København, 21/10/2023 - 08:00
Huset i november: Skimmelsvamp indtager flere boliger i år
Energisparevaner og det varme vejr, vi havde i sensommeren, øger risikoen for, at dit hjem bliver ramt af fugt.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Skimmelsvamp hjemsøger nemt dit hus dette efterår, hvis ikke du er flittig med at lufte ud og fyrer nok op for radiatorerne.
- Vi har i år oplevet en stigning i skimmelsvamp i boligerne herhjemme, fordi folk skruede så meget ned for varmen sidste år og lod være med at ventilere for at holde på varmen, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
I undersøgelsen "Danskerne i det byggede miljø", som er foretaget af Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, angiver 14,9 procent af danskerne, at de har problemer med fugt og skimmelsvamp. I 2022 lå tallet på 12 procent.
Stigningen har kunnet mærkes hos både det uafhængige videnscenter skimmel.dk og Teknologisk Institut. De oplyser begge til Ritzau, at de siden sidste vinter har modtaget flere henvendelser om skimmel, end de plejer.
Og den ærgerlige tendens risikerer at fortsætte. Især fordi september var ekstraordinært varm. Det fortæller Britt Haker Høegh, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.
- Det er bemærkelsesværdigt, at vi så sent på året har så højt et vandindhold i luften. Når udetemperaturen så falder, er der en meget større difference, end der ellers ville have været, og det kan øge fugtbelastningen i bygningerne, når det bliver koldt, siger hun.
Normalt falder fugten i luften gradvist i perioden fra højsommer til efterår. Men på grund af de høje temperaturer i september fylder den vandholdige luft stadig i hjemmene.
- Alle vores materialer – om det er tøj eller dyner eller vægge – tilpasser sig sommerens høje vandindhold i luften. Når temperaturen falder, skal materialerne tilpasse sig det nye, lavere vandindhold i luften og afgive den fugt, der er inde i dem, uddyber Britt Haker Høegh.
For at komme af med den ophobede fugt skal du opbygge en vedholdende udluftningsrutine.
Teknologisk Institut anbefaler, at du lufter ud to til tre gange om dagen. En gang om morgenen, efter du har været i bad og lavet kaffe, og en gang om aftenen, efter du har lavet mad. Er du hjemme i løbet af dagen, skal du lufte ud en ekstra gang.
Hver udluftning bør vare mellem fem og ti minutter med gennemtræk, så du er sikker på, at luften skiftes ud, og samtidig sikrer dig, at du ikke køler huset for meget ned.
- Det kan være rigtig svært at vurdere, hvor lang tid fem til ti minutter er. Så jeg plejer selv at sætte et vækkeur, siger Britt Haker Høegh.
Ud over regelmæssig udluftning skal du sørge for, at du i hele hjemmet holder en lun og jævn temperatur, der ikke ryger ned under 17 grader.
Det siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
- Har du to radiatorer i stuen, kan du ikke bare nøjes med at tænde for den ene. For så får rummet ikke en jævn varme, som ellers vil koste mindre i energi og gøre, at der er mindre risiko for skimmelsvamp, siger hun.
Er du så uheldig, at du får skimmelsvamp i huset, skal du hurtigst muligt forsøge at vaske pletterne væk med desinfektionsmiddel. Husk at vaske efter med rent vand, så du fjerner den kemi, du har brugt, lyder rådet fra Britt Haker Høegh.
- Og så er det bare om at begynde at lufte ud. Det er tålmodigheden og stædigheden med udluftningen, der sikrer, at du får bugt med fugten, siger hun.
/ritzau fokus/