Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/03/2025 - 10:51

Flere ønsker at blive begravet i naturen

Det bliver mere og mere populært at blive begravet i et naturområde, og alle kan blive det uanset tro.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Nye tal peger på, at flere ønsker en begravelse i et naturområde.

Tal fra Danske Krematoriers Landsforening viser en stigning i antallet af kremeringer og askespredninger.

Derudover viser tal fra firmaet Skovbegravelse Administration, der varetager begravelser i store dele af Danmark, at flere bliver begravet i skoven.

Ifølge direktør i Skovbegravelse Administration Jannik Ahlefeldt-Laurvig handler det om, at flere vil begraves i naturen.

I 2025 var der 2822 askespredninger, altså en begravelsesform, hvor den døde kremeres, asken kommes i en urne, og derefter bliver den spredt over havet.

I 2024 var antallet af askespredninger 5565 og dermed næsten en fordobling siden 2015.

Samtidig er antallet af urnenedsættelser i skoven voksende. Tallet er fra 2023 vokset fra 367 urnenedsættelser i skoven til 539 nedsættelser i 2024.

- Jeg tror, at der i flere år har været flere personer, der har ønsket et gravsted i naturen, og det er så blevet en mulighed i praksis, i takt med at der er kommet flere skovbegravelsessteder til, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Der er skovgravpladser på både Sjælland, Fyn og i Jylland, men der kan være lidt langt til nogle af gravpladserne.

- Der er principielt muligt for alle i Danmark at blive begravet i en skov, men der er nogle steder, hvor der ikke er skovbegravelsespladser endnu, og hvor der vil være langt, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Han fortæller, at alle uanset religiøst tilhørsforhold kan blive begravet i skoven.

- Religiøst kræver det ikke medlemskab af folkekirken at blive begravet i skoven, men der kan være religioner, hvor det ikke passer med en kremering, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Når man vælger at blive begravet i naturen, får man et træ som det primære gravminde.

- Træet er det primære gravminde, og så forberedes der en grav, der dækkes med gran. Og så kan man selv nedsætte urnen, eller skovfogeden kan hjælpe familien med det, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig og tilføjer:

- De der ønsker at gøre det helt konkret, kan også vælge at sætte en mindeplade.

Derudover fortæller Jannik Ahlefeldt-Laurvig, at der sagtens kan være en præst til stede, hvis man ønsker det. For de fleste, der vælger skovbegravelse, er det kun de nærmeste, som er til stede.

En reservation af en urneplads i en skov koster 1000 kroner. Prisen for erhvervelse af urnepladserne er lokalt bestemt.

Det har været muligt at blive begravet i skoven i Danmark siden 2008, og i 2014 åbnede den første skovbegravelsesplads i Odense Kommune.

/ritzau/

Slagelse, 12/03/2025 - 10:32

Afslører hemmeligheden bag kronprinsens militærnavn

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kronprinsen hedder som værnepligtig Trekroner. - Hans navn skulle symbolisere en beskytter eller værner af Danmark, forklarer presseofficer til Billed-Bladet.

Fra begyndelsen af hans værnepligt er der blevet lagt vægt på, at kronprins Christian ikke skal forskelsbehandles.

I Gardehusarregimentet har tronarvingen derfor også fået det nye navn Trekroner.

Det er en gammel husartradition, at man får et navn efter den by, man kommer fra, forklarer Gardehusarregimentets presseofficer, Patrick Kjellerup, til Billed-Bladet.

Det er nu ikke efter bydelen i Roskilde, men efter den kunstige ø uden for Refshaleøen i København - tæt på Amalienborg Slot, hvor kongefamilien bor.

- Trekroner Fortet beskytter København og dermed Danmark mod udefrakommende trusler. Livkompagniet ønskede, at hans navn skulle symbolisere en beskytter eller værner af Danmark, siger Patrick Kjellerup til Billed-Bladet og fortsætter:

- Man ønskede også at indeholde en symbolsk forbindelse til flåden, som kronprinser og konger også har haft en tæt tilknytning til historisk, siger presseofficeren til ugebladet.

Det er endnu uvist, hvad der skal ske efter kronprinsens fire måneder som værnepligtig, herunder om han vil fortsætte sin uddannelse i Forsvaret.

Der er tradition for, at kongefamiliens medlemmer tilbringer en periode af deres liv i Forsvaret.

Kronprinsens far, kong Frederik, som aftjente sin værnepligt i Den Kongelige Livgarde i 1986, har ligeledes haft sin tid i Gardehusarregimentet.

To år efter blev han udnævnt som løjtnant af reserven og blev i den forbindelse delingsfører ved Gardehusarregimentet, der dengang hørte til i Næstved.

Derudover er kong Frederik også uddannet frømand ved Frømandskorpset.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/03/2025 - 19:53

Knap 3000 er med i lodtrækning om at deltage i kongelig fødselsdag

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

50 unge aarhusianere vil blive udvalgt til at deltage i fødselsdagsarrangement for prinsesse Isabella.

Flere tusinde unge aarhusianere er med i en lodtrækning om at komme med til en fødselsdagsbegivenhed for prinsesse Isabella.

Kongehuset har meldt ud, at prinsessens 18-års fødselsdag bliver markeret med officielle begivenheder over to dage i både Aarhus og København.

I den forbindelse er Aarhus Kommune 11. april vært for et fødselsdagsarrangement, der skal hylde unge aarhusianerne med talent inden for kreative områder.

På gæstelisten er omkring 100 unge fra lokale ungdomsorganisationer og uddannelser.

Derudover vil yderligere 50 unge aarhusianere med ledsager få mulighed for at deltage i begivenheden, der foregår på rådhuset. Udvælgelsen skal ske gennem lodtrækning.

Mandag udsendte kommunen så i alt 11.006 invitationer til 17-19-årige, som skal tilkendegive, om de vil være med. Og i løbet af det første døgn har 2897 tilmeldt sig lodtrækningen. Det oplyser kommunens presseafdeling til B.T.

Ifølge Aarhus Kommune har 1561 unge kvinder og 1336 unge mænd tilmeldt sig lodtrækningen.

Under arrangementet vil der blandt andet være et modeshow med unge aarhusianske designere og underholdning fra unge musikere.

De inviterede unge har til og med 23. marts til at tilmelde sig, og dem, der bliver udtrukket, får besked omkring 26. marts, skriver B.T.

Tirsdag 15. april rykker fejringen til København.

Her vil prinsessen, som er kong Frederik og dronning Marys ældste datter, og den kongelige familie være til stede ved en fødselsdagsforestilling på Det Kongelige Teater. Forestillingen går i gang klokken 19.30.

Teateret skal fyldes med et ungt publikum. 1000 unge i alderen 17 til 24 år fra hele rigsfællesskabet har mulighed for at få billetter til forestillingen via lodtrækning.

Tilmeldingen lukkede 10. marts. Hvis man bliver udtrukket, kan man tage en ven med, som også skal være i samme aldersgruppe, skriver teatret på sin hjemmeside.

Prinsesse Isabella fylder 18 år 21. april.

Det er ikke første gang, at kongehuset inviterer unge til at deltage i en fødselsdagsfejring.

Da kronprins Christian fyldte 18 år i 2023, blev unge fra hele rigsfællesskabet inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/03/2025 - 08:00

FAKTA: Brændeovne skader helbredet

* Brændefyring som brændeovne, pejseindsatse og pillefyr er den største danske kilde til sundhedsskadelig partikelforurening.

* Den største del af partikelforureningen stammer fra ældre brændeovne. Gamle brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne.

* I 2021 trådte ejerskifteordningen, som administreres af Miljøstyrelsen, i kraft. Ordningen medfører, at ældre brændeovne eller pejseindsatse skal udskiftes ved ejerskifte af en bolig, hvis brændeovnen er produceret før 2003.

* Er du i tvivl om reglerne for brændeovne, eller hvordan du bruger ovnen mest effektivt, kan du orientere dig på Miljøstyrelsens hjemmeside braendefyringsportalen.dk.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/03/2025 - 08:00

Ny undersøgelse: Få fif reducerer forureningen fra din brændeovn

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Et kritisk blik på brændeovnen og måden, du bruger den på, kan nedbringe udledningen af skadelige partikler markant, viser ny undersøgelse.

Selv om den spreder hygge i stuen, forurener brændeovnen i stor stil.

Med få justeringer kan du dog skære kraftigt ned på de skadelige partikler, der hvirvler ud af skorstenen, viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut.

- Gør det for din egen sundheds skyld og for alle de folk, der bor i nærheden af dig, siger Jacob Ask Hansen, der er centerchef for luft- og sensorteknologi.

Han og hans kolleger fundet frem til, at partikeludledningen fra brændeovne i gennemsnit kan reduceres med 40 procent, hvis ejerne af ovnene får tjekket op på deres installationer og fintuner fyringsvanerne.

For de mest problematiske brændeovne kan reduktionen nå helt op på 79 procent.

- Den værste installation, vi målte på, udledte cirka 25 gange flere partikler end en gennemsnitlig installation. Det svarer til, at en enkelt brændeovn udleder det samme som 25 brændeovne, fortæller Jacob Ask Hansen.

Hans første råd til dig med brændeovn er at gå udenfor og studere røgen, der stiger op fra dit hus. Hvis brændeovnen virker, som den skal, er røgen nærmest usynlig. Er den derimod grå eller sort, er der noget galt.

Læg ud med at tjekke op på, hvordan du fyrer op, og hvad du fyrer med.

- Træet skal være rent og tørt. Fugtigheden må højst ligge på 18 procent. Det kan man tjekke med en fugtighedsmåler, som kan købes ret billigt i de fleste byggemarkeder, siger Jacob Ask Hansen.

Optændingsmetoden betyder også noget for mængden af skadelige partikler. Den bedste forbrænding opnås ved at lægge de største brændestykker i bunden med barksiden nedad.

Overfyld ikke ovnen, da bålet har brug for rigeligt med luft. Med brændet på plads tænder du op fra toppen og lader der komme godt gang i ilden.

- Brændet må helst ikke småulme. Der skal fyres godt op, så træet kan brænde ud. Man må ikke lukke for luften. Gør man det, brænder træet ikke helt så godt, og det danner flere røggasser og væsentligt flere partikler, siger Jacob Ask Hansen.

Ser røgen stadig forkert ud, skyldes det højst sandsynligt et problem med selve brændeovnen eller din skorsten. Her er det svært på egen hånd at finde ud af, hvad der er galt.

- Det er vigtigt at få kigget på sin installation, og her vil jeg anbefale, at man tager fat i sin lokale skorstensfejer, råder Jacob Ask Hansen.

Skorstensfejeren kan konstatere, hvor der kan sættes ind. Måske er skorstenen ikke tæt nok og har derfor brug for mere isolering. Det kan også være, at der er behov for at installere en såkaldt røgsuger på skorstenstoppen, som sikrer et bedre træk.

Bor du i et nyt, moderne hus, som er meget tæt, kan du opleve, at husets mekaniske udsugning modarbejder skorstenens træk, hvilket også kan hæmme brændeovnens forbrænding. Her er det derfor vigtigt at få tilpasset ventilationen.

- I et nyt hus med brændeovn skal man være meget opmærksom på, om brændeovnen brænder godt og får den luft, den skal have. Man kan prøve at åbne et vindue for at se, om det trækker mere luft til, siger Jacob Ask Hansen.

Ejer du omvendt et gammelt hus med en aldrende brændeovn, kan det gøre en markant forskel at udskifte den til en ny, understreger han.

- Nye brændeovne brænder mere effektivt, er nemmere at fyre op i, og du kan bedre styre forbrændingen.

Det er i øvrigt værd at være opmærksom på, at der i 2023 blev indført nye regler på området, der gør det muligt for kommuner at forbyde brændeovne og pejseindsatser, der er fra før 2008, fordi disse brændeovne udleder markant flere skadelige partikler end nyere ovne.

Forbuddet er blandt andet blevet vedtaget i Aarhus, Roskilde, Frederiksberg og Københavns Kommune.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek