København, 14/10/2023 - 08:00
Kom ned i efterårstempo: Tag ud og kig efter sjældne fugle
Er du heldig, kan du muligvis få øjne på nogle sjældne sibiriske fugle i Danmark i efterårsferien, hvis du altså er de rigtige steder.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Der er to tidspunkter på året, hvor fuglekiggere tager fri fra arbejde. Nemlig i foråret og efteråret, for her flyver der en masse spændende fugle fra nord til syd eller omvendt afhængigt af årstiden.
Og faktisk er det bedste tidspunkt for fuglespottere nu her, hvor alle de mange ungfugle, der blev klækket i sommer, skal mod sydligere himmelstrøg.
Det fortæller Simon Christiansen, der er naturvejleder og forstander for Skagen Fuglestation, der hører under Dansk Ornitologisk Forening.
- Der er højsæson for efterårstrækket, hvor fuglene flyver til varmere himmelstrøg, til og med uge 43, hvorefter antallet begynder at dale lidt.
Mange af de fugle, der skal til Afrika, tog afsted tidligere og er derfor allerede fløjet, lyder det fra fugleeksperten. De har nemlig en længere tur foran sig.
- Men dem, du kan se det næste stykke tid, skal til Sydeuropa eller de britiske øer.
Ifølge Simon Christiansen kan du i forbindelse med efterårstrækket opleve småfugle som munken, der tilhører familien af spurvefugle, og mange sort- og blåmejser.
- Her i de sidste par uger har vi haft besøg af rigtig mange blåmejser, og de plejer ikke at komme i så stort et antal.
- Jeg har også fået nys om, at der i Finland er hundredtusindvis af sortmejser, som trækker væk, og nogle af dem kommer måske forbi os, siger han.
Af de mere sjældne fugle kan du være heldig at få øje på en tajgapiber, der er en sibirisk fugleart, og den nyfundne art, den gule alaskavipstjert.
- I efterårsferien samles mange fuglekiggere ved Blåvandsområdet og leder efter sjældne fugle. Her kan der sagtens samles en hundrede stykker, fortæller Simon Christiansen.
Selv om der er fugle stort set overalt, er der alligevel nogle steder, hvor du kan have mere held med at finde dem end andre.
Og for at se småfugle trække sydpå anbefaler Simon Christiansen at tage mod pynter, odder eller øer.
- På Sjælland kan du kigge mod Nordsjælland omkring Gilleleje eller Sjællands Odde. Du kan også tage til Stevns, Møn eller Gedser.
- Er du på Fyn, kan du tage til Langeland eller på nordspidsen. Og i Jylland har du eksempelvis Skagen, Hirtshals, Hanstholm og hele vestkysten fra Thyborøn og ned til Blåvand samt Vadehavet.
Hvis du ikke har tid eller lyst til at tage på den helt store tur, er der også masser af fugleliv andre steder, fortæller naturvejleder Mai Westhoff.
- Har du eksempelvis en have med en masse bær, er det noget, som fuglene godt kan lide. Rønnebær blomstrer godt lige nu, og dem er sjaggerne helt vilde med.
- Ud over dem kan du også finde solsorten, dompappen, blåmejsen og musvitten. Du kan også være heldig at støde på en musvåge, men det kræver, at du er i et større skovområde end blot din have.
Mai Westhoff peger på, at man sagtens kan gå på opdagelse i naturområderne omkring sin bopæl.
- Tag ud, hvor der er mere natur end bare ét træ. Bor du i byen, så søg hen mod parkerne.
- Der må gerne være lidt tætpakket med træer og rodet med planter, for det kan fuglene godt lide at skjule sig i, siger hun.
/ritzau fokus/