Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/10/2023 - 10:42

Flere end 1000 har anmeldt skader efter stormflod

Skadesanmeldelser kommer især fra Sønderjylland, Fyn, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster, oplyser Tryg.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Siden lørdag er skadesanmeldelserne væltet ind hos en række forsikringsselskaber, efter at en stormflod har forvoldt store skader på bygninger, biler og både landet over.

Hos landets største forsikringskoncern, Tryg, har man søndag formiddag modtaget over 400 anmeldelser om stormskader som følge af weekendens uvejr.

Det siger Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

- Vi forventer, at væsentlig flere vil komme til i dag og de næste dage – også i takt med at folk kommer hjem fra efterårsferie.

- Det bliver uden tvivl en travl dag på telefonerne, men vi har indkaldt ekstra bemanding for at kunne hjælpe vores kunder, lyder det.

Anmeldelserne kommer primært fra Sønderjylland, Fyn, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster, men Tryg ser også skader i området omkring Køge og andre steder i landet.

- Vi ser eksempler på opstigning af kloakvand i huse som følge af overfyldte kloakker samt skader på biler, der står i vand, og både, der har løsnet sig, fået vand ind eller på anden vis er blevet skadet af de voldsomme vindstød og vandmasser, siger Charlotte Dietzer.

Topdanmark har indtil videre modtaget 750 anmeldelser om henholdsvis stormflodsskader og stormskader.

GF Forsikring har modtaget 300 stormskader, oplyser selskabet omkring klokken 10.30 søndag.

Mange forsikringsspørgsmål afhænger af, om oversvømmelsen kan kategoriseres som en stormflod.

Lørdag afgjorde Naturskaderådet, at der har været stormflod flere steder i Jylland samt på Fyn, Sjælland og Bornholm.

Tryg modtager også løbende anmeldelser om stormflodsskader. Men de anmeldelser skal i stedet ske til den statslige katastrofeordning via Naturskaderådets hjemmeside.

- Det er ikke alle klar over, siger skadechef i Tryg Charlotte Dietzer.

- Derfor har vi oprettet en særlig linje, hvor vi guider kunderne til, hvordan de skal anmelde deres skade via Naturskaderådet.

Naturskaderådet har cirka 1,1 milliard kroner til at dække skader, sagde chefkonsulent i Naturskaderådet Poul Jensen til TV 2 lørdag aften.

/ritzau/

København, 22/10/2023 - 08:00

Line Baun: Her kan jeg ligne en lus og en halv million

Drømme har ingen alder, mener Line Baun Danielsen, der selv har opfyldt en stor en af slagsen efter mange års tilløb.

Undskyldningerne stod i kø for, hvorfor Line Baun Danielsen ikke skulle skrive under på skødet til den lille 27 kvadratmeters lejlighed i Paris, hun ellers havde sukket efter.

Krigen bragede løs i Ukraine, inflationen skød i vejret, og renterne fulgte hastigt efter.

"Det er nok et tegn", tænkte hun, "det skal nok ikke være nu".

Men så faldt ordene, der ændrede det hele. Og de kom fra en noget uventet kant - nemlig hendes advokat.

- "Line, enten vil du, eller også vil du ikke. Der er altid en krig. Der er altid en krise. Der er altid tusind grunde til ikke at gøre det", genfortæller hun advokatens ord efter hukommelsen.

Og det tog Line Baun Danielsen til sig, da hun for to år siden indfriede en livslang længsel om at få en base i byernes by.

For drømme må ikke dø med alderen. Det er det gennemgående budskab i hendes nye bog, "Hele vejen til kisten", der med undertitlen "Inspiration til et (langt) sjovere liv" udkommer den 26. oktober.

- Jeg vil gerne have få folk i min alder til at indse, at hvis du har nogle drømme, så er det nu, du skal begynde at kigge på dem. For der er ingen, der kommer og udlever dem for dig, lyder det fra den 61-årige journalist, medie- og kommunikationsrådgiver, blogger, influencer, mor til to og tidligere tv-vært.

En del af bogen er netop skrevet ved spisebordet i hendes franske hjem, hvor hun bestræber sig på at tilbringe et par uger hver måned.

- Nogle gange bliver jeg helt rørt, når jeg snakker om det, fordi det har betydet ufatteligt meget. Det har været forbundet med en længsel, men også en enorm frihed for mig at komme derned. Det er friheden fra alle de pligter, der er herhjemme - arbejde, hus, have, forældre, siger hun og fortsætter:

- Der er så mange ting, jeg ikke skal, når jeg er dér. Men den største frihed er at kunne være den, jeg er. Når jeg går ud ad min dør i Paris, ligner jeg nogle dage en halv million, andre dage ligner jeg en lus. Det elsker jeg.

Drømmen om Paris blev grundlagt ganske tidligt, da hun som 12-årig var med sin mor på bilferie til den franske hovedstad.

Moren kunne kun sige tre sætninger på fransk; "bonjour madame", "merci madame" og "silence, s'il vous plait!".

Sidstnævnte råbte hun den halve nat på det lille tyndvæggede hotel i Montmartre, hvor de boede: "Vær stille, tak!", "vær stille, tak!".

Nattens larm forstummede dog hurtigt, når de om dagen vandrede rundt i gaderne og spiste på hjørnecaféerne, mens Line nysgerrigt fulgte med, når morens kæreste tog sit kamera frem for at fange endnu et øjeblik af storbyens sus.

- Allerede der som 12-årig sad jeg med min mor og hendes ven og iagttog de mennesker og det leben, og jeg blev simpelthen så betaget af det. Jeg kan ikke sige, hvad det var, men det rodfæstede sig, fortæller Line Baun Danielsen.

Hun understreger, at hun er fuldstændig klar over, at det ikke er alle, der har økonomien eller helbredet til at opfylde en drøm i den størrelsesorden, som hun har gjort.

- Alligevel vil jeg være så provokerende at sige: "Du kan altid gøre noget". Måske kan du ikke gøre det alene. Men du kan altid gøre noget, mener hun.

Som årene går, fordamper barndommens fantasier alt for ofte til fordel for fornuften, mener hun. Måske på grund af magelighed, måske på grund af forsigtighed eller frygt.

- Det kan være, man er bange for at stikke ud, bange for, at andre får ondt i numsen over, at man gør ting, de drømmer om, men ikke får gjort. Man er måske bange for, om det nu holder, det man har gang i.

- Det handler meget om mod. Vi er meget mere modige, når vi er mindre. Det er, som om det forvinder med tiden, siger Line Baun Danielsen.

Personligt har hun ikke tænkt sig at lade hverken antallet af fødselsdage eller andres meninger om, hvad der er passende i hvilken alder, holde hende tilbage.

- Livet stopper jo ikke her. Altså, jeg er lige over halvvejs. Hvem har bestemt, at nu skal jeg sidde og drikke eftermiddagskaffe og spise æblekage resten af mit liv eller stå på golfbanen og kun omgås mennesker på min egen alder?

- Jeg synes jo, gaven ligger i at blive ved med at være nysgerrig, legesyg og udforskende, fordi så lærer jeg hele tiden, lyder det fra Line Baun Danielsen.

Den måde at gå til tilværelsen på virker provokerende på nogle, fortæller hun.

"Skru dog ned for dig selv", var der for eksempel forleden en, der skrev til hende i kommentarfeltet på hendes instagramprofil.

- Jeg bliver lige ramt, når det sker. Jeg får et sug i maven og får lyst til at forsvare mig. Det gør jeg nogle gange, fordi jeg hader, når folk er uretfærdige, siger Line Baun Danielsen, der dog overhovedet ikke overvejer at stoppe med at larme på de sociale medier eller andre steder.

- Det koster mig ingenting at dele begejstring ud. Det gør mig bare glad i bøtten, og hvis der er nogle andre, der kan bruge det, gør det mig dobbelt så glad i bøtten.

I hendes anden hjemby Paris møder Line Baun Danielsen ingen hævede øjenbryn eller løftede pegefingre, når hun spankulerer afsted ned ad gaden iført en stor hat eller sætter sig alene på den lokale café, hvor de ved, hun drikker sin hvidvin med isterninger.

I stedet bliver hun mødt med komplimenter som: "Oh la la, De ligner jo en ung Brigitte Bardot".

- Det betyder faktisk rigtig, rigtig meget, fordi jeg har gjort mig umage. Og det handler ikke om, at jeg skal sole mig i andre menneskers lys. Det handler om selvkærlighed og selvforkælelse og om at ranke ryggen.

Der er heller ingen, der undrer sig over, at hun går alene ud klokken 24 om natten for at tage på bar.

- Det tror jeg ikke, jeg ville gøre i København. Men jeg har ikke noget problem med at gøre det i Paris, og det er virkelig sjovt, siger Line Baun Danielsen.

Nu hvor der er kortere vej til slutningen end begyndelsen, handler det netop om at have det sjovt, siger hun.

- Der er tre ting i livet, der er helt sikre: Den ene er, at vi fødes. Den anden er, at vi bliver ældre. Og den tredje er, at vi dør. Det er en rejse, der slutter på et eller andet tidspunkt.

- Og det, jeg tænker på mere og mere, er, at jeg skal bruge tiden rigtig godt. Jeg skal fandeme have en fest, siger Line Baun Danielsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/10/2023 - 21:00

16-årige Karoline er ude af bagedysten: Håber at kunne leve af kage

Årets yngste bagedystdeltager, 16-årige Karoline Kildahl, er den tredje til at forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Tilfældighederne var i spil og afgjorde, hvad deltagerne skulle kaste sig over i lørdagens udgave af "Den store bagedyst".

Men heldet var ikke helt med den 16-årige gymnasieelev Karoline Kildahl fra Tårs, og hun blev den tredje til at forlade kagekonkurrencen.

- Det var da træls. Men det var samtidig lidt en lettelse, fordi det var så hårdt at være med. Så jeg nød på en eller anden måde, at jeg ikke skulle bage flere kager, men bare havde tid til at slappe af og være sammen med min familie, lyder reaktionen fra Karoline Kildahl.

- Det tog så meget tid, og hele min hverdag var nærmest sat på pause.

Karoline Kildahl går til daglig i gymnasiet, og i sin fritid spiller hun musik og rider på familiens heste. Men under "Den store bagedyst" var hun ikke i skole, fordi hun helligede sig kagekonkurrencen. Selv om hun fik fravær, fik hun ikke en advarsel.

- Jeg kom tilbage i gymnasiet, da der var en uge tilbage, inden vi havde læseferie, så det var egentlig ikke så slemt, fortæller Karoline Kildahl.

- Men jeg skulle selvfølgelig læse alt det op, vi kunne komme til eksamen i.

Karoline Kildahl har været i køkkenet, lige siden hun var helt lille og sammen med sine søskende hjalp sin mormor med at bage småkager til jul. Til sin konfirmation avancerede hun sine kagekundskaber og forkælede gæsterne med forskellige hjemmelavede flødeboller.

Flere begyndte efterhånden at foreslå Karoline Kildahl at melde sig til børnenes udgave af kagekonkurrencen, "Den store juniorbagedyst", og hun ansøgte faktisk to gange om at blive blandt deltagerne.

Så fyldte Karoline Kildahl 16 år, og dermed var hun for gammel til at deltage i "Den store juniorbagedyst".

- Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ikke skulle med i "Den store bagedyst", fordi det var for svært for mig. Men så tænkte jeg: "Ej, det skal ikke være slut nu", og så prøvede jeg "Den store bagedyst", da jeg havde samlet mod til mig, fortæller Karoline Kildahl.

Karoline Kildahl er i familie med den tidligere bagedystdeltager Rosa Kildahl, som er gift med hendes farmors fætter. Men Karoline Kildahl ansøgte helt på eget initiativ.

De øvrige deltagere i "Den store bagedyst" er nærmest alle mindst dobbelt så gamle som Karoline Kildahl, men i premiereprogrammet bagte den unge bagestjerne de andre af banen og fik tildelt sæsonens første mesterbagerforklæde.

- Jeg havde håbet på at vise, hvad jeg kunne, og jeg synes - i hvert fald i første program - at jeg har vist, at jeg godt kan, lyder det fra Karoline Kildahl.

Det kan blive begyndelsen på meget mere bagning. Den tidligere mesterbager har da også allerede fået forespørgsler ind.

- Det er noget, jeg rigtigt godt kan lide, så det kunne være vildt fedt, hvis jeg bare kunne blive ved med at bage - og måske også leve af det. Det ville da være megafedt, hvis det kunne gå bagevejen. Det ville jeg elske, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Mens Karoline Kildahl altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede den 30-årige product manager Natasha Kallehave fra København sig blandt de tilbageværende deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Næste lørdag kaster de syv tilbageværende amatørbagere sig ud i kreative kagekreationer. Der skal laves macarons i nye udgaver samt kager, der kunne ligne noget fra en tegnefilm, mens at mesterværkerne skal ligne alt andet end kage.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/10/2023 - 08:00

FAKTA: Gør hovedrent i drivhuset

* Med november er det tid til at lukke drivhuset ned for vinteren.

* Sørg for at gøre drivhuset grundigt rent. Kom helt ind i krogene, så du sikrer dig, at du får fjernet insektæg og overvintrende skadedyr som spindemider og forskellige typer lus.

* Brug en opblanding af vand og brun sæbe, og skyl efter med rent vand. Benyt eventuelt håndbruseren til haveslangen.

* Du kan godt have planter stående til overvintring i drivhuset. Sørg blot for, at der holdes frostfrit derinde. Det kan du gøre ved at beklæde drivhuset indvendigt med bobleplast og eventuelt sætte en varmekilde derud. Det kan være en elektrisk varmeovn.

Kilde: Louise Møller, havefaglig konsulent og fagredaktør hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/10/2023 - 08:00

Haven i november: Efterårets forfald gør gavn til næste år

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Uanset om november bliver mild eller fuld af frost, er der projekter at kaste sig over i haven.

Vejret svinger taktstokken over, hvor meget du kan rode rundt i din have i årets 11. måned.

Men en ting er sikker: Bladene falder. Og spørger du Louise Møller, der er havefaglig konsulent ved Haveselskabet, skal du endelig ikke køre dem på genbrugsstationen.

1) Beskyttelse og kompost.

- Du kan rive bladene sammen og lægge dem under buske og hækken eller mellem stauderne som en form for beskyttelse. Samtidig er de mad for alle de jordboende organismer som larver, orme og bænkebidere, siger Louise Møller.

En anden mulighed er at lave en bladkompost. Her samler du bladene i en stor bunke. Læg dem eventuelt inde i et bur, som du laver af trådhegn eller hønsenet, så de ikke blæser væk.

- Og så lader du bladene ligge og blive omsat hen over vinteren, og til foråret får du en lækker bunke bladmuld, forklarer hun.

Brug også gerne bladene i køkkenhaven, foreslår selvstændig havedesigner Marie Uth, der driver virksomheden Naturlig Havedesign.

- Gulerødder, rødbeder, pastinakker og porrer kan godt holde sig ude i haven i lang tid, hvis du lægger et tykt lag visne blade ovenpå, siger hun og fortsætter:

- Det er faktisk den nemmeste måde at vinteropbevare rodfrugterne og porrerne på.

2) Plant nyt, og læg de sidste løg.

Kribler det i dig for at tilføje nyt i haven, er november en god måned at plante træer, buske eller en ny hæk.

- Så længe jorden ikke er frossen eller meget våd, er det fint at plante i november, siger Louise Møller.

Mangler du at lægge blomsterløg som krokus, tulipaner og påskeliljer, kan du stadig nå at få dem i jorden, tilføjer hun:

- Det er en god idé lige at mærke på de løg, som man gerne vil lægge. Hvis de har hængt ude i havecenteret i to en halv måned, kan de godt blive lidt udtørrede. Samtidig er det vigtigt, at løgene stadig er faste og ikke er tydeligt angrebet af svamp.

3) Nå alt det, som du ellers ikke når.

Hvis vejret er mildt, er november oplagt til at lave projekter ude i haven, mener Marie Uth.

- Du kan ligesom få nået nogle af de ting, som du ikke når om sommeren. Jeg er selv i gang med at bygge et kvashegn. Det glæder jeg mig til at gøre færdigt, når der er lidt mere ro på i haven, siger hun.

At sætte gang i projekter kan også være en måde at sørge for, at du kommer ud i haven i løbet af efteråret og ikke går i hi indenfor.

- Her, hvor jeg bor, nyder jeg at være ude i november, hvor der kommer mange fugletræk forbi. Dem ville jeg ikke opdage, hvis jeg sad inde i stuen, siger Marie Uth.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv