Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 10:48

Hundredvis melder om skader på bygninger, biler og både

Tryg indkaldte allerede torsdag ekstra mandskab for at imødekomme travlheden, som uvejret har medført.

Af: /ritzau/

Lørdag formiddag har forsikringskoncernen Tryg modtaget cirka 200 anmeldelser om stormskader.

Det oplyser koncernen til Ritzau.

Charlotte Dietzer, der er skadechef i Tryg, forventer, at skadestallet vil stige væsentligt i løbet af dagen og i de kommende dage.

- Skaderne er fortrinsvis sket på bygninger, men også på biler og både. Anmeldelserne kommer primært fra Sønderjylland, Fyn, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster, siger hun.

Tryg var godt forberedt på, at mange kunder ville henvende sig i kølvandet på det uvejr, der har ramt Danmark de seneste dage.

Der blev allerede torsdag kaldt ekstra mandskab på arbejde for at imødekomme den travlhed, som uvejret forventeligt medførte.

- Desuden har vi sendt taksatorer ud til flere af de ramte områder for at komme i dialog med berørte kunder og hjælpe med at give gode råd til, hvordan de skal forholde sig til situationen, siger Charlotte Dietzer.

En taksator er en person, som på vegne af et forsikringsselskab vurderer og eventuelt prissætter en skade.

/ritzau/

København, 21/10/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Morten Hee Andersens meritter

* Blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

* Sideløbende med "Carmen Curlers" på DR kan Morten Hee Andersen ses i biografen i både "Bastarden" og "Når befrielsen kommer".

* Han kan også ses på Det Kongelige Teater i København i opsætningen af "Don Juan".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/10/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg er tiltrukket af at være risikovillig

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Morten Hee Andersen nyder de simple ting. Men som skuespiller - på serier som DR-dramaet "Carmen Curlers" - trives han bedst, når der er noget på spil.

Den amerikanske drøm lever på højt hår og ditto cigarføring i anden sæson af "Carmen Curlers", der tager sit afsæt, da USA udviser interesse for at købe produktet, der kan bobbe lokkerne op.

DR-dramaet er frit inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot. I serien skildres han under navnet Axel Byvang i skikkelse af Morten Hee Andersen.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil arbejde i udlandet, og det er klart, at jeg gerne vil prøve det. Det vil jeg rigtigt gerne, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- At lave kunst og være skuespiller er mulighedernes land, synes jeg. Men jeg tager det meget stille og roligt, for lige nu oplever jeg, at jeg får lov at rive i nogle rigtigt fede projekter herhjemme, siger den 32-årige skuespiller.

- Jeg har svært ved at tro på at lave en helt fast karriereplan. Så det er noget med at surfe på bølgerne, når de kommer. Hvis de kommer.

Morten Hee Andersen rider på en nu, og især de seneste to år har været intense, fortæller han.

Sideløbende med "Carmen Curlers" kan Morten Hee Andersen også ses på biograflærredet i to storfilm - over for Mads Mikkelsen i Danmarks Oscar-indstillede håb, "Bastarden", og i det historiske drama "Når befrielsen kommer" med Pilou Asbæk.

Og så står skuespilleren for tiden aften efter aften på scenen i Det Kongelige Teater i titelrollen som forføreren Don Juan.

Om han kan følge med, er et godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg nyder simple ting, svarer han så.

- Jeg nyder at have det dejligt med mine venner og med min kæreste. Drikke nogle øl i en park eller se en god film i biografen.

- Jeg går ikke rundt og tænker over min position. Men jeg kan mærke, at jeg er stolt af det arbejde, vi har lavet på "Carmen Curlers". Det giver på en eller anden måde en ro, hvis det giver mening.

DR fandt historien så spændende, at man bestilte tre sæsoner af serien, allerede inden første sæson fik premiere i 2022.

Morten Hee Andersen medgiver, at der er et vist pres for at fylde curlerne ud.

- Det er også på en eller anden måde det, der giver dig benzin som skuespiller. Tror jeg. Det er i hvert fald også det, jeg hører fra folk, der har mere erfaring end mig, siger Morten Hee Andersen og fortsætter:

- Der er jo også noget i det der med, at det kan gå galt. Hvad det så end betyder. Men jeg er markant mere tiltrukket af at være risikovillig, siger han.

Morten Hee Andersen blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Det udsprang af en inkarneret interesse for film, og for selv at kunne blive en del af den verden begyndte han at spille teater.

- Jeg tror, at jeg har en ting til fælles med Axel Byvang, som er, at han på en måde ikke har haft det, han lavede, inde på livet fra barnsben, siger Morten Hee Andersen.

- Jeg føler, at jeg skulle løbe ret stærkt for at få lov til at blive en del af den her verden. På nogle måder føler jeg stadig, at jeg skal løbe stærkt. Hele tiden.

Løberiet udmøntede sig hurtigt, da Morten Hee Andersen allerede som skuespilstuderende blev opdaget og fik rollen som forpint præstesøn i søndagsdramaet "Herrens veje" over for Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen.

To år efter vendte Morten Hee Andersen tilbage i en stor rolle på public service-stationen, da han spillede psykopaten Mike, der terroriserede et lokalsamfund i "Fred til lands". Det indbragte skuespilleren en Robert.

Nu gælder det "Carmen Curlers". Anden sæson ovenikøbet.

- Jeg har jo arbejdet på DR før. Men det er første gang, at jeg står helt i front på den måde. Der følger selvfølgelig et ansvar med, som er spændende, og som helt klart er en opgave, jeg føler, jeg er vokset med i løbet af de to sæsoner her, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- På teaterskolen fik jeg hele tiden at vide - eller også opfattede jeg mig selv sådan - at jeg var en, der skulle lave teksttunge ting på scenen. Så det kom lidt som en overraskelse ind fra højre, da der åbnede sig en dør ind til tv- og filmverdenen. Men så blev jeg mindet om den barneglæde, jeg havde til det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/10/2023 - 08:00

FAKTA: Skimmel skader både dig og dit hjem

* Skimmelsvampe kan gøre skade på helbredet. Der er dog stor forskel på, hvordan forskellige mennesker reagerer på skimmelsvampe.

* De kan give gener som røde øjne, irriterede luftveje, snue, åndedrætsbesvær, hovedpine, svimmelhed, træthed og koncentrationsbesvær. Symptomerne er værst blandt allergikere.

* Skimmelsvampe kan være en tidlig advarsel om mere alvorlige byggetekniske problemer som følge af for høj fugtighed. Det kan eksempelvis være angreb af bygningsnedbrydende svamp.

Kilde: skimmel.dk, som Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø står bag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/10/2023 - 08:00

Huset i november: Skimmelsvamp indtager flere boliger i år

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Energisparevaner og det varme vejr, vi havde i sensommeren, øger risikoen for, at dit hjem bliver ramt af fugt.

Skimmelsvamp hjemsøger nemt dit hus dette efterår, hvis ikke du er flittig med at lufte ud og fyrer nok op for radiatorerne.

- Vi har i år oplevet en stigning i skimmelsvamp i boligerne herhjemme, fordi folk skruede så meget ned for varmen sidste år og lod være med at ventilere for at holde på varmen, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

I undersøgelsen "Danskerne i det byggede miljø", som er foretaget af Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, angiver 14,9 procent af danskerne, at de har problemer med fugt og skimmelsvamp. I 2022 lå tallet på 12 procent.

Stigningen har kunnet mærkes hos både det uafhængige videnscenter skimmel.dk og Teknologisk Institut. De oplyser begge til Ritzau, at de siden sidste vinter har modtaget flere henvendelser om skimmel, end de plejer.

Og den ærgerlige tendens risikerer at fortsætte. Især fordi september var ekstraordinært varm. Det fortæller Britt Haker Høegh, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi så sent på året har så højt et vandindhold i luften. Når udetemperaturen så falder, er der en meget større difference, end der ellers ville have været, og det kan øge fugtbelastningen i bygningerne, når det bliver koldt, siger hun.

Normalt falder fugten i luften gradvist i perioden fra højsommer til efterår. Men på grund af de høje temperaturer i september fylder den vandholdige luft stadig i hjemmene.

- Alle vores materialer – om det er tøj eller dyner eller vægge – tilpasser sig sommerens høje vandindhold i luften. Når temperaturen falder, skal materialerne tilpasse sig det nye, lavere vandindhold i luften og afgive den fugt, der er inde i dem, uddyber Britt Haker Høegh.

For at komme af med den ophobede fugt skal du opbygge en vedholdende udluftningsrutine.

Teknologisk Institut anbefaler, at du lufter ud to til tre gange om dagen. En gang om morgenen, efter du har været i bad og lavet kaffe, og en gang om aftenen, efter du har lavet mad. Er du hjemme i løbet af dagen, skal du lufte ud en ekstra gang.

Hver udluftning bør vare mellem fem og ti minutter med gennemtræk, så du er sikker på, at luften skiftes ud, og samtidig sikrer dig, at du ikke køler huset for meget ned.

- Det kan være rigtig svært at vurdere, hvor lang tid fem til ti minutter er. Så jeg plejer selv at sætte et vækkeur, siger Britt Haker Høegh.

Ud over regelmæssig udluftning skal du sørge for, at du i hele hjemmet holder en lun og jævn temperatur, der ikke ryger ned under 17 grader.

Det siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Har du to radiatorer i stuen, kan du ikke bare nøjes med at tænde for den ene. For så får rummet ikke en jævn varme, som ellers vil koste mindre i energi og gøre, at der er mindre risiko for skimmelsvamp, siger hun.

Er du så uheldig, at du får skimmelsvamp i huset, skal du hurtigst muligt forsøge at vaske pletterne væk med desinfektionsmiddel. Husk at vaske efter med rent vand, så du fjerner den kemi, du har brugt, lyder rådet fra Britt Haker Høegh.

- Og så er det bare om at begynde at lufte ud. Det er tålmodigheden og stædigheden med udluftningen, der sikrer, at du får bugt med fugten, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv