Du har måske spottet reklamer for planter, som kan holde myggene væk fra din have.
Men spørgsmålet er, hvor meget hold der er i, at grønne blade kan afholde sommerens små plager fra at entrere din matrikel?
Spørger man René Bødker, som er seniorforsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, lyder det ikke helt til at være tilfældet.
- Jeg ved godt, at der er en masse historier om, at bestemte planter kan skræmme myg væk, men den slags når sjældent frem til den videnskabelige litteratur, så det er svært at forholde sig til, siger han og uddyber:
- Dog er der en enkelt plante, de bestemt ikke bryder sig om, nemlig krysantemum-arten Tanacetum cinerariifolium. Det er nemlig fra den, man udvinder insektgiften Pyrethrum.
Men selv om du plantede den i haven, er seniorforskeren ikke sikker på, at det ville holde myggene væk.
- De vil bare ikke lande på den, men der er intet, som stopper dem fra bare at flyve forbi, siger han.
I stedet kan du forsøge at gennemtrevle din have og resten af nabolaget for ting og sager, som lokker myggene til i stimevis.
Dog kan det blive et omstændigt arbejde, som muligvis ikke kommer til at have den store effekt, lyder det fra eksperten.
- Vi har over 30 arter myg i Danmark, og alle er specialister i et eller andet. Nogle elsker regnvandstønder, andre er glade for vandhuller med siv, mens urtepotter, gamle sodavandsdåser, havebassiner og dæk, der ligger i haven, også lokker arter til, siger René Bødker.
Du kan forsøge at rydde op og fjerne en masse af de ting, som myggene elsker, men du skal ifølge myggeeksperten have hele nabolaget og mere til med på den idé.
- Det kan godt være, at du rydder op, men hvis ikke din nabo gør det samme, så kommer myggene alligevel, siger René Bødker og uddyber:
- Bor du tæt på sumpmyg, så kan det sagtens være nabolaget 500 meter væk fra dig, som lokker mange til, eller regnvandsbassinet 100 meter væk, som ligger på kommunal grund.
Er du generet af myg, anbefaler René Bødker, at du iklæder dig trøjer med lange ærmer og bukser og køber myggeafskrækkende midler.
- Det, du kan købe på apoteket, virker, og er ret så effektivt, siger han og giver et sidste myggetip.
- Bliver du stukket, skal du afholde dig fra at klø i myggestikket. Klør du, sætter du gang i en større reaktion, og der kan gå flere uger, før det er væk.
Vær i stedet hurtig, og smør stikket ind i kløestillende salve. Ifølge René Bødker går det i sig selv igen på ingen tid.
/ritzau fokus/