Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Beijing, 23/09/2023 - 10:45

Kina og Østtimor indgår strategisk partnerskab

Aftalerne kan øge Kinas indflydelse i regionen og indfrir Østtimors ønsker om bånd til store økonomier.

Valentino Dariel Sousa/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

Kina har underskrevet strategiske aftaler med den sydøstasiatiske østat Østtimor.

Det omhandler blandt andet om militært samarbejde, rapporterer statslige medier i Kina.

Kinas præsident, Xi Jinping, har sammen med Timors premierminister, Xanana Gusmao, lørdag offentliggjort aftalerne om et omfattende strategisk partnerskab mellem de to lande.

Østtimor ligger mellem Indonesien og Australien. Landet har 1,3 millioner indbyggere.

Den 77-årige Xanana Gusmão, som er premierminister i Østtimor, spillede en stor rolle under landets uafhængighedskamp og var landets første præsident fra 2002 til 2007.

Xi Jinping mødtes med Xanana Gusmao i den østlige kinesiske by Hangzhou forud for åbningen af De Asiatiske Mesterskaber, Asian Games.

- Begge sider vil øge gensidig støtte og styrke internationalt arbejde, sagde Xi.

Da José Manuel Ramos-Horta sidste år blev indsat som præsident for Østtimor, lovede han at knytte stærkere økonomiske bånd til Kina.

Han sagde, at han fortsat ville opretholde forbindelser til USA, men han understregede, at hans land ikke vil være del af rivaliseringen mellem Beijing og Washington.

- Østtimor byder et stærkt samarbejde velkomment med alle lande - deriblandt Australien, sagde Ramos-Horta.

Østtimor er med aftalen inddraget i et samarbejde med Kina i det store Belt and Road initiativ - det meget omstridte " silkevejsprojekt", som har til formål at genoprette handelsveje mellem Kina og Europa samt Afrika via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

Præsident Xi har erklæret, at det er målet at skabe det 21. århundredes version af den ældgamle silkevej, som var en over 10.000 kilometer lang karavanerute fra Kina gennem Asien til Europa og Mellemøsten.

I Vesten er der kritik af det gigantiske projekt på flere områder. Det kinesiske kommunistparti beskyldes af USA for at gøre brug af "udnyttelse og tvang" i projektet.

Australske ministre har sagt, at Kinas aftaler i forbindelse med den nye silkevej er "propaganda". Kina har mange gange afvist beskyldninger om, at de hjælper asiatiske og afrikanske lande for at narre dem ind i gældsfælder ved at tilbyde dem massive lån.

/ritzau/Reuters

København, 23/09/2023 - 08:00

Sidse Babett: Jeg stejler over magtspil og egotrip

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Skuespiller Sidse Babett Knudsen er tilbage i dansk film og nyder den spilleglæde, der ellers i perioder kan blive så slidt, at hun helt overvejer at stoppe.

"Kan en kvinde i min alder mon få arbejde på en café?".

Umiddelbart er det ikke et spørgsmål, man forestiller, at en succesfuld skuespiller som Sidse Babett Knudsen stiller sig selv, for de sidste mange år har hun været særdeles efterspurgt med markante roller både herhjemme og i udlandet.

Det er altså ikke arbejde, hun har manglet.

Alligevel har hun et par gange flirtet med tanken om at stoppe som skuespiller, fordi spilleglæden har manglet. Eller rettere: den er blevet slidt op, når hun er endt i et projekt, der ikke har levet op til hendes forventninger.

Det kan for eksempel være en produktion, hvor holdningen er, at man ikke behøver at gøre sig umage for publikum.

- Man må jo følge det, man er i gang med, til dørs, selv om det betyder, at man ender med at forcere noget, der i hvert fald ikke er spilleglæde, og så kan jeg godt føle mig meget tom bagefter, siger Sidse Babett Knudsen og uddyber:

- For mig er spilleglæden helt afgørende for, at jeg kan være skuespiller. Og det er sket nogle gange, at jeg har slidt så meget på den, at jeg har følt, at jeg ikke kunne mere.

Det er i de situationer, at Sidse Babett Knudsen har overvejet at forlade skuespillet.

- Så har jeg tænkt, hvad jeg i stedet kunne finde på. Om en kvinde i min alder kan få arbejde på en café for eksempel, siger hun.

Hidtil er der dog altid sket det, at en ny rolle er kommet til og har vakt spilleglæden til live igen.

Spilleglæde har der for eksempel været masser af for hende i arbejdet med Bille Augusts nye humoristiske periodedrama, Netflix-filmen "Ehrengard", der er baseret på en roman af Karen Blixen og er blevet til i et tæt samarbejde med dronning Margrethe.

Her spiller Sidse Babett Knudsen storhertuginden af Babenhausen, der hyrer en ung kunstner til at lære den uerfarne tronarving om forførelsens kunst.

- Jeg har arbejdet i nogle år uden overhovedet at røre ved komedien, og det er virkelig dejligt at komme tilbage, siger Sidse Babett Knudsen, der "meget hurtigt sagde ja", da hun fik tilbuddet om at være med i "Ehrengard", siger Sidse Babett Knudsen.

Først og fremmest på grund af holdet. Men også fordi hun anede muligheden for endelig at skabe noget, hun har været på udkig efter siden sine tidlige år som skuespiller.

- Da jeg var ung og gerne ville lave komedie, var der ikke så mange muligheder. Ofte handlede det om en ung mand, der kunne dumme sig og opføre sig forkert og alligevel var en charmetrold, som publikum elskede, fordi: "åh, han lærte jo noget til sidst", siger Sidse Babett Knudsen og fortsætter:

- Kvinder derimod kunne ikke på samme måde rode rundt og fik kun lov til at være sjove ved at være "for meget" eller "skidesøde airheads" (naive, red,). Jeg ville bare så gerne lave en kvinde med fejl, og dét fik jeg mulighed for her.

Sidse Babett Knudsen har aldrig tidligere arbejdet sammen med Bille August, men længe haft lyst til det. Blandt andet fordi hun vidste, at han er dygtig, og at hun kunne have tillid til ham.

Tillid er nemlig helt afgørende for, at hun kan yde sit bedste.

- Man må gerne presse mig, hvis jeg kan mærke, at det bunder i en ægte interesse i at få det bedste frem i mig. Man må gerne invitere og lokke, men man må ikke snyde. Det skal være noget, jeg ønsker, og noget, der gerne skulle komme frem i en eller anden form for generøsitet, siger hun.

Sidse Babett Knudsen fortæller, hvordan for eksempel instruktør Susanne Bier, der instruerede hende i "Den Eneste Ene" og "Efter Brylluppet", krævede meget.

- Det opfattede jeg kun som tillid til, at jeg havde mere i mig end det, jeg lige kom med. Men jeg stejler, hvis det er er et magtspil eller et egotrip, siger hun og fortsætter:

- Det vil jeg ikke være med i, og jeg kan tvivle på meget. Men lige her tvivler jeg aldrig. Jeg er virkelig allergisk over for disrespekt og magtspil.

Når hun oplever den slags, siger hun fra. Også selv hun er bange for at gøre det.

- Men jeg gør det alligevel. Jeg står ikke med et stort skilt og råber. Jeg opfører mig ordentligt og alt det der, men kan jeg mærke, at der er noget her, der skurrer, så trækker jeg mig, lyder det fra skuespilleren.

Lige nu er spilleglæden dog intakt, og Sidse Babett Knudsen har masser af genrer og historier, hun har lyst til at prøve kræfter med.

- Men det vigtigste er stadig de mennesker, man arbejder sammen med, siger hun

"Ehrengard" kan ses på Netflix og har ud over Sidse Babett Knudsen blandt andre Mikkel Boe Følsgaard og Alice Bier Zandén, som er datter af Susanne Bier, på rollelisten.

FAKTA: Blå bog om Sidse Babett Knudsen

* Sidse Babett Knudsen er født 22. november 1968.

* Hun er uddannet på den private skuespillerskole Théàtre de L'Ombre i Paris 1987-90.

* Hun filmdebuterede i Jonas Elmers "Let's Get Lost", som også skaffede hende både en Robert og en Bodil for Bedste Kvindelige Hovedrolle.

* Det egentlige gennembrud kom to år senere med Susanne Biers filmhit "Den eneste ene". Siden har hun medvirket i en lang række film.

* Efter rollen som statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien "Borgen" har udlandet også fået øjnene op for Sidse Babett Knudsen, der blandt andet har haft roller i filmene "A Hologram for the King" og "Inferno" og i serien "Westworld".

* I 2016 modtog Sidse Babett Knudsen den franske filmpris César for Bedste Kvindelige Birolle i "Hermelinen".

* Sidse Babett Knudsen er desuden ridder af den franske kunst- og litteraturorden L’Ordre des Arts et des Lettres.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Washington D.C., 23/09/2023 - 05:23

Horde af Taylor Swift-fans indregistrerer sig til præsidentvalg

Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Et Taylor Swift-opslag på Instagram fik sendt antallet af indregistrerede vælgere på himmelfart.

Det kan godt være, at Taylor Swift ikke selv stiller op til det amerikanske præsidentvalg i 2024, men den ultrapopulære musiker har alligevel allerede sat sit aftryk på valget.

Et opslag på hendes instagramprofil fik ifølge det tyske nyhedsbureau dpa forleden hendes fans til at styrte mod hjemmesiden vote.org, hvor man kan indregistrere sig til at stemme ved præsidentvalget.

I USA er det på nær meget få tilfælde påkrævet at indregistrere sig som vælger for at stemme i føderale valg.

Tirsdag var det National Vælgerregistreringsdag, hvor vælgere opfordres til at registrere sig til at stemme.

Vote.org's administrerende direktør, Andrea Hailey, skriver på det sociale medie X, at "denne generations ivrighed efter at deltage er en gamechanger".

- Vil I høre noget endnu vildere? Vi så en stigning på 849 procent sammenlignet med 2021, skriver hun.

I et opslag adresseret direkte til Taylor Swift skriver Andrea Hailey, at statistikken fra dagen "gerne må fungere som et kærestebrev til dig".

- Sammen får vi demokratiet til at skinne, skriver hun.

Taylor Swift havde sendt hendes fans til vote.org med beskeden om, at hun "allerede har hørt dem hæve deres stemmer," og at hun "ved, hvor kraftige de er".

- Sikr jer nu, at I er klar til at bruge dem i vores valg i år, skrev Taylor Swift tirsdag i forbindelse med National Vælgerregistreringsdag.

Vote.org's kommunikationschef, Nick Morrow, tydeliggjorde senere på dagen, hvor stor effekt opslaget fra den populære sanger havde.

- Fun fact: Efter at Taylor Swift delte opslaget på Instagram om, at fans bør indregistrere sig på vote.org, havde vores hjemmeside i gennemsnit 13.000 besøgende per 30 minutter. 13!, skriver Morrow med henvisning til Taylor Swifts yndlingstal, 13.

26.000 besøgende i timen er da også et ordentligt nøk opad i forhold til tidligere år, skriver Andrea Hailey.

- I løbet af tirsdag havde vi en stigning på 1226 procent i deltagelse, i timen efter at hun delte sit opslag, skriver Hailey i en pressemeddelelse fra vote.org.

Taylor Swift bebudede i sit opslag ikke, hvilken kandidat man bør stemme på, når der er valg i USA.

Det er dog offentligt kendt, at hun støtter Det Demokratiske Partis Joe Biden, som sidder i embedet lige nu.

Hun har ligeledes udtrykt kritik af Donald Trump, som tidligere har været præsident og ved næste valg forventes at blive Republikanernes udfordrer til Biden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/09/2023 - 08:00

FAKTA: Hvis der er varslet vildt vejr

* Er der varslet eksempelvis kraftig vind eller regn, bør du rydde haven for løse genstande.

* Undgå at parkere din bil under et træ eller i nærheden af skraldespande og lignende.

* Har du plastikskraldespande, bør de sættes indenfor eller et sted, hvor der er læ, så de ikke risikerer at blæse rundt. 

* Sørg også for, at huset er lukket godt af, og at der ikke er åbne vinduer. 

* Har du ting stående i en kælder, skal de sættes op på paller eller lignende. For så står de ikke direkte på gulvet og bliver ødelagt, hvis der kommer vand ind i kælderen.

* Læg noget tungt på toiletbrættet, og stop noget i kummen, så du undgår, at der stiger vand op fra toilettet.

Kilde: forsikringsekspert Anne Garde Slothuus fra Forsikringsguiden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/09/2023 - 08:00

FAKTA: Kig brøndene igennem

* Har du en fedtbrønd - også kaldet en køkkenbrønd - bør den renses en gang imellem.

* Det skyldes, at et fedtlag flyder oven på vandet i brønden. Og kommer der for meget fedt, dækker det for afløbet, og så kan vandet for eksempel ikke løbe igennem køkkenhåndvasken.

* Du renser fedtbrønden ved at bruge en skovl eller lignende til at fjerne det øverste fedtlag.

Kilde: Christian Norborg, CEO og byggesagkyndig ved Byggesagkyndig.nu.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv