Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Jerusalem, 24/03/2025 - 10:54

EU's udenrigschef: Israels angreb i Libanon kan eskalere konflikt

Ifølge Kaja Kallas kan Israels angreb i Libanon og Syrien eskalere konflikten i Mellemøsten yderligere.

Shokry Hussien/Reuters

Af: /ritzau/

Israels militære aktioner i Syrien og Libanon risikerer at eskalere situationen i Mellemøsten yderligere.

Det siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas, på et pressemøde i Jerusalem mandag.

Derudover opfordrer hun til, at parterne genoptager fredsforhandlingerne, som ifølge hende er den eneste mulige løsning på konflikten.

- Israel har ret til at forsvare sig selv imod terrorangreb, om det er Hamas, houthierne eller Hizbollah. Men de militære aktioner skal være proportionelle, siger Kaja Kallas.

Natten til søndag udførte Israel flere angreb mod Libanon. Ifølge nyhedsbureauet AFP er det et modsvar på, at der tidligere lørdag blev affyret raketter fra Libanon over Israels grænse.

- Vold afføder mere vold, siger Kaja Kallas på pressemødet.

/ritzau/

København, 24/03/2025 - 08:00

Hvad er shaolin?

* "Shaolin" er et danskudviklet reality-adventureformat på TV 2.

* Det er optaget i Sydkorea i Dogapsa–templet, som er et buddhistisk tempel, man har lånt til optagelserne.

* Alt indhold og selve forløbet i templet er udviklet og udformet i tæt samarbejde med de to shaolin-masters Shifu Yan Lei og Shi Heng Yi, som guider de ni kendisser igennem et forløb i den ældgamle kinesiske livsfilosofi shaolin.

* Til sidst i forløbet skal de medvirkende fremvise deres individuelle taolu, som er en serie af bevægelser og positurer, der repræsenterer den enkeltes krop og sind.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2025 - 08:00

Laus Høybyes blå bog

* 46-årige Laus Høybye blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2005 og kan i år markere 20-års jubilæum.

* Han blev allerede landskendt som barn, da han spillede Krumme i de første filmatiseringer af Thøger Birkelands bøger.

* Ved siden af skuespillet både synger og laver Laus Høybye musik. Han udgav sit debutalbum, "Electric Skin", i 2023.

* Han står sammen med Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby bag satiregruppen Platt-Form.

Kilde: Det Kongelige Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2025 - 09:00

FAKTA: Genetik kan påvirke din tandsundhed

* Dine gener har en betydning for sundheden i din mund. Har dine forældre haft problemer med tænderne, er der derfor risiko for, at du også får det.

* Under fødslen blev du også eksponeret for din mors mikrobiom, som blev givet videre til dig. Alle disse mange forskellige bakterier, svampe og celler påvirker og hjælper din krops immunforsvar - også din munds.

* Har du arvet dårlige tænder fra dine forældre, kan du godt kompensere for det ved at være flittig med tandbørsten og undgå at spise for meget sukker og ultraforarbejdet mad.

Kilde: Svante Twetman, tandlæge og professor emeritus i cariologi ved Københavns Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2025 - 09:00

Forebyg huller i tænderne for helbredets skyld

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dine tænders tilstand spiller ind på sundheden i resten af kroppen. Derfor er det afgørende at prioritere en god mundhygiejne, siger eksperter.

Mens vi har godt styr på Karius og Baktus i barndommen, kniber det tilsyneladende med at holde de drilske tandtrolde stangen i voksenlivet, og det går potentielt ud over den generelle sundhed.

Nye tal fra Tandlægeforeningen viser, at 38 procent af de 2,7 millioner voksne patienter, der sidste år satte sig til rette i tandlægestolen, havde huller i tænderne. Et omfang, som bekymrer foreningens formand, Torben Schønwaldt.

- Vi ved, at der er en klar sammenhæng mellem sygdom i munden og i resten af kroppen. Og jo mere, man får lavet på tænderne gennem livet, jo mere skal der gøres noget ved det i en sen alder. Derfor handler det om at forebygge så meget som muligt, siger han.

Torben Schønwaldt peger på tre ting, du selv kan gøre for at undgå, at bakterierne trives i dine tænder. Vigtigst af alt råder han dig til at børste tænder to gange om dagen med tandpasta, der indeholder fluorid.

- Lad mig sige det sådan, at hvis du skal vælge imellem at nå at børste tænder eller nå at gå i bad om morgenen, så skal du vælge at børste tænder. Så vigtigt er det, fastslår Torben Schønwaldt.

Råd nummer to er at lade være med at sjatspise og sjatdrikke sukkerholdige sager i løbet af dagen. Det kan være juice, sodavand eller slik.

- De mange små mellemmåltider er en risikofaktor for tænderne, lyder det fra tandlægeforeningsformanden.

Hans sidste råd er at sørge for at komme regelmæssigt til tandlægen, så begyndende huller kan blive behandlet, inden de udvikler sig.

- Det er meget individuelt, hvor tit det er relevant at gå til tandlæge. For nogle er det kun relevant en gang om året, mens det for andre giver mening med flere gange om året, og andre igen måske en gang hvert andet år, siger Torben Schønwaldt.

Tandproblemer påvirker som nævnt ikke kun sundheden i munden. De relateres også til sygdomme som diabetes, leddegigt, hjerte-kar-sygdomme og demens.

Derfor er det vigtigt at prioritere en god mundhygiejne i hverdagen, understreger Svante Twetman, der er tandlæge og professor emeritus i cariologi ved Københavns Universitet.

- En god oral sundhed er vigtig for den generelle sundhed. Især når du bliver ældre, er de to ting direkte koblede. Jo flere tænder, du taber, jo mere taber du kognitiv formåen, siger han.

Svante Twetman ser de mange huller i tænderne hos voksne som en konsekvens af den moderne livsstil.

- Vi lever for godt og spiser for meget sukker og ultraforarbejdet mad. På trods af at vi alle ved, at det er dårligt for os, fortsætter udviklingen den vej, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek