Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 07/02/2023 - 10:58

EU's udenrigschef sammenligner Ruslands fremfærd med Goebbels

Rusland bruger "løgne" på "industrielt niveau" til at forsøge at erodere demokratier, siger EU-udenrigschef.

John Thys/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Rusland bruger tusinder af ansatte til at fremstille falske billeder, videoer og misinformation på et industrielt niveau.

Sådan lyder det fra EU's udenrigschef, Josep Borrell. Han kommer tirsdag med hårde anklager mod Rusland i en tale ved en konference i Bruxelles om misinformation.

- Misinformation er et af Kremls våben. Det dræber folks mulighed for at forstå, hvad der foregår, siger Josep Borrell.

Udmeldingen kommer, mens Rusland ifølge ukrainske myndigheder sender forstærkninger ind i det østlige Ukraine og dermed lægger op til at fortsætte krigen. Samtidig forsøger Rusland ifølge Borrell at svække modstanden mod krigen i andre lande gennem en stor misinformationskampagne.

EU's udenrigstjeneste har ifølge Josep Borrell samlet 15.000 eksempler på russisk misinformation siden 2015.

- Det er hårde beviser, som vi i dag offentliggør, så alle kan blive bevidste om misinformation, siger Josep Borrell.

Et af de mest kendte eksempler på russisk misinformation er ifølge Borrell, at Rusland forsøger at fremstille Ukraines hær som en neo-nazistisk paramilitær organisation, som dræber børn og civile.

- Rusland forsøger at organisere demonstrationer i EU-lande imod drab i Donbas. Men det er Rusland, som bomber og dræber civile, siger Josep Borrell.

Rusland har ifølge Borrell også haft held med at forsøge at fremstille Ruslands aggression som en nødvendig handling for at forsvare Rusland mod et angreb fra Vesten.

- Jeg må forsvare det over for mange rundtom i verden. De siger, at Putin bare forsvarer sig, fordi Vesten ville angribe ham.

- Vi ser forsøg på at forvirre folk og svække deres modstandskraft og forståelse af situationen, siger Josep Borrell.

Han sammenligner i talen Ruslands fremfærd med den fremtrædende nazist Joseph Goebbels. Han var som propagandaminister fra 1933 til 1945 ansvarlig for at sprede løgne om Tysklands fremfærd.

- Goebbels brugte løgne og misinformation under Anden Verdenskrig. Det er ikke noget nyt. Det nye i dag er intensiteten, viljen og instrumenterne. Goebbels havde ikke internet og sociale medier.

- Men i dag opfører folk sig som Goebbels. De fortæller en løgn tusind gange. De kan sprede løgne hurtigt og nå alle steder, siger Josep Borrell.

Han ønsker på den baggrund, at EU styrker den nuværende indsats mod misinformation.

- Vi kan vise, at Rusland har forladt fakta fuldstændigt. Men jeg har en fornemmelse af, at det ikke er nok. Vi skal gå videre.

- Vi skal forstå, hvordan kampagner med misinformation bliver skabt, så vi kan komme med vores modsvar. Vi skal studere sociale medier. Hvor kommer det fra, hvordan spreder det sig, og hvad er resultatet?, siger Josep Borrell.

/ritzau/

København, 07/02/2023 - 08:00

Dansk skuespillerinde: Jeg er min egen værste kritiker

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det er vigtigere, hvad skuespillerinden Johanne Louise Schmidt selv synes om sine præstationer på biograflærredet og skærmen end publikum og anmeldernes dom.

Det er ikke anmelderne, seerne eller biografgængernes bedømmelse, som fylder mest for skuespillerinden Johanne Louise Schmidt.

Det er hendes egen dom.

- Jeg er min egen værste kritiker. Er man ikke altid det?, siger Johanne Louise Schmidt på den røde løber til uddelingen af Robert Prisen i Tivoli Hotel & Congress Center i København

- Det er vigtigt for mig, at jeg selv kan stå inde for det. Mere vigtigt end at det bliver godt modtaget. Som skuespiller arbejder man med alt i forhold til selvbillede og selvtillid. Det er svært at gøre noget ved det, erkender hun.

I øjeblikket kan Johanne Louise Schmidt ses i anden sæson af TV 2's krimiserie "DNA" og på biograflærredet i storfilmen om "Bamse".

Sidste år spillede hun statsminister i den fjerde sæson af DR-dramaet "Borgen", der med undertitlen "Riget, magten og æren" havde premiere på Netflix sidste år.

Selv om hun er sin egen værste kritiker, er hun taknemlig for modtagelserne.

- Jeg har virkelig oplevet meget positivt og føler mig privilegeret, at jeg kan få lov at prøve så forskellige roller og komme ud til et så bredt publikum, siger Johanne Louise Schmidt og tilføjer:

- Jeg er overrasket over, at så mange har set det, og at så mange følger med i, hvad jeg laver, lyder det fra den 39-årige skuespillerinde.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/02/2023 - 01:11

Radiovært og nationens vækkeur Michael Juul Sørensen er død

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Michael Juul Sørensen var vært på mange populære DR-programmer som "Hej P3" og "Giro 413". Fredag døde han.

Den populære radiovært Michael Juul Sørensen, der blev kendt som "nationens vækkeur", døde fredag efter nogen tids sygdom.

Det skriver Her & Nu sent mandag med henvisning til en besked på radioværtens Facebook-profil fra Leif Bering, der har levet sammen med Juul Sørensen i næsten 50 år.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg må meddele, at Michael ikke er her mere, skriver Bering på radioværtens Facebook-profil.

Michael Juul Sørensen blev 74 år.

Op igennem 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne opnåede Michael Juul Sørensen stor popularitet på DR's P3.

I eftermiddagsprogrammet "Hej P3" fik Sørensen tidligt i karrieren et stort lyttertal blandt de unge. Han spillede musikken, de kunne lide, og snakkede om det, der rørte dem.

Op gennem 1980'erne blev han et endnu mere kendt navn. I rollen som morgenvært på P3 blev han snart kendt som "nationens vækkeur".

Efter et par år på Københavns Radio vendte den garvede vært tilbage til DR og P3 i 1987. Her brugte han sin erfaring til at udvikle en række programmer til kanalen.

"Giro 413", "Hotel Evergreen" og "Natradio" blandt andre. Med programmerne genopfandt værten sig selv til et ældre publikum.

Senere i karrieren gik Sørensen også ind i kommunalpolitik. Han sad i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for De Konservative fra 1996 til 2006.

I 1997 forlod Sørensen DR i protest over et nyt tiltag: Danmarkskanalen.

I den forbindelse gav Sørensen citatet:

- DR er en pølsefabrik baseret på meningstyranni.

Herefter blev Sørensen ansat på Radio 2, hvor han havde weekendprogrammet "Michaels" frem til 2001.

Juul Sørensen var generelt kendt for at stærke holdninger, og ud over kommunalbestyrelsesposten havde han blandt andet bestyrelsesposter i Den Kommunale Højskole og Frøbelseminariet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/02/2023 - 09:00

FAKTA: Flere muligheder med ægtepagter

* Ægtepagter er en aftale mellem ægtefæller om den formueordning, der skal være i ægteskabet. Og der er flere at vælge imellem.

* Skilsmissesæreje betyder, at I ved skilsmisse hver især beholder, hvad I ejer. Ved dødsfald arver ægtefællen den afdødes formue.

* Ved fuldstændigt særeje er der heller ikke deling ved dødsfald.

* Den populære kombinationssæreje udløser særeje ved skilsmisse. Og når den ene dør, deles den afdødes formue, mens den længstlevendes formue forbliver særeje.

Kilde: Danske Familieadvokater.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/02/2023 - 09:00

Ugift par? Derfor bør I overveje ægteskab

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ugifte samlevende er væsentligt dårligere stillet under samlivet og ved død end ægtefæller, der får en lang række rettigheder, siger advokat i familieret.

Hvis du som godt tre ud af ti par lever papirløst med din samlevende, kan det være, at du og din partner har overvejet, om I skal blive gift.

Og hvis du spørger en familieretsadvokat, er der ingen tvivl: Ægteskabet giver den bedste beskyttelse af jer begge to.

Det skyldes, at regler, der skal beskytte én, når det går galt, er skabt ud fra tankegangen om, at man er gift. Det siger Liv Dyrhauge-Klargaard, som er familieretsadvokat ved Meyn Advokater i Svendborg.

- Det er jo en noget gammeldags tanke, når vi kan se, at færre og færre er gift, når de får børn. Og de er ikke beskyttet af lovgivning, siger hun og tilføjer:

- Derfor plejer jeg at sige til et ugift par, der kommer ind på mit kontor, at de får den bedste og billigste beskyttelse ved at blive gift.

Hun forklarer, at det alene er dem, der er gift, som arver hinanden uden et testamente. Og det er som udgangspunkt kun gifte, som ved uenighed kan søge hjælp ved skifteretten til at dele deres værdier.

Der er dog undtagelser. Ifølge Domstolsstyrelsen kan ugifte få hjælp til at dele boet, hvis der er uenighed om deling af flere aktiver som hus, bil og indbo.

Men hvis I kun ejer fast ejendom sammen og vælger at gå fra hinanden, skal I løse en eventuel uenighed uden hjælp fra skifteretten.

Det kan være, at en af jer ikke ønsker at sælge jeres fællesbolig. Så er den anden stavnsbundet, hvis I ikke har fået lavet en samejeoverenskomst.

Med den kan I beslutte, hvad I skal gøre med for eksempel boligen, hvis I er uenige, og pengeinstituttet ikke vil acceptere gældsovertagelse.

Og et ugift par med mindreårige børn kan blive særligt hårdt ramt ved dødsfald, siger Liv Dyrhauge-Klargaard. For hvis parret har købt fælles bolig, og den ene af dem dør pludseligt, arver samleveren ikke efter afdøde. Det gør parrets fælles barn.

Når parterne ejer fast ejendom med friværdi, medfører det ofte, at ejendommen skal sælges, for at barnets arv kan sættes ind på en særlig forvaltningskonto. Den får barnet først adgang til efter myndighedsalderen.

Har parret ikke børn, er det den afdødes forældre, som arver.

Og det er jo nok ikke det, som man har tænkt som par, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

- Det er muligt at komme tæt på at have den samme status som gifte med et udvidet samlevertestamente. Men som samlevende skal du stadig betale arveafgift, hvis du arver efter en afdød partner. Det skal ægtefæller ikke.

Hun peger på, at der typisk er en i forholdet, som er mere tilbageholdende med at blive gift af frygt for at skulle dele ligeligt ved en eventuel skilsmisse. Men hun beroliger med, at man skal have boet sammen i en årrække, før aktiverne deles lige.

Det er til gengæld ikke helt uden betydning for ugifte, hvem der ejer hvad.

- Et klassisk scenarie er, at den ene samlever har betalt for hus og bil, mens den anden har betalt for mælk, rugbrød og charterrejser. Hvis de så går fra hinanden, står alle aktiverne i den enes navn, og den anden har intet, siger Liv Dyrhauge-Klargaard og tilføjer:

- Havde de været gift, ville de hver især få halvdelen af aktivernes værdi, uanset hvem af dem der ejer det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv