaldet. Du ryger i stedet ind til selskabets hovedcentral, som så skal stille dig igennem til chaufføren.

Kilde: Per Baltsen, direktør i Taxa 4x35.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/11/2023 - 10:00

Taxatravlhed: Sådan sikrer du dig en vogn i højtiderne

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Trængsel og alarm er ikke kun for julegaveindkøbere. Det gælder også for landets taxaselskaber, når højtiderne rammer. Læs, hvordan du sikrer dig en vogn.

Der er tryk på telefonlinjerne hos landets taxaselskaber i julen og til nytår.

Og mens chaufførerne kører i pendulfart for at samle travle og fulde julefrokost- og nytårsgæster op, kan det være svært at få prajet en vogn.

Så hvis du vil have et forspring, handler det om at have et par fif i baglommen, lyder det fra Per Baltsen, der er direktør i Taxa 4x35.

- Nytårsaften og julefrokosttiden har vi meget, meget travlt, og hvis du bestiller en taxa i de mest travle perioder, vil der være forøget ventetid, siger han.

Ifølge direktøren arbejder de på højtryk mellem klokken fire og halv seks om eftermiddagen, når folk skal til festlighederne, og så igen mellem midnat og to om natten, når de skal hjem igen.

- Men planlægger du uden om de tidspunkter, så har du forhøjet dine chancer for at få en vogn ganske væsentligt, siger han.

Skal du dog alligevel afsted på samme tidspunkt som alle andre, har Per Baltsen nogle råd, du kan følge.

- Kør flere sammen. Er I tre i en taxa, er der frigivet to andre vogne. Spørg chaufføren, om I kan splitte betalingen og blive sat af tre forskellige steder, siger han.

Og frem for at ringe efter en taxa anbefaler direktøren eksempelvis at bruge selskabets app.

- Her får du et overblik over, hvornår vognen sendes ud, hvor langt den er, og hvilken vogn der har accepteret din anmodning frem for at ringe og sidde i mørket og vente, siger Per Baltsen.

Et sidste råd fra direktøren er at lade være med at bestille taxaen dagen før nytårsaften.

- Det er ikke sådan, at vi skriver dit navn på en gul seddel og lægger den forrest i køen. Når vi har så travlt, som vi har, sender vi tidligst turene ud 20 minutter før.

- Og er der ikke en vogn i nærheden, så kan du komme du til at vente lidt, siger han.

Hos Dantaxi er juleaftensdag og nytårsaftensdag også de absolut mest travle tidspunkter for taxichaufførerne.

Og det betyder også, at der nogle gange kan ske misforståelser mellem chaufføren og kunden, fortæller Rasmus Krochin, der er kommunikationsansvarlig.

- Et af de steder, hvor det ofte går galt, er, når kunden og chaufføren misser hinanden.

- Det kan være, hvis kunden ikke har set taxaen, eller der ikke er blevet givet en præcis adresse. Er man inde i en større by med mange mennesker, kan det godt være svært at finde hinanden, siger han.

Samme melding kommer fra Per Baltsen, som anbefaler at praje en taxa frem for at ringe og bestille en, hvis du befinder dig i en storby.

- Det kan være svært at finde dig, hvis du står nede i Indre By i København sammen med alle de andre og gerne vil hjem lidt over midnat.

- Det kan du nemmere slippe afsted med i de mindre byer, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv