Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Al Arish, 14/10/2023 - 10:59

Fly med nødhjælp til palæstinensere er landet i Egypten

WHO håber snarest muligt at kunne sende medicinsk nødhjælp ind til palæstinensere i Gazastribens sydlige del.

Ahmed Zakot/Reuters

Af: /ritzau/

Et fly med medicinsk nødhjælp til nødstedte palæstinensere er landet i Egypten nær grænsen til Gazastriben.

Det skriver chefen for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, lørdag i et opslag på X.

- Vi er klar til at sende forsyningerne afsted, så snart der bliver etableret humanitær adgang ved overgangen, lyder det.

Nødhjælpen skal fragtes over Rafah-overgangen i Gazastribens sydlige del.

WHO-chefen advarer samtidig imod en evakuering, som Israel har opfordret til. Den israelske hær har meddelt omkring 1,1 million civile palæstinensere, at de skal søge mod Gazas syd for at være i sikkerhed.

- Vi fortsætter med at bede Israel om at genoverveje beslutning om at evakuere 1,1 million mennesker. Det bliver en menneskelig tragedie, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus på X, det tidligere Twitter.

Israel har varslet et benhårdt modsvar, efter at den militante gruppe Hamas for en uge siden indledte et blodigt angreb i Israel.

Angrebet har kostet 1300 personer livet i Israel - størstedelen civile. Israel har svaret igen ved at sende tusindvis af bomber mod Gaza.

Ifølge de palæstinensiske myndigheder har 1900 mistet livet i de angreb.

FN oplyser lørdag desuden, at omkring 1300 bygninger er blevet ødelagt i Gaza som følge af israelske angreb. Derudover er 3750 hjem blevet ødelagt i et omfang, så de ikke længere er beboelige.

FN har tidligere advaret om, at den humanitære situation i Gazastriben allerede før den seneste uges bombardementer var yderst presset.

/ritzau/

London, 14/10/2023 - 10:25

Batmans butler Michael Caine indstiller karrieren

James Akena/Reuters

Michael Caine går på pension som 90-årig. Der er ikke flere roller at spille for ham, lyder det.

Den engelske skuespiller med den underspillede charme og den fede cockneyaccent Michael Caine har næsten været umulig at undgå, hvis man bare har været en smule i biografen de seneste 60 år.

Men nu indstiller den 90-årige prisvindende skuespiller Michael Caine karrieren.

Det siger han i et interview med BBC.

- Jeg bliver ved med at sige, jeg går på pension. Nu gør jeg det, siger han og tilføjer, at han nu har spillet hovedrollen i en film, der har fået fantastiske anmeldelser.

- Hvordan skulle jeg kunne toppe det?

Michael Caines sidste rolle er som Bernie Jordan i den anmelderroste film "The Great Escaper" fra i år.

I interviewet med det britiske medie siger Michael Caine, at de eneste roller, han nu fremadrettet kan få, er som 90-årige mænd - eller måske 85-årige.

- Men de bliver ikke hovedroller. Du har ikke hovedroller, der er mænd på 90 år. Der vil det være unge, smukke drenge og piger. Så jeg tænkte, jeg lige så godt kunne gå nu, siger han.

Den 90-årige skuespiller har medvirket i langt over 100 film i sin karriere.

Med sin rolle i filmen "Zulu" fra 1964 fik han international opmærksomhed, og med flere filmroller de efterfølgende år nærmede han sig for alvor stjernestatus, selv om der var et par svipsere iblandt.

Seks gange har han været nomineret til en Oscar, og to af gangene har det udmøntet sig i statuetter.

Det skete i 1987, da han fik en Oscar for Bedste Mandlige Birolle som Elliot i Woody Allen-filmen "Hannah og hendes søstre" og igen i samme kategori 13 år senere i rollen som lægen og børnehjemslederen Wilbur Larch i "Æblemostreglementet".

Men mange kender ham nok bedst som Batmans butler, Alfred, i instruktøren Christopher Nolans uhyre populære trilogi om superhelten, der spilles af Christian Bale.

Som den kække og vise Alfred giver Caine i alle tre film sublimt modspil til den dystre superhelt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/10/2023 - 08:00

Rundt om Lars Ranthe

* Blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998.

* Han har mere end 80 roller på cv'et alene fra film-, serie- og tv-produktioner.

* Han har blandt andet medvirket i "Druk", "Kastanjemanden", "Bænken", "Bamse" og "Badehotellet".

* Han er blevet belønnet med to Robert-priser og en Bodil-statuette.

* Hæderen har han fået for sin birolle i filmen "Dirch" og for sin præstation i thrillerserien "Kriger".

Kilde: IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/10/2023 - 08:00

FAKTA: Tre tips til fuglekiggeri

* Hav tålmodighed. Der kan godt være pauser i fugletrækkene, som eventuelt kan skyldes vejrfænomener andre steder på trækruten.

* Husk en kikkert. Selv om du selvfølgelig godt kan se fugle blot med øjnene, så er fornøjelsen en smule begrænset uden en kikkert eller et teleskop.

* Tag en makker med. Der er intet problem i at tage afsted og kigge på fugle alene, men det er hyggeligt i fællesskab. Find gerne en makker, der er dygtigere end dig, så du lærer noget nyt.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/10/2023 - 08:00

Kom ned i efterårstempo: Tag ud og kig efter sjældne fugle

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Er du heldig, kan du muligvis få øjne på nogle sjældne sibiriske fugle i Danmark i efterårsferien, hvis du altså er de rigtige steder.

Der er to tidspunkter på året, hvor fuglekiggere tager fri fra arbejde. Nemlig i foråret og efteråret, for her flyver der en masse spændende fugle fra nord til syd eller omvendt afhængigt af årstiden.

Og faktisk er det bedste tidspunkt for fuglespottere nu her, hvor alle de mange ungfugle, der blev klækket i sommer, skal mod sydligere himmelstrøg.

Det fortæller Simon Christiansen, der er naturvejleder og forstander for Skagen Fuglestation, der hører under Dansk Ornitologisk Forening.

- Der er højsæson for efterårstrækket, hvor fuglene flyver til varmere himmelstrøg, til og med uge 43, hvorefter antallet begynder at dale lidt.

Mange af de fugle, der skal til Afrika, tog afsted tidligere og er derfor allerede fløjet, lyder det fra fugleeksperten. De har nemlig en længere tur foran sig.

- Men dem, du kan se det næste stykke tid, skal til Sydeuropa eller de britiske øer.

Ifølge Simon Christiansen kan du i forbindelse med efterårstrækket opleve småfugle som munken, der tilhører familien af spurvefugle, og mange sort- og blåmejser.

- Her i de sidste par uger har vi haft besøg af rigtig mange blåmejser, og de plejer ikke at komme i så stort et antal.

- Jeg har også fået nys om, at der i Finland er hundredtusindvis af sortmejser, som trækker væk, og nogle af dem kommer måske forbi os, siger han.

Af de mere sjældne fugle kan du være heldig at få øje på en tajgapiber, der er en sibirisk fugleart, og den nyfundne art, den gule alaskavipstjert.

- I efterårsferien samles mange fuglekiggere ved Blåvandsområdet og leder efter sjældne fugle. Her kan der sagtens samles en hundrede stykker, fortæller Simon Christiansen.

Selv om der er fugle stort set overalt, er der alligevel nogle steder, hvor du kan have mere held med at finde dem end andre.

Og for at se småfugle trække sydpå anbefaler Simon Christiansen at tage mod pynter, odder eller øer.

- På Sjælland kan du kigge mod Nordsjælland omkring Gilleleje eller Sjællands Odde. Du kan også tage til Stevns, Møn eller Gedser.

- Er du på Fyn, kan du tage til Langeland eller på nordspidsen. Og i Jylland har du eksempelvis Skagen, Hirtshals, Hanstholm og hele vestkysten fra Thyborøn og ned til Blåvand samt Vadehavet.

Hvis du ikke har tid eller lyst til at tage på den helt store tur, er der også masser af fugleliv andre steder, fortæller naturvejleder Mai Westhoff.

- Har du eksempelvis en have med en masse bær, er det noget, som fuglene godt kan lide. Rønnebær blomstrer godt lige nu, og dem er sjaggerne helt vilde med.

- Ud over dem kan du også finde solsorten, dompappen, blåmejsen og musvitten. Du kan også være heldig at støde på en musvåge, men det kræver, at du er i et større skovområde end blot din have.

Mai Westhoff peger på, at man sagtens kan gå på opdagelse i naturområderne omkring sin bopæl.

- Tag ud, hvor der er mere natur end bare ét træ. Bor du i byen, så søg hen mod parkerne.

- Der må gerne være lidt tætpakket med træer og rodet med planter, for det kan fuglene godt lide at skjule sig i, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv