Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/09/2024 - 10:54

Justitsminister vil lempe regler for politiets videregivelse af nationalitet

Efter sag om mulig gruppevoldtægt diskuteres det, hvornår politiet skal gå ud med gerningspersoners etnicitet.

Af: /ritzau/

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er klar til at lempe reglerne for, hvornår politiet viderebringer oplysninger til pressen om etnicitet.

Det siger han onsdag på et samråd, som er indkaldt på baggrund af en sag i Aarhus om en mulig gruppevoldtægt, hvor politiet oplyste til pressen, at det var en fejl at oplyse de mulige gerningsmænds etnicitet.

- Det giver god mening at se på, om der inden for rammerne af gældende ret er mulighed for, at politiet i videre udstrækning end i dag kan videregive oplysninger om for eksempel gerningspersoners nationalitet, siger Hummelgaard.

Han har bedt Rigspolitiet under inddragelse af Justitsministeriet om at overveje en tilpasning af håndbogen for håndtering af pressehændelser.

Folketingsmedlem Mikkel Bjørn (DF) har en teori om, at det er toppen af politiet, som ønsker at tilbageholde visse oplysninger.

- Jeg har umiddelbart en mistanke om, at der sidder nogle folk oppe i Rigspolitiet, som ikke synes, det er comme il faut at oplyse de her ting, og så er der nogle menige politifolk i deres daglige virke, som synes, det er lidt mere relevant at få oplyst de her ting, siger han.

Justitsministeren fremhæver dog, at oplysning om etnicitet i mange tilfælde er en personoplysning og derfor falder ind under databeskyttelsesreglerne.

- Det er de enkelte politikredses vurdering og ikke Rigspolitiet, og der skal ikke særligt meget til, før der er tale om en personoplysning i databeskyttelsesreglernes forstand, siger Peter Hummelgaard.

Ministeren mener, at det er vigtigt, at skelne mellem efterforskning og fældende domsafgørelser, hvor der kommer konkrete oplysninger om sagen frem.

- Man udvælger, hvad der er vigtigt at kommunikere om ud fra et efterforskningshensyn.

- Jeg er principielt enig i, at man skal kommunikere så åbent, som forholdene tillader, siger Hummelgaard.

/ritzau/

København, 24/09/2024 - 19:12

Kong Frederik deltager i begravelsen af Mr. Grundfos

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mangeårig koncernchef i Grundfos Niels Due Jensens begravelse foregår tirsdag i Bjerringbro Kirke.

Kong Frederik er tirsdag taget til Bjerringbro for at sige et sidste farvel til den nu afdøde mangeårige koncernchef i Grundfos Niels Due Jensen.

Billeder viser kongen ankomme alene til begravelsen af Niels Due Jensen, der begyndte klokken 14 i Bjerringbro Kirke.

Kongehuset og Grundfos har flere forbindelser. Grundfos har i mange år været kongelig hofleverandør og flere kongelige har deltaget i virksomhedens officielle arrangementer.

Dronning Mary besøgte blandt andet Grundfos' indiske hovedkvarter sidste år i forbindelse med et officielt besøg. Derudover skriver TV Midtvest, at kong Frederik er nære venner med Niels Due Jensens søn Poul Due Jensen, der er direktør i Grundfos.

Da Poul Due Jensen fyldte 50 år, deltog den daværende kronprins i hans fødselsdag på Ormstrup Gods, der var Niels Due Jensens hjem, skriver mediet.

Da kisten løftes ud af kirken, kan man se en kongelig orden på en lyseblå pude på fronten af kisten, som Niels Due Jensen tidligere har modtaget.

Han har også fået overrakt Erhvervslivets Ridderkors i 2006 af prins Joachim for at løfte den sociale ansvarlighed i dansk erhvervsliv.

Inden begravelsen gik i gang i Bjerringbro Kirke klokken 14, kørte ligfølget fra det gods, hvor han boede, til Bjerringbro og forbi flere af Grundfos' afdelinger i byen.

Niels Due Jensen, der var søn af Grundfos-grundlægger Poul Due Jensen, afgik ved døden torsdag 12. september i en alder af 81 år.

Han er blevet kaldt Mr. Grundfos, da han har brugt det meste af sit liv i Grundfos.

Virksomheden blev grundlagt, da Niels Due Jensen var knap to år gammel, og som ung gik han i 1960 i lære som maskinarbejder i virksomheden.

I 1977 blev han koncernchef. En stilling, han bestred frem til 2003, hvorefter han blev formand for koncernbestyrelsen frem til 2011.

Herefter blev han formand for den primære ejer af Grundfos - Poul Due Jensens Fond. Han trak sig i 2018 på grund af sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/09/2024 - 16:07

Dronning Mary skal besøge regnskoven på rejse til Brasilien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dronning Mary rejser til Brasilien for blandt andet at sætte fokus på bekæmpelse af vold mod kvinder.

Dronning Mary pakker taskerne og rejser sydpå næste uge, når hun aflægger officielt besøg i Brasilien for at sætte fokus på dansk-brasiliansk samarbejde om blandt andet bekæmpelse af vold mod kvinder.

Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

Turen, der strækker sig fra den 2. til 5. oktober, vil blandt andet gå til byen Manaus i det nordlige Brasilien og til landets hovedstad, Brasilia.

Hun vil blive ledsaget af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). Rejsen skal være med til at "understrege ønsket om yderligere styrket samarbejde og fordybelse af det dansk-brasilianske forhold", skriver kongehuset.

- Særligt områder som bæredygtighed, biodiversitet og klima er centrale, fælles prioriteter for Brasilien og Danmark, lyder det.

Dronningen vil blandt andet besøge regnskoven i Amazonas og dens flodsystemer og den brasilianske savanne Cerradoen.

Danmark har tidligere givet tilsagn om et trecifret millionbeløb til Amazonfonden, der arbejder for at reducere skovrydning i den enorme Amazonas-skov i Sydamerika.

Bidraget til fonden var en del af en større skovindsats, hvor regeringen i finansloven for i år samlet afsatte 350 millioner kroner.

Amazonas er verdens største regnskov. Den strækker sig over 6,9 millioner kvadratkilometer og ni forskellige lande. Amazonas omtales ofte som "verdens lunger", fordi 20 procent af den ilt, mennesker på Jorden indånder, kommer fra Amazonas.

Amazonas er et af de mest biodiverse områder i verden. Den huser blandt andet 2,5 millioner forskellige slags insekter og 16.000 forskellige træarter.

Dronningen skal på rejsen også mødes med FN's miljøorganisation, Unep, som hun er protektor for.

Dronningen vil ligeledes mødes med kvindelige ledere, repræsentanter fra ministerier og FN’s Befolkningsfond, UNFPA, for at drøfte ligestilling og bekæmpelse af kønsbaseret vold i Brasilien og globalt.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/09/2024 - 10:00

FAKTA: Skærm dig selv mod vand og vind

* Skal du på vandretur i efteråret, er det en god idé at bære vandtætte sko eller støvler.

* Derudover gør du klogt i at bære vand- og vindtæt overtøj. Er det primært regnen, du vil skærme dig selv imod, kan du også tage et regnslag med.

* Du bør heller ikke gå ned på vand og mad. Medbring derfor gerne madpakke, snacks, vand og eventuelt en termokande med noget varmt at drikke. Flere steder kan der være mulighed for at købe mad og drikke, men det afhænger af årstiden.

Kilde: Gunhild Riske, der er forfatter til Turen går til-bøgerne "Danmarks smukkeste vandreruter" og "Vandreruter ved havet i Danmark".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/09/2024 - 10:00

På med vandreskoene: Her kan du tage på tur i efteråret

Jürgen Schwenkenbecher/Ritzau Scanpix

Hop i vandretøjet i efteråret, og oplev det stærke Vesterhav, fjordudsigt på Østsjælland og en tur forbi et slot i Det Sydfynske Øhav.

Uanset om du vil begive dig ud i skoven, have udsigt til vand eller være tæt på en by, er der rig mulighed for at hoppe i vandreskoene i løbet af efterårsmånederne.

Selv foretrækker forfatter Gunhild Riske, som står bag flere bøger om vandreruter, variation, når hun skal ud at vandre.

- Det kan være en kombination af en skov, åbne landskaber og vand. Det kan både være havet, fjorden eller en å. Det synes jeg, giver et virkelig godt miks af mange forskellige oplevelser, siger hun.

Her får du forfatterens bud på, hvilke vandreruter du kan prøve af i efteråret.

1) Nymindegab Strand - syv kilometer.

Den første rute fører dig til Nymindegab Strand syd for Ringkøbing Fjord.

- Man får den her enormt flotte, brusende strand, og man kan virkelig mærke naturens kræfter ved at se Vesterhavet arbejde. Herefter kommer man op og får læ i plantagen, siger Gunhild Riske.

Hun plejer at lægge ud på Nymindegab Strands parkeringsplads, hvorfra du går i sydlig retning mod Henne Strand. På vejen kan du være heldig at finde rav.

Efter cirka tre kilometer drejer du til venstre og går op mod Nyminde Plantage.

Gå tilbage via plantagen, hvor du blandt andet kommer forbi udsigtspunktet Hattebjerget.

2) Nordskoven - 12 kilometer.

Du kan også gå på vandring i Nordskoven, der strækker sig fra Silkeborg by og grænser op til Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

- Ruten byder på en ret stor skov med nogle flotte udsigtstoppe, og måske har man held med at høre og se grønspætter, siger Gunhild Riske.

Du begynder ved en rund parkeringsplads ved navn Iskælderdalen, hvorefter du går op ad en sti direkte ind i skoven mod syd. Fortsæt op mod udsigtspunktet Dronningestolen. På ruten kommer du forbi flere udsigtspunkter, herunder Ulvehoved og Birkehøj.

Når du har nået området De Små Fisk - her kan du blandt andet sove i shelter - går du tilbage via det flotte sølandskab, hvor du kommer forbi Brassø og Remstrup Å, forklarer forfatteren.

Synes du, at 12 kilometer er lige lovligt langt, er der skiltning i skoven, som kan hjælpe dig med at korte ruten af, tilføjer hun.

3) Roskilde Fjord og Boserup Skov - 14 kilometer.

Er du på udkig efter fjordudsigt, kan du med fordel lægge vejen forbi denne rute, hvor du en del af vejen går langs Roskilde Fjord.

- Man får både et fjord- og skovmiljø, og man kommer forbi Bregnebjerg, der ligger helt ned til kysten, og som dermed byder på en rigtig flot udsigt, siger Gunhild Riske.

Du lægger ud ved Vikingeskibsmuseet. Herfra går du langs fjorden, hvor du blandt andet besøger Kællingehaven, der byder på bynatur med bænke og lystbåde.

Efter cirka to kilometer drejer du ind til Boserup Skov. Inde i skoven går du op mod den nordlige kyst, hvor du på vejen blandt andet runder de to næs Blæs Bakke og Bregnebjerg, hvor du slutter af. Gå samme vej tilbage.

Er 14 kilometer for langt, er der parkeringspladser tæt på skoven, du kan begynde fra, forklarer Gunhild Riske.

4) Tag på tur på Tåsinge - syv kilometer.

Vil du have udsigt til Det Sydfynske Øhav, kan du tage til øen Tåsinge, der byder på en rute, der begynder i den lille by Troense.

- Ruten kombinerer by, slot, vand og skov. Troense er en rigtig smuk by med flotte, gamle huse, og man kan opleve de klassiske høje bøgetræer i skoven. Samtidig er der et herregårds-landskab ved Valdemars Slot, hvor man kan se marker og høre fasaner, siger Gunhild Riske.

Ved denne rute begynder du ved lystbådehavnen i Troense, hvorfra du bevæger din hen mod Strandgade.

Efter cirka 200-300 meter bliver Strandgade til Slotsalléen. Herfra skal du gå mod Valdemars Slot, hvorfra du går hen på Nørreskovvej og ind i Nørreskov.

Vejen tilbage går gennem en del af skoven, og du går forbi Mølledammen, hvor der er bænke, og du kan holde pitstop, forklarer Gunhild Riske.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek