Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Moskva, 27/05/2023 - 10:44

Guvernør: Droner angriber russisk oliebygning tæt på Belarus

Administrativ oliebygning har fået skader, efter at to droner skabte en eksplosion, oplyser guvernør.

Mikhail Klimentyev/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

Et angreb med to droner har forårsaget en eksplosion i en russisk region nær grænsen til Belarus.

Det oplyser guvernøren i Pskov-regionen, Mikhail Vedernikov, lørdag på det sociale medie Telegram.

En olierørlednings administrative bygninger har fået skader. Der er ifølge guvernøren ikke nogen sårede eller dræbte.

Vedernikov peger ikke på Ukraine som mulig bagmand. Den russiske regering har dog tidligere beskyldt den ukrainske regering for at stå bag lignende hændelser.

Ukraine har lørdag ikke umiddelbart udtalt sig.

Ukraine har heller ikke offentligt anerkendt at have angrebet mål inde i Rusland.

Højtstående embedsmænd i den ukrainske regering har dog af og til taget godt imod nyheder om succesfulde droneangreb på russisk jord.

Den russiske guvernør Mikhail Vedernikov siger, at en gruppe efterforskere befinder sig ved angrebsstedet og vil komme med endelige konklusioner om angrebet senere.

- Foreløbigt er bygningen blevet beskadiget som følge af et angreb med to ubemandede luftfartøjer, siger Vedernikov.

Hændelsen fandt sted tæt på landsbyen Litvinovo. Det er mindre end ti kilometer fra Ruslands grænse til Belarus.

Rusland indledte 24. februar sidste år en invasion af Ukraine.

I løbet af den seneste tid har Rusland gentagne gange beskyldt Ukraine for at stå bag droneangreb i Rusland.

Rusland har blandt andet hævdet, at Ukraine forsøgte at dræbe Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved et droneangreb på hans bolig i Kreml i Moskva 3. maj. Det har Ukraine afvist.

/ritzau/Reuters

Tasiilaq, 27/05/2023 - 08:47

Cykeldrenge fra Alene i vildmarken reddet på Grønlands indlandsis

To danskere forsøgte at blive de første til at krydse indlandsisen på cykel, men måtte fredag reddes.

I en lille by i østlige Grønland sidder Nicklas Flenø Mikaelsen og Emil Fammé Hansen, også kendt fra DR-programmet "Alene i vildmarken" som cykeldrengene, natten til lørdag om et bord og smiler til hinanden.

De to er kort forinden blevet hentet fra indlandsisen med en helikopter efter at have forsøgt at blive de første til at krydse Grønlands enorme iskappe på cykel.

Turen skulle egentlig have været 600 kilometer lang, men et uheldigt sammentræf af stridt stormvejr og ekstreme frostgrader satte en stopper for fuldførelsen af den ambitiøse mission.

- For cirka to uger siden begynder vi at lugte lunten, da det ene stormvejr efter det andet rammer os.

- Vi bliver ramt af 40 graders frost og får de første frostskader i ansigtet. Næse, kinder, fingre, fødder, betændelse i armene, vabler på hælene, og alt ser rigtig mørkt ud, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

En uge inden holdet løb tør for mad, begyndte de to at øjne, at det kunne blive en livstruende situation, hvis ikke der blev handlet på det, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

- Vi samles i teamet og bliver enige om at rationere endnu mere og indtager endnu mindre, og det mærker vi selvfølgelig fysisk og mentalt. Vi bliver jo trætte på ingen tid, og mentalt er der intet overskud. Det var forfærdeligt, fortæller han.

Fredag måtte der trækkes i nødbremsen. En helikopter fløj ud for at hente de to ekstremcykelryttere ud fra den grønlandske indlandsis med 500 kilometer tilbagelagt - 350 af dem til jernhest.

- Vi er fantastisk stolte over vores præstation. Det, vi har gjort her, er der ikke nogen, der har gjort før, siger Nicklas Flenø Mikaelsen.

- Personligt blev jeg super ærgerlig. Jeg blev skuffet i øjeblikket, men ret hurtigt blev jeg ramt af klarhedens lyn.

- Vi jagtede at få en masse modstand. Stof til eftertanke og til refleksion. Det var lige præcis det, vi fik. Så når dagen er omme, er jeg simpelthen så stolt af vores bedrift.

De to befinder sig nu i den østgrønlandske kystby Tasiilaq. De er i god behold, men kan mærke, at turen har sat sit præg på krop og helbred.

- Emil og jeg sidder her, og klokken er kvart over ét om natten. Vi sidder og smiler og gennemgår det, vi har oplevet. Både det traumatiske i det, men også at vi nu engang er i sikkerhed og har en varm seng at sove i, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

Begge har tabt sig 11 kilo.

- Vi har fået lidt at spise - måske også lidt for meget, så vi måtte ned og ligge. Vores syn flakker. Vi er ikke vant til at se kontraster endnu. Og ligeledes det med selskab. Alle de mennesker, der er omkring os, er meget svært at kapere.

Turen over indlandsisen skulle have varet cirka 30 dage. Under turen måtte de to mænd stå imod snestorme, temperaturer ned til -38 grader og ni stillestående dage i et telt på grund af storm.

Ifølge deres hjemmeside cyklede de sidste år en rute på 207 kilometer på to uger i Grønland. Det skulle forberede dem på årets cykelekspedition.

Venneparret blev kendt af mange i 2021, hvor de vandt femte sæson af DR1-programmet "Alene i vildmarken" efter 32 dage i den nordnorske ødemark.

Her kom det frem, at de to mænd har cyklet rundt i verden sammen, og de blev af andre i programmet er omtalt som cykeldrengene. Det samme hedder deres hjemmeside.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2023 - 08:00

Andreas Bo: Jeg håber jeg aldrig skal på pension

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tænk sig at have ophøjet sin hobby til sit levebrød, lyder det fra komikeren Andreas Bo, der snart kan ses i genrejsningen af Tivolirevyen.

Når andre slænger sig i strandstolen og griller ude på terrassen om aftenen, skal Andreas Bo på arbejde.

Den 56-årige komiker er en del af holdet, der står på scenen i genrejsningen af Tivolirevyen, som får premiere 1. juni og spiller frem til 5. august.

- Du får ikke mig til at tude over noget som helst i det, jeg laver. Jeg har det kæmpestore privilegie, at jeg simpelthen har ophøjet min hobby til mit levebrød, siger Andreas Bo med et smil.

- Hvis der var det mindste, havde jeg alverdens muligheder for at sige: "Det var det, lad mig prøve noget andet". Men jeg har ingen lyst, ingen ambition, siger han og tilføjer:

- Jeg håber, at når jeg er 85 år, at et teater ringer og skal bruge en, der kommer ind med en rollator og afleverer et brev i en forestilling. Jeg ville køre hele vejen for de fem minutter hver aften.

Den kendte komiker og autodidakte skuespiller har været en del af den danske underholdningsbranche siden 00'erne.

Gennem sin karriere på de skrå brædder har Andreas Bo blandt andet medvirket i Nykøbing Falster Revyen, Kolding Sommerrevy, Køge-revyen og Cirkusrevyen, som traditionen tro også spiller sommeren over.

Men når ens hobby også er ens arbejde, har man faktisk mere fri end de fleste, pointerer han.

- Jeg har mere sommerferie end andre, som kun har tre uger, hvor de skal skynde sig at nå til Mallorca, ordne haven og male huset, siger Andreas Bo og fortsætter:

- Jeg går hele sommeren og laver projekter og plejer mine børn, og når klokken så bliver 17, skal jeg ind til fem kære kolleger og 800 mennesker, som glæder sig til at se mig.

Sammen med sin medspillende instruktør, Lisbet Dahl, og kapelmester James Price står Andreas Bo side om side med Linda P, Carsten Svendsen og Nicolai Jørgensen i Glassalen i Tivoli.

Andreas Bo er især kendt for at kunne lægge sit ansigt i mange forskellige folder. Han har tidligere parodieret X Factor-dommeren Thomas Blachman, revyveteranen Ulf Pilgaard og sangeren Rasmus Seebach.

I Tivolirevyen giver han den som statsminister Mette Frederiksen. Og ingen er hellige, når folkestyret bestemmer. Heller ikke hr. og fru Danmark - så længe man ikke sparker nedad, understreger Andreas Bo.

- Der var engang, hvor den danske befolkning var arbejdere, som havde et latent behov for at komme ind og grine af de magthavere, som bestemte over dem. Klip til nu, hvor befolkningen faktisk er magthavere, fordi vi har demokrati, mener Andreas Bo og fortsætter:

- Det er fuldt berettiget at kigge på os selv og sige: "Andreas, fede knægt fra Køge, du har to biler og to sommerhuse, hvad fanden brokker du dig over?!". Jeg synes, der er mange danskere - heldigvis, for er det ikke lykkeligt? - der ryger i den kategori, fordi vi rent faktisk har det rigtigt, rigtigt godt.

Det handler om perspektiv, fortsætter han.

- Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke må prikke til forbedringer. Men al humor tager udgangspunkt i, at vi også kigger på os selv, pointerer Andreas Bo.

- Jeg synes, vi kommer rundt omkring og simpelthen bare udstiller forkælelse, idioti og vellevned - fra alle mulige forskellige perspektiver.

Det er det, revyer excellerer i, mener Andreas Bo.

- Det er ikke, fordi jeg siger, jeg har de rigtige eller forkerte holdninger. Men jeg synes, det er en opgave i en verden, hvor vi diskuterer alt muligt, at løfte os op i helikopteren.

- Jeg bliver sommetider for ivrig i mit eget navlepilleri over, hvad jeg finder forargeligt og ikke finder forargeligt. Og det er slet ikke det, der er vores formål. Vores formål er, at folk skal komme ind, hygge sig, grine og have det dejligt, siger han med et smil.

Tivolirevyen får premiere 1. juni og spiller frem til 5. august.

Fakta: Manden med gummiansigtet

* Andreas Bo har læst til læge, men stoppede på medicinstudiet.

* Han fik sit store gennembrud i TV 2's ugentlige sketchshow "Live fra Bremen" i 2010.

* Året efter blev han kåret Årets Komiker ved det hedengangne Zulu Comedy Galla. En pris, han blev nomineret til for sine præstationer i netop "Live fra Bremen".

* Som 45-årig lavede han sit første onemanshow, "Plagiat", hvor han parodierede blandt andre komikerkollegerne Finn & Jacob og Mick Øgendahl samt cremekongen Ole Henriksen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/05/2023 - 08:00

FAKTA: Når uheldet er ude

Husk følgende, hvis vand trænger ind i dit hus under skybrud.

* Pump vandet væk, og fjern fugten med en affugter. Luk vinduerne, når affugteren kører, og skru ikke op for varmen. Det fremmer væksten af bakterier og skimmelsvamp.

* Husk gummistøvler og gummihandsker, hvis du kommer i kontakt med vandet. Ved skybrud blandes regnvand ofte med kloakvand. Det kan gøre dig syg, hvis vandet for eksempel kommer i kontakt med en rift på huden.

* Meld så hurtigt som muligt skaden til dit forsikringsselskab, og tag billeder af de ting, der er blevet ødelagt.

Kilde: Peter Mathisen, direktør for skadeservice hos Alm. Brand.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/05/2023 - 08:00

Huset i juni: Forbered dig på de store sommerskyl

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Skybrud kan gå hårdt ud over dit hjem. To eksperter giver deres bedste råd til, hvordan du forebygger vandskader.

Den danske sommer byder ofte på mere end et par byger, der går og kommer. For det er sæson for skybrud, og når himlen åbner sig, kan der ske ærgerlige vandskader på huset.

Derfor er det godt at tage sig en række forholdsregler, lyder det fra Henrik Bisp, som er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Tjek, om der er utætheder i tagrenderne, og sørg for at få dem repareret, siger han.

Det er i det hele taget vigtigt at holde tagrender og nedløbsrør fri for blade, grene og andet, der kan have samlet sig der.

Du bør også få styr på, hvordan terrænet falder i forhold til dit hus.

- I skybrudssituationer kommer der vand i så store mængder, at jorden og græsset ikke kan nå at suge det. Derfor vil vandet i stedet lægge sig på overfladen og løbe i den retning, som terrænet falder, fortæller Henrik Bisp.

Problemet opstår, hvis vandet løber mod dit hus med kurs mod kælder og sokkel. Så skal du i gang med at grave.

- Fjern en lille smule af græs- og jordoverfladen, så du får skabt et fald væk fra huset. Du kan også lægge en ny flisebelægning, der hælder den rigtige vej, siger han.

Bor du på en skråning, kan du også holde vandet væk ved at lave en jordvold eller sætte plantekummer op som afskærmning, tilføjer Peter Mathisen, der er direktør for skadeservice, bygning og løsøre i forsikringsselskabet Alm. Brand.

- Vi ser også en tendens til, at folk lægger udendørs belægninger i en højde, der næsten er på niveau med gulvoverfladen eller kældertrappen. Man bør i stedet skabe spring i terrænet. Ellers fortsætter vandet bare lige ind, siger han.

Hvis vejrudsigten melder om skybrud, er det vigtigste at lukke alle vinduer og døre.

- Samtidig skal man sikre sit indbo. Det kan være i kælderen, hvor der kan komme vand på gulvet. Løft dine ting ti centimeter fra gulvet, eller fjern det helt, råder Peter Mathisen og fortsætter:

- Kommer der vand ind, så tør det op. Kommer der voldsomt meget, skal du ringe til dit forsikringsselskab eller et skadeservicefirma, der kan hjælpe.

Ifølge Peter Mathisen skal der grov misligholdelse til, før forsikringen ikke dækker ved skybrudsskader.

- Vi betragter vores kunder som lægfolk. Så der skal meget til, før vi siger nej, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv