København, 12/03/2025 - 10:51
Flere ønsker at blive begravet i naturen
Det bliver mere og mere populært at blive begravet i et naturområde, og alle kan blive det uanset tro.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Nye tal peger på, at flere ønsker en begravelse i et naturområde.
Tal fra Danske Krematoriers Landsforening viser en stigning i antallet af kremeringer og askespredninger.
Derudover viser tal fra firmaet Skovbegravelse Administration, der varetager begravelser i store dele af Danmark, at flere bliver begravet i skoven.
Ifølge direktør i Skovbegravelse Administration Jannik Ahlefeldt-Laurvig handler det om, at flere vil begraves i naturen.
I 2025 var der 2822 askespredninger, altså en begravelsesform, hvor den døde kremeres, asken kommes i en urne, og derefter bliver den spredt over havet.
I 2024 var antallet af askespredninger 5565 og dermed næsten en fordobling siden 2015.
Samtidig er antallet af urnenedsættelser i skoven voksende. Tallet er fra 2023 vokset fra 367 urnenedsættelser i skoven til 539 nedsættelser i 2024.
- Jeg tror, at der i flere år har været flere personer, der har ønsket et gravsted i naturen, og det er så blevet en mulighed i praksis, i takt med at der er kommet flere skovbegravelsessteder til, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
Der er skovgravpladser på både Sjælland, Fyn og i Jylland, men der kan være lidt langt til nogle af gravpladserne.
- Der er principielt muligt for alle i Danmark at blive begravet i en skov, men der er nogle steder, hvor der ikke er skovbegravelsespladser endnu, og hvor der vil være langt, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
Han fortæller, at alle uanset religiøst tilhørsforhold kan blive begravet i skoven.
- Religiøst kræver det ikke medlemskab af folkekirken at blive begravet i skoven, men der kan være religioner, hvor det ikke passer med en kremering, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
Når man vælger at blive begravet i naturen, får man et træ som det primære gravminde.
- Træet er det primære gravminde, og så forberedes der en grav, der dækkes med gran. Og så kan man selv nedsætte urnen, eller skovfogeden kan hjælpe familien med det, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig og tilføjer:
- De der ønsker at gøre det helt konkret, kan også vælge at sætte en mindeplade.
Derudover fortæller Jannik Ahlefeldt-Laurvig, at der sagtens kan være en præst til stede, hvis man ønsker det. For de fleste, der vælger skovbegravelse, er det kun de nærmeste, som er til stede.
En reservation af en urneplads i en skov koster 1000 kroner. Prisen for erhvervelse af urnepladserne er lokalt bestemt.
Det har været muligt at blive begravet i skoven i Danmark siden 2008, og i 2014 åbnede den første skovbegravelsesplads i Odense Kommune.
/ritzau/