Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

12/03/2025 - 08:00

Ny undersøgelse: Få fif reducerer forureningen fra din brændeovn

Et kritisk blik på brændeovnen og måden, du bruger den på, kan nedbringe udledningen af skadelige partikler markant, viser ny undersøgelse.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Selv om den spreder hygge i stuen, forurener brændeovnen i stor stil.

Med få justeringer kan du dog skære kraftigt ned på de skadelige partikler, der hvirvler ud af skorstenen, viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut.

- Gør det for din egen sundheds skyld og for alle de folk, der bor i nærheden af dig, siger Jacob Ask Hansen, der er centerchef for luft- og sensorteknologi.

Han og hans kolleger fundet frem til, at partikeludledningen fra brændeovne i gennemsnit kan reduceres med 40 procent, hvis ejerne af ovnene får tjekket op på deres installationer og fintuner fyringsvanerne.

For de mest problematiske brændeovne kan reduktionen nå helt op på 79 procent.

- Den værste installation, vi målte på, udledte cirka 25 gange flere partikler end en gennemsnitlig installation. Det svarer til, at en enkelt brændeovn udleder det samme som 25 brændeovne, fortæller Jacob Ask Hansen.

Hans første råd til dig med brændeovn er at gå udenfor og studere røgen, der stiger op fra dit hus. Hvis brændeovnen virker, som den skal, er røgen nærmest usynlig. Er den derimod grå eller sort, er der noget galt.

Læg ud med at tjekke op på, hvordan du fyrer op, og hvad du fyrer med.

- Træet skal være rent og tørt. Fugtigheden må højst ligge på 18 procent. Det kan man tjekke med en fugtighedsmåler, som kan købes ret billigt i de fleste byggemarkeder, siger Jacob Ask Hansen.

Optændingsmetoden betyder også noget for mængden af skadelige partikler. Den bedste forbrænding opnås ved at lægge de største brændestykker i bunden med barksiden nedad.

Overfyld ikke ovnen, da bålet har brug for rigeligt med luft. Med brændet på plads tænder du op fra toppen og lader der komme godt gang i ilden.

- Brændet må helst ikke småulme. Der skal fyres godt op, så træet kan brænde ud. Man må ikke lukke for luften. Gør man det, brænder træet ikke helt så godt, og det danner flere røggasser og væsentligt flere partikler, siger Jacob Ask Hansen.

Ser røgen stadig forkert ud, skyldes det højst sandsynligt et problem med selve brændeovnen eller din skorsten. Her er det svært på egen hånd at finde ud af, hvad der er galt.

- Det er vigtigt at få kigget på sin installation, og her vil jeg anbefale, at man tager fat i sin lokale skorstensfejer, råder Jacob Ask Hansen.

Skorstensfejeren kan konstatere, hvor der kan sættes ind. Måske er skorstenen ikke tæt nok og har derfor brug for mere isolering. Det kan også være, at der er behov for at installere en såkaldt røgsuger på skorstenstoppen, som sikrer et bedre træk.

Bor du i et nyt, moderne hus, som er meget tæt, kan du opleve, at husets mekaniske udsugning modarbejder skorstenens træk, hvilket også kan hæmme brændeovnens forbrænding. Her er det derfor vigtigt at få tilpasset ventilationen.

- I et nyt hus med brændeovn skal man være meget opmærksom på, om brændeovnen brænder godt og får den luft, den skal have. Man kan prøve at åbne et vindue for at se, om det trækker mere luft til, siger Jacob Ask Hansen.

Ejer du omvendt et gammelt hus med en aldrende brændeovn, kan det gøre en markant forskel at udskifte den til en ny, understreger han.

- Nye brændeovne brænder mere effektivt, er nemmere at fyre op i, og du kan bedre styre forbrændingen.

Det er i øvrigt værd at være opmærksom på, at der i 2023 blev indført nye regler på området, der gør det muligt for kommuner at forbyde brændeovne og pejseindsatser, der er fra før 2008, fordi disse brændeovne udleder markant flere skadelige partikler end nyere ovne.

Forbuddet er blandt andet blevet vedtaget i Aarhus, Roskilde, Frederiksberg og Københavns Kommune.

/ritzau fokus/

København, 09/05/2025 - 13:05

Dansk vært: Mor til et uventet mirakel

Christina Jensen/PR-foto/Ritzau Scanpix

Podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, har fået en lille pige.

Med maj måneds komme er podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, blevet forældre til en lille pige.

Det afslører Sandie Westh i et opslag delt på Instagram.

- Sig hej til Vigga, som landede hos os i onsdags. Storebror er ekstatisk. Mikkel og jeg er lettede over, at det er overstået, og taknemmelige for, at vi endnu en gang fik lov til at tage vores barn med hjem. Hvilken vanvittig lykke. Hun er helt vidunderlig.

Sandie Westh annoncerede graviditeten over for sine følgere på det sociale medie Instagram tilbage i december.

- Der er dumpet et meget uventet mirakel ned i vores lille hjem, skrev hun i opslaget.

- Hvis alt går vel, så melder lillesøster sin ankomst engang til foråret, og jeg kan slet ikke forstå, at vi får lov til forhåbentlig at opleve det her. Alt er med forbehold, når man har oplevet det, vi har, men lykken tvinger sig igennem, fordi den føles så insisterende.

Sandie Westh og Mikkel Skouborg mistede i 2021 deres første datter, Vilma, 55 minutter efter hun blev født.

I sommeren 2022 blev parret forældre til sønnen Walther, som nu er blevet storebror.

Sandie Westh står blandt andet bag podcasten "Sorgens stemmer".

Her har hun i hver episode besøg af en gæst, og sammen taler de om sorg og tab og reflekterer over, hvordan man lever videre med den.

- Det har gjort en kæmpe forskel for mig at tale om min sorg. Da min søster døde i 2007, lærte jeg hurtigt, at der var mange, som blev ukomfortable, når jeg talte om min sorg.

- Samtidig forsvandt mange af mine venner, fordi det var for svært at håndtere. Så da min datter døde, besluttede jeg mig for, at nu ville jeg tale om det - også selv om andre blev utilpasse, sagde Sandie Westh sidste år til Ritzau.

Inden den 37-årige journalist begyndte at producere podcasts, var hun i fem år en af stemmerne på den i dag hedengangne popkanal P7 Mix.

Siden har hun blandt andet også været podcastanmelder på Børsen og klummeskribent på Ekstra Bladet og Politiken.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 11:01

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

Torsdag eftermiddag bekræftede kongehuset over for Ekstra Bladet, at dronningens ældste søn, kong Frederik, havde besøgt sin mor på hospitalet.

Torsdag meddelte kongehuset først, at dronningen var forkølet. Derfor måtte hun aflyse et besøg ved fejringen af Sankt Lukas Stiftelsens 125-års jubilæum.

Hun skulle have deltaget i mærkedagen som protektor, som hun har været siden 2001.

Aflysningen fremgik også af kongehusets kalender.

Dernæst kom meldingen om, at hun var indlagt til observation.

Det næste punkt i kongehusets kalender for dronning Margrethe er 22. maj. Her skal hun modtage Bibelselskabets Pris 2025.

Ellers fremgår der ikke andre planlagte arrangementer for dronning Margrethes vedkommende af kongehusets kalender den kommende tid.

Dronning Margrethe har taget ophold på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Det er et af kongehusets mest benyttede residenser.

Det var også her, at dronningen fejrede sin 85-års fødselsdag 16. april i år.

Det bliver altså også Fredensborg Slot, som hun vender tilbage til, når hun efter planen udskrives i weekenden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek