27/05/2023 - 08:00
Huset i juni: Forbered dig på de store sommerskyl
Skybrud kan gå hårdt ud over dit hjem. To eksperter giver deres bedste råd til, hvordan du forebygger vandskader.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Den danske sommer byder ofte på mere end et par byger, der går og kommer. For det er sæson for skybrud, og når himlen åbner sig, kan der ske ærgerlige vandskader på huset.
Derfor er det godt at tage sig en række forholdsregler, lyder det fra Henrik Bisp, som er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
- Tjek, om der er utætheder i tagrenderne, og sørg for at få dem repareret, siger han.
Det er i det hele taget vigtigt at holde tagrender og nedløbsrør fri for blade, grene og andet, der kan have samlet sig der.
Du bør også få styr på, hvordan terrænet falder i forhold til dit hus.
- I skybrudssituationer kommer der vand i så store mængder, at jorden og græsset ikke kan nå at suge det. Derfor vil vandet i stedet lægge sig på overfladen og løbe i den retning, som terrænet falder, fortæller Henrik Bisp.
Problemet opstår, hvis vandet løber mod dit hus med kurs mod kælder og sokkel. Så skal du i gang med at grave.
- Fjern en lille smule af græs- og jordoverfladen, så du får skabt et fald væk fra huset. Du kan også lægge en ny flisebelægning, der hælder den rigtige vej, siger han.
Bor du på en skråning, kan du også holde vandet væk ved at lave en jordvold eller sætte plantekummer op som afskærmning, tilføjer Peter Mathisen, der er direktør for skadeservice, bygning og løsøre i forsikringsselskabet Alm. Brand.
- Vi ser også en tendens til, at folk lægger udendørs belægninger i en højde, der næsten er på niveau med gulvoverfladen eller kældertrappen. Man bør i stedet skabe spring i terrænet. Ellers fortsætter vandet bare lige ind, siger han.
Hvis vejrudsigten melder om skybrud, er det vigtigste at lukke alle vinduer og døre.
- Samtidig skal man sikre sit indbo. Det kan være i kælderen, hvor der kan komme vand på gulvet. Løft dine ting ti centimeter fra gulvet, eller fjern det helt, råder Peter Mathisen og fortsætter:
- Kommer der vand ind, så tør det op. Kommer der voldsomt meget, skal du ringe til dit forsikringsselskab eller et skadeservicefirma, der kan hjælpe.
Ifølge Peter Mathisen skal der grov misligholdelse til, før forsikringen ikke dækker ved skybrudsskader.
- Vi betragter vores kunder som lægfolk. Så der skal meget til, før vi siger nej, siger han.
/ritzau fokus/