Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/10/2024 - 10:49

Forurettet folketingsmedlem får navneforbud i sag om ulovlig tvang

Dommer afgør, at der skal være navneforbud for politiker og læge, men siger, at deres stillinger kan nævnes.

Af: /ritzau/

En dommer har fredag formiddag nedlagt et navneforbud for et folketingsmedlem, der er forurettet i en sag, der blandt andet handler om ulovlig tvang.

I sagen er en 30-årig kvinde tiltalt for at have udsat politikeren for ulovlig tvang, forsøg på ulovlig tvang og blufærdighedskrænkelse.

Kvinden nægter sig skyldig.

Der er desuden blevet nedlagt navneforbud for en af sagens andre forurettede.

Der er tale om en læge, der ifølge anklageskriftet er blevet udsat for stalking af den 30-årige kvinde.

I sin begrundelse for navneforbuddet sagde dommeren, at det vil føre til en unødig krænkelse af de to forurettede, hvis der ikke blev nedlagt navneforbud.

Inden da havde pressen argumenteret for offentlighedens interesse i at kunne beskrive, at en folkevalgt politiker er blandt de formodede ofre i sagen.

Dommeren sagde i sin kendelse om navneforbuddet, at der ikke er noget til hinder for at beskrive de to forurettedes stillinger.

Fredag er sagens første dag, men hovedforhandlingen når næppe at starte denne dag. Det skyldes, at det fra morgenstunden stod klart, at der skal findes flere retsdage i sagen.

/ritzau/

København, 25/10/2024 - 10:22

Helmigs farvel til sønnen Hugo kaldes hans bedste album til dato

Anmelderne roser Thomas Helmigs nye album, hvor han sætter ord på tab og savn efter sønnen Hugos død.

Det er tungt at komme igennem, hvad der af nogle beskrives som Thomas Helmigs bedste plade til dato.

Anmelderne tager godt imod Helmigs plade "Sortedam", der udkom 25. oktober.

Og det skyldes ikke blot musikken.

Albummet strækker sig nemlig over syv sange dedikeret til Helmigs afdøde søn, Hugo Helmig Toft Simonsen.

Pladen udkommer tæt på toåret for november 2022, hvor Hugo Helmig, der også udmærkede sig inden for musik, gik bort i en alder af 24 år.

Baggrunden for albummet gør det "umuligt at lytte til og vurdere", skriver Informations anmelder.

Albummet er Helmigs "vigtigste album til dato, men også det bedste", skriver Berlingskes anmelder, der kvitterer med seks ud af seks stjerner.

- "Sortedam" er et tag selv-bord af emotioner, der smager af både tab, smerte, sorg, afmagt, skyld og savn, skriver han i sin anmeldelse.

Albummet "Sortedam" er opkaldt efter Hugo Helmigs sidste bopæl i København ved Sortedamssøen og refererer til det samvær, far og søn havde sammen der.

Det har Thomas Helmig tidligere oplyst i en pressemeddelelse og i en besked delt på sin officielle Facebook-side.

Sangen "Hugos vuggevise" fremhæves af flere som albummets bedste.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangen det "rørende højdepunkt" på pladen.

Sangens omkvæd med linjerne ”Hvor end du er/Jeg elsker dig min skat/Jeg beder en stille bøn for dig/Og kysser dig godnat” er ubærligt, lyder det i anmeldelsen.

I sangen føler man sig "indlemmet i familiens mest sårbare rum", lyder det fra B.T.’s anmelder, der kalder albummet "et smukt og værdigt farvel til Hugo".

B.T.'s anmelder giver albummet fire stjerner ud af seks, Politiken fem ud af seks hjerter og Ekstra Bladet giver to ud af seks stjerner.

GAFFA giver seks ud af seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/10/2024 - 10:00

Michael Falch: Drømmene er min drivkraft

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Han troede ikke, han skulle nå at runde 30 år. Men 68-årige Michael Falch har med sin musik, sine drømme og en striks hverdag formået at holde fast i livet.

Fra arbejdsværelset i huset i Rudkøbing på Langeland, hvor sangskriveren og musikeren Michael Falch bor sammen med sin hustru, kigger han fra det ene vindue ud over det smukke, bakkede landskab og fra det andet ned til kirkegården, hvor hans mor ligger begravet.

Det er her, han har skrevet sangene til albummet "Drømmene", der udkommer 25. oktober.

- Underbevidstheden opererer jo på mystisk vis. Jeg tror, at når man hele tiden kigger ud over de døde, så gør det døden til en lidt mere pågående realitet. Og dermed også blikket på livet, siger Michael Falch.

- Jeg er nok endelig - langt om længe - nået dertil, at jeg kan acceptere, at det ikke er alt, jeg kan nå i livet, og det er ikke alt, jeg skal nå eller er berettiget til eller kvalificeret til. Det er ikke alle oplevelser, jeg har adgang til. Og det er der meget fred i at acceptere, siger Michael Falch.

- Jeg er begyndt at ånde lettet op på nogle områder, også omkring hvor langt livet nu er. Hvis det skulle vise sig, at mit liv ikke var det længste i verden, så tror jeg nok, jeg vil kunne sige på mit dødsleje, at der ikke har manglet aktiviteter.

I skrivende stund er livet blevet mere end 38 år længere, end han selv havde troet.

At den 68-årige spillemand stadig står på scenen, er et under. For undervejs i livet har han bokset med både fysikken og psyken, i en sådan grad at han selv havde forsvoret, at han skulle nå at runde 30 år.

- Jeg var sikker på, at jeg ville brænde ud inden, ligesom det er sket for en del andre kunstnere. Der er jo en hel kongerække af navne, der ikke kunne klare mosten, siger Michael Falch og fortsætter:

- Det har sin pris at komme ind i det maskineri, som musikbranchen er. Hvor man meget let bliver forført.

Da han som kun 20-årig dannede rockbandet Malurt, åbnede der sig en verden, som en ung mand kun kunne drømme om. Men også en verden fyldt med fristelser, der i mange år gjorde det svært for ham at fungere uden stimulanser, og som til sidst sendte ham så langt ned i et alkoholmisbrug og en stresssygdom, at han troede, karrieren var slut.

Men siden han i 2006 gjorde comeback med albummet "Falder du nu", har han udgivet syv studiealbum, turneret Danmark tynd på næsten årlig basis - både i duoen KrebsFalch, med sin datter Mathilde Falch, som solist og på en allersidste turné med Malurt.

Han har skrevet flere bøger om sine erindringer, lanceret et velgørenhedsinitiativ og to festivaler og optrådt i blandt andet "Toppen af poppen" og "X Factor", ligesom at han snart kan ses i en større birolle i filmen "Madklubben 2".

Vejen tilbage har for ham været brolagt med et strikst program med daglig meditation for at holde det mentale fokus samt rygøvelser, der skal sikre, at den diskusprolaps, der sendte ham på hospitalet som 40-årig, ikke gør ham invalid.

- Alle siger jo til mig: "Hvordan fanden får du taget dig sammen til det?". Og det tror jeg simpelthen, er min allerstørste gave. For det er bare noget, jeg gør. Og det har jeg gjort i alle de år.

- Jeg skal ikke slås med mig selv hver dag. Det er mit kæmpe held i forhold til de drømme, jeg har: at stå på scenen. At kunne være der og bevæge mig. At kunne spille fodbold med mit oldboyshold og ikke mindst sammen med mit barnebarn. De drømme er åbenbart så stærke for mig, at jeg er villig til at yde alt det trælse, siger Michael Falch.

For nylig har han dog droppet sine løbeture - i 22 år har han ellers tre gange om ugen snøret løbeskoene.

Men den daglige træning hjemme i stuen og til fodbold holder han fast i.

- Jeg kan godt nogle gange tænke, når jeg lige er færdig med en turné, at nu er det slut med at springe rundt, og nu vil jeg bare æde kage. Men så begynder maven at vokse.

- Pludselig koster det - så får jeg ikke scoret et mål til træning eller til en kamp. Og det går jo ikke. Så nej. Jeg får sgu nok ikke lov af mig selv til at blive rigtig gammel og tyk, siger han og griner.

Det er der slet ikke tid til at blive lige nu. Til foråret spiller Michael Falch 32 koncerter, når han skal turnere med "Drømmene".

- Meget af min benzin er jo at være på scenen og mærke, hvordan de sange, jeg har skrevet gennem så mange år, får lov at bo hos andre mennesker og i andre hjem.

Egentlig kan han godt lide at være "on the road", også selv om det er hårdt og krævende med mange timer bag rattet, lydprøver og nætter væk hjemmefra.

- Jeg har jo den kæmpe fordel, at jeg ikke bruger stimulanser af nogen art. Det vil sige, at jeg ikke bliver smadret, som da jeg var yngre, hvor jeg brugte hele dage på at komme mig over tømmermænd.

- Jeg går ikke til fester og står i en krog på et diskotek og gør mig til. Når alt det er væk, er der pludselig rigtig meget tid. Så det at være i studiet og indspille med folk og optræde til koncerter er jo min fest.

Derfor har han heller ingen planer om at drosle ned lige foreløbig.

- Mange af mine jævnaldrende går på pension og spørger: "Hvad med dig?". Men det er jo et andet liv, jeg lever. Jeg skal ikke op klokken lort om morgenen og møde ind i en andens virksomhed.

- Alle mennesker kan ikke brænde så meget for deres lønarbejde, som jeg gør for mit. Det er et drømmeliv, siger han.

At det nye album således har fået titlen "Drømmene", er langtfra tilfældigt.

Mens hans seneste album, "Elsker", var en kærlighedserklæring til sin thailandske hustru, Kanjana, som han måtte så meget igennem for at få til Danmark og få lov at leve sit liv med, er "Drømmene" et mere realistisk blik på livet, som det har udfoldet sig for ham - og på det, der for ham gør det værd at leve.

- For mig har det altid været vigtigt at have drømme. At der har været en drøm, der kunne drive mig. Hvis ikke der var noget, jeg kunne se frem til og glæde mig til, så blev livet leverpostej for mig, fortæller han.

- Det er ikke nødvendigvis store, vilde ting. Det kan være, at jeg skal til fodboldtræning. Eller at der er landskamp på onsdag. Eller at min børnebørn kommer på lørdag. Eller måske skal min kone og jeg kysse i aften. Sådan nogle ting, der bare kan tænde en ild i hverdagen, og som kan gøre, at der bliver en drøm at stræbe imod.

Det har ellers ikke skortet på mængden af oplevelser, han har kunnet sætte hak ud for.

- I mit liv er der så mange ting, jeg ikke engang turde drømme om, der er gået i opfyldelse. Vilde, vilde ting - så blev der lige sunget med Bruce Springsteen. Så besøgte jeg ham i USA. Så spillede jeg fodbold med Laudrup-brødrene. Så lavede jeg film. Så skrev jeg bøger ...

- Altså, min sjæl, hvad vil du mere? Jeg kan godt nogle gange føle: "Behøver jeg virkelig at drømme om noget mere?". Men jeg tror, det er min drivkraft.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/10/2024 - 10:00

FAKTA: Forskuds- og årsopgørelsen

* Forskudsopgørelsen er Skattestyrelsens beregning af dine indtægter for de kommende år, og hvad du skal af med i skat. Den åbnes hvert år i midten af november.

* Årsopgørelsen kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat. Af den grund skal du løbende rette forskudsopgørelsen, når der sker noget nyt i din økonomi eller i dit liv.

* Du får hvert år adgang til årsopgørelsen i midten af marts. Her får du at vide, om du får penge tilbage i skat eller skal betale restskat. I den forbindelse skal du tjekke, om oplysningerne er korrekte og eventuelt rette dem. 

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/10/2024 - 10:00

Nu kommer forskudsopgørelsen: Nøglen til at undgå skattesmæk

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Snart kan du rette i din forskudsopgørelse for næste år. Pas på med at sætte lønindkomsten for højt, så du er sikker på at undgå skattesmæk, råder eksperter.

Din forskudsopgørelse for det kommende år venter lige rundt om hjørnet.

Skattestyrelsen åbner opgørelsen i midten af november, og den indeholder de tal, som din skat for 2025 vil blive beregnet efter.

Derfor er den yderst vigtig for din økonomi, fortæller Bettina Brask, der er formueøkonom hos Jyske Bank.

- Forskudsopgørelsen viser dit budget for 2025. Og den skal gerne afspejle din faktiske økonomi, understreger hun.

- For er der for mange afvigelser, kan det ende med et skattesmæk eller penge tilbage. Og det første kommer som en ubehagelig overraskelse, efter at du i over et år har troet, at du havde en god økonomi.

Når Skattestyrelsen åbner opgørelsen 12. november, vil beløbene være baseret på tallene fra din årsopgørelse i 2023.

Derfor skal du være opmærksom på, om der er poster, du allerede nu ved, ændrer sig, forklarer Bettina Brask.

Det kan for eksempel være, at du i det nye år begynder i et nyt job, og at din løn og flere arbejdsrelaterede fradrag dermed bliver anderledes.

Måske erhverver du dig også en ny bolig, som skal noteres i opgørelsen.

- Der er renteudgifter forbundet med at optage et lån, og de skal skrives ind i forskudsopgørelsen, for at man får et skattefradrag, siger hun.

- Og ændrer renteudgifterne sig, skal det også noteres, så fradraget hverken bliver for højt eller lavt, lyder det videre.

Selv om det kan virke fristende at sætte lønindtægten ekstra højt for at være sikker på, at du får penge tilbage i stedet for et skattesmæk, skal du være påpasselig.

Det anbefaler både Bettina Brask og Erik Fraas, som er uvildig privatøkonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsfirmaet Pør.

- Nogle føler, at det er rart at få penge tilbage og ser det som en form for opsparing, siger Erik Fraas og fortsætter:

- Men du får en meget større kontrol over din økonomi, hvis du får det korrekte beløb udbetalt og ved siden af opretter en opsparing, du løbende opbygger, i stedet for at vente på at få en udbetaling ved årsopgørelsen.

Imens peger Bettina Brask på beskæftigelsesfradraget.

For sætter du din indkomst højere, end hvad du faktisk tjener, ender du med at få et for stort fradrag og dermed at skulle betale restskat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek