Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Brasilia, 09/01/2023 - 10:51

Forsker: Stormløb viser den anspændte situation i Brasilien

Det er ikke overraskende, at vrede tilhængere af Jair Bolsonaro stormede Brasiliens kongres ifølge forsker.

Adriano Machado/Reuters

Af: /ritzau/

Siden præsidentvalget i Brasilien har der været protester over valgnederlaget til den tidligere præsident Jair Bolsonaro.

Derfor overrasker det heller ikke seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Marie Kolling, at det søndag kulminerede i et stormløb på landets parlament, højesteret og præsidentpalads.

Men det er overraskende, at det først kommer nu, mener hun.

- Der har været en meget stor forventning om, at det ville ske lige efter, at valgresultatet stod klart, og det var tydeligt, at Bolsonaro tabte valget, siger Marie Kolling.

Ifølge Marie Kolling er det store spørgsmål mandag derfor, hvordan det kunne ske. For de brasilianske myndigheder var forberedte.

- Der var demonstrationer søndag i hovedstaden, og i løbet af weekenden var der kommet flere og flere demonstranter til. Så der var urobetjente i gaderne, fordi der var varslet demonstrationer, siger hun.

Men det var forløbet relativt fredeligt ind til stormløbet søndag.

Hun mener, at der er en enormt anspændt stemning i Brasilien. Den har været der i flere år, men tog især til under valgkampen.

Marie Kolling siger, at spændingerne er taget til siden valget i oktober.

For hvor en del af brasilianerne har opfattet valgsejren til præsident Lula da Silva som et tegn på, at man kan komme videre, er især Jair Bolsonaros tilhængere utilfredse med valget.

For dem vil ondt kun være blevet værre, mener hun.

Som Marie Kolling forstår det, er søndagens demonstranter, som indledte stormløbet, en del af et mindretal af Bolsonaro-tilhængere. De er en del af den radikaliserede højrefløj, mener hun.

- Men den her fortælling, som de er bannerførere for, om at valget er blevet stjålet, og Lula (da Silva red.) ikke er Brasiliens legitime præsident, den deler de med rigtig mange Bolsonaro-tilhængere, siger hun.

Det er svært at sige, hvad søndagens stormløb kommer til at betyde for Brasilien og splittelsen i landet.

Det kommer an på, hvilket svar på demonstrationerne og urolighederne, der kommer fra myndighederne, lyder det fra Marie Kolling.

/ritzau/

København, 09/01/2023 - 08:00

Kendisdatter i TV 2-serie: Jeg har brug for pauser

Det kan være en udfordring at rejse Europa rundt for at spille skuespil. Olivia Joof Lewerissa fortæller om meditation, yoga og at øve sig i at tage pauser.

Der er for alvor dømt uhygge i anden sæson af TV 2's internationale hitserie, "DNA". Krimiserien har Anders W. Berthelsen og Olivia Joof Lewerissa i hovedrollerne som politikommissæren Rolf og politiassistenten Neel.

Da de finder 19 døde vietnamesere i en kølevogn i en skov, kastes duoen rundt i Europa i jagten efter de kriminelle bagmænd, der handler med mennesker - og med organer.

Olivia Joof Lewerissa har derfor haft travlt med at flyve frem og tilbage for at optage på forskellige lokationer i Europa. Hun har været væk fra sin familie, sine venner, sin hverdag og sit hjem i lang tid ad gangen.

- Når man er på sådan et projekt, har man aldrig rigtig fri. Det har været virkelig, virkelig sjovt, hårdt og svært - og lidt lejrturs-agtigt, siger hun.

Den 34-årige skuespiller blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2019 og kendes blandt andet fra TV 2-serien "Perfekte steder" og den anmelderroste Netflix-serie "Skruk".

Det er en meget intens oplevelse at være på optagelse, fortæller Olivia Joof Lewerissa.

"DNA" var ingen undtagelse.

Efter optagelserne, som blev afsluttet i sommer, tog hun en pause fra at arbejde.

- Det var vigtigt for mig at komme lidt tilbage til mig selv. Jeg er meget opmærksom på at passe på ikke at blive stresset, fortæller hun.

- Jeg har brug for nogle gange at koble fuldstændig af, fordi hvis man hele tiden er lidt i overhalingsbanen, kan det godt få konsekvenser på et tidspunkt, siger Olivia Joof Lewerissa.

Det er ikke noget, hun nødvendigvis har lært af sin mor og far, skuespiller, instruktør og forfatter Hella Joof og skuespiller Runi Lewerissa.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg har nogle andre behov for det, end begge mine forældre har, siger Olivia Joof Lewerissa og fortsætter:

- De kan virkelig arbejde uden at have brug for noget. Men jeg har altid været lidt sensitiv, så jeg har brug for pauser, ro og meditation, siger hun.

Det er noget, hun har lært med tiden. Under første sæson af "DNA" gik hun stadig i skole, så der var endnu mere travlt.

- Hvis jeg har for travlt i for lang tid, er det nemt at ryge ned i nogle negative tankemønstre. Og lige så snart de tanker begynder at komme, ved jeg, at jeg lige skal stoppe op og trække vejret, siger Olivia Joof Lewerissa.

- Uden at det bliver for meget. Man skal jo også tjene penge, siger hun og griner.

I 2023 håber seriestjernen at blive endnu bedre til at tage pauser.

- Og så skal jeg i gang med at træne noget yoga igen, for det røg lidt på hylden, da jeg havde travlt, funderer hun.

Hvis hun skulle give sit 20-årige jeg et råd, ville det derfor være netop at slappe mere af, som hun gør nu.

- "Du skal nok finde ud af, hvad du vil med dit liv", siger Olivia Joof Lewerissa og smiler lidt.

Som ung var hun meget forvirret og vidste ikke, hvad hun skulle.

Hun ville ønske, at hun havde været mere tålmodig.

- For hvis jeg havde været det, tror jeg, at jeg havde lænet mig lidt mere tilbage og været lidt mere nærværende i den periode af mit liv. Men det er jo også bare en del af 20'erne, funderer hun.

- Man vil have svar. Man vil bare have sandheden. Og man vil bare vide, hvad man skal. Samtidig er der ikke nogen, der skal fortælle én, hvad man skal, siger hun og griner.

For selv om Olivia Joof Lewerissa er en travl skuespiller med buldrende gang i karrieren, har hun ikke altid haft lyst til at blive skuespiller.

- Det skulle jeg i hvert fald ikke!, siger hun.

- Og det er måske meget normalt, når begge ens forældre er det. Så jeg skulle lige gå et par ture rundt om blokken og søge i øst og vest, før jeg endelig overgav mig, lyder det fra Oliva Joof Lewerissa.

Anden sæson af "DNA" kan ses hver mandag på TV 2 og streames på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 09/01/2023 - 04:16

Prins Harry: Spørgsmål om søns hudfarve var ikke racisme

Jane Barlow/Ritzau Scanpix

Der er stor forskel på "racisme" og "ubevidste fordomme", mener prins Harry efter omtalt episode med søn.

Prins Harry anså det ikke for "racistisk", da et medlem af den britiske kongefamilie flere gange spurgte nærmere ind til hans ufødte barns hudfarve.

Det siger han i et interview, som søndag er blevet sendt på den britiske tv-kanal ITV.

Det var i et interview med Oprah Winfrey i 2021, at prins Harrys hustru, hertuginde Meghan, fortalte, at mens hun var gravid, var prinsen af et familiemedlem blevet spurgt, "hvor mørk" en hudfarve deres søn Archie ville få.

Det er aldrig blevet fortalt, hvilket familiemedlem der skal have spurgt om sønnens hudfarve. Men emnet er kommet op flere gange i samtaler mellem prinsen og familiemedlemmet.

Episoden blev et af de mest omdiskuterede emner i Winfrey-interviewet, hvor britiske tabloidaviser også blev beskyldt for en racistisk behandling af hertuginde Meghan. Meghans far er hvid og moren sort.

Harry afviser at have beskyldt familiemedlemmet for racisme.

- Nej, det gør jeg ikke. Det har den britiske presse sagt, siger Harry i interviewet med ITV, som udkommer op til udgivelsen af bogen "Spare", der på dansk kommer til at hedde "Reserven".

Han siger også, at hertuginde Meghan heller ikke kalder kongefamilien "racister".

Men efter at "have levet som en del af familien" mener Harry at kunne slå fast, at der er tale om "ubevidste fordomme".

Det kan han blandt andet på grund af sine egne oplevelser, forklarer han.

- De to ting er meget forskellige, siger han.

I kølvandet på Winfrey-interviewet udsendte Buckingham Palace en meddelelse på vegne af nu afdøde dronning Elizabeth.

I den stod der, at de "emner, som tages op, især om race, er bekymrende".

- Mens nogle erindringer måske er forskellige, så tages de meget alvorligt og vil blive taget op af familien privat, stod der i meddelelsen.

I interviewet med ITV søndag siger Harry også, at der i tabloidmedierne er blevet løjet om ham og familien flere gange, og at nogle familiemedlemmer havde besluttet "at gå i seng med djævelen" - altså tabloidmedierne. Det var en af de afgørende årsager til, at familien flyttede til Californien.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 09/01/2023 - 09:00

FAKTA: Det gør du hvis uheldet er ude

* Du skal anmelde det til din husforsikring, hvis der er nogen, der falder, fordi det er glat uden for dit hus. Lov ikke personen erstatning, før du har talt med din forsikring.

* Rummer din husforsikring ikke en ansvarsforsikring, skal du anmelde skaden til din indboforsikring.

* Er du selv faldet på et glat fortov, så tag billeder af ulykkesstedet, kontakt ejeren, din læge, og anmeld uheldet til din ulykkesforsikring.

Kilde: Forsikringsguiden.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/01/2023 - 09:00

Husejer? Disse vinterpligter skal du huske

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det er et lovkrav, at du rydder fortovet foran dit hus og sørger for, at der ikke falder istapper ned i hovedet på folk.

Som husejer kan du ikke skutte dig indendørs, når frosten sætter ind, og skyerne fylder gaderne med hvide driver.

Der er nemlig en række vinterpligter, som loven siger, du skal udføre.

- Du skal sørge for, at fortovet og indgangen op til dit hus er ryddet for sne, og så skal der enten gruses eller saltes, så man kan færdes op til hoveddøren uden at glide, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Ifølge reglerne er du forpligtet til at fjerne sne i hverdagene fra klokken 7 til 22, mens det i weekenden er fra klokken 8 til 22.

- Dog betyder det ikke, at du skal ræse hjem, hvis du er på arbejde, og det pludselig begynder at sne. Men som udgangspunkt skal der være ryddet i dagtimerne, siger Tine R. Sode.

Dine vinterpligter forsvinder heller ikke, hvis du er bortrejst. Og derfor skal du huske at lave en aftale med en nabo eller andre om at træde til, hvis der bliver behov for snerydning og grusning eller saltning.

Samme regler gælder for fjernelse af istapper. Hvis de hænger ned fra tagrenderne eller andre steder, hvor de risikerer at ramme forbipasserende, er du forpligtet til at få dem af vejen.

- Du kan også placere noget markeringsbånd på jorden. På den måde kan folk se, at de skal gå udenom, siger Tine R. Sode.

Pilen peger nemlig på dig og din forsikring, hvis uheldet er ude, og en person får en istap i hovedet eller glider og slår sig foran dit hus.

- Hvis der er en, der falder og slår ryggen eller får en hjernerystelse, kan det godt blive dyrt, siger Anne Garde Slothuus, som er forsikringsekspert ved brancheorganisationen for danske forsikrings- og pensionsselskaber F & P.

Hun understreger dog, at du ikke må løbe ud og love erstatning til vedkommende, der er kommet til skade.

- Du skal først anmelde det til dit forsikringsselskab og lade det vurdere, om der er et ansvar, og om der skal gives erstatning, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Så det er vigtigt, at du ikke selv går ud og lover, at du nok skal betale det her, siger Anne Garde Slothuus.

Du kan også havne i problemer, selv om der ikke er nogen, der slår sig. For hvis du helt undlader at rydde sne foran huset, kan det i yderste konsekvens ende med, at kommunen kommer og fjerner sneen.

- Så kommer der en regning til dig fra kommunen, siger Tine R. Sode fra Bolius.

Du kan også ende med at få en bøde fra politiet for manglende vintervedligeholdelse.

Ifølge Videncentret Bolius vil sådan en bøde typisk være på mellem 150 og 200 kroner.

/ritzau fokus/


Læs Mere >>

Nyhedsarkiv