Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

05/07/2024 - 10:00

Eksperten svarer: Kan visse planter holde myggene væk?

Der findes en plante, som myggene hader, men ekspert har svært ved at se, at den skulle kunne holde myggene fra at stikke mennesker.

Patrice Coppee/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Du har måske spottet reklamer for planter, som kan holde myggene væk fra din have.

Men spørgsmålet er, hvor meget hold der er i, at grønne blade kan afholde sommerens små plager fra at entrere din matrikel?

Spørger man René Bødker, som er seniorforsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, lyder det ikke helt til at være tilfældet.

- Jeg ved godt, at der er en masse historier om, at bestemte planter kan skræmme myg væk, men den slags når sjældent frem til den videnskabelige litteratur, så det er svært at forholde sig til, siger han og uddyber:

- Dog er der en enkelt plante, de bestemt ikke bryder sig om, nemlig krysantemum-arten Tanacetum cinerariifolium. Det er nemlig fra den, man udvinder insektgiften Pyrethrum.

Men selv om du plantede den i haven, er seniorforskeren ikke sikker på, at det ville holde myggene væk.

- De vil bare ikke lande på den, men der er intet, som stopper dem fra bare at flyve forbi, siger han.

I stedet kan du forsøge at gennemtrevle din have og resten af nabolaget for ting og sager, som lokker myggene til i stimevis.

Dog kan det blive et omstændigt arbejde, som muligvis ikke kommer til at have den store effekt, lyder det fra eksperten.

- Vi har over 30 arter myg i Danmark, og alle er specialister i et eller andet. Nogle elsker regnvandstønder, andre er glade for vandhuller med siv, mens urtepotter, gamle sodavandsdåser, havebassiner og dæk, der ligger i haven, også lokker arter til, siger René Bødker.

Du kan forsøge at rydde op og fjerne en masse af de ting, som myggene elsker, men du skal ifølge myggeeksperten have hele nabolaget og mere til med på den idé.

- Det kan godt være, at du rydder op, men hvis ikke din nabo gør det samme, så kommer myggene alligevel, siger René Bødker og uddyber:

- Bor du tæt på sumpmyg, så kan det sagtens være nabolaget 500 meter væk fra dig, som lokker mange til, eller regnvandsbassinet 100 meter væk, som ligger på kommunal grund.

Er du generet af myg, anbefaler René Bødker, at du iklæder dig trøjer med lange ærmer og bukser og køber myggeafskrækkende midler.

- Det, du kan købe på apoteket, virker, og er ret så effektivt, siger han og giver et sidste myggetip.

- Bliver du stukket, skal du afholde dig fra at klø i myggestikket. Klør du, sætter du gang i en større reaktion, og der kan gå flere uger, før det er væk.

Vær i stedet hurtig, og smør stikket ind i kløestillende salve. Ifølge René Bødker går det i sig selv igen på ingen tid.

/ritzau fokus/

København, 08/07/2024 - 14:32

Sommerdahl-stjerne har fundet kærligheden

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Skuespiller Mathias Käki Jørgensen delte billede af ny kæreste fra Roskilde Festival i weekenden. Det bekræfter han over for Billed-Bladet.

Roskilde Festival er netop overstået, og der var kærlighed i luften på Dyreskuepladsen for Sommerdahl-skuespiller Mathias Käki Jørgensen.

Han har nemlig fået en kæreste. Det bekræfter han over for Billed-Bladet.

I løbet af weekenden delte Mathias Käki Jørgensen en story på Instagram fra festivalen. Her lagde han ifølge Billed-Bladet et billede op af sig selv, hvor han blev kysset på kinden af en kvinde.

Billedet var prydet med en orange hjerteemoji.

Da parret ønsker at være private, har de ikke yderligere kommentarer.

Mathias Käki Jørgensen har netop været aktuel i TV 2 Charlie-serien "Sommerdahl", hvor han spiller politimanden Benjamin.

Den 29-årige skuespiller medvirkede desuden i "Vild med dans" i 2016, hvor han dansede med Mille Funk.

De to blev efterfølgende kærester. Sidste år valgte parret dog at gå fra hinanden efter seks års forhold.

/ritzau/

Læs Mere >>

Svendborg, 08/07/2024 - 12:00

FAKTA: Svend Prisen afholdes for 20. gang

* Svend Prisen er en filmpris, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* I alt uddeles statuetter i ni kategorier: Årets Danske Film, Årets Udenlandske Børnefilm, Årets Udenlandske Film, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller I En Tv-dramaserie.

* De ti nominerede danske film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og så vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Sidste år var det Julie Rudbæk, der løb med prisen som Årets Kvindelige Skuespiller for sin rolle i filmen "Elsker dig for tiden" og Anders W. Berthelsen, der vandt kategorien Årets Mandlige Skuespiller for filmen "Bamse".

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 8. juli til 23. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Svends Hæderspris. I år er det skuespiller Bodil Jørgensen, der modtager prisen.

* Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af Susanne Bier, Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 08/07/2024 - 11:00

FAKTA: Spis jordbærrene samme dag

* Jordbær er i sæson fra juni til august.

* Der findes over 20 sorter, men det mest kendte herhjemme er det såkaldte have-jordbær.

* Friske jordbær har en kort holdbarhed og skal helst spises samme dag.

Kilde: coop.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 08/07/2024 - 11:00

Spot de bedste jordbær med ekspertens tricks

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis du har øjnene med dig, kan du øge chancen for at få de lækreste, modne bær med hjem.

Du lader blikket vandre hen over bakkerne med jordbær. Skal det være de små og runde eller de store, hjerteformede?

Lige så usikkert som det danske sommervejr er det, om du kommer hjem med et saftigt hit eller en vandet skuffelse.

Der er nemlig stor forskel på de enkelte bær ifølge Claus Snebang Jensen, som er indehaver af Jensen Jordbær i Sæby i Vendsyssel.

- Nogle kan smage som ferskner, og nogle er som vandmelon. Det vil sige, at nogle jordbær er meget saftige, mens andre er meget mere luftige. Gå efter en flot mellemstørrelse, for de helt store er som regel ikke så gode, fortæller han.

Står du og kigger på en række bakker, skal du gå forbi de bær, der ser kedelige og matte ud.

- Hvis de derimod skinner rigtig fint og er spændstige, er det godt, slår jordbæravleren fast.

- De grønne frø skal sidde pænt. Er det et gammelt kedeligt bær, bliver frøene lidt indsnævret, tilføjer han.

Oplever du ofte, at der ligger to-tre dårlige bær i bunden, har Claus Snebang Jensen en god forklaring på det.

- Nogle tror, at jordbærplukkerne lægger de dårlige bær ned i bunden, så man ikke kan se dem. Men det er altså, fordi de ikke får luft nede i bunden af bakken, siger han.

Derfor er det en god idé, når du kommer hjem, at du forsigtigt tager bærrene op af bakken og lægger dem i ét lag.

Hans ubetinget bedste råd er, at jordbærrene skal spises så tæt på plukningen som muligt. De er på deres højeste, når stilken knækkes, og derfra går det kun ned ad bakke. De skal derfor helst spises samme dag.

Det er også svært at opbevare jordbærrene optimalt derhjemme, for det er for koldt i køleskabet og for varmt på køkkenbordet. Claus Snebang Jensens bedste fif er at sætte dem i carporten, hvor det lufter godt.

Opbevarer du jordbærrene på køl, er det ifølge Moesgård Bær & Grønts hjemmeside en god idé at tage dem ud, nogle timer før de skal spises. Så når de at få lidt temperatur og smager bedre.

Skyl bærrene, mens der stadig er stilk på. Så undgår du, at der trænger for meget vand ind i selve bærret, lyder det videre.

De danske jordbær er i sæson fra juni til august, og der er stadig noget at glæde sig til.

- Vi har nogle rigtig gode sorter til allersidst på sæsonen, som er helt gennemrøde. Der er stadig masser at komme efter ude i sommerlandet, siger avler Claus Snebang Jensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek