25/10/2024 - 10:00
Nu kommer forskudsopgørelsen: Nøglen til at undgå skattesmæk
Snart kan du rette i din forskudsopgørelse for næste år. Pas på med at sætte lønindkomsten for højt, så du er sikker på at undgå skattesmæk, råder eksperter.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Din forskudsopgørelse for det kommende år venter lige rundt om hjørnet.
Skattestyrelsen åbner opgørelsen i midten af november, og den indeholder de tal, som din skat for 2025 vil blive beregnet efter.
Derfor er den yderst vigtig for din økonomi, fortæller Bettina Brask, der er formueøkonom hos Jyske Bank.
- Forskudsopgørelsen viser dit budget for 2025. Og den skal gerne afspejle din faktiske økonomi, understreger hun.
- For er der for mange afvigelser, kan det ende med et skattesmæk eller penge tilbage. Og det første kommer som en ubehagelig overraskelse, efter at du i over et år har troet, at du havde en god økonomi.
Når Skattestyrelsen åbner opgørelsen 12. november, vil beløbene være baseret på tallene fra din årsopgørelse i 2023.
Derfor skal du være opmærksom på, om der er poster, du allerede nu ved, ændrer sig, forklarer Bettina Brask.
Det kan for eksempel være, at du i det nye år begynder i et nyt job, og at din løn og flere arbejdsrelaterede fradrag dermed bliver anderledes.
Måske erhverver du dig også en ny bolig, som skal noteres i opgørelsen.
- Der er renteudgifter forbundet med at optage et lån, og de skal skrives ind i forskudsopgørelsen, for at man får et skattefradrag, siger hun.
- Og ændrer renteudgifterne sig, skal det også noteres, så fradraget hverken bliver for højt eller lavt, lyder det videre.
Selv om det kan virke fristende at sætte lønindtægten ekstra højt for at være sikker på, at du får penge tilbage i stedet for et skattesmæk, skal du være påpasselig.
Det anbefaler både Bettina Brask og Erik Fraas, som er uvildig privatøkonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsfirmaet Pør.
- Nogle føler, at det er rart at få penge tilbage og ser det som en form for opsparing, siger Erik Fraas og fortsætter:
- Men du får en meget større kontrol over din økonomi, hvis du får det korrekte beløb udbetalt og ved siden af opretter en opsparing, du løbende opbygger, i stedet for at vente på at få en udbetaling ved årsopgørelsen.
Imens peger Bettina Brask på beskæftigelsesfradraget.
For sætter du din indkomst højere, end hvad du faktisk tjener, ender du med at få et for stort fradrag og dermed at skulle betale restskat.
/ritzau fokus/