Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/05/2024 - 10:53

Forventningerne til dansk økonomi stiger i ny prognose

Minister er optimistisk om ny Økonomisk Redegørelse, der spår større vækst end antaget i december.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der forventes en vækst i dansk økonomi på 2,7 procent i 2024 og 1,8 procent i 2025, og inflationen skønnes at komme til at ligge på 2 procent i perioden.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, regeringens prognose for dansk økonomi, som økonomiminister Stephanie Lose (V) præsenterer torsdag.

I den seneste prognose fra december var forventningerne til væksten markant lavere end i den nye. Her lød forventningen på en vækst på 1,4 procent i 2024 og 1,0 procent i 2025.

Inflationsmæssigt er de 2 procent et ønskværdigt sted at ligge. Her vil priserne stige stødt i takt med forventeligt også lønniveauet hos danskerne.

Økonomisk Redegørelse udkommer sædvanligvis tre gange om året – maj, august og december.

På beskæftigelsen ventes der samlet set et fald på 5000 personer på de to år. Den ventes at stige med 13.000 i 2024, men falde med 18.000 i 2025.

En ventet opjustering af råderummet står der ikke noget om i den økonomiske redegørelse. Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde dog tidligere i maj, at et nyt tal ville blive meldt ud kort efter den økonomiske redegørelse og før en økonomiaftale for kommunerne.

/ritzau/

København, 16/05/2024 - 08:00

Silas Holst: Cirkusrevyen var en utopisk og hemmelig drøm

Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Silas Holst skal for første gang være med i Cirkusrevyen som skuespiller. Da han fik opkaldet om at medvirke, blev han så glad, at han begyndte at græde.

I begyndelsen af efteråret sad Silas Holst i sin bil på vej hjem efter at have hentet sine to børn fra skole.

Vejret havde været godt om morgenen, så hele familien havde shorts på. Men i løbet af eftermiddagen begyndte det at øse ned.

- Vi sad drivvåde i bilen, og så brød min motor sammen, fortæller Silas Holst.

Han og hans børn blev hentet af et fejeblad, der måtte køre dem ind i nødsporet på motorvejen.

- Så skulle vi vente. Mine børn var trætte, og de var våde. Til sidst kunne vi ikke vente mere, og så blev vi hentet og måtte gå noget af vejen hjem, siger han han.

- Altså det var bare en lortedag.

Da familien endelig kom hjem, var Silas Holst på vippen til at bryde sammen.

Men i det øjeblik ringede hans telefon. Det var Joy Maria Frederiksen, der er instruktør på Cirkusrevyen.

Hun spurgte, om han ville medvirke i revyen.

- Det eneste jeg kunne gøre var bare at sige ja og tude. Jeg tænkte: "Endelig sker der noget godt i dag", siger Silas Holst og fortsætter:

- Så vores første samtale var faktisk bare mig, der hulkede i telefon. Hun (Joy Maria Frederiksen, red.) reddede hele min eftermiddag.

Torsdag er der premiere på Cirkusrevyen, og det bliver Silas Holsts første af slagsen som skuespiller.

For 18 år siden var den 41-årige musicalstjerne en del af dansetruppen.

- Det var de to bedste somre i mit liv. Nu er jeg tilbage som skuespiller, men det er fuldstændig, som jeg husker det, siger Silas Holst.

Det har været en hemmelig drøm for ham at få lov til at medvirke i revyen på Bakken. En drøm han aldrig har turde at sige højt, fordi den virkede urealistisk.

Men nu er den gået i opfyldelse.

- Jeg har fået Dirch Passers gamle garderobe. Der hænger et gigantisk billede af ham i en hoppegynge. Det er ret vildt at læne sig tilbage og tænke: "Gud her sad Dirch Passer engang". Og nu er det mig, der får lov til at sidde her, siger Silas Holst.

Forud for premieren har det været svært for Silas Holst at balancere sit arbejde og sin familie.

Musicalstjernen er gift med Nicolai Schwartz og har to børn - Maggie My på ni og Bob Jones på syv - med sin eksmand Johannes Nymark og deres veninde.

- Ugen op til premieren er altid den hårdeste, fordi man er herude fra klokken 11 til 22, så mine børn sover, når jeg kommer hjem. Jeg når kun at stå op med dem klokken 6 og køre dem i skole. Det er, hvad jeg ser dem, siger han og fortsætter:

- Men når vi først går i gang med at spille, så er jeg meget privilegeret. Jeg har fri mandag og tirsdag, og jeg møder jo også først ind om aftenen.

Silas Holst har også planer om, at hans børn skal med ind og se revyen, og at de skal med til Klampenborg i weekenderne.

- Mine hunde er også med ude i garderoben. Så det er bare at pakke hele cirkusvognen om morgenen, og så skal vi på arbejde, siger han.

Hans niårige datter, Maggie My, elsker allerede revy.

- Hun vil også gerne lave teater og musicals. Hun kunne bo med mig på arbejde. Hvis hun fik lov, så ville hun være med mig hver dag, fortæller han.

- Hun er ret tit med til prøver og med mig på arbejde, og så sidder hun bare på række to i salen og stirrer i otte timer, og hun kunne sidde der otte timer mere. Hun er vild med det.

Det samme gælder dog ikke for Silas Holsts søn, Bob Jones.

- Min søn gider det ikke. Men Bakken er lige deromme, så med et turpas på armen, så er han afsted, siger han.

Cirkusrevyen har premiere torsdag den 16. maj. I løbet af sommeren er der knap 80 forestillinger.

Ud over Silas Holst medvirker også Merete Mærkedahl, Niels Olsen, Pernille Schrøder, Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/05/2024 - 07:20

Kilometerlang flagallé skal markere kongens fødselsdag

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Rød-hvide flag skal vaje i vinden i København næste uge i anledningen af kong Frederiks fødselsdag.

Fra Kongens Nytorv og til Rådhuspladsen i København vil flagguirlander med rød-hvide flag vaje i vinden i næste uge i anledningen af kong Frederiks fødselsdag.

Det skriver Københavns handels- og erhvervsforening, KCC, i en pressemeddelelse.

- At hovedstadens handels- og erhvervsliv markerer H.M. Kongens fødselsdag, er en smuk københavnsk tradition, som vi nu vækker til live igen, lyder det fra foreningens direktør, Michael Gatten, i meddelelsen.

Det er foreningen, der står bag hyldesten gennem Strøget, som officielt sker fra 20. maj til 26. maj, hvor kongen fylder 56 år.

Michael Gatten kalder det en hyldest af kongen, som markeres festligt og understreger handels- og erhvervslivets store stolthed og dybe respekt for kong Frederik og hele det danske kongehus.

Han opfordrer alle til at besøge Strøget i næste uge for at se flagalléen.

- Vi lever i en tid, hvor der for alvor er grund til at finde sammen, og her spiller vores kongehus og vores fantastiske konge en unik og uvurderlig rolle, som vi ønsker at bringe alle københavnere, gæster og turister sammen om i Kongens København, siger direktøren.

Opsætningen af flagalléen, der strækker sig godt 1,1 kilometer gennem byen, begynder allerede torsdag.

Det er kong Frederiks første fødselsdag som regent. Det blev han, da hans mor, dronning Margrethe, abdicerede i begyndelsen af året.

Dermed er fejringen 26. maj også anderledes, end når han normalvis holder fødselsdag.

Kongen har overtaget samme tradition som sin mor. På sin fødselsdag vil han med sin familie træde ud på balkonen på Frederik VIII's Palæ for at blive fejret af befolkningen.

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

Klokken 11.50 vil garden gennemføre et stort vagtskifte på Amalienborg Slotsplads.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2024 - 10:00

FAKTA: Øl og sommermad

* Øl slukker tørsten, men er også en god følgesvend til sommerens retter.

* Servér for eksempel lyse lagerøl til fiskeretter eller en let omelet. 

* Den tyske øltype bockbier passer godt til en traditionel dansk smørrebrødstallerken.

* Påskebryg, som sagtens kan drikkes sommeren igennem, går i spænd med det meste af sommerens lækkerier - for eksempel grønne asparges.

Kilde: Carsten Berthelsen, foredragsholder og forfatter til ti bøger om øl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/05/2024 - 10:00

Ølekspertens friske favoritter til lune dage

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Sluk tørsten med smagen af en bølgende kornmark, eller nyd de lyse nætter med en kulsort bryg, der er lige så mild som maj.

Solens bagende stråler på terrassen kalder på liflige dråber i glasset. Og her skuffer det sjældent med en perlende lys øl fra køl.

- Mange af de lyse øl til sommertiden har en skøn aroma, som giver mindelser om kornmarker og pikante urter, siger Carsten Berthelsen, der er foredragsholder og forfatter til en række bøger om netop øl.

Personligt holder han af at sidde og hyggekonversere med sine gæster over en påskebryg fra et af landets mindre bryghuse. For selv om påsken for længst er pippet af, egner højtidens øl sig i den grad til at blive drukket sommeren igennem, mener han.

- Påskebryggen laves jo som forårsbebuder. Og bryghusene kæmper lidt med, om de skal kalde det påskebryg eller for eksempel forårs- eller sommerale, siger Carsten Berthelsen og fortsætter:

- Men vi kan jo drikke efter årstiden - derfor lysere sorter til lyse tider, og mørke bryg til skumring, efterår og vinter.

Carsten Berthelsen anbefaler, at du går på opdagelse i påskebrygsortimentet blandt de efterhånden mange bryggerier, der findes rundt omkring i landet - helt fra Svaneke på Bornholm til Sakskøbing på Lolland og Ørbæk på Fyn.

Gå efter etiketter, der lover Forårsale, lys lager eller Pale Ale på for eksempel mellem fem og seks i alkoholprocent. Disse typer øl gør sig nemlig godt sammen med lette sommerretter.

- Vi kunne jo snuppe en dejlig hvid fisk, som vi smider på panden på skindsiden og serverer sammen med asparges og kartofler med smørsovs. Lige nu er vi i den skønne aspargestid, og til denne herlige grøntsag er øl med en dejlig afrunding, en fin sødme og en spidshed i eftersmagen særdeles velegnet, siger Carsten Berthelsen og anbefaler øltypen Saison.

Et andet læskende forslag til sommerbordet er en undergæret stærk lagerøl.

- Jeg ser en tendens til, at flere danske bryghuse genskaber den tyske såkaldte bockbier, fortæller Carsten Berthelsen og fortsætter:

- Den er særdeles velegnet til et stykke ægte dansk smørrebrød. Øllet skal helst have en fint afstemt bitterhed, der sammen med en tydelig maltfornemmelse giver en velafbalanceret øl.

Når den varme dag går på hæld, kan du skifte de lyse drikkevarer ud med noget i den mere dunkle ende af skalaen. Her anbefaler Carsten Berthelsen en anden tysk øltype, nemlig Schwarzbier.

- En sådan øl kan man passende sidde og nyde, mens man kigger på fuldmånen, der danser hen over nattehimlen. Det er en kulsort øl, men slet ikke som en Stout, fordi den er mild i sin smag og derfor særdeles velegnet til de smukke nætter, vi har nu, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek